Νεώτερη Ελλάδα

Νεώτερη Ελλάδα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!... Ο  θρυλικός "Γέρος του Μοριά"!.. Μια μεγάλη μορφή της Εαανάστασης του 1821, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην Απελευθέρωση της Ελλάδος και την Ελευθερία της!... Μια ελευθερία, που δίνει το δικαίωμα σ' όλους εμάς να ερευνούμε, να μελετάμε και να γράφουμε ελεύθερα, όπως ακριβώς στοχαζόταν ο Ρήγας Φεραίος!...

 • Ο φιλελληνισμός της Αμερικής κατά το 1821... (2)
  «Η Πολιτεία της Νοτίου Καρολίνας χαιρετίζει με μεγάλο ενδιαφέρον τον ευγενικό και πατριωτικό αγώνα των συγχρόνων Ελλήνων να σωθούν από το πέλμα των απίστων και βαρβάρων στην ιερή γη του Λεωνίδα και του Σωκράτους, και θα χαιρετίσουμε με ευχαρίστηση την αναγνώριση της Ελλάδος από την αμερικανική κυβέρνηση». (Ψήφισμα του Δεκεμβρίου 1823 από την Γερουσία της Νοτίου Καρολίνας με εισηγητή τον γερουσιαστή Robert Y. Hayne).
 • Ο φιλελληνισμός της Αμερικής κατά το 1821...
  Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον, γνωστός για την ελληνομάθειά του και προσωπικός φίλος του Αδαμαντίου Κοραή, είχε ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας, μέσω επιστολών, με τον Διδάσκαλον του Ελληνικού Γένους και τον συμβουλευόταν για πολλά θέματα, αφού σε μία επιστολή του, μεταξύ άλλων του έλεγε: « … και πραγματικά, τίποτε άλλο παρά η βασική αρχή της κυβέρνησής μας να μη μπλεκόμαστε στις έριδες της Ευρώπης δεν θα μπορούσε ν’ αναχαιτίση την φιλελεύθερη νεολαία μας από το να συμμετάσχη με κάποιο τρόπο στον ιερό σας αγώνα…».
 • Ποιοι ήσαν Αμερικανοί πρόεδροι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821;
  Μια μικρή περιδιάβαση στα μονοπάτια της ιστορίας, εκεί που εξυφάνθηκαν τα πρώτα φιλελληνικά στοιχεία στη χώρα της μακρινής Δύσης, όπως η Αμερική, η οποία, κατά την διάρκεια της Επανάστασης, βίωσε με τον δικό της τρόπο τον Αγώνα των Ελλήνων κατά το 1821. Τι έκαναν οι Αμερικανοί πρόεδροι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Διαβάστε τα κείμενα που ακολουθούν!
 • Σαν σήμερα συνέλαβαν τον Νίκο Μπελογιάννη;
  Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι σαν σήμερα (20 Δεκεμβρίου 1950) συνελήφθη ο Νίκος Μπελογιάννης, «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», όπως είχε χαρακτηρισθεί, ας διαβάσουμε ένα σύντομο αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο που είχε πει: «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω»!...
 • Η συγκινητική ιστορία μίας Ελληνίδας του 1821!...
  Διαβάστε την αναφορά που κάνει ένας Αυστριακός πρεσβευτής στην Ελλάδα , ο Πρόκες (1834-1849) για μία μικρή Ελληνίδα, που είχε δραπετεύσει από το αφέντη της και είχε πέσει στα πόδια του πρεσβευτή για να τη σώσει και να την απελευθερώσει, όπως έγινε με την αδελφή της!...
 • Το θρυλικό «Αβέρωφ» και μια άγνωστη ιστορία του!..
  Επικεφαλής των ελληνικών ναυτικών πολεμικών μονάδων και χάρη στην τόλμη του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, που επέβαινε σ' αυτό, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην κατανίκηση του τουρκικού στόλου και στην εξασφάλιση της ελληνικής ναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Στη διάρκεια του β΄ βαλκανικού πολέμου, το 1913, βοήθησε στην κατάληψη της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης από τον ελληνικό στρατό!..
 • Άγνωστα ιστορικά στοιχεία για το νησί του Πυθαγόρα!..
  Διαβάστε, μεταξύ άλλων, πώς το 1912 οι Σαμιώτες, με αρχηγό το Θεμιστοκλή Σοφούλη, αποφάσισαν να διεκδικήσουν ξανά την ένωση με την Ελλάδα στο γενικότερο ευνοϊκό κλίμα των Βαλκανικών πολέμων και πήραν και πάλι τα όπλα εναντίον των Τούρκων. Στις 11 Νοεμβρίου η επαναστατική κυβέρνηση της Σάμου κήρυξε την ένωση που επισφραγίστηκε με την κατάπλευση μοίρας του ελληνικού ναυτικού το 1913. Η ένωση του νησιού με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τελικά τον Μάρτιο του 1913!..
 • Ο πόλεμος του '40 και η Επιστράτευση!..
  Άγνωστα ιστορικά στοιχεία από έναν πολεμιστή του ’40, ο οποίος έζησε λεπτό προς λεπτό και στιγμή προς στιγμή το ηρωϊκό Έπος από την ώρα που κηρύχθηκε η επιστράτευση μέχρι την λήξη του ελληνοϊταλικού πολέμου!...
 • Πώς ήταν η Αθήνα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;
  Η εχθρότητα των Αθηναίων εναντίον των κατακτητών έγινε μεγαλύτερη, όταν την 23η Ιουνίου τα ιταλικά στρατεύματα της 11ης στρατιάς του στρατηγού Τζελόζο, αυτού του ίδιου που νικήθηκε και εξευτελίστηκε στα βουνά της Αλβανίας από τον ελληνικό στρατό, μπήκαν στην Αθήνα για να αναλάβουν το ρόλο του κατακτητή. Την 28η Οκτωβρίου του έτους εκείνου, παρά την απαγόρευση και τα έκτακτα μέτρα του Τζελόζο, οι Αθηναίοι διαδήλωσαν την απέχθεια προς το νέο κατακτητή με τη στέψη του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη!..
 • Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη από το 1821 μέχρι την απελευθέρωσή της στις 26 Οκτωβρίου 1912;
  «… Ήδη όμως πλησίαζε για τη Θεσσαλονίκη η ώρα της απελευθέρωσης. Τον Οκτώβριο του 1912 κηρύχτηκε ο α’ βαλκανικός πόλεμος και ο ελληνικός στρατός έφτασε προελαύνοντας έξω από τη Θεσσαλονίκη. Για να αποφύγει μια άσκοπη αιματοχυσία, ο Τούρκος διοικητής Ταξίν πασάς παρέδωσε την πόλη με πρωτόκολλο που υπογράφτηκε αργά τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου 1912. Η τουρκοκρατία, που για τη Θεσσαλονίκη είχε διαρκέσει 5 αιώνες, είχε λήξει οριστικά…»!
 • Πώς έγινε ακριβώς η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο;
  Με αφορμή την σημερινή επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), μεταξύ του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και μοιρών των στόλων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ας δούμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία, έτσι όπως καταγράφονται αυτά από διάφορους ιστορικούς ερευνητές!..
 • Τι έγινε ακριβώς στη Δίκη της Νυρεμβέργης;
  Μη λησμονούμε ότι η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου έγινε στο Βερολίνο σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1945, υπό την προεδρία του Ρώσου στρατηγού Ι. Τ. Νικιτσένκο, με κατηγορούμενους 24 ηγετικά στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας καθώς και διάφορες οργανώσεις, όπως ήταν η Γκεστάπο!.
 • Ο ηρωϊσμός των γυναικών της Νάουσας και η απελευθέρωση της πόλης!
  Ποιος λησμονεί –άραγε!- τις Ελληνίδες εκείνες γυναίκες της Νάουσας, οι οποίες, μόλις έπεσε ο πύργος του Ζαφειράκη, σαν τις γυναίκες του Ζαλόγγου, μαζί με πολλά γυναικόπαιδα, που είχαν συγκεντρωθεί σ' αυτόν, προτίμησαν να σκοτωθούν πέφτοντας στο βάραθρο του καταρράχτη της Αραπίτσας παρά να παραδοθούν στους Τούρκους!..
 • Η ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα!..
  Η κατάθεση της ψυχής και της καρδιάς του μεγαλύτερου Αγωνιστή του ’21 και θρυλικού «Γέρου του Μοριά», Θοδωρή Κολοκοτρώνη, ο οποίος από μόνος του ζήτησε να μιλήσει την 7ην Οκτωβρίου 1838 στους μαθητές του Α΄Γυμνασίου Αθηνών όπου μάθαιναν ελληνικά γράμματα από τον Γυμνασιάρχη Γεννάδιο!..