Κατηγορίες

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Ποια ήταν άραγε η βασίλισσα Σεμίραμις;
  Ποια ήταν άραγε η βασίλισσα Σεμίραμις;
  Η Σεμίραμις είχε εγείρει παντού, σαν αναμνηστικά μεγάλων γεγονότων και νικών, θριαμβευτικές στήλες που τις διάβασε ο Αλέξανδρος. Σε μια απ' αυτές, είχε υπαγορεύσει η ίδια την εξής επιγραφή: «Η φύση μου έδωσε σώμα γυναίκας, αλλά οι πράξεις μου με έκαναν ισότιμη προς τους μέγιστους άνδρες. Κυβέρνησα το κράτος του Νίνου. Πριν από μένα, κανείς Ασσύριος δεν είδε τη θάλασσα, αλλά εγώ είδα τέσσερις ωκεανούς. Ανάγκασα τους ποταμούς να ρέουν όπου ήθελα, εκεί όπου ήταν ωφέλιμο»!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 •  Πέρασε και από την Ελλάδα ο Βιργίλιος;
  Πέρασε και από την Ελλάδα ο Βιργίλιος;
  Είναι γεγονός, ότι το 19 π.Χ. ο Βιργίλιος ταξίδεψε στην Ελλάδα, για να περιηγηθεί τους τόπους που περιέγραφε στο έπος του. Στο δρόμο του γυρισμού αρρώστησε και πέθανε λίγες μόνο μέρες μετά την επιστροφή του στο Βρινδήσιο (Μπρίντεζι), στις 21 Σεπτεμβρίου του 19 π.Χ. Το σώμα του μεταφέρθηκε στη Νεάπολη, όπου έμενε όταν έγραφε τα έργα του. Ποια ήταν όμως η σχέση του με τον Ελληνισμό; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Πού έμαθε ρητορική ο Ιούλιος Καίσαρ;
  Πού έμαθε ρητορική ο Ιούλιος Καίσαρ;
  Ύστερα από επίμονο αλλά μάταιο αγώνα για τη δικαστική δίωξη του ανθύπατου Ντολαμπέλα, ο Καίσαρ πήγε στη Ρόδο για να σπουδάσει ρητορική. Το 69 έγινε ταμίας (quaestor), το 65 αγορανόμος (aedilis curulis), το 63 μέγιστος αρχιερέας (pontifex maximus) και το 62 πραίτορας. Με την πολιτική του, που ευνοούσε τους πληβείους, απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα (ορισμένοι ιστορικοί όμως τον κατηγόρησαν ότι είχε αναμειχθεί στη συνωμοσία του Κατιλίνα, τον οποίο υπεράσπισε εναντίον του Κικέρωνα). Ανθύπατος στην Ισπανία το 61, έγινε ύπατος το 59 μαζί με τον Μάρκο Βίβουλο, τον οποίο ουσιαστικά παραμέρισε για να κυβερνήσει μόνος. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Από την διόπτρα του Ήρωνα στους σύγχρονους διοπτροφόρους!..
  Από την διόπτρα του Ήρωνα στους σύγχρονους διοπτροφόρους!..
  Ο χειριστής του οργάνου μπορούσε να σκοπεύσει οποιοδήποτε σημείο στο χώρο και να σημειώσει τις γωνιακές συντεταγμένες του. Σε μια εναλλακτική χρήση του οργάνου πάνω στη βάση μπορούσε να τοποθετηθεί ένα σύστημα οριζοντίωσης (χωροβάτης) που αποτελούνταν από δύο κατακόρυφους γυάλινους συγκοινωνούντες σωληνίσκους με νερό που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό του οριζοντίου επιπέδου και μια ρυθμιζόμενη με ακρίβεια σκοπευτική διάταξη.
 • Πώς λειτουργούσε το Ωδείο στην αρχαιότητα;
  Πώς λειτουργούσε το Ωδείο στην αρχαιότητα;
  Το αρχαίο ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που φαίνεται πως ήταν και το πιο σημαντικό, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, και χτίστηκε από τον πλούσιο σοφιστή Ηρώδη Αττικό το 160-170 π.Χ. για το θάνατο της δεύτερης γυναίκας του Ρήγιλλας. Είχε στέγη από ξύλο κέδρου και μπορούσε να χωρέσει 4.772 ή 5.438 άτομα. Δεύτερο σε έκταση ήταν το Ωδείο του Περικλή. Αυτό είχε μια στέγη που έμοιαζε, κατά τον Πλούταρχο, με τη σκηνή του Μεγάλου Βασιλιά! Ποιος ήταν, όμως, ο Μεγάλος Βασιλιάς;
 • Και μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα;
  Και μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα;
  Όσο οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα συνεχίζονται τόσο πιο πολύ θ’ αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολλές μεταφυσικές ανησυχίες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο μαντείο του Απόλλωνα, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 •  Τι ήταν στην πραγματικότητα η εκκλησία στην αρχαιότητα;
  Τι ήταν στην πραγματικότητα η εκκλησία στην αρχαιότητα;
  Στους ηρωικούς χρόνους ονομαζόταν αγορά. Περιόριζε αισθητά τα δικαιώματα των βασιλιάδων και αρχόντων. Κήρυκες καλούσαν το πλήθος να προσέλθει το πρωί και να καθίσει για ν' ακούσει με προσοχή τους ρήτορες. Το δικαίωμα της αγόρευσης δεν το είχε κανείς από το δήμο. Όσοι τον αποτελούσαν εκδήλωναν την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία τους διά βοής. Μπροστά σ' αυτή την πρωτόγονη εκκλησία παραπονέθηκε ο Τηλέμαχος για τη συμπεριφορά των μνηστήρων και αυτή συγκάλεσε, σε ξένη χώρα, μπροστά στα εχθρικά τείχη, ο Αγαμέμνονας για να μάθει τι φρονούσε ο στρατός του και να μην τον βαρύνει η ευθύνη μιας επίθεσης.
 • Τι έκανε ο Ιούλιος Καίσαρ για το θέαμα της ναυμαχίας;
  Τι έκανε ο Ιούλιος Καίσαρ για το θέαμα της ναυμαχίας;
  Τα ανθρωποκτόνα θεάματα των Ρωμαίων δεν τελείωναν μονάχα με τα θηρία στις αρένες. Κάποιοι δημιουργούσαν και ειδικά αμφιθέατρα που αποτελούσαν αναπαράσταση πραγματικής ναυμαχίας, όπως ακριβώς ο Ιούλιος Καίσαρ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έδειξε αυτό το θέαμα και έκανε αναπαράσταση ναυμαχίας ανάμεσα στους στόλους των Αιγυπτίων και των Τυρίων. Ναυμάχοι ήταν αιχμάλωτοι ή κατάδικοι και πολεμούσαν έως θανάτου, εκτός αν ο αυτοκράτορας τους χάριζε τη ζωή. Αργότερα έπαιρναν μέρος και διάφοροι εθελοντές!
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών