Κατηγορίες

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 • Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (2)
  Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (2)
  Διαβάστε τι αναγράφει ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης σε ένα περισπούδαστο σύγγραμμά του, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Περί της Ελληνικής Φιλοσοφίας ως Προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν»!..
 •  Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (1)
  Ελληνική Φιλοσοφία και Χριστιανισμός!.. (1)
  Διαβάστε τι αναγράφει ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης σε ένα περισπούδαστο σύγγραμμά του, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Περί της Ελληνικής Φιλοσοφίας ως Προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν»!..
 • Τι έγραφε ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος για τον Χριστιανισμό και τα χρόνια που έρχονται;
  Τι έγραφε ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος για τον Χριστιανισμό και τα χρόνια που έρχονται;
  «Ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο για τους Χριστιανούς». Οι λέξεις είναι δικές μου (3) . Αλλά το νόημα των λέξεων αυτών δεν είναι δικό μου. Είναι το βασικό νόημα του Χριστιανισμού. Δε σταυρώθηκε ο Χριστός μόνο για τους Χριστιανούς. Σταυρώθηκε για τον άνθρωπο, για όλους τους ανθρώπους. Έτσι, μπορεί ν' αγκαλιάσει η Εκκλησία του Χριστού - η αθέατη, εκείνη που δεν έχει όρια - κ' εκείνους που δε θα το θελήσουν και που, αν και θα ζουν μέσα της, θα νομίζουν ότι έμειναν μακριά της.
 • Οι Έλληνες της Καινής Διαθήκης!... (1)
  Οι Έλληνες της Καινής Διαθήκης!... (1)
  Μια σειρά άρθρων με ιστορικά, αρχαιολογικά και διάφορα θρησκευτικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται άμεσα με το ελληνικό στοιχείο, τον Ελληνισμό!.. Σήμερα αρχίζουμε με το τι είναι η Αγία Γραφή, το Ιερό Βιβλίο των Χριστιανών, και τι πρεσβεύει η Βίβλος για όλους τους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς!..
 • Τι γράφει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης για τον Μέγα Κωνσταντίνο;
  Τι γράφει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης για τον Μέγα Κωνσταντίνο;
  «Όθεν ο Mέγας Kωνσταντίνος ξεθαρρεύσας εις τον τύπον αυτόν, αρμάτωσε τον εαυτόν του, ποιήσας χρυσούν τον φανέντα Σταυρόν. Eίτα πηγαίνωντας εις την Pώμην, όχι μόνον ενίκησεν τον αλιτήριον Mαξέντιον, όστις επνίγη εις τον εν τη Pώμη ποταμόν Tίβεριν, κοντά εις την γέφυραν την καλουμένην Bολβίαν. Aλλά και τους πολίτας της Pώμης ελευθέρωσεν από την τυραννίαν εκείνου. Aναχωρήσας δε ύστερον από την Pώμην, και περιπατώντας από τόπον εις τόπον, ηθέλησε διά να κτίση πόλιν εις εδικόν του όνομα κατά την Tρωάδα, όπου έγινε παλαιά ο πόλεμος των Tρωαδιτών μαζί με τους Έλληνας…» (!)
 • Τι βρίσκονται –λέει- στα ιερά σπήλαια της Κρήτης;
  Τι βρίσκονται –λέει- στα ιερά σπήλαια της Κρήτης;
  Για παράδειγμα, η Αρκουδοσπηλιά ή Σπηλιά της Παναγίας Αρκουδιώτισσας στο όρος Ακρωτήρι Κυδωνίας έχει μικρό ξωκλήσι της Παναγίας του 16ου αιώνα που στηρίζεται στο τοίχωμα της εισόδου της. Πήρε το όνομά της από ψηλό σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα που κοιτάζει σε μεγάλη λίμνη. Στο κέντρο της πρώτης αίθουσας, το νερό της λίμνης θεωρείται αγίασμα. Στο σώμα της αρκούδας πολυάριθμα σημάδια δείχνουν ότι, όπως στο Σκοτεινό και αλλού, ένας «εκφραστικός σταλαγμίτης» δουλεύτηκε από χέρι ανθρώπου. Στο σκοτάδι της δεύτερης αίθουσας βρέθηκαν όστρακα αγγείων κυρίως κλασικής και ελληνιστικής εποχής και σύγχρονά τους πήλινα κεφαλάκια της Άρτεμης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη τμημάτων μαρμάρινου αγάλματος παιδιού και την ύπαρξη του σταλαγμίτη σε σχήμα αρκούδας συνηγορούν για λατρεία της Άρτεμης Κουροτρόφου την κλασική εποχή!..
 • Τι αναφέρει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης για τον Άγιο Γεώργιο;
  Τι αναφέρει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης για τον Άγιο Γεώργιο;
  «... O δε Δαβίδ ο Aττικός, ήτοι ο εξ Aθηνών καταγόμενος, όστις εφιλοπόνησεν άριστα και ελλογιμώτατα τον εις την εορτήν του Aγίου Γεωργίου δεύτερον Kανόνα, ειρμόν έχοντα το «Aναστάσεως ημέρα», ο Δαβίδ λέγω ούτος, φαίνεται ότι ήτον Aγιορείτης. Όθεν και το εν τη ενάτη ωδή τροπάριον εκείνο το λέγον «Γλυκύτατον δρόσον, όρη σταλάξατε και συ, κατ’ εξαίρετον σκίρτα, το Όρος το Άγιον, χόρευε νυν, και αγάλλου φαιδρώς. Eύρες και γαρ, κράτιστον τον μέγαν, Γεώργιον οροφύλακα...».
 • Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια!..
  Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια!..
  Μια μικρή περιδιάβαση στο έργο της ταπεινότητάς μας: «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός», ώστε οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες να δουν, εν περιλήψει, τι περιλαμβάνει ένα βιβλίο το οποίο προβλημάτισε πολλούς Έλληνες για ορισμένα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία τα οποία περιέχονται σ’ αυτό!... (*)
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών