Κατηγορίες

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Τι είχε δηλώσει παράγων της Βουλής για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας;
  Τι είχε δηλώσει παράγων της Βουλής για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας;
  «Το εγχείρημα της αναβίωσης της Αργοναυτικής εκστρατείας που διεξήχθη με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση του ταξιδιού μας, από την θερμή και οργανωμένη υποδοχή της «Αργούς» στα λιμάνια του Βατούμι και του Πότι (Αρχαία Κολχίδα)…»
 • Ποιος έφθασε πρώτος στις πολικές περιοχές;
  Ποιος έφθασε πρώτος στις πολικές περιοχές;
  Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς, η Εκαέργη ήτο μία παρθένος ιέρεια, που ζούσε στις Υπερβόρειες περιοχές και η οποία, μαζί με την Ώπιδα, ήλθαν εις την Δήλον, για να προσφέρουν θυσία εις τον Απόλλωνα. Μάλιστα, ο Παυσανίας αποκαλεί τις υπερβόρειες αυτές ιέρειες Υπερόχη και Λαοδίκη. (Ελλάδος Περιήγησις Α΄ 43.4,8).
 • Τι έκανε, λέει, ο Τίμων ο Αθηναίος στην αρχαιότητα;
  Τι έκανε, λέει, ο Τίμων ο Αθηναίος στην αρχαιότητα;
  Λέγεται πως ανακάλυψε έναν κρυμμένο θησαυρό, κι όταν οι φίλοι του, που δελεάστηκαν απ' αυτό, προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν και πάλι, εκείνος τους έδιωξε με χλευασμούς.(...) Ο τάφος του βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, στο δρόμο που οδηγούσε από τον Πειραιά στο Σούνιο. Στον παραμελημένο τάφο του, που ήταν γεμάτος τσουκνίδες και βάτα, υπήρχε μια επιγραφή που είχε συνθέσει ο ίδιος: «Αφήνοντας την άθλια ζωή, κοιμούμαι σ' αυτό τον τάφο. Μη ζητήσεις να μάθεις το όνομά μου, αλλά πήγαινε στο διάβολο! (ες κόρακας)» (!!)
 • Από Θεού Άρξασθαι!..
  Από Θεού Άρξασθαι!..
  Κυριακή 28 Αυγούστου 2016: Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη διαφόρων αγίων και οσίων καθώς και ορισμένα θρησκευτικά γεγονότα, όπως αναγράφονται στη συνέχεια: Μωϋσής ο Αιθίοπας , Διομήδης και Λαυρέντιος οι Μάρτυρες , Εζεκίας ο Δίκαιος Βασιλιάς , Άννα θυγατέρα του Φανουήλ , 33 Μάρτυρες από την Ηράκλεια , Δάμων ο Ιερομάρτυρας , Ειρήνη και Σοφία οι Μάρτυρες. Διαβάστε, επί πλέον, το Ευαγγέλιο της ημέρας, όπως ακριβώς υπάρχει στο πρωτότυπο, σε νεοελληνική απόδοση του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου και θεολόγου Ι. Θ. Κολιτσάρα.
 • Από Θεού Άρξασθαι!..
  Από Θεού Άρξασθαι!..
  Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016: Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη διαφόρων αγίων και οσίων καθώς και ορισμένα θρησκευτικά γεγονότα, όπως αναγράφονται στη συνέχεια: Φλώρος και Λαύρος οι Μάρτυρες , Το Άγιο Πλήθος των Πενήτων (Φτωχών) , Έρμος (η Ερμής), Σεραπίων και Πολύαινος οι Μάρτυρες , Ιουλιανή η Μάρτυς πλησίον του Στροβίλου , Λέων ο Μάρτυρας , Τέσσερις Όσιοι Ασκητές , Γεώργιος και Ιωάννης Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως , Βαρνάβας, Σωφρόνιος και Χριστόφορος , Σωφρόνιος ο Αγιορείτης , Οσίου Αρσενίου του νέου του εν Πάρω. Διαβάστε, επί πλέον, το Ευαγγέλιο της ημέρας, όπως ακριβώς υπάρχει στο πρωτότυπο, σε νεοελληνική απόδοση του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου και θεολόγου Παν. Ν. Τρεμπέλα.
 • Ποιοι ήσαν οι λεγόμενοι αλεξανδροκόλακες;
  Ποιοι ήσαν οι λεγόμενοι αλεξανδροκόλακες;
  Διαβάστε γιατί διάφοροι ηθοποιοί, κιθαριστές, χορευτές κ.λπ. που έλαβαν μέρος στους μεγαλοπρεπείς ομαδικούς γάμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του στα Σούσα ονομάστηκαν χλευαστικά αλεξανδροκόλακες!.. Παρά ταύτα, η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, ο εκπληκτικός πλουτισμός με κάθε λογής γνώσεις, οι οποίες αποκτήθηκαν χάρη στις ειδικές επιστημονικές αποστολές που οργάνωσε ο Αλέξανδρος, η ίδρυση σε στρατηγικά σημεία 70 –κατά τον Πλούταρχο– πόλεων με το όνομα Αλεξάνδρεια (από τις οποίες γνωστές είναι περισσότερες από 20), καθώς και η κυκλοφορία ενιαίου νομίσματος, έμελλαν να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ευρύτατου και ενιαίου οικονομικού και πολιτιστικού χώρου παρά την κατάτμηση της αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του!..
 • Τι ήσαν άραγε τα Αγράνια;
  Τι ήσαν άραγε τα Αγράνια;
  Διαβάστε για τα Αγράνια, μια εορτή που γινόταν στο Άργος προς τιμήν του Διονύσου και που σχετίζεται με τις τρεις κόρες του μυθικού βασιλιά του Άργους Προίτου. Μόλις ήρθαν σε ώρα γάμου, και επειδή είχαν περιφρονήσει τις θυσίες του Διονύσου, οι τρεις αδελφές έγιναν μανιακές και περιπλανιόνταν στα βουνά της Πελοποννήσου, ώσπου η μια πέθανε, ενώ οι άλλες δύο θεραπεύθηκαν από τον Μελάμποδα. Η εορτή αυτή μοιάζει με τα Αγριώνια, που γίνονταν στον Ορχομενό της Βοιωτίας προς τιμήν του ίδιου θεού, με αφετηρία ανάλογο μύθο για τις θυγατέρες του Μινύα.
 • Ένα άγνωστο παιχνίδι της αρχαιότητας!..
  Ένα άγνωστο παιχνίδι της αρχαιότητας!..
  Σύμφωνα με τον Αθήναιο, ο μάνης ήταν ένα είδος ποτηριού, ενώ κατά τον Ησύχιο έτσι ονομαζόταν ο κυβευτικός βόλος. Από άλλους όμως υποστηρίζεται ότι ο μάνης, που σημαίνει δούλος, ήταν ο κότταβος, δηλαδή ένα είδος ποτηριού. Στο στέλεχος του μάνη προσκολλούσαν σε μια οπή ή άφηναν να αιωρείται ένα αντικείμενο, που όταν η πλάστιγγα του παιχνιδιού το χτυπούσε, έκανε έναν δυνατό θόρυβο, όπως ο κυβευτικός βόλος. Κατά τα φαινόμενα, το αντικείμενο αυτό ήταν ένα μικροσκοπικό άγαλμα δούλου, όπως μαρτυρούν και οι χάλκινοι κότταβοι που βρέθηκαν στην Ετρουρία!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών