Κατηγορίες

Βυζαντινή Αυτοκρατορία!..

 Βυζαντινή Αυτοκρατορία!..

Διάφορα άρθρα, έρευνες και μελέτες για το Ελληνικό Βυζάντιο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που τόσο έχει παραξηθεί από ορισμένους, για έναν τόπο που έλαμψε με το πνεύμα του Ελληνισμού και του Αγίου Φωτός για πάνω από 1.100 χρόνια! Ένας χώρος που έθρεψε τουλάχιστον σαράντα γενιές Ελλήνων και μάλιστα Ορθοδόξων Χριστιανών!..

 • Βυζάντιον το Ελληνικόν!..
  Βυζάντιον το Ελληνικόν!..
  Το Βυζάντιο –λέει η Ελένη Γλύκατζη - δέχτηκε και αφομοίωσε στοιχεία από πολλές παραδόσεις (αρμενικές, σλαβικές, ανατολικές ρωμαϊκές μεταξύ άλλων), αλλά εκείνο που χαρακτηρίζει την πολιτιστική του υπόσταση είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε και η ιστορική συνέχεια στην οποία εγγράφεται. Είναι αναμφισβήτητα πλέον γνωστό, και αυτό ασχέτως εθνικών σκοπιμοτήτων, ότι το βυζαντινό κράτος είναι η οργανική συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ότι η τέχνη του χρωστά πολλά στο ελληνιστικό κατόρθωμα και στην ανατολική εμπειρία των χρόνων εκείνων, αλλά ως πολιτιστική συνέχεια (και όχι μόνο γλωσσική) εγγράφεται το Βυζάντιο μονάχα ως βίωμα του Ελληνισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 • Οι μυστικές ιστορίες της βυζαντινής Θεσσαλονίκης!..
  Οι μυστικές ιστορίες της βυζαντινής Θεσσαλονίκης!..
  «Θα φτάσουμε και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, για παράδειγμα, ο περίφημος ζωγράφος Μανουήλ Πανσέληνος υπήρξε πραγματικά ή κρύβεται κάποιος άλλος πίσω από τις τοιχογραφίες του Πρωτάτου; Ακολουθούμε τις νέες εξελίξεις στην έρευνα και έτσι οργανώνουμε τις τρεις διαλέξεις, η κάθε μία από τις οποίες αναφέρεται σε μία περίοδο της πόλης, την πρώτη Βυζαντινή περίοδο, τη μέση Βυζαντινή περίοδο και την ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Θέλουμε να αναζητήσουμε και πτυχές της ιστορίας που βγαίνουν λίγο από τα συνηθισμένα, πιο μυστικές ιστορίες και ο κόσμος που ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με ένα άλλο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, συνδέοντας την τέχνη με την ιστορία και την τοπογραφία, όπως αποτυπώνεται στα μνημεία της πόλης» !..
 • Το Ελληνικό Βυζάντιο ταξίδευσε στις ΗΠΑ!..
  Το Ελληνικό Βυζάντιο ταξίδευσε στις ΗΠΑ!..
  Ένα εντυπωσιακό πανόραμα του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από 180 έργα της βυζαντινής τέχνης, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, που προέρχονται από μουσεία και συλλογές απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, αποτέλεσε η έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections»), που διοργάνωσαν το 2013 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη στις ΗΠΑ. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο! Αξίζει τον κόπο!...
 • Στήβεν Ράνσιμαν: Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν βαρέθηκε!..
  Στήβεν Ράνσιμαν: Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν βαρέθηκε!..
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο, δια χειρός Αγγελικής Λαΐου, για τον διάσημο βυζαντινολόγο, Στήβεν Ράνσιμαν, με τίτλο: "ένας άνθρωπος που ποτέ δεν βαρέθηκε", το οποίο αλιεύθηκε από το γνωστό έντυπο: The New Griffon, Περιοδική Έκδοση της Γενναδίου Βιβλιοθήκης. Αξίζει τον κόπο!..
 • Διδάσκεται άραγε σήμερα ο Γεώργιος Ακροπολίτης;
  Διδάσκεται άραγε σήμερα ο Γεώργιος Ακροπολίτης;
  Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης (1261) διορίστηκε καθηγητής της φιλοσοφίας και των μαθηματικών στην Ακαδημία της πρωτεύουσας, αλλά και από τη θέση αυτή απολύθηκε αργότερα ως ακατάλληλος. Το 1274 αντιπροσώπευσε τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγο στη σύνοδο της Λιόν και υπέγραψε την απόφαση για την ένωση των δύο Εκκλησιών, μολονότι παλαιότερα είχε γράψει δύο έργα για να αποκρούσει κάθε δογματικό συμβιβασμό με τους Δυτικούς. Άφησε ένα σπουδαίο έργο, τη Χρονική Συγγραφή, στην οποία εξιστορεί τα γεγονότα της λατινοκρατίας στο Βυζάντιο (1204-1261).
 • Τι καταλόγιζαν οι Βυζαντινοί στον Φτωχοπρόδρομο;
  Τι καταλόγιζαν οι Βυζαντινοί στον Φτωχοπρόδρομο;
  Ο Φτωχοπρόδρομος γεννήθηκε κατά τα 1150 απάνω - κάτω, βασιλεύοντας ο Μανουήλ ο Κομνηνός. Σ᾿ αυτόν τον βασιλιά αφιέρωσε δυό μεγάλα ποιήματα, και σ᾿ αυτά κλαίγεται για τη φτώχειά του, για την πείνα του, για τη γύμνια του, για την κακομεταχείρισή του στα μοναστήρια, κατηγορά τους ηγούμενους και τους καλοπερασμένους καλόγερους, και καταριέται την κλίση του στα γράμματα που τον έκανε να χάσει τον καιρό του για να τα μάθει, και δεν κύτταξε να μάθει καμμιά άλλη δουλειά που να βγάζει χρήματα, ώστε να μην ψοφά από πείνα. Ωστόσο, από τα γραφόμενά του φαίνεται πως ήτανε γουρσούζης, τεμπέλης, απρόκοφτος, στριμμένος και κακόγλωσσος. Τα λόγια του τον δείχνουνε σιχαμερόν και βρωμόγλωσσον!... Διαβάστε τι έγραψε γι’ αυτόν ο μεγάλος Έλληνας λόγιος Φώτης Κόντογλου!
 • Βελισαρίου κατορθώματα!..
  Βελισαρίου κατορθώματα!..
  Οι αναφορές του Georg Ostrogorsky για τον στρατηγό Βελισάριο ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουν, ) ήταν στρατηγός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς της βυζαντινής και μεσαιωνικής περιόδου και ένας από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες όλων των εποχών!..
 • Τι πίστευε ο Στήβεν Ράνσιμαν για την Δ΄ Σταυροφορία;
  Τι πίστευε ο Στήβεν Ράνσιμαν για την Δ΄ Σταυροφορία;
  Ο Σερ Τζέημς Κόχραν Στήβενσον Ράνσιμαν, γνωστότερος ως σερ Στήβεν Ράνσιμαν, είναι ένας από τους γνωστότερους Άγγλους ιστορικούς. Ήταν ένας από τους επιφανέστερους βυζαντινολόγους του 20ού αιώνα. Διαβάστε, λοιπόν, τι πίστευε για την Δ΄ Σταυροφορία, έτσι όπως αλιεύουμε το θέμα από το εξαιρετικό σύγγραμμα του συγγραφέα κ. Ιωάννη Σαρσάκη: «Ιωάννης Γ΄Δούκας Βατάτζης: Ο Άγιος Αυτοκράτορας"!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών