Κατηγορίες

Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από την εικονική παράσταση, που παρουσιάζει το Ευγενίδειο Ίδρυμα με την ψηφιακή ταινία «Ταξίδι χωρίς Τέλος», στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μια ευκαιρία ενός εικονικού ταξιδιού στην αρχαία Ελλάδα της Κνωσού και των Δελφών, της Ολυμπίας και της αθηναϊκής Ακρόπολης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα δείγμα του σύγχρονου ελληνικού τεχνολογικού πολιτισμού. Ένα ταξίδι, που θα κάνουμε κι εμείς, με άρθρα, μελέτες και έρευνες...

 • Τι αναφέρουν τα Ελληνικά του Ξενοφώντα;
  Τι αναφέρουν τα Ελληνικά του Ξενοφώντα;
  Τα δύο πρώτα βιβλία γράφηκαν γύρω στο 390 π.Χ., λίγο μετά το γυρισμό του Ξενοφώντα από την Ασία. Το δεύτερο μέρος άρχισε να το συγγράφει μετά το 390 π.Χ., γιατί εν τω μεταξύ ασχολήθηκε με τη συγγραφή της Κύρου Αναβάσεως. Από το τέλος του Γ' βιβλίου, όπου μνημονεύεται ο θάνατος του βασιλιά Παυσανία, συνάγεται πως αυτό γράφτηκε γύρω στο 380 π.Χ. και ίσως το δεύτερο μέρος του να συμπληρώθηκε γύρω στο 355 π.Χ. Η συγγραφή των Ελληνικών άρχισε στο πλούσιο αγρόκτημα κοντά στην Σκυλλούντα της Ήλιδας, που παραχώρησαν στον Ξενοφώντα οι Σπαρτιάτες, μετά την εξορία του από την Αθήνα, και το έργο τερματίστηκε στην Κόρινθο. Γι' αυτό η έλλειψη ενότητας, ύφους και μεθόδου, που προκαλεί σύγχυση, οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα πως τα Ελληνικά δεν είναι το ίδιο το έργο του Ξενοφώντος αλλά μια επιτομή του. Η γνώμη αυτή απορρίπτεται σήμερα από τους φιλολόγους.
 • Ποιος έδωσε πρώτος τα ονόματα των 7 Σοφών της Αρχαιότητας;
  Ποιος έδωσε πρώτος τα ονόματα των 7 Σοφών της Αρχαιότητας;
  Λένε πως ο Πλάτων παρέδωσε πρώτος τα επτά ονόματα των σοφών, από τα οποία όμως μόνο τα τέσσερα αναφέρονται από όλους τους μεταγενέστερους, ενώ για τους άλλους τρεις υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Οι τέσσερις αυτοί είναι οι: Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Σόλων ο Αθηναίος. Άλλοι που αναφέρονται ότι ανήκουν στην ομάδα των Eπτά Σοφών είναι: Περίανδρος ο Κορίνθιος, Κλεόβουλος ο Λίνδιος (Ρόδιος), Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, Ανάχαρσις ο Σκύθιος, Επιμενίδης και άλλοι.
 • Ποιος αρχαίος συγγραφέας συμπλήρωνε τον Ησίοδο;
  Ποιος αρχαίος συγγραφέας συμπλήρωνε τον Ησίοδο;
  Πρόκειται για έναν αρχαίο συγγραφέα ο οποίος επεκτείνοντας το γε­νεαλογικό του πρότυπο, παρενέβαλε μια λεπτο­μερειακή θεογονία και κοσμογονία και διόρθω­σε εδώ κι εκεί τον Ησίοδο: είναι ευδιάκριτη η διάθεση του για ορθολογική κριτική, κατά τα άλλα όμως ήταν ακόμη σε μεγάλο βαθμό προσδεδεμένος στις μυθολογικές συμβάσεις. Σ' αυτό ταιριάζει και το απόλυτα στεγνό αφηγηματικό του ύφος - μόνο μερικές παρέμβλητες ιστορίες, όπως η ιστορία του βασιλιά των Λαπιθών Καινέα, ξεχωρίζουν!..
 • Ποια ήταν άραγε η απελευθέρωση του Φάλακρου;
  Ποια ήταν άραγε η απελευθέρωση του Φάλακρου;
  Διαβάστε μία ιστορία σε σύντομα επεισόδια, που μας αφηγείται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μέσα από την ενότητα «Το Έκθεμα του Μήνα» το οποίο φιλοξενείται στον δικτυακό του τόπο. «Στην αρχαίο ελληνικό κόσμο, η απελευθέρωση μεμονωμένων δούλων από τον κύριό τους γινόταν από ειλικρινή φιλαλληλία, με πολιτική σκοπιμότητα, για λόγους που επέβαλλαν πολεμικές συγκυρίες κ.ά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στους Ελληνιστικούς χρόνους, η απελευθερωτική πράξη είχε και μία θρησκευτική διάσταση, καθώς οι δούλοι απελευθερώνονταν υπό την εποπτεία των θεών, αφιερώνονταν ή, ακόμη, «πωλούνταν» σε αυτούς…»
 • Ώστε και οι αρχαίοι υπέγραφαν Μνημόνια;
  Ώστε και οι αρχαίοι υπέγραφαν Μνημόνια;
  «Καταχρεωμένοι, βιώνουμε σήμερα μια μεγάλη οικονομική κρίση χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα την ξεπεράσουμε. Οι αρμόδιοι μας βομβαρδίζουν καθημερινά με νέα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων, στην περικοπή των δημόσιων δαπανών, στην ευρύτερη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στην αναζήτηση νέων. Πρόκειται για συνήθη μέτρα που λαμβάνονται από χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα, στην προσπάθειά τους να αποτινάξουν το βάρος των χρεών και να ορθοποδήσουν. Πρόκειται για... φάρμακα μιας τυποποιημένης συνταγής, διαχρονικής και παγκόσμιας ισχύος, που αποβλέπει στη θεραπεία άρρωστων οικονομιών. Επομένως δεν μας εκπλήσσει το ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνονταν σε ανάλογες οικονομικές συγκυρίες, και στην αρχαία Ελλάδα». Διαβάστε τα γράφει ο πανεπιστημιακός μας δάσκαλος κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος!..
 • Τι ήταν η λεγόμενη αποκολοκύνθωσις του Σενέκα;
  Τι ήταν η λεγόμενη αποκολοκύνθωσις του Σενέκα;
  Μιλάμε, ασφαλώς, για έναν άνθρωπο, όπως ο Σενέκας, η σχολή του οποίου επιβλήθηκε γρήγορα στη Ρώμη και συγκέντρωσε γύρω της όλη την εκλεκτή κοινωνία της ρωμαϊκής πρωτεύουσας. Οι διαβολές όμως της Μεσσαλίνας συντέλεσαν ώστε να εξοριστεί ο Σενέκας στην Κορσική. Από εκεί ανακλήθηκε το 49 μ.Χ. από την Αγριππίνα και του ανατέθηκε η διαπαιδαγώγηση του γιου της Νέρωνα. Τι ήταν, όμως, η λεγόμενη αποκολοκύνθωσις του Σενέκα; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Η προσωπικότητα και οι σημαντικότεροι σταθμοί του Μ. Αλεξάνδρου!..
  Η προσωπικότητα και οι σημαντικότεροι σταθμοί του Μ. Αλεξάνδρου!..
  Ως το τέλος της ζωής του προσπαθούσε να βελτιώσει με καινούριες ιδέες και μεθόδους την οργάνωση της νέας τεράστιας αυτοκρατορίας του. Αφαίρεσε από τη δικαιοδοσία των σατραπών τη διαχείριση του οικονομικού τομέα, δημιουργώντας ενιαίες φορολογικές περιφέρειες. Έθεσε τέρμα στο σύστημα αποθησαύρισης των Περσών βασιλέων, μετατρέποντας σε νομίσματα τα εκατομμύρια θησαυρούς τους. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξανδρος δημιούργησε ενιαίο αυτοκρατορικό νομισματικό σύστημα, ώστε τα νομίσματά του να γίνουν το κύριο μέσο συναλλαγής σε όλο το μεσογειακό κόσμο!..
 • Τι αναφέρουν ιστορικοί για τον ρόλο της πανέμορφης εταίρας Ασπασίας;
  Τι αναφέρουν ιστορικοί για τον ρόλο της πανέμορφης εταίρας Ασπασίας;
  Επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοι του Περικλή δεν μπορούσαν να στραφούν εναντίον του, λόγω του ήθους του και των ικανοτήτων του, στράφηκαν κατά της Ασπασίας που της έδιναν ονόματα της Ομφάλης, της Ήρας και της επιπόλαιας Ελένης και την κατηγορούσαν πως έκανε τον Περικλή ό,τι αυτή ήθελε, κατασπαταλούσε την μεγάλη περιουσία του και του ενέπνεε τους πολιτικούς του λόγους, ώστε να επηρεάζει την πολιτική των Αθηνών.
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών