Νεώτερη Ελλάδα

Νεώτερη Ελλάδα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!... Ο  θρυλικός "Γέρος του Μοριά"!.. Μια μεγάλη μορφή της Εαανάστασης του 1821, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην Απελευθέρωση της Ελλάδος και την Ελευθερία της!... Μια ελευθερία, που δίνει το δικαίωμα σ' όλους εμάς να ερευνούμε, να μελετάμε και να γράφουμε ελεύθερα, όπως ακριβώς στοχαζόταν ο Ρήγας Φεραίος!...

 • Ποια γεγονότα διαδραματίστηκαν κατά το πρώτο έτος της Επανάστασης;
  Μπορεί όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουμε πότε έγινε η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Υπάρχουν, όμως, πολλά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα, που έγιναν κατά το έτος αυτό τα οποία ίσως θα ήταν καλό να τα υπενθυμίσουμε διότι είναι πολύ μεγάλης ιστορικής αξίας. Αξίζει, άλλωστε, ιδιαίτερα στους μελετητές και ερευνητές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Διαβάστε τα συγκλονιστικά γεγονότα με απόλυτη χρονολογική σειρά!...
 • Πού αντικρίζουμε «ζωντανούς» διαφόρους Διδασκάλους του Γένους;
  Κι όμως!.. Οι Διδάσκαλοι του Γένους έχουν «το δικό τους στέκι». Υπάρχει ένα μουσείο μέσα στο οποίο ο Κοσμάς Μπαλάνος (ιερέας, σε ώριμη ηλικία) είναι καθιστός και διαβάζει πατερικά κείμενα στο γραφείο της Μπαλάνειου Σχολής. Όρθιος ο Αθανάσιος Ψαλίδας, που κρατά τη γραμματική της «Ρομεηκης Γλοσας» του Ιωάννη Βηλαρά (την είχε αφιερώσει στον Δασκαλό του Αθ. Ψαλίδα). Ο Αθανάσιος Ψαλίδας, με ειλικρίνεια, μαχητικότητα, υπερηφάνεια και ανιδιοτέλεια, ο πρωτοπόρος αυτός δάσκαλος του Γένους, προσέφερε 34 χρόνια διδασκαλίας στα νιάτα του υπόδουλου Γένους!..
 • Σε ποια πνευματική και εθνική ατμόσφαιρα γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος;
  «Για έναν τέτοιο πρωτοπόρο, γνωστό βέβαια, στους ειδικούς επιστήμονες, άγνωστο όμως στους πολλούς, και σχεδόν λησμονημένο από τους ίδιους του τους πατριώτες, τον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο, θα ήθελα να σας πω δυο λόγια σήμερα», έλεγε ο μεγάλος πανεπιστημιακός μας δάσκαλος Ν. Γ. Σβορώνος!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.. Αξίζει τον κόπο!..
 • «Στην Αλμωπία πήγαινε, εκεί στην Αριδαία»!...
  Ένα μικρό ιστορικό για μια πανέμορφη περιοχή, που ίσως δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο, όπως η Αριδαία, η οποία είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Ευρωπός, η οποία ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Αλμωπίας, χώρας του μυθικού ήρωα Άλμωπα, γιου του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Ευρωπός βρισκόταν στη θέση του χωριού Φούστανη, ενώ στη θέση της σημερινής Αριδαίας βρισκόταν η αρχαία Ευπία! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι αναφέρει ο Ιταλός πρεσβευτής Emanuele Grazzi σε βιβλίο του για τον Ιωάννη Μεταξά;
  Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα, την περίοδο του πολέµου, Emanuele Grazzi, στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους. Η επιχείρηση κατά της Ελλάδος», έκδοση Εστίας, Αθήνα 1980, στις σελίδες 272 –274, αφού περιγράφει όλο το διπλωµατικό παρασκήνιο που προηγήθηκε της ιταλικής διακοίνωσης, και το σκεπτικό µε βάση το οποίο «αναγκάσθηκε» η ιταλική κυβέρνηση να προβεί στο διάβηµα αυτό, παραθέτει κάτι από το κείµενο της διακοίνωσης-τελεσιγράφου το οποίο αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε!..
 • Το τρίπτυχο της τραγωδίας: Πολυτεχνείο, 25η Νοεμβρίου, Κυπριακό πραξικόπημα (3)
  Μία περιληπτική αναδρομή στο Κυπριακό από το 1967 μέχρι το καταστροφικό πραξικόπημα του 1974, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Ξενοκρατία» του περιοδικού «Επίκαιρα» το 1975 αφού, όπως αναφέρει ο συντάκτης του, η έρευνα αυτή είναι απαραίτητη για να φωτιστεί η τελευταία σκηνή τού δράματος!.. Και η τελευταία σκηνή του δράματος ήταν η τουρκική εισβολή στην Κύπρο!..
 • Το τρίπτυχο της τραγωδίας: Πολυτεχνείο, 25η Νοεμβρίου, Κυπριακό πραξικόπημα (2)
  Μία περιληπτική αναδρομή στο Κυπριακό από το 1967 μέχρι το καταστροφικό πραξικόπημα του 1974, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Ξενοκρατία» του περιοδικού «Επίκαιρα» το 1975 αφού, όπως αναφέρει ο συντάκτης του, η έρευνα αυτή είναι απαραίτητη για να φωτιστεί η τελευταία σκηνή τού δράματος!.. Και η τελευταία σκηνή του δράματος ήταν η τουρκική εισβολή στην Κύπρο!..
 • Το τρίπτυχο της τραγωδίας: Πολυτεχνείο, 25η Νοεμβρίου, Κυπριακό πραξικόπημα (1)
  Μία περιληπτική αναδρομή στο Κυπριακό από το 1967 μέχρι το καταστροφικό πραξικόπημα του 1974, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Ξενοκρατία» του περιοδικού «Επίκαιρα» το 1975 αφού, όπως αναφέρει ο συντάκτης του, η έρευνα αυτή είναι απαραίτητη για να φωτιστεί η τελευταία σκηνή τού δράματος!.. Και η τελευταία σκηνή του δράματος ήταν η τουρκική εισβολή στην Κύπρο!...
 • Τι έγραφε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης για τον στρατηγό του Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη;
  «… Ἐνῷ ὅμως ὅλα εἶχαν ἑτοιμασθῇ διὰ τήν ἐπίθεσιν τῆς ἑπομένης ἡμέρας, ἔξαφνα ἀκούονται τουφεκισμοὶ καὶ μετ' ὀλίγον ἡ μάχη γενικεύεται. Τὴν πρώτην αἰτίαν ἔδωκαν Κρῆτες στρατιῶται μεθυσμένοι. Αὐτοὶ ἐπετέθησαν ἀσυλλόγιστα ἐναντίον ἑνὸς τουρκικοῦ ὀχυρώματος. Ὁ Καραϊσκάκης ἐξυπνᾶ ἀπὸ τὸν κρότον τῆς συμπλοκῆς, βλέπει τὴν γενικὴν σύγχυσιν καὶ μ' ὅλον τὸν πυρετόν του ἱππεύει ἄοπλος, ἁρπάζει ἑνὸς στρατιώτου τὸ γιαταγάνι καὶ ρίπτεται κατὰ τῶν ἐχθρῶν. ..»
 • Τι ήταν για τον Μακρυγιάννη η πατρίδα και ποιοι οι πραγματικοί αγωνιστές;
  Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα ιστορικά «Απομνημονεύματα» του θρυλικού Στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει το εξής: «…Κι᾿ αυτείνη η πατρίδα δεν λευτερώθη με παραμύθια, λευτερώθη μ᾿ αίματα και θυσίες κι᾿ από αυτά έγινε βασίλειον- κι᾿ όχι να βραβεύωνται ολοένα οι κόλακες, κ᾿ οι αγωνισταί ν᾿ αδικιώνται. Ότι όταν σκοτώνονταν οι αγωνισταί, αυτείνοι κοιμώνταν. Κι᾿ όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας…».
 • Τι προέβλεπε η διαβόητη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου;
  Μπροστά στη γενική κατακραυγή η Ρωσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχτεί αναθεώρηση της συνθήκης, που έγινε τον Ιούνιο του 1878 στο Συνέδριο του Βερολίνου. Εκτός από τις άλλες μεταβολές, αντί της μεγάλης Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, ιδρύθηκε μια μικρή αυτόνομη ηγεμονία, φόρου υποτελής στο σουλτάνο, που τα όριά της περιορίζονταν ανάμεσα στο Δούναβη και στον Αίμο!..
 • Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη: Οι ιστορικές ελληνικές πόλεις !..
  Σαν σήμερα απελευθερώθηκαν μετά από πολλούς διωγμούς που υπέστη εκεί το ελληνικό στοιχείο και η Κομοτηνή, αλλά και η Αλεξανδρούπολη!.. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο, όπου γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή και ο τρόπος που σήμερα είναι ελεύθερες ελληνικές πόλεις!..
 • Οι Δελφικές Εορτές στα μάτια των σύγχρονων Ελληνίδων!..
  Ένα επετειακό αφιέρωμα στις Δελφικές Εορτές που οργανώθηκαν στους Δελφούς το 1927 και το 1930 από τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού. Περιλάμβαναν διδασκαλία αρχαίας τραγωδίας στο θέατρο των Δελφών, λαϊκούς χορούς, γυμνικούς αγώνες κ.ά. Διδάχτηκαν οι τραγωδίες «Προμηθεύς Δεσμώτης» και «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Οι δελφικές γιορτές υπήρξαν ο πρόδρομος των σημερινών ελληνικών φεστιβάλ και του Δελφικού Κέντρου!...
 • Ο φιλελληνισμός της Αμερικής κατά το 1821... (3)
  «Στο τέλος του 1824 η φιλελληνική κίνησις στην Αμερική είχε αποφέρει ένα συνολικό ποσό 40.000 δολλαρίων από εισφορές σε χρήμα. Το ποσό αυτό στάλθηκε στον Αμερικανό Πρεσβευτή στο Λονδίνο Ρίτσαρντ Ρας, ο οποίος το παρέδωσε επισήμως στους εκεί αντιπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Το στρατιωτικό υλικό και τα εφόδια που αγοράστηκαν από τα χρήματα αυτά, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα. Αργότερα και άλλα χρήματα θα συγκεντρώνονταν στην Αμερική για να βοηθήσουν τον ελληνικό αγώνα…»