Κατηγορίες

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Τι ήταν πράγματι ο Καιάδας;
  Τι ήταν πράγματι ο Καιάδας;
  Η ακριβής τοποθεσία τού Καιάδα είναι άγνωστη, αλλά τον τοποθετούν συνήθως σ' ένα από τα άγρια φαράγγια του Ταΰγετου. Εκεί έριξαν, με 50 άλλους Μεσσηνίους αιχμαλώτους, τον ήρωα του δεύτερου Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένη τον Ανδανιέα, που, κατά την παράδοση, συγκρατήθηκε από τα φτερά ενός αετού και βγήκε από το φαράγγι μέσα από μια τρύπα που βρήκε κρατώντας την ουρά μιας αλεπούς!..
 •  Δεν ήσαν όλοι οι Εφιάλτες προδότες!..
  Δεν ήσαν όλοι οι Εφιάλτες προδότες!..
  Εκτός από τον Εφιάλτη τον Τραχίνιο, που ήταν γιος του Ευρύδημου, υπήρξαν και άλλοι Έλληνες με το όνομα αυτό, αλλά δεν ακολούθησαν τον δρόμο του γνωστού προδότη. Ήσαν Έλληνες που αγωνίστηκαν με ζήλο για τα ιδεώδη τους και ορισμένοι εξ αυτών αποτελούν για τις επόμενες γενιές πρότυπα αρχαίων ηρώων! Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί!..
 • Από Θεού Άρξασθαι!..
  Από Θεού Άρξασθαι!..
  Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016: Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη διαφόρων αγίων και οσίων καθώς και ορισμένα θρησκευτικά γεγονότα. Οι Άγιοι είναι οι εξής: Αλέξανδρος καί Αντωνίνα οι Μάρτυρες , Νεανίσκος ο Μάρτυρας ο Σοφώτατος , Κρίσπουλος καί Ρεστιτούτος οι Μάρτυρες , Γέτουλος καί Αμάνδιος οι Μάρτυρες οι αυτάδελφοι καί οι σύν αυτοίς μαρτυρήσαντες , Βασιλείδης, Τρίπος καί Μάνδαλος οι Μάρτυρες καί οι σύν αυτοίς μαρτυρήσαντες , Τιμόθεος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Προύσης , Ζαχαρίας ο Μάρτυρας ο εν Νικομηδεία , Αλέξιος Επίσκοπος Βιθυνίας , Απολλώ , Θεοφάνης καί Πανσέμνη , Κανίδης ο εκ Καππαδοκίας , Αστέριος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Πέτρας , Βασσιανός Επίσκοπος Λόντι Ιταλίας , Κενσούριος Επίσκοπος Ωξέρρης , Ιλλαδανός Επίσκοπος Ράθλιχεν Ιρλανδίας , Ιθαμέριος Επίσκοπος Ρότζεστερ , Εβρεμούνδιος , Βαρλαάμ , Φιλόθεος Μητροπολίτης Τομπόλσκ Ρωσίας , Αγίου Βασιλείου Επισκόπου Ριαζάν καί Μούρωμ , Σιλουανός ο εν Κιέβω , Νεκτάριος Επίσκοπος Τομπόλσκ , Συμεών Μητροπολίτης Σμολένσκ καί Ντορογκομπούζ , Κοσμάς ο διά Χριστόν Σαλός , Ιωάννης Μητροπολίτης Τομπόλσκ καί πάσης Σιβηρίας , Αντώνιος Επίσκοπος Τομπόλσκ , Συνέσιος τής Σιβηρίας, Πέτρος τού Τόμσκ , Σάββας ο Οσιομάρτυρας ο Σταγειρίτης , Δόμνα η διά Χριστόν Σαλή , Στέφανος τού Όμσκ τής Ρωσίας , Γεράσιμος Επίσκοπος Αστραχάν , Μισαήλ εκ Ρωσίας , Αρέθας εκ Ρωσίας , Αγάπη η διά Χριστόν Σαλή , Μακάριος ο Ιεραπόστολος εκ Ρωσίας , Μακάριος ο Απόστολος τών Αλταΐων Μητροπολίτης Μόσχας , Θεόγνωστος ο Ιερομάρτυρας καί Ερημίτης εκ Ρωσίας , Νικόλαος καί Βασίλειος οι Ιερομάρτυρες , Τιμόθεος ο Ιερομάρτυρας ο Πρεσβύτερος , Πάντων τών Αγίων εν Ριαζάν , Πάντων τών Αγίων εν Σιβηρία , Υπεραγίας Θεοτόκου τού Σημείου εν Κούρσκ Ρωσίας , Υπεραγίας Θεοτόκου τού Ταμπύνσκ εν Ρωσία. Διαβάστε, επί πλέον, το Ευαγγέλιο της ημέρας, όπως ακριβώς υπάρχει στο πρωτότυπο, σε νεοελληνική απόδοση του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου και θεολόγου Παν. Ν. Τρεμπέλα.
 • Από Θεού Άρξασθαι!..
  Από Θεού Άρξασθαι!..
  Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016: Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη διαφόρων αγίων και οσίων καθώς και ορισμένα θρησκευτικά γεγονότα. Οι Άγιοι είναι οι εξής: Νικηφόρος ο Ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βλανδίνη η Μάρτυς , Φωτεινός και Σάνκτιος οι Ιερομάρτυρες και οι συν αυτοίς , Αλκιβιάδης ο Μάρτυρας , Έρασμος ο Ιερομάρτυρας και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες , δισμύριοι Μάρτυρες , Μαρκελλίνος και Πέτρος οι Ιερομάρτυρες , 38 Μάρτυρες , Μητέρα και τα τρία τέκνα αυτής , Ευγένιος Επίσκοπος Ρώμης , Αδάλγιος της Νοβάρα , Βοδφανός εξ Ουαλίας , Μαρίνος του Βαάνου , Ανδρέας πρίγκιπας της Σουζδαλίας , Ιωάννης ο Μεγαλομάρτυρας ο Νέος ο Τραπεζούντιος , Δημήτριος ο Νεομάρτυρας ο εκ Φιλαδελφείας , Κωνσταντίνος ο Νεομάρτυρας ο εξ Αγαρηνών , Λέανδρος ο Μάρτυρας ο Ηπειρώτης. Διαβάστε, επί πλέον, το Ευαγγέλιο της ημέρας, όπως ακριβώς υπάρχει στο πρωτότυπο, σε νεοελληνική απόδοση του μεγάλου πανεπιστημιακού μας δασκάλου και θεολόγου Παν. Ν. Τρεμπέλα.
 • Αρχαία συγκίνηση!..
  Αρχαία συγκίνηση!..
  Η τριήρης "Ολυμπιάς", που όλοι οι Έλληνες συγκινούνται μόλις την αντικρίζουν, αλλά και ένα σύντομο ιστορικό της σύγχρονηςαυτής τριήρους η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987. Τα σχέδια για την κατασκευή της παρασχέθηκαν από το 'Trireme Trust' της Βρετανίας, ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατέθηκαν από το ΠΝ. Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, δηλαδή στο πλαίσιο εκτέλεσης δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της (ταχύτητα, ελικτικά στοιχεία, κλπ. ), η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά την μάχη.
 • Η διαφορά του Σιμωνίδη από τον … Σημωνίδη!
  Η διαφορά του Σιμωνίδη από τον … Σημωνίδη!
  Κατά έναν περίεργο τρόπο ο Σημωνίδης ο Αμοργίνος περιγράφει τις γυναίκες που ... κατάγονται από το γουρούνι, την αλεπού, τον σκύλο, το γαϊδούρι, τη νυφίτσα, το άλογο και τον πίθηκο, με κακεντρεχή, μερικές φορές αθυ­ρόστομη ακρίβεια και εχθρότητα· ξεκινώντας από αυτή την απαισιόδοξη ψυχική διάθεση δεν μπορούσε βέβαια παρά να συναντηθεί με τον μύθο της Πανδώρας, το αρχέτυπο του κακού στη μορφή της γυναίκας!..
 • Οι … κοριοί του παρελθόντος!
  Οι … κοριοί του παρελθόντος!
  Όποιος διαβάσει την «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας» του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, θα βρει πολλά σπαρταριστά στιγμιότυπα που έχουν να κάνουν με τους … κοριούς του παρελθόντος! Σπεύδω, λοιπόν, να καταγράψω στο σημερινό μας άρθρο ορισμένα εξ αυτών, δεδομένου ότι ο χώρος είναι πολύ μικρός για την καταγραφή όλων των … κοριών της ιστορίας. Και ιδού μερικά αποσπασματικά κείμενα από την «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας»:
 • Πού βρίσκεται –λέει- ο τάφος της Νεφερτίτης;
  Πού βρίσκεται –λέει- ο τάφος της Νεφερτίτης;
  Το ενδεχόμενο ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης να βρίσκεται σε κρυφό θάλαμο πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών επανεξετάζει η αρχαιολογική υπηρεσία του Καΐρου, μετά την ανάλυση των σαρώσεων με ειδικά ραντάρ, που είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2015.Η Νεφερτίτη, που το όνομά της στα αιγυπτιακά σημαίνει «η έλευση της όμορφης γυναίκας», μεσουράνησε τον 14ο αιώνα προ Χριστού. Στα 15 της παντρεύτηκε τον βασιλιά Ακενατόν και έκανε μαζί του έξι κόρες και έναν γιο. Αρκετές θεωρίες θέλουν την Νεφερτίτη να είναι η μητέρα του Τουταγχαμών. Μαζί με τον σύζυγό της εγκαθίδρυσαν την αίρεση του Ατέν, θεού του Ήλιου, και προώθησαν μια νέα τεχνοτροπία ταφικής απεικόνισης!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών