Μεταφυσικές Ανησυχίες

Μεταφυσικές Ανησυχίες

Μεταφυσικές ανησυχίες για την πέραν του τάφου ζωή, έτσι όπως ακριβώς δημσιεύονται σε διάφορα βιβλία ή μελέτες και έρευνες του Άγγελου Π. Σακκέτου, σε μια προσπάθεια εκλαϊκευσης όλων αυτών  των δοξασιών και αντιλήψεων του ελληνικού λαού.

 • Ποιοι αναζητούσαν φαντάσματα για να τα κινηματογραφήσουν; (1)
  Μια σειρά άρθρων μεταφυσικού χαρακτήρα, όχι γιατί ζητάμε κι εμείς να δούμε … πώς είναι τα φαντάσματα, αλλά για να δούμε ποιο είναι το κίνητρο ορισμένων ανθρώπων, ακόμη και διανοουμένων ή καλλιτεχνών, όπως ορισμένοι Βρετανοί σκηνοθέτες, οι οποίοι στο παρελθόν αναζητούσαν φαντάσματα για να τα κινηματογραφήσουν!..
 • Τι λέγανε για τον Άδη τον θεό των νεκρών;
  Η Ιλιάδα αφηγεί­ται πως, όταν ο ήρωας κατέβηκε στον Κάτω Κό­σμο, ο Άδης δε θέλησε να του επιτρέψει να μπει στο βασίλειο του" τον συνάντησε στην «πύλη» του Κάτω Κόσμου, αλλά ο Ηρακλής τον πλήγω­σε με ένα βέλος στον ώμο, και χρειάστηκε να μεταφέρουν τον Άδη με μεγάλη βιασύνη στον Όλυμπο, όπου ο Παιάνας, ο θεός θεραπευτής, του έβαλε μια θαυματουργική αλοιφή και η πλη­γή του έκλεισε αμέσως!..
 • Ο άνθρωπος που γύρισε απ’ τη γη!..
  Βιώματα και εμπειρίες από τη «μετά θάνατο ζωή», έτσι όπως αποτυπώθηκαν στη μνήμη του γράφοντος από διάφορες διηγήσεις ανθρώπων που ξαναγύρισαν στη γη! Γεγονότα, που σημάδεψαν την παραπέρα ζωή του γράφοντος και έδωσαν την δυνατότητα να φιλοσοφήσει πάρα πολλά πράγματα, που ήρθαν σαν απόηχος πολλών παρομοίων θεμάτων!.. Διαβάστε τι γράφουμε στην Εισαγωγή ενός σχετικού βιβλίου μας με τον ομώνυμο τίτλο του άρθρου αυτού ("Ο άνθρωπος που γύρισε από τη γη")!..
 • Ποιες ήσαν οι ονομασίες των αρχαίων για τον Κάτω Κόσμο;
  Σε ακόμη περισσότερους τόπους ο θεός του Κάτω Κό­σμου είχε το όνομα «Ποτειδάων», πράγμα που σημαίνει πως εκεί ο θεός Ποσειδών δεν ήταν ο κυρίαρχος του πελάγους, όπως ήθελε το έπος: αυτό γινόταν όχι μόνο σε περιοχές που απείχαν πολύ από τη θάλασσα (όπως στα ενδότερα της Βοιωτίας και της Θεσσαλίας ή στα ενδότερα της Αρκαδίας), αλλά και πολύ κοντά στη θά­λασσα, όπως στο Ταίναρο, όπου υπήρχε ιερό του Ποσειδώνα και ψυχοπομπείο τα οποία διατήρησαν με σα­φήνεια ως το τέλος της αρχαιότητας τον «αχερούσιο» χαρακτήρα τους
 • Τι γινόταν με τις εγκοιμήσεις και τα όνειρα των αρχαίων Ελλήνων; (2)
  Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μελετητές, ονειρομαντεία είναι η προφητεία του μέλλοντος η οποία έχει άμεση σχέση με την ερμηνεία των ονείρων. Ονομάζεται επίσης ονειροκριτική ή ονειρομαντική. Πώς εξηγούνται τα όνειρα από τους αρχαίους χρόνους και την λαϊκή παράδοση μέχρι τον Σίγκμουντ Φρόιντ και τον Kαρλ Γιουνγκ!..
 • Μήπως ζούμε στον αστερισμό των … θαυμάτων;
  Δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι όσο η Επιστήμη και η Τεχνολογία «καλπάζουν» προς το μέλλον, άλλο τόσο «καλπάζει» και η «θαυματοποιία» στις ημέρες με όλους αυτούς τους μάγους και τους πάσης φύσεως τσαρλατάνους της πίστης μας; Θαύματα υπάρχουν, όπως αυτά που αναφέρει η Αγία Γραφή, αλλά όχι αυτά που μας παρουσιάζουν κάθε τόσο διάφοροι επιτήδειοι και «μάγοι» των ημερών μας, που αποπροσανατολίζουν το κοινό από τα καθημερινά του προβλήματα!..
 • Τι γινόταν με τις εγκοιμήσεις και τα όνειρα των αρχαίων Ελλήνων;
  Οι εγκοιμήσεις σε ιερά θεών και ηρώων για θεραπευτικούς ή μαντικούς σκοπούς ήταν συνήθεια πολύ διαδεδομένη στην αρχαιότητα. Όπως πίστευαν ο ύπνος σε τέτοιους χώρους προκαλούσε όνειρα, στα οποία εμφανιζόταν ο ίδιος ο θεός που κατοικούσε στο ιερό, χαρίζοντας υγεία ή προλέγοντας τα μέλλοντα. Πριν την εγκοίμηση γίνονταν κάποιες καθαρτήριες ενέργειες, όπως λουτρό, νηστεία, θυσία ζώου κ.ά., προκειμένου ο ικέτης, όπως αποκαλούνταν ο άνθρωπος που θα εγκοιμούνταν στο ναό, να κερδίσει την εύνοια του θεού. Πολύ γνωστά ονειρομαντεία ή εγκοιμητήρια, όπως ονομάζονταν τα ιερά όπου τελούνταν το έθιμο της εγκοίμησης, ήταν τα Ασκληπιεία, το ιερό του Αμφιάραου στον Ωρωπό κ.ά
 • «Τα Απόκρυφα των Αποκρυφιστών»!..
  Διαβάστε περιληπτικά τα θέματα που περιλαμβάνει μια νέα μεγάλη έρευνα για τα λεγόμενα «Απόκρυφα των Αποκρυφιστών», που θα δει το φως της δημοσιότητας λίαν προσεχώς!.. Μια αντικειμενική και τεκμηριωμένη απάντηση σε όλα όσα ισχυρίζονται ορισμένοι αποκρυφιστές ή μυστικιστές, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν στοιχεία από τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία «κατά το δοκούν»!..
 • Ήσαν οι διάβολοι εκπεσόντες άγγελοι;
  Διαβάστε τι λέει η Αγία Γραφή για τον Διάβολο και πώς αντιμετωπίζεται από την Εκκλησία μας το θέμα του Εωσφόρου, που τόσο πολύ ταλανίζει την ανθρωπότητα από τον καιρό της μεγάλης πτώσης του μέχρι την εποχή μας, όχι μόνο τις παραμονές των Χριστουγέννων, αλλά και τις άλλες μέρες του χρόνου!..
 • Τι συμβαίνει ακριβώς με τους βρικόλακες;
  Διαβάστε μια μεγάλη έρευνα για το τι πιστεύει ο λαός για τους βρικόλακες! Πρόκειται ή όχι για χθόνιες οντότητες; Τι λέει η παράδοση γι’ αυτούς, και πώς αντιμετωπίζει το θέμα η Εκκλησία μας; Διαβάστε τις αποκαλύψεις, που κάνουμε και πώς το θέμα αυτό απομυθοποιείται από την ίδια την Επιστήμη!...
 • Τι πίστευε για το υπερπέραν ο Καρλ Γιάσπερς;
  Διαβάστε μια σημαντική έρευνα για το λεγόμενο «υπερπέραν» και τι πίστευε ακριβώς ο Γερμανός ψυχίατρος και φιλόσοφος, Καρλ Γιάσπερς, που υπήρξε καθηγητής της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και από το 1945 στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία!..
 • Υπάρχουν, αλήθεια, θαύματα;
  Τι υποστηρίζει η Εκκλησία μας και πώς βιώνουν τα θαύματα οι πιστοί Χριστιανοί οι οποίοι, όπως ο γράφων, έζησαν στη ζωή τους συγκλονιστικές στιγμές από την θαυματουργό δύναμη του Θεού και των Αγίων της Ορθοδοξίας μας!.. Χριστός Ανέστη!...
 • Η αγωνία του θανάτου και η πέραν του τάφου ζωή!..
  Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδος και την Ακολουθία των Παθών, της Σταυρώσεως, της Ταφής και της Ανάστασης, ας δούμε ορισμένα κείμενα που έχουν να κάνουν για την ζωή μετά το θάνατο!.. Άλλωστε, όπως ψάλλει η Εκκλησία μας: «Κατήλθες εν τοις κατωτάτοις της γης, και συνέτριψας μοχλούς αιωνίους, κατόχους πεπεπεδημένων Χριστέ και τριήμερος, ως εκ κήτους Ιωνάς, εξανέστης του τάφου»!..
 • Υπήρχε μυστικισμός στην αρχαιότητα;
  Λένε πως ο όρος μυστικισμός προέρχεται από τη λέξη μύστης, που σήμαινε εκείνον, ο οποίος ξεπερνώντας τις παραδοσιακές θρησκευτικές μορφές δημόσιας λατρείας, ακολουθούσε νέους δρόμους, αναζητώντας τη σωτηρία στα μυστήρια. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι από την εξέταση ανάλογων στοιχείων του αρχαίου πολυθεϊστικού πολιτισμού και του νεώτερου χριστιανικού, ο μυστικισμός προβάλλει σαν μια αντιορθολογική εξέγερση εναντίον ενός θρησκευτικού συστήματος, διαμορφωμένου σύμφωνα με τη λογική; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..