Νεώτερη Ελλάδα

Νεώτερη Ελλάδα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!... Ο  θρυλικός "Γέρος του Μοριά"!.. Μια μεγάλη μορφή της Εαανάστασης του 1821, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην Απελευθέρωση της Ελλάδος και την Ελευθερία της!... Μια ελευθερία, που δίνει το δικαίωμα σ' όλους εμάς να ερευνούμε, να μελετάμε και να γράφουμε ελεύθερα, όπως ακριβώς στοχαζόταν ο Ρήγας Φεραίος!...

 • Ποια ήταν η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στο Έθνος μας;
  Επειδή σαν σήμερα το 1828 κατέφτασε στην Αίγινα ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, και έτσι η πόλη έγινε προσωρινή πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους έως τον επόμενο χρόνο, όταν ορίστηκε πρωτεύουσα το Ναύπλιο, ας ρίξουμε μια ματιά για να δούμε ποια ήταν η μεγάλη αυτή μορφή της Νεοελληνικής Ιστορίας μας!
 • Πώς έγινε άραγε η Ναυμαχία της Λήμνου;
  Από τη στιγμή που οι δύο στόλοι απέκτησαν οπτική επαφή, προσπάθησαν με ελιγμούς να πετύχουν το Τ έναντι του αντιπάλου. Σε διάστημα 35 λεπτών, η απόσταση των 16000 μέτρων που χώριζε του δύο στόλους μειώθηκε στα 8400 μέτρα. Εκείνη τη στιγμή, στις 11:35, ο Τουρκικός Στόλος άνοιξε πυρ με κύριο στόχο τον «Αβέρωφ». Η απάντηση δεν άργησε να έλθει και τα πυρά του «Αβέρωφ» και του ΣΠΕΤΣΑΙ στρέφονταν κατά του ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ ενώ τα πυρά του ΥΔΡΑ και του ΨΑΡΑ κατά του ΜΕΣΟΥΔΙΕ. Εν τω μεταξύ, το ΜΕΤΖΗΔΙΕ και τα αντιτορπιλικά εγκατέλειψαν τη μάχη και κατευθύνθηκαν προς τα Στενά. Αυτή τη φορά, οι βολές του Ελληνικού Στόλου ήταν αποτελεσματικές, σε αντίθεση με αυτές των Τούρκων, που πλέον ενισχύονταν από τα επάκτια πυροβολεία.
 • Πώς έγινε η Απελευθέρωση των Αθηνών;
  Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο ο ανώνυμος αθηναϊκός λαός αποκάλυπτε τα αισθήματά του, ήταν οι εκδηλώσεις του υπέρ των Άγγλων αιχμαλώτων. Όταν οι κατακτητές τούς οδηγούσαν στις φυλακές, οι δρόμοι γέμιζαν από Αθηναίους, οι οποίοι χειροκροτούσαν τους συμμάχους και τους ενθάρρυναν. Βοηθούσαν επίσης στην απόδρασή τους, τους έκρυβαν στα σπίτια τους και στη συνέχεια τους φυγάδευαν προς τη Μέση Ανατολή, για να συνεχίσουν την αντίστασή τους εναντίον των Γερμανοϊταλών!..
 • Πόσοι Έλληνες επισκέφθηκαν το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο;
  Ίσως η ερώτηση δεν είναι τυχαία. Είναι ίσως το μοναδικό πολεμικό πλοίο στην παγκόσμια ιστορία του ναυτικού που ταυτίστηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία ενός έθνους, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του με γεγονότα εθνικής σημασίας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση. Σήμερα το θρυλικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί μνημείο που τιμά όσους υπηρέτησαν και έπεσαν στη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας του, διατηρώντας ζωντανή τη ναυτική παράδοση της χώρας! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Θυμάται κανείς την ελληνική ταξιαρχία στο Ρίμινι;
  Το Ρίμινι έχει σχέση με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Στη διάρκεια του β’ παγκόσμιου πολέμου, η 3η ελληνική ορεινή ταξιαρχία, η οποία είχε ενταχθεί στη 2η νεοζηλανδική μεραρχία, απέκρουσε με επιτυχία δύο συνεχείς γερμανικές επιθέσεις στις 8 και 10 Σεπτεμβρίου 1944, στη θέση Κατάλικα νότια του Ρίμινι. Μετά από τις επιτυχίες αυτές η ελληνική ταξιαρχία ανέλαβε επίθεση κατά της πόλης. Αφού κυρίευσε το αεροδρόμιο, έπειτα από μια μικρή ανακοπή εξαιτίας της γερμανικής άμυνας ανασυγκροτήθηκε και κυρίεψε ύστερα από σκληρή μάχη 25 ημερών και την πόλη του Ρίμινι. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο Γιόχαν Γιάκομπ Μάγερ;
  Ζούμε σε μια εποχή όπου οι εφημερίδες πολλαπλασιάζονται και αντιστοίχως οι αναγνώστες μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Να είναι άραγε η αναξιοπιστία που έχουν πλέον τα περισσότερα μέσα επικοινωνίας ή μήπως κάποιοι αποποιηθήκαμε ορισμένες πατροπαράδοτες αρχές και αξίες που είχε, για παράδειγμα, ένας Γιόχαν Γιάκομπ Μάγερ, ο οποίος εξέδιδε τα «Ελληνικά Χρονικά» στο Μεσολόγγι; Ας δούμε ποιος ήταν αυτός ο φλογερός φιλέλληνας, που τίμησε πριν ένα χρόνο η γενέτειρά του, το Schofflisdorf, παρουσία των τοπικών Αρχών και του Έλληνα πρέσβη στην Ελβετία!..
 • Οι παρακαταθήκες του «Γέρου του Μοριά» στα Ελληνόπουλα!..
  Η προτροπή του στρατηγού Κολοκοτρώνη, το «χρυσό παράγγελμα» στους νέους του σοφού-“αγράμματου”, κατά την ταπεινόφρονα ομολογία του, είναι η απόκτηση παιδείας, η μόρφωση: «Να σκλαβωθήτε εις τα γράμματά σας», τους παραγγέλλει. Και το σπουδαιότερο: «Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της Κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας». Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Πώς ήρθε το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας;
  Τα αίτια της αποτυχίας της μικρασιατικής εκστρατείας πρέπει να αναζητηθούν στην παράταση του πολέμου, στον κακό ανεφοδιασμό της στρατιάς, στις αντιζηλίες μεταξύ των αξιωματικών, στα στρατιωτικά λάθη, κυρίως μετά τις 13 Αυγούστου 1922, στην αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων για προέλαση του ελληνικού στρατού πιο πέρα από τη Σμύρνη και την πολιτική κρίση που μάστιζε την Ελλάδα μετά την πτώση του Ελ. Βενιζέλου (δημοψήφισμα 6ης Δεκεμβρίου 1920 και επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου).
 • Ποιος μιλάει άραγε για τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας;
  Μέσα στο συμπαγές, αν και όχι πλήρες, σώμα των τεκμηρίων των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας αποτυπώνεται εναργώς τόσο η ίδρυση και η λειτουργία των βασικότερων οργάνων εκπροσώπησης του Έθνους και της Διοίκησης, κατά τη διαδικασία συγκρότησης ανεξάρτητης εθνικής κρατικής οντότητας, όσο και ο αγώνας και τα προσωπικά αιτήματα των αφανών, στο μεταίχμιο της μεταμόρφωσής τους από υπόδουλους σε ελεύθερους πολίτες. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Σε ποια πνευματική και εθνική ατμόσφαιρα γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος; (2)
  «Για έναν τέτοιο πρωτοπόρο, γνωστό βέβαια, στους ειδικούς επιστήμονες, άγνωστο όμως στους πολλούς, και σχεδόν λησμονημένο από τους ίδιους του τους πατριώτες, τον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο, θα ήθελα να σας πω δυο λόγια σήμερα», έλεγε ο μεγάλος πανεπιστημιακός μας δάσκαλος Ν. Γ. Σβορώνος!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.. Αξίζει τον κόπο!..
 • Οι σημαντικότεροι ιστορικοί σταθμοί στον πρώτο χρόνο της Επανάστασης!..
  Διαβάστε τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς της Επανάστασης κατά τον πρώτο χρόνο της (1821), αφού οι Έλληνες αγωνιστές έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας!.. "Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα", έλεγε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο περίφημος Τσοπανάκος;
  Από όλους τους Έλληνες οπλαρχηγούς ιδιαίτερα θαύμαζε και αγαπούσε τον Νικηταρά, του οποίου μάλιστα το σπαθί χαρακτήριζε ως την «τουρκοφόνον ελληνακήν ρομφαίαν». Τίμησε επίσης με στίχους του το Θ. Κολοκοτρώνη και άλλους Πελοποννήσιους αρχηγούς. Έγραψε επίσης ποιήματα και για τους νησιώτες ναυτικούς, ψάλλοντας τους θριάμβους τους στη θάλασσα, την ανδρεία του Κανάρη και τη στρατηγική ικανότητα του Μιαούλη. Οι εμφύλιες συγκρούσεις του 1824 τον λύπησαν πολύ, κυρίως γιατί έχασε την προστασία των υποστηρικτών του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά και γνώρισε πολλές στερήσεις!...
 • Κι όμως η 10η Απριλίου είναι πολύ σημαντική ημέρα για το Γένος μας!..
  Την ημέρα αυτή, στις 10 Απριλίου 1821, οι Οθωμανοί απαγχόνισαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄!.. Η θέση του Πατριάρχη απέναντι στα σχέδια των Φιλικών υπήρξε θετική, αλλά επιφυλακτική, λόγω της αποτυχίας της επανάστασης του 1770. Παρ’ όλα αυτά θεωρήθηκε από την Πύλη ως κύριος πρωτεργάτης της αρχής του Αγώνα. Στις 10 Απριλίου του 1821 κρεμάστηκε από τις τουρκικές αρχές στη μεσαία πύλη του πατριαρχείου!.. Την ίδια ημερομηνία, στις 10 Απριλίου 1826, έγινε η ηρωϊκή Έξοδος του Μεσολογγίου όπου σκοτώθηκαν 1.700 Έλληνες στρατιωτικοί και πολλά γυναικόπαιδα, ενώ οι Τουρκοαιγύπτιοι είχαν 5.000 νεκρούς. Η ηρωική άμυνα του Μεσολογγίου και το ολοκαύτωμά του προώθησαν όσο τίποτε άλλο την ελληνική υπόθεση στην Ευρώπη, γιατί έδειξαν καθαρά ότι οι Έλληνες ήταν αποφασισμένοι να ελευθερώσουν την πατρίδα τους ή να πεθάνουν!.
 • Τι έγραφε ο Νικόλαος Πετιμεζάς-Λαύρας για τον Καραΐσκο;
  «Μέσα εις ολόκληρον το Πάνθεον των ανδρών του 21, τι ήταν ο Καραϊσκάκης; Είνε ο ήρως ο ορμητικός; Είνε ο αρματωλός; Είνε ο αγνός, ο ποιητικός; ο γλυκύς και ο ήρεμος; Ο ταπεινός και προσποιημένος; ο παράφορος και απερίσκεπτος, ο πολιτικολογών και σύννους και φρόνιμος και καιροσκόπος;»