Κατηγορίες

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Μία προσέγγιση των δύο μεγάλων μεγεθών της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, μέσα από το πρίσμα της μελέτης διαφόρων κειμένων και της ιστορικής ερεύνης στον χώρο του επιστητού.  Τα άρθρα, που ακολουθούν, θα φροντίσουμε να καλύπτουν διαχρονικά όλη την περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, από τα χαράματα του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Ιστορίας ή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

 
 • Η διαχρονική και αέναη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!.. (2)
  Η διαχρονική και αέναη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!.. (2)
  Ο Leipoldt, Γερμανός Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας εις το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, κάνοντας μίαν αναφοράν των σχέσεων Ιησού και Ελληνισμού, καταλήγει εις το συμπέρασμα ότι ο Ιουδαϊσμός της εποχής του Ιησού είχε επηρεασθή από τον αρχικόν Ιουδαϊσμόν. Πλην, όμως ο Χριστός με την ανύψωσιν της αγάπης προς τον πλησίον του εις ύψιστο αληθινό αξίωμα, απέρριψε κάθε ιουδαϊκό έθιμο το οποίο ήρχετο εις αντίθεσιν προς αυτήν, καθ΄ ον χρόνον ευρίσκετο πλησιέστερον προς την ελληνικήν σκέψιν, ιδιαιτέρως την Στωϊκήν. Απέρριπτε τους λόγους της Παλαιάς Διαθήκης που ευρίσκονταν εις αντίθεσιν με την ανωτέρω αντίληψιν της ζωής και έτσι συνέπλεε με τον Ελληνισμό!
 • Το τάλαντο στον Ελληνισμό και στην Βιβλική Ιστορία!...
  Το τάλαντο στον Ελληνισμό και στην Βιβλική Ιστορία!...
  Ας δούμε μία ανάλυση για το τι ήταν το τάλαντο το οποίο συναντάμε όχι μόνον στην ελληνική αρχαιότητα, αλλά και στην βιβλική ιστορία. Κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε ότι έχουμε κι εδώ άλλη μία συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 •  Μια άλλη οπτική για τις Εκκλησίες και τα αρχαία Μνημεία!..
  Μια άλλη οπτική για τις Εκκλησίες και τα αρχαία Μνημεία!..
  Πολλοί πατεράδες μας έκτισαν χριστιανικές εκκλησίες πάνω ή πλησίον κατεστραμμένων αρχαίων ελληνικών μνημείων. Μήπως δια του τρόπου αυτού -ίσως και χωρίς να το γνωρίζουν- διέσωσαν πολλά εξ αυτών λόγω του φόβου και του δέους των επιδρομέων ιδιαίτερα απέναντι στην Παναγία και τον Άη-Γιώργη; Είναι κι αυτό μια εκδοχή!.. Άλλωστε το γεγονός ότι οι Έλληνες χριστιανοί ήθελαν να οικοδομήσουν τους ιερούς ναούς εκεί που ήσαν παλιότεροι ναοί, ίσως να ήταν κι αυτό μια συμβολική ενέργεια, που δείχνει τη διαχρονία αυτής της θρησκευτικής αντίληψης για κάποιους πατροπαράδοτους ιερούς χώρους, που έπρεπε να παραμείνουν ιεροί μέσα στους αιώνες!..
 •  Επικούρειοι και Χριστιανισμός!..
  Επικούρειοι και Χριστιανισμός!..
  Μία αποκαλυπτική συζήτηση με φωτισμένους Έλληνες της μαρτυρικής μας Κύπρου για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο υλιστής Επίκουρος στην προλείανση του εδάφους για την διδασκαλία του Χριστιανικού ιδεώδους!…Συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε καθώς ορισμένοι πίστεψαν στην Ελλάδα και στον Χριστό και όχι στο προσωπικό συμφέρον ή στο θεό Μαμωνά, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό!..
 • Ποιος έφερε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα;
  Ποιος έφερε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα;
  Πολλοί νομίζουν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν στην Ελλάδα οι Βαυαροί. Κάνουν λάθος, όμως!.. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ως ένα δέντρο στολισμένο με κάποια ιερά σύμβολα, είναι πανάρχαιο ελληνικό, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουμε μέσα στο βιβλίο μας «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός»!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 •  Τι αποκάλυψε ο θεός Άμμων στον Μέγα Αλέξανδρο;
  Τι αποκάλυψε ο θεός Άμμων στον Μέγα Αλέξανδρο;
  Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίσκεψη του θρυλικού βασιλιά στο μαντείο του Άμμωνος Διός και η σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Παλαιστίνη, στα χρόνια της μεγάλης εκστρατείας του!..
 • Ποιοι ήσαν οι πραγματικοί πολέμιοι του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού;
  Ποιοι ήσαν οι πραγματικοί πολέμιοι του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού;
  Πώς είναι δυνατόν ορισμένοι κύριοι να αρνούνται τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, όταν είναι γνωστό ότι εδώ και 2.000 χρόνια τα δύο αυτά μεγέθη συνοδοιπόρησαν αρμονικά μέχρι σήμερα; Επιτίθενται στην Εκκλησία, το μόνο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, που διατηρεί αναλλοίωτη την ελληνική γλώσσα, όταν κάποιοι κύριοι εξ αυτών όχι μόνον την αρνούνται, αλλά δεν διστάζουν να κάνουν ακόμη και τηλεοπτικές εκπομπές με ξενικά ονόματα και ξενικούς τίτλους!..
 • Τα αρχαία ελληνικά ονόματα των Αγίων της Εκκλησίας!.. (Α)
  Τα αρχαία ελληνικά ονόματα των Αγίων της Εκκλησίας!.. (Α)
  Μια σειρά 24 άρθρων όπου καταγράφονται όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας οι οποίοι έχουν αρχαίο ελληνικό όνομα!.. Πάντα ταύτα, αν σκεφθεί κανείς ότι από το πλήθος των χιλιάδων Μαρτύρων αυτά διασώθηκαν από τους Συναξαριστές. Ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλα τα οποία όμως «χάθηκαν» μέσα στον χρόνο!.. Σήμερα καταγράφουμε τους Αγίους των οποίων το όνομα αρχίζει από Άλφα με πολλές ερμηνείες και επεξηγήσεις!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών