Ελληνική Παιδεία

Ελληνική Παιδεία

Η κουκουβάγια ήταν ένα έμβλημα που είχαμε ως Γυμνασιόπαιδες στα πηλίκιά μας (ένα είδος μαθητικού καπέλου) και κανείς δεν μας είχε εξηγήσει  ποτέ για ποιο λόγο  βάζαμε την κουκουβάγια μπροστά σ' αυτό πηλίκιο. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι η κουκουβάγια ήταν απ' τα πανάρχαια χρόνια έμβλημα της σοφίας, ενώ οι αρχαίοι πρόγονοί μας προφανώς γνώριζαν καλύτερα από εμάς τους Νεοέλληνες, ότι η κουκουβάγια δεν είναι έμβλημα σοφίας (κάθε άλλο, μάλιστα), αλλά ένα πτηνό, που έχει την ικανότητα να διακρίνει τα πάντα μέσα στο σκοτάδι! Για το ξεδιάλυμα αυτού του σκοταδιού, λοιπόν, ανοίγουμε αυτήν την κατηγορία με τίτλο: "Ελληνική Παιδεία"!..

 • Οι χριστιανικές αντιλήψεις των Διδασκάλων του Γένους!
  Μια σειρά άρθρων, μελετών και ερευνών για τους Διδάσκαλους του Γένους οι οποίοι στην πλειονότητά τους πίστευαν ότι οι παιδαγωγικές αντιλήψεις που είχαν πρέπει να συμβαδίζουν με τον Χριστιανισμό και ιδίως με την Ορθοδοξία! Σήμερα αρχίζουμε με τον Κωνσταντίνο Κούμα!
 • Γιατί μας λείπει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης;
  Μία ανεξήγητη ροπή προς την παπαδιαμάντεια γραμματεία έκανε τον γράφοντα να αγαπήσει πολύ τον μεγάλο Έλληνα διηγηματογράφο, με τον οποίον έχει και μία εξ αγχιστείας συγγένεια, με την ελπίδα ότι όλοι οι Έλληνες θα τον αναζητήσουν εκ νέου μέσα από τα γραπτά του κείμενα, που αποτελούν ορόσημο στην παγκόσμια λογοτεχνία!..
 • Θα κλείσουν και το ιστορικό σχολείο της Δημητσάνας;
  Διαβάστε τι αναφέρει σε ψήφισμα διαμαρτυρίας ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς « Η αγία Λαύρα», ο οποίος προσθέτει τη δική του φωνή διαμαρτυρίας στην άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να κλείσει το ιστορικό σχολείο της Δημητσάνας, που γέννησε τόσους μεγάλους άνδρες του Γένους μας!
 • Ποιος ήταν άραγε ο Διόφαντος;
  Με την ευκαιρία ενός Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου, για ψηφιακά βιβλία, με τίτλο: «Ινστιτούτο Διόφαντος», ας ρίξουμε μια ματιά να δούμε ποιος ήταν τελικά αυτός ο Διόφαντος!..