Τουρκοκρατία

Τουρκοκρατία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες του Άγγελου Π. Σακκέτου για μια περίοδο, που χαρακτηρίστηκε "Τουρκοκρατία", αφού μιλάμε για την περίοδο μεταξύ του 1453, όπου έπεσε η Βασιλίδα των Πόλεων,  η Κωνσταντινούπολις, και το 1821, που ήταν το έτος της Επανάστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Μια περίοδος όπου ο Ελληνισμός μάτωσε κυριολεκτικά από την σπάθη ορισμένων, αλλά από τις φρούδες ελπίδες κάποιων  Μεγάλων Δυνάμεων, που άλλοτε μας "φούσκωναν " τα μυαλά με θεωρίες  περί "Ξανθού Γένους" και αλλοτε μας εγκατέλειπαν, ανάλογα με τα διπλωματικά συμφέροντά τους!.. Το έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός: "Βασανισμένε μου λαέ, αγνέ κι αγαπημένε, πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε"!..

 • Ποια ήταν η σωματειακή οργάνωση των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία;
  Αμέσως μετά την τουρκική κατάληψη της Αδριανούπολης (1361), οι Έλληνες επαγγελματίες και έμποροι αρχίζουν τη δράση τους. Σφιχτοδένονται ακόμη περισσότερο σωματειακά σχηματίζοντας έτσι και πυρήνες για αντίσταση. Οι σκληρές ανάγκες πον γεννάει η δουλεία αναγκάζουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό να οργανωθεί σε οικονομικές αυτονομίες και σιγά σιγά σε διοικητικές και πολιτικές έτσι που να αντιστέκεται δυναμικά στον κατακτητή. Δημιουργείται διοικητικό σύστημα με την κοινότητα, που τα περισσότερά της μέλη είναι βγαλμένα μέσα από τα ισνάφια και που με τον καιρό ανεβαίνει στα πιο συνθετικά σκαλοπάτια χάρις στην παντοδυναμία που αποκτούν με τα χρόνια τα Πατριαρχεία ακτινοβολώντας τα προνόμιά τους σε όλο τον ελληνισμό.
 • Η φορολογία μήπως μας θυμίζει κάτι από την οθωμανική εποχή;
  Οι Χριστιανοί επιβαρύνονταν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους Μουσουλμάνους, πληρώνοντας πολλούς τακτικούς φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήση της γης (έγγειος) αλλά και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη). Ο φόρος της δεκάτης ήταν τακτικός φόρος για την αγροτική παραγωγή, τον οποίο επέβαλαν οι Οθωμανοί κατακτητές στους Χριστιανούς υπόδουλους, κυρίως τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας σε πρώην βυζαντινά εδάφη. Ο φόρος της δεκάτης διατηρήθηκε μέχρι το 1880!..
 • Ως πότε θα κυβερνούν τον κόσμο παντοδύναμες τριάδες;
  Έφθασαν στο σημείο να εκμεταλλεύονται ακόμη και το θρησκευτικό φρόνημα των λαών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα (κατά βάση αντιχριστιανικά) συμφέροντα τους! Πάρτε για παράδειγμα την Ιερή Συμμαχία, η οποία αποσκοπούσε στη συνένωση των τριών ηγεμόνων, του ορθόδοξου, του ρωμαιοκαθολικού και του διαμαρτυρόμενου, στο όνομα «της υπεραγίας και αδιαιρέτου Τριάδος», για την εξασφάλιση του απαραβίαστου των αποφάσεων του συνεδρίου της Βιέννης του 1814-1815, δηλαδή τη διατήρηση του εδαφικού και πολιτικού καθεστώτος που είχε προκύψει μετά τη συντριβή του Ναπολέοντα με την κατάπνιξη των απελευθερωτικών κινημάτων! Αλλά, ποια ήταν η Ιερή Συμμαχία; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι έγινε ακριβώς στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου;
  Η μετωπική αναμέτρηση των δύο στόλων έγινε κοντά στα νησιά Εχινάδες. Η σύγκρουση άρχισε με τους κανόνες ενός γνήσια ιπποτικού αγώνα, αλλά γρήγορα, καθώς πλησίασαν τα πλοία, εξελίχτηκε σε σκληρή αναμέτρηση, πάνω στα καταστρώματα των πλοίων. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν εύστοχα τα όπλα τους, καθώς όμως ήταν αρκετά κουρασμένοι από τις πρόσφατες επιχειρήσεις τους (Κύπρος κ.α.), είχαν επιπλέον να αντιμετωπίσουν την ανώτερη τεχνική των συμμάχων, ιδίως του ξακουστού τότε ισπανικού πεζικού, τα πυροβόλα του βενετικού στόλου και τη γενναιότητα των πληρωμάτων, ιδίως του αρχιστράτηγου Ιωάννη του Αυστριακού!..
 • Τι γινόταν στην Αθήνα κατά την Τουρκοκρατία;
  Δεν είναι μόνο ότι ο Μοροζίνι κατέστρεψε τον Παρθενώνα, που οι Τούρκοι τον χρησιμοποιούσαν ως πυριτιδαποθήκη, και από την έκρηξη που προκάλεσε η ανάφλεξη των πυρομαχικών καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του μνημείου, ήταν και το γεγονός ότι έπεσαν πολλά «θανατικά» (ασθένειες), ενώ την θλιβερή εικόνα την συμπλήρωσε ο λόρδος Έλγιν με την κλοπή των Μνημείων του πιο ωραίου μνημείου της Ανθρωπότητας, όπως είναι ο Παρθενώνας!...
 • Τι είχε γίνει σαν σήμερα στην Κύπρο;
  Στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για έξι ολόκληρους μήνες θα βρίσκεται η Κύπρος μας, αλλά καλό θα ήταν οι Ευρωπαίοι να θυμηθούν και ορισμένα πράγματα από την ιστορία μας!.. Ωστόσο, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ελληνικού κράτους οι Κύπριοι ζήτησαν από τον Καποδίστρια (1828) να προσαρτήσει την Κύπρο στην Ελλάδα, αλλά οι σχετικές προσπάθειες έμειναν άκαρπες!..
 • Πώς συνδέεται η Δημοκρατία του Αγίου Τίτου με τον Ελληνισμό;
  Διαβάστε για ένα βραχύβιο κράτος που ιδρύθηκε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη κατά τα έτη 1363-1366 από Βενετούς ευγενείς και Έλληνες του νησιού. Οι πρώτοι, με επικεφαλής τις δύο μεγάλες οικογένειες των Γραδενίγων και των Βενιέρηδων, που ήταν δυσαρεστημένοι από τις βαριές φορολογικές πιέσεις της Βενετίας, ενώθηκαν με τους δεύτερους, επικεφαλής των οποίων ήταν οι αδερφοί Καλλέργη, και επαναστάτησαν εναντίον της Βενετίας!..
 • Η συγκλονιστική ιστορία μιας 16χρονης Μεσολογγίτισσας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου!..
  Οι εκπληκτικές αποκαλύψεις του διπλωμάτη Πρόκες, απεσταλμένου του Μέττερνιχ στην Ελλάδα, για μια 16χρονη Μεσολογγίτισσα στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου, έτσι όπως αναφέρει σε ένα άρθρο του ο κ. Πολυχρόνης Ενεπεκίδης με τίτλο: «Γράμματα από τo Ναυαρίνο του απεσταλμένου του Metternich στην Ελλάδα Prokesch von Osten στα χρόνια 1824-1828»!
 • Πώς ήταν άραγε ο Μοριάς την εποχή του Μοροζίνι;
  Διαβάστε ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για μία περιγραφή της Πελοποννήσου από τον Ολλανό ιστορικό και «περιηγητή της πολυθρόνας», Olfert Dapper, που έζησε την εποχή εκείνη!..