Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 • Προσηλυτίστηκε ποτέ ο Έλληνας στον χριστιανισμό από φόβο;
  Απαντήσεις που δίνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μέσα στο βιβλίο του: «Ελληνισμός Προσήλυτος: Η μετάβαση του Ελληνισμού από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό»!..
 • «Χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»!..
  Διαβάστε τι ανέφεραν μεταξύ άλλων διάφοροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σε ένα σχετικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στις 27 Μαΐου 2013, με θέμα: «Καππαδοκία: Χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»!.. Κι όχι μόνο!.... Στα πάνω από 100 «πετρομονάστηρα» της Καππαδοκίας, μπορεί κανείς να αναζητήσει το Βυζάντιο σε όλο του το μεγαλείο, επεσήμανε η αν. καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Μαρία Καζαμία-Τσέρνου!..
 • Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι κατέστρεψαν τους αρχαίους ναούς!..
  Αναζητώντας με νηφαλιότητα την ιστορική αλήθεια, που θέλει να λέει ότι λάθη έγιναν από πολλές πλευρές, ας αναλογιστούμε πόσες καταστροφές έκαναν οι ίδιοι οι αρχαίοι με τους ανεξάντλητους εμφυλίους πολέμους (Πελοποννησιακοί Πόλεμοι, Ιεροί Πόλεμοι, Μεσσηνιακοί πόλεμοι κλπ)!.. Ο Ηρόστρατος, για παράδειγμα, πυρπόλησε τον Ναό της Εφεσίας Αρτέμιδος, που ήταν ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου, η Θήβα με εξαίρεση την οικία του ποιητή Πίνδαρου κατεστράφη ολόκληρη, ενώ οι Ρωμαίοι άδειασαν κυριολεκτικά την αρχαία Ελλάδα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά της στοιχεία!.. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, σήμερα μία περισπούδαστη μελέτη του Πρωτοπρεσβύτερου Κυριακού Τσουρού πάνω σ’ αυτό το θέμα, η οποία συμβάλλει κατά πολύ στην αντικειμενική διαφώτιση αυτού του θέματος!..
 • Η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Ελληνισμός!..
  Εντύπωση προκαλεί η επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία διακοσμείται από εικόνες ελληνοκεντρικού χαρακτήρα, όπως δείχνουμε σήμερα και στο άρθρο μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ορθόδοξος ιερός ναός που έχει αρχαιοελληνική δομή και στο πάνω μέρος ο τίμιος Σταυρός!.. Ιδού, λοιπόν, πώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά όχι μόνο ο ελληνογενής, αλλά και ο ελληνοκεντρικός χαρακτήρας της Εκκλησίας μας, που κάποιοι νεοέλληνες θέλουν να αμφισβητήσουν!..
 • Η υπό Ελλήνων προλείανση του εδάφους για την Έλευση του Θεού!...
  « … οι Έλληνες φιλόσοφοι της αρχαιότητας θεωρήθηκαν από τους επιγόνους τους μακρινοί πρόδρομοι και προάγγελοι του ερχομού του Χριστού στον κόσμο, αφού το νόημα της διδασκαλίας τους και το βαθύτερο φιλοσοφικό τους έργο οδήγησε και οδηγεί στη χριστιανική αποκάλυψη…» (Δρ Θεοχάρης Μιχ Προβατάκης, Διευθυντής Υπουργείου Πολιτισμού)
 • Ώστε υπάρχει και αρχαίο ελληνικό όνομα αγίας, που λέγεται Ωραιοζήλη;
  Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί!... Στην αρχαιότητα υπήρχε αρχαίο ελληνικό γυναικείο όνομα, που λεγόταν Ωραιοζήλη, και το διέσωσε η Εκκλησία μας, λόγω μίας αγίας, που έφερε το όνομα αυτό και η οποία εορτάζει σήμερα, όπως τουλάχιστον γράφει ο σοφός άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης!..
 • Ο Πλάτων και η … δεξιά του Κυρίου!
  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πώς ορισμένοι πολέμιοι του Χριστιανισμού εναντιώνονταν στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «η δεξιά του Κυρίου», την ώρα που είναι αποδεδειγμένο ότι πολλές φράσεις, που χρησιμοποιούσε ο τότε Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, ήσαν αλιευμένες όχι μόνον μέσα από την πατερική, αλλά και την αρχαία ελληνική γραμματεία!..
 • Η χρήση των εικόνων από τους αρχαίους χριστιανούς!..
  Οι συγκλονιστικές ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες για τη χρήση των εικόνων από τους αρχαίους χριστιανούς στην Εκκλησιαστική Ιστορία!... Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...Ο άγιος Αυγουστίνος, για παράδειγμα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στους χρόνους που ζούσε (354-430 μ.Χ.) σε πολλούς τόπους οι εικόνες του Πέτρου και Παύλου και του ίδιου του Σωτήρα Χριστού βρίσκονταν κατασκευασμένες ως έργα ζωγραφικής! Και ακόμη δεν αγνοεί την περίφημη περικοπή του Τερτυλλιανού στην οποία όταν μνημονεύει αυτός τις εικόνες του καλού ποιμένα που παριστάνοντο στο βάθος, των αγίων ποτηρίων και των κοινών ποτηρίων των πρώτων Χριστιανών, λέγει ότι οι Χριστιανοί ζωγράφιζαν έναν ποιμένα που έφερε στους ώμους του πρόβατο, υπενθυμίζοντας τον καλό ποιμένα του Ευαγγελίου!..
 • Τι ήταν, αλήθεια, ο Προφήτης Ηλίας;
  Οι συγκλονιστικές ομοιότητες (και όχι ταυτοσημίες) με τον Φαέθονα, που κι αυτός αναλήφθηκε στους ουρανούς, με το ολοφώτεινο άρμα του, όπως ακριβώς ο Προφήτης Ηλίας, που ορισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όπως ο Λεωνίδας Ι. Φιλιππίδης, πιστεύουν ότι οι χριστιανοί έβαλαν την θεία αυτή προσωπικότητα στην θέση του Ηλίου!..
 • Μία ακόμη συνάντηση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
  Κι όμως!.. Ο ναός που βλέπουμε δεν είναι αρχαίος ελληνικός ναός!.. Είναι μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία!.. Διαβάστε πώς η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος της πόλης και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με υπερώο. Η αρχιτεκτονική και η δόμηση του ναού βασίστηκε σε σχέδια ενός Άγγλου αξιωματικού μηχανικού, του Antony Emmet και θυμίζει αρχαίο δωρικό ναό (!!).
 • Η σχέση του Ιησού με την Παλαιά Διαθήκη!..
  Ο Ιησούς όχι μόνον είχε διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, αλλά μπορούσε να δίδη τις πιο κατάλληλες απαντήσεις σε όποιον αμφισβητούσε τον Νόμο του Θεού και προσπαθούσε να μυκτηρίση τον Κύριον!.. Πάντα ταύτα γι’ αυτούς που επιθυμούν τον εξοβελισμό της Βίβλου, που είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα (!!!)
 • Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (5)
  Η τέταρτη συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!.. Η συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!..
 • Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (4)
  Η τέταρτη συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!.. Η συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!..
 • Οι Μεγάλες Αποκαλύψεις!.. (3)
  Η συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!.. Η συνέχεια των αποκαλυπτικών μας άρθρθων για τη συμφωνία ή σύμπτωση απόψεων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και της Αγίας Γραφής, με βάση το σχετικό μας σύγγραμμα «Ελληνικός Χριστιανισμός»!.. Πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι, στην παρούσα εργασία, αναφερόμαστε αποκλειστικά σε φιλοσόφους και όχι, για παράδειγμα, σε σοφιστές (για τους οποίους ο Αριστοτέλης δεν έτρεφε και τόση μεγάλη εκτίμηση), τους ρητοροδιδάσκαλους, τους σοφούς ή άλλους στοχαστές, για τους οποίους ο γράφων ετοιμάζει ειδική εργασία!..