Κατηγορίες

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Ποιοι κατέστρεψαν τις Πλαταιές στην αρχαιότητα;
  Ποιοι κατέστρεψαν τις Πλαταιές στην αρχαιότητα;
  Το 510 π.Χ. οι Πλαταιείς συμμάχησαν με τους Αθηναίους για να μπορέσουν να απαλλαγούν από το θηβαϊκό ζυγό, και από τότε έμειναν πιστοί σύμμαχοι των Αθηναίων. Έτρεξαν να πολεμήσουν στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., καθώς και στο Αρτεμίσιο. Δεν έλαβαν όμως μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνα το 480 π.Χ., γιατί είχαν πάει να παραλάβουν τις οικογένειες και τα υπάρχοντά τους από την πόλη τους, που κινδύνευε να καταστραφεί από την κάθοδο των περσικών στρατευμάτων. Πράγματι, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος (Η' 50), «οι βάρβαροι έκαψαν τις Θεσπιές και τις Πλαταιές, γιατί έμαθαν από τους Θηβαίους ότι δεν μήδιζαν».
 •  Κύδων, Κύδωνες και Κυδωνία!... Τι λέει άραγε η ιστορία;
  Κύδων, Κύδωνες και Κυδωνία!... Τι λέει άραγε η ιστορία;
  Τελικά, όλες οι περιοχές της Ελλάδας δείχνουν πώς συνδέονται η μία με την άλλη και ποιες οι άρρηκτες και διαχρονικές σχέσεις τους! Ο Στράβων, για παράδειγμα, λέει ότι οι Κύδωνες ήταν Κρητικοί, ενώ άλλη παράδοση λέει ότι είχαν έρθει από την Αρκαδία και την Κυδωνία, την ίδρυσε ο Κύδωνας από την Τεγέα! Κατοίκησαν στην πεδιάδα του Ιαρδανού ποταμού. Τέτοια ονομασία είχε και ένας ποταμός της Αρκαδίας!.. Κύδων, Κύδωνες και Κυδωνία, λοιπόν!.. Τι λέει άραγε η ιστορία;
 • Υπήρχε τρομοκρατία στην αρχαιότητα;
  Υπήρχε τρομοκρατία στην αρχαιότητα;
  Οι Ασσύριοι, για παράδειγμα, στην προσπάθεια τους να διαχει­ριστούν ένα πολύ μικρότερο κράτος, χρησιμο­ποίησαν αυστηρές μεθόδους κεντρικού πολιτι­κού ελέγχου και εσκεμμένης τρομοκρατίας, με τη μορφή της σφαγής των αιχμαλώτων και των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών από το ένα μέρος της αυτοκρατορίας στο άλλο. Αλλά, παρά τη διαφορά της κλίμακας στην έκταση και τον πληθυσμό του κράτους, αυτές οι μέθοδοι χει­ραγώγησης δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν απο­δείξεις ότι και οι Αχαιμενίδες εφήρμοσαν -σε μι­κρό βαθμό-τις υποχρεωτικές μετακινήσεις πλη­θυσμών, ως μέθοδο επιβολής της τάξης!..
 • Ποια δύναμη είχαν οι γυναίκες στην περσική αυλή;
  Ποια δύναμη είχαν οι γυναίκες στην περσική αυλή;
  Είναι εκπληκτικές οι αναφορές που διαβάζουμε στα αρχαία κείμενα. Για παράδειγμα, στην ιστορία του Ξέρξη, του Μασίστη και της Άμηστρης (Ηρό­δοτος Θ', 107 κ.ε.) βρίσκουμε τον ίδιο το βασι­λιά, μαζί με τις γυναίκες της Αυλής, να εμπλέ­κεται στην ανηθικότητα, επιδεικνύοντας κακή διαγωγή, πράγμα που τον οδήγησε στην αρνητική εικόνα που σχημάτισε για τον εαυτό του!
 • Ώστε η ιστορία της αρχαίας τεχνολογίας πρέπει να ξαναγραφεί;
  Ώστε η ιστορία της αρχαίας τεχνολογίας πρέπει να ξαναγραφεί;
  Θεωρίες συνωμοσίας και… «πράσσειν άλογα» στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ορθολογιστές και επιστήμονες, με την αυθεντική έννοια του όρου. Σε αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, καταλήγουν μελέτες δεκαετιών, πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ. «Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Όλη η έρευνά μας έχει δείξει ότι οι πρόγονοί μας διέθεταν όλη την αστρονομική γνώση, όπως και την τεχνολογική γνώση, να κατασκευάσουν τέτοιους μηχανισμούς και από αυτή τη διαπίστωση και μόνο η ιστορία της τεχνολογίας πρέπει να ξαναγραφεί, καθώς μετατίθεται πολλούς αιώνες προς τα πίσω», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ.
 • Εντυπωσιακή η χλιδή ενός αρχαίου πολεμιστή στην Πύλο!..
  Εντυπωσιακή η χλιδή ενός αρχαίου πολεμιστή στην Πύλο!..
  Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους -κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός- περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένοι από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή!.. Διαβάστε τι άλλο ανακάλυψαν στην Πύλο οι ανασκαφείς της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο Παρμενίων;
  Ποιος ήταν άραγε ο Παρμενίων;
  Με αφορμή το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρέστη σήμερα στην διακλαδική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων «Παρμενίων 2015», θα ήταν ίσως χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στα εγκυκλοπαιδικά μας λεξικά και να δούμε πώς έγινε θρυλικός κι αυτός ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Παρμενίων, που είχε, όμως, ένα τέλος όχι και τόσο ένδοξο! Αυτός έσωσε τον Αλέξανδρο από τη συνωμοσία του Πέρση Σισίνη και του Μακεδόνα Αλεξάνδρου του Λυγκηστού, γιατί ανακάλυψε εγκαίρως τη συνωμοσία τους και τους συνέλαβε!.. Έπειτα από τη μάχη των Γαυγαμήλων και την προέλασή του μέχρι την Περσέπολη, ο Αλέξανδρος τον έκανε τιμητικά διοικητή των Εκβατάνων!.. Ας διαβάσουμε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Περί των δοξογράφων και των στωϊκών!..
  Περί των δοξογράφων και των στωϊκών!..
  «Την δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς» λέει μια παροιμία του ελληνικού λαού. Κι όμως!.. Στην αρχαιότητα υπήρχαν ορισμένοι συγγραφείς, οι οποίοι καλούνταν δοξογράφοι. Δοξογράφοι ήσαν οι Έλληνες συγγραφείς της Αλεξανδρινής και της Ρωμαϊκής εποχής που κατέγραψαν συστηματικά τις φιλοσοφικές θεωρίες (δόξαι) των φιλοσόφων που έζησαν πριν από αυτούς. Πρώτος ο Αριστοτέλης, στον πρόλογο μερικών έργων του, έγραψε περιληπτικά για τις προγενέστερες θεωρίες και συστήματα, και τον μιμήθηκε ο Θεόφραστος, στις 18 βίβλους του Περί φυσικών δοξών. Ονομαστός δοξογράφος ήταν ο Στωικός Ποσειδώνιος, που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή από τον Κικέρωνα και τον Σενέκα, και στη ρωμαϊκή εποχή ο Άρειος, ο Δίδυμος Ερμείας κ.ά. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών