Κατηγορίες

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Ποιος αρχαίος έγραφε προφητικές ... ερωτικές ιστο­ρίες με δυσάρεστο τέλος;
  Ποιος αρχαίος έγραφε προφητικές ... ερωτικές ιστο­ρίες με δυσάρεστο τέλος;
  Άνθρωπος με πολύπλευρη λο­γοτεχνική δραστηριότητα, ο συγγραφέας αυτός κέρδισε πολύ με­γάλη φήμη με τις τραγωδίες του και αργότερα τον κατέταξαν στην Πλειάδα, ένα είδος Κανόνα των Ελλήνων τραγικών ποιητών - κι όμως μας σώθηκε μόνο ένας τίτλος (Άστραγαλισταί, «Οι παίχτες με τα ζάρια», μια νεανική ιστορία του Πάτροκλου). Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Υπήρχε αδελφότητα ιερέων στην αρχαιότητα;
  Υπήρχε αδελφότητα ιερέων στην αρχαιότητα;
  Υπήρχε μια λιτανεια, που γινόταν στις 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο· στη διάρκειά της οι Λούπερκοι γυ­μνοί έκαναν το γύρο του Παλατινού λόφου μα­στιγώνοντας με λουριά, κομμένα από το δέρμα γίδας που μόλις είχαν θυσιάσει, τις γυναίκες που συναντούσαν στο δρόμο τους. Με τον τρόπο αυ­τόν πίστευαν πως τις έκαναν γόνιμες. Πριν αρ­χίσει η λιτανεία, ο ιερέας πρώτα έσφαζε τη γίδα και ακουμπούσε το μέτωπο των Λούπερκων με το ματωμένο μαχαίρι του. Το σημάδι που άφηνε το σκούπιζαν με μια τούφα μαλλί βουτηγμένο στο γάλα. Οι Λούπερκοι τη στιγμή εκείνη έπρε­πε να ξεσπάσουν σε τελετουργικά γέλια. Η θυ­σία περιλάβαινε επίσης τη σφαγή και ενός σκύ­λου!..
 • Ποια ήταν άραγε η ελληνική κοινωνία στα ρωμαϊκά χρόνια;
  Ποια ήταν άραγε η ελληνική κοινωνία στα ρωμαϊκά χρόνια;
  Tα χρόνια που ακολούθησαν την περίοδο της μοναρχίας του Mάρκου Aυρηλίου (161-181 μ.Χ.) και μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα μ.X. χαρακτηρίζονται ως εποχή κρίσης για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Imperium Romanum) και κατά συνέπεια και για την κοινωνία της. Eκτός από τον κλονισμό της οικονομικής θέσης των προνομιούχων στρωμάτων, η κρίση είχε αντίκτυπο και στα κατώτερα στρώματα, η καταπίεση των οποίων οδήγησε σταδιακά στην εξαθλίωσή τους.
 • Ο έρωτας, οι φιλόσοφοι και οι ερωτύλοι της αρχαιότητας!..
  Ο έρωτας, οι φιλόσοφοι και οι ερωτύλοι της αρχαιότητας!..
  Στο Συμπόσιον, ο έρωτας υψώνεται σε παγκόσμια δημιουργική δύναμη. Το κάλλος αποτελεί απλώς μια περιοχή, που κατέχει στον Έρωτα τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δημιουργική του δραστηριότητα. Ο Έρωτας είναι η κίνηση από το μη είναι προς το είναι, όχι απλώς μια μεταμόρφωση και εξύψωση του γενετήσιου ένστικτου, αλλά κάτι που δίνει νόημα στη γενετήσια ορμή και την καθυποτάσσει. Σκοπός του είναι η διαρκής κατοχή του αγαθού. Η μάντισσα Διοτίμα, που έχει εμπνεύσει, στην περίπτωση αυτή, τον Σωκράτη, θεωρεί τον έρωτα σαν δαιμόνιον μεταξύ Θεού τε και θνητού!..
 • Ποια ήσαν τα γυμνάσια στην αρχαία Ελλάδα;
  Ποια ήσαν τα γυμνάσια στην αρχαία Ελλάδα;
  Το συμπέρασμα εξάγεται και από τις γραπτές μαρτυρίες που σώζονται για τα τρία παραδοσιακά Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας, της Ακαδημείας, του Λυκείου και του Κυνοσάργους, που λειτουργούσαν ήδη από την εποχή του Πεισιστράτου (6ος αι. π.Χ.) και κατά τους υστεροκλασσικούς χρόνους, όπου απέκτησαν κτιριακές εγκαταστάσεις. Απ’ όσο ξέρουμε ήταν εγκατεστημένα εκτός των ορίων της πόλεως, πλησίον των καλύτερων προαστίων της, σε ελεύθερους χώρους κοντά στα νερά των αθηναϊκών ποταμών, τα οποία ήταν απαραίτητα για την τροφοδοσία και διατήρηση των κήπων και των αλσών όπου οι νέοι ασκούνταν και αναπαύονταν. Η αρχαιολογική σκαπάνη σήμερα έχει φέρει στο φώς μόνο τα ερείπια της Ακαδημείας, ενώ η θέση των άλλων δύο γυμνασίων εικάζεται με βάση τα όσα παραδίδονται στις διαθέσιμες γραπτές πηγές!..
 •  Τι ρόλο διαδραμάτιζε ο Άρειος Πάγος στην αρχαιότητα;
  Τι ρόλο διαδραμάτιζε ο Άρειος Πάγος στην αρχαιότητα;
  Είναι εκπληκτικό! Ωστόσο, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν θάψει τον Οιδίποδα στον Άρειο Πάγο, για να εξασφαλίσουν την τοποθεσία από επίθεση των Θηβαίων συμπατριωτών του, και αργότερα τον μετέφεραν στον αμυντικά σπουδαιότερο Ίππιο Κολωνό!.. Στις φονικές υποθέσεις, ο Άρειος Πάγος συνεδρίαζε στην ύπαιθρο, για να μη βρίσκεται ο εναγής φονεύς κάτω από την ίδια στέγη με τους δικαστές, ενώ την εποχή του Σόλωνα, η εξουσία του ενισχύθηκε και απέκτησε δικαστικές αρμοδιότητες. Δίκαζε τις περιπτώσεις φόνου, εμπρησμού και κατάλυσης του πολιτεύματος (δήμου καταλύσεως). Τιμωρούσε τους, εκ πεποιθήσεως, ανέργους και ερευνούσε πού πορίζεται κάθε πολίτης τα προς το ζην (!!).
 • Ποια ήταν άραγε η αρχαία Ελληνίδα Αριστομάχη;
  Ποια ήταν άραγε η αρχαία Ελληνίδα Αριστομάχη;
  «Η επιτύμβια στήλη της Αριστομάχης βρέθηκε το 1891 στην Αθήνα, στην οδό Αθηνάς, στην περιοχή της Αχαρνικής Πύλης, και χρονολογείται γύρω στο 420 π.Χ. Σώζεται μόνο το κάτω δεξιό μέρος αυτής της αρχικά μεγάλης στήλης, η οποία είχε σχήμα ναΐσκου. Aπεικονίζεται το κάτω σώμα νεαρής γυναίκας με έντονη κίνηση προς τα αριστερά. Είναι ντυμένη με χιτώνα και ιμάτιο που ανεμίζει πίσω της. Στα γυμνά της πόδια φορεί σανδάλια. Η τεχνοτροπία του έργου παραπέμπει σε δημιουργίες του ονομαστού πάριου γλύπτη Αγορακρίτου, στον κύκλο επιρροής του οποίου εντάσσεται και ο καλλιτέχνης της στήλης!..
 • Τα χρόνια περιπλάνησης του Αριστοτέλη!..
  Τα χρόνια περιπλάνησης του Αριστοτέλη!..
  Κατά το δεύτερο έτος της διαμονής του στη Μακεδο­νία, ο Αριστοτέλης βίωσε την οδυνηρή απώλεια του πρώ­ην συναδέλφου του, προ­στάτη και φίλου του, του Ερμία του Αταρνέα, ο οποίος έπεσε θύμα των πο­λιτικών του επιλογών, και της δυσχέρειας που του προκαλούσε η γειτνίαση του με την Περ­σία και ο θαυμασμός του για τη Μακεδονία. Ο Ερμίας συνελήφθη και εκτελέσθηκε από τον Μεγάλο Βασιλέα το 341 π.Χ. Βαθιά λυπημένος, ο Αριστοτέλης αφιέρωσε στον Ερμία κενοτάφιο στους Δελφούς και συνέθεσε προς τιμή του ύμνο στην Αρετή!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών