Κατηγορίες

Νεώτερη Ελλάδα

Νεώτερη Ελλάδα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!... Ο  θρυλικός "Γέρος του Μοριά"!.. Μια μεγάλη μορφή της Εαανάστασης του 1821, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην Απελευθέρωση της Ελλάδος και την Ελευθερία της!... Μια ελευθερία, που δίνει το δικαίωμα σ' όλους εμάς να ερευνούμε, να μελετάμε και να γράφουμε ελεύθερα, όπως ακριβώς στοχαζόταν ο Ρήγας Φεραίος!...

 • Τι ανέφερε ένας φιλέλληνας προς τον Κρητικό οπλαρχηγό Γεώργιο Μενεγάκη;
  Τι ανέφερε ένας φιλέλληνας προς τον Κρητικό οπλαρχηγό Γεώργιο Μενεγάκη;
  Διαβάστε μία συγκινητική επιστολή, που έστειλε ένας φλογερός φιλέλληνας, ο Roberto Galli, στον Κρητικό ήρωα και οπλαρχηγό του Κισσάμου της Κρήτης, Γεώργιο Μενεγάκη, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε σε παλιά εφημερίδα!
 • Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;
  Για ποια πανέμορφη Ελληνοπούλα έγραψαν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ιωάννης Ζαμπέλιος;
  Διαβάστε μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίστηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας με μία πανέμορφη ελληνοπούλα, την Χριστίνα, η οποία, ενώ έγινε σκλάβα στο χαρέμι ενός αξιωματούχου του Ιμπραήμ πασά και απέκτησε παιδί μαζί του, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει το οθωμανικό ή χριστιανικό στρατόπεδο, φώναξε δυνατά ότι είναι χριστιανή και έπεσε στα πόδια του πατέρα της με θρήνους και λυγμούς!
 • Πώς έγινε η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας;
  Πώς έγινε η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας;
  Άγνωστες λεπτομέρειες με κωδικούς και ονομασίες, που έρχονται για πρώτη φορά στο διαδικτυακό φως! Μετά την έκρηξη του κινήματος στη Μολδοβλαχία η κατάσταση ξέφυγε πια από τα χέρια της Φιλικής Εταιρείας: το έργο της άλλωστε είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού τα σχέδιά της για την οργάνωση της Επανάστασης και την υποκίνηση των Ελλήνων να συμμετάσχουν αθρόοι σ’ αυτή είχαν κατά κάποιον τρόπο εκτελεστεί.
 • Ποιος ήταν άραγε ο περιβόητος αγωνιστής Κατσιαβόγιαννης;
  Ποιος ήταν άραγε ο περιβόητος αγωνιστής Κατσιαβόγιαννης;
  Θρύλοι και παραδόσεις, δια στόματος απλοϊκών ανθρώπων του χωριού Βεσινίου Καλαβρύτων, για έναν άνθρωπο, όπως ο ηρωϊκός Κατσιαβόγιαννης, που έγινε ανυπότακτος και ακολούθησε την πορεία των μεγάλων κλεφτών και αρματολών, στα υπερήφανα βουνά μιας περιοχής, όπου δοξάστηκαν μεγάλες μορφές του Αγώνα και της μετεπαναστικής εποχής! Ο άνθρωπος αυτός γεννήθηκε και έζησε μια θρυλική ζωή, αγωνίστηκε σαν ήρωας, έζησε σαν ξακουστός και ανυπότακτος ληστής των βουνών, αλλά πέθανε σαν ένας αγνός καλόγερος! Ένα μονάχα: Για τον άνθρωπο, αυτό γράφτηκαν τόσα τραγούδια, όσα δεν γράφτηκαν για τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη!
 •  Συμπτωματικό γεγονός ή οργανωμένη η δολοφονία του Γεωργίου Καραϊσκάκη;
  Συμπτωματικό γεγονός ή οργανωμένη η δολοφονία του Γεωργίου Καραϊσκάκη;
  «Το φιλελεύθερο πνεύμα του, το ατίθασο του χαρακτήρα του, ενοχλεί τους πολιτικούς και κύρια το Μαυροκορδάτο, που δεν μπορούν να τον εντάξουν στις προθέσεις τους. Καταδιώκεται, δικάζεται και καταδικάζεται ως προδότης της πατρίδας και διώχνεται στις ορεινές περιοχές των Αγράφων. Όταν όμως ο Αγώνας κινδυνεύει οι διώκτες του τον αποζητούν ως σωτήρα. Και τότε δείχνει το μεγαλείο της ευφυίας, της λεβεντιάς, του γνήσιου πατριωτισμού του, σε συγκρούσεις με τους Τούρκους νικηφόρες, κορυφαίες και καθοριστικές για το στέριωμα της λευτεριάς. Πάνω στην ολόφωτη λάμψη του χάνεται άδοξα και κάτω από περίεργες συνθήκες στο Φάληρο, συνθήκες που ακριβώς πρόκειται να διερευνηθούν στο έργο τούτο…»
 •  Πώς έβλεπε ο Φωτάκος, Αγωνιστής του ’21, κληρικούς και επαναστάτες;
  Πώς έβλεπε ο Φωτάκος, Αγωνιστής του ’21, κληρικούς και επαναστάτες;
  Με την ευκαιρία των Πανελληνίων Εξετάσεων, όπου οι υποψήφιοι μαθητές για την πανεπιστημιακή κοινότητα έγραψαν σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ας θυμηθούμε τι έγραψε μέσα σε ένα σύγγραμμά του ο θρυλικός Αγωνιστής του 1821, Φωτάκος (Φώτιος Χρυσανθόπουλος)!..
 • Τι γνωρίζουμε άραγε για την Παλαιά Βουλή;
  Τι γνωρίζουμε άραγε για την Παλαιά Βουλή;
  Για 60 ολόκληρα χρόνια το κτίριο της οδού Σταδίου στέγαζε την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας. Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μεταστεγάστηκε στα Παλαιά Ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργεί έκτοτε. Το κτίριο της Παλαιάς, πλέον, Βουλής παραχωρήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η υλοποίηση της απόφασης καθυστέρησε λόγω του πολέμου.
 • Τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος προ του θανάτου του;
  Τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος προ του θανάτου του;
  Είναι αλήθεια πως όταν ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος δημοσιοποίησε την πρώτη μορφή της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, το 1853, στους περισσότερους λογίους επικρατούσε η άποψη ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ένα εκφυλισμένο κράτος, στο οποίο κυριαρχούσε η θρησκοληψία και η δεισιδαιμονία. Μια άλλη μερίδα ιστορικών, με κύριο εκπρόσωπο τον Κ. Τσοποτό, θεωρούσαν ότι οι ελληνικές κοινότητες ήταν προϊόν του οθωμανικού φορολογικού συστήματος και ότι δεν υπήρχε κανένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις κοινότητες του Βυζαντίου και της Νεότερης Ελλάδας. Ο Παπαρρηγόπουλος αντέκρουσε αυτές τις απόψεις με επιχειρήματα, εξετάζοντας κυρίως τον λαϊκό πολιτισμό, δηλαδή τα έθιμα, τη γλώσσα και τόσα άλλα ζητήματα!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών