Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Τι ήσαν άραγε οι ιερόδουλοι στην αρχαιότητα;
  Ο Στράβων αναφέρει πως το ιερό της Αφροδίτης στην Κόρινθο είχε πάνω από χίλιες ιερόδουλες, που παρέδιδαν τον εαυτό τους στους πλούσιους εμπόρους που επισκέπτονταν την πόλη καθώς και στους ναυτικούς. Το τίμημα, που δεν ήταν καθόλου μικρό, διδόταν υπέρ του ταμείου του ναού. Όταν έγινε η περσική εισβολή, οι εταίρες αυτές πήγαν εν σώματι στο ναό και προσευχήθηκαν με πολλή ευλάβεια για τη σωτηρία της Ελλάδας μπροστά στο λατρευτικό άγαλμα της θεάς.
 • Τι γράφεται για τις Αρχαίες Ελληνίδες;
  Μετά την θετική ανταπόκριση που είχαμε με το ντοκιμαντέρ: «Το Μονοπάτι Ενός Στοχαστή», αφιερωμένο στην ταπεινότητά μας, ένα παρόμοιο ντοκιμαντέρ ετοιμάζεται για το βιβλίο μας: «Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας», με πολλά δρώμενα και εντυπωσιακές εικόνες ή τοποθεσίες, όπως ακριβώς είδε το θεμα από την δική της οπτική γωνία η γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος, Κατερίνα Λιβαθινού, που έκανε και τον Πρόλογο του έργου. Ας τον θυμηθούμε!..
 • Τι ήθελε η Βασίλισσα Θαληστρίς όταν επισκέφτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο;
  Η Θαληστρίς ήταν περίφημη για την καλλονή της και την ανδρεία της, και σκέφτηκε πως αν αποκτούσε ένα παιδί από τον Μέγα Αλέξανδρο, θα ήταν ανυπέρβλητο σε όλα. Πήγε λοιπόν να τον επισκεφτεί με 300 ένοπλες Αμαζόνες, όταν βρισκόταν στην Υρκανία, κι όταν ρωτήθηκε για το σκοπό της επίσκεψής της, απάντησε: --Του συγγενέσθαι τεκνοποιίας χάριν (Στράβων ΙΑ 505). Τι απέγινε μετά την απάντησή της. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Πώς ήσαν οι εφημερίδες της αρχαιότητας;
  Με αφορμή το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούνται διάφορα … παρατράγουδα με την εκάστοτε εξουσία, σε σχέση με τους λειτουργούς του Τύπου, ας θυμηθούμε τι γινόταν με τις εφημερίδες στην αρχαιότητα και ιδιαίτερα στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
 • Λέτε να … κάπνιζαν και οι Φαραώ;
  Με αφορμή την εδώ και αρκετά χρόνια απαγόρευση του καπνίσματος , όπου το κάπνισμα δημιουργεί, πέραν των άλλων, και αυξημένους κινδύνους για καρδιοπάθειες, ας δούμε ένα ρεπορτάζ, που δημοσίευσε το Discovery News, σχετικά με τις καρδιοπάθειες, που υπήρχαν στην Αυλή των Φαραώ!..
 • Μας βγήκε … μισογύνης κι ο αρχαίος θεατράνθρωπος Μένανδρος;
  Έχουν πει και άλλα οι πρόγονοί μας, που δεν νομίζω ότι είναι κομψόν από μέρους μας να τους … κακολογήσουμε. Σταχυολογούμε μονάχα ορισμένα εξ αυτών για να διαπιστώσουμε όχι μόνο την ευρυμάθεια, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύμα των αρχαίων σοφών, όπως για παράδειγμα, τον μεγάλο θεατράνθρωπο και γνώστη των θεατρικών παρασκηνίων Μένανδρο!..
 • Πώς γινόταν το εμπόριο την εποχή των Περσικών πολέμων;
  Μερικές πόλεις παρήγαν προϊόντα, όπως χειροποίητα αντικείμενα, ελαιόλαδο και κρασί, τα οποία είτε εξήγαν είτε τα διέθεταν στο εσω­τερικό. Όλες οι πόλεις, όμως, χρειάζονταν τα συστατικά του μπρούντζου (χαλκό και κασσί­τερο), όπως επίσης και σίδηρο, που ήταν σπά­νιος στο Αιγαίο, προκειμένου να κατασκευά­σουν εργαλεία και όπλα. Ο άργυρος -ο οποίος εξορυσσόταν κυρίως στην Αττική και τη Θρά­κη, ενώ υπήρχαν και μικρά αποθέματα σε κά­ποια νησιά του Αιγαίου- είχε μεγάλη ζήτηση λόγω της κοπής νέων νομισμάτων στο Αιγαίο!..
 • Τι είχε δηλώσει παράγων της Βουλής για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας;
  «Το εγχείρημα της αναβίωσης της Αργοναυτικής εκστρατείας που διεξήχθη με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση του ταξιδιού μας, από την θερμή και οργανωμένη υποδοχή της «Αργούς» στα λιμάνια του Βατούμι και του Πότι (Αρχαία Κολχίδα)…»
 • Ποιος έφθασε πρώτος στις πολικές περιοχές;
  Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς, η Εκαέργη ήτο μία παρθένος ιέρεια, που ζούσε στις Υπερβόρειες περιοχές και η οποία, μαζί με την Ώπιδα, ήλθαν εις την Δήλον, για να προσφέρουν θυσία εις τον Απόλλωνα. Μάλιστα, ο Παυσανίας αποκαλεί τις υπερβόρειες αυτές ιέρειες Υπερόχη και Λαοδίκη. (Ελλάδος Περιήγησις Α΄ 43.4,8).
 • Τι έκανε, λέει, ο Τίμων ο Αθηναίος στην αρχαιότητα;
  Λέγεται πως ανακάλυψε έναν κρυμμένο θησαυρό, κι όταν οι φίλοι του, που δελεάστηκαν απ' αυτό, προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν και πάλι, εκείνος τους έδιωξε με χλευασμούς.(...) Ο τάφος του βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, στο δρόμο που οδηγούσε από τον Πειραιά στο Σούνιο. Στον παραμελημένο τάφο του, που ήταν γεμάτος τσουκνίδες και βάτα, υπήρχε μια επιγραφή που είχε συνθέσει ο ίδιος: «Αφήνοντας την άθλια ζωή, κοιμούμαι σ' αυτό τον τάφο. Μη ζητήσεις να μάθεις το όνομά μου, αλλά πήγαινε στο διάβολο! (ες κόρακας)» (!!)
 • Από Θεού Άρξασθαι!..
  Κυριακή 28 Αυγούστου 2016: Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη διαφόρων αγίων και οσίων καθώς και ορισμένα θρησκευτικά γεγονότα, όπως αναγράφονται στη συνέχεια: Μωϋσής ο Αιθίοπας , Διομήδης και Λαυρέντιος οι Μάρτυρες , Εζεκίας ο Δίκαιος Βασιλιάς , Άννα θυγατέρα του Φανουήλ , 33 Μάρτυρες από την Ηράκλεια , Δάμων ο Ιερομάρτυρας , Ειρήνη και Σοφία οι Μάρτυρες. Διαβάστε, επί πλέον, το Ευαγγέλιο της ημέρας, όπως ακριβώς υπάρχει στο πρωτότυπο, σε νεοελληνική απόδοση του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου και θεολόγου Ι. Θ. Κολιτσάρα.
 • Από Θεού Άρξασθαι!..
  Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016: Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη διαφόρων αγίων και οσίων καθώς και ορισμένα θρησκευτικά γεγονότα, όπως αναγράφονται στη συνέχεια: Φλώρος και Λαύρος οι Μάρτυρες , Το Άγιο Πλήθος των Πενήτων (Φτωχών) , Έρμος (η Ερμής), Σεραπίων και Πολύαινος οι Μάρτυρες , Ιουλιανή η Μάρτυς πλησίον του Στροβίλου , Λέων ο Μάρτυρας , Τέσσερις Όσιοι Ασκητές , Γεώργιος και Ιωάννης Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως , Βαρνάβας, Σωφρόνιος και Χριστόφορος , Σωφρόνιος ο Αγιορείτης , Οσίου Αρσενίου του νέου του εν Πάρω. Διαβάστε, επί πλέον, το Ευαγγέλιο της ημέρας, όπως ακριβώς υπάρχει στο πρωτότυπο, σε νεοελληνική απόδοση του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου και θεολόγου Παν. Ν. Τρεμπέλα.
 • Ποιοι ήσαν οι λεγόμενοι αλεξανδροκόλακες;
  Διαβάστε γιατί διάφοροι ηθοποιοί, κιθαριστές, χορευτές κ.λπ. που έλαβαν μέρος στους μεγαλοπρεπείς ομαδικούς γάμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του στα Σούσα ονομάστηκαν χλευαστικά αλεξανδροκόλακες!.. Παρά ταύτα, η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, ο εκπληκτικός πλουτισμός με κάθε λογής γνώσεις, οι οποίες αποκτήθηκαν χάρη στις ειδικές επιστημονικές αποστολές που οργάνωσε ο Αλέξανδρος, η ίδρυση σε στρατηγικά σημεία 70 –κατά τον Πλούταρχο– πόλεων με το όνομα Αλεξάνδρεια (από τις οποίες γνωστές είναι περισσότερες από 20), καθώς και η κυκλοφορία ενιαίου νομίσματος, έμελλαν να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ευρύτατου και ενιαίου οικονομικού και πολιτιστικού χώρου παρά την κατάτμηση της αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του!..
 • Τι ήσαν άραγε τα Αγράνια;
  Διαβάστε για τα Αγράνια, μια εορτή που γινόταν στο Άργος προς τιμήν του Διονύσου και που σχετίζεται με τις τρεις κόρες του μυθικού βασιλιά του Άργους Προίτου. Μόλις ήρθαν σε ώρα γάμου, και επειδή είχαν περιφρονήσει τις θυσίες του Διονύσου, οι τρεις αδελφές έγιναν μανιακές και περιπλανιόνταν στα βουνά της Πελοποννήσου, ώσπου η μια πέθανε, ενώ οι άλλες δύο θεραπεύθηκαν από τον Μελάμποδα. Η εορτή αυτή μοιάζει με τα Αγριώνια, που γίνονταν στον Ορχομενό της Βοιωτίας προς τιμήν του ίδιου θεού, με αφετηρία ανάλογο μύθο για τις θυγατέρες του Μινύα.