Βυζαντινή Αυτοκρατορία!..

 Βυζαντινή Αυτοκρατορία!..

Διάφορα άρθρα, έρευνες και μελέτες για το Ελληνικό Βυζάντιο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που τόσο έχει παραξηθεί από ορισμένους, για έναν τόπο που έλαμψε με το πνεύμα του Ελληνισμού και του Αγίου Φωτός για πάνω από 1.100 χρόνια! Ένας χώρος που έθρεψε τουλάχιστον σαράντα γενιές Ελλήνων και μάλιστα Ορθοδόξων Χριστιανών!..

 • «Η Πόλις Εάλω»!..
  Ένα αφιέρωμα στην πτώση της Βασιλίδας των Πόλεων, όπως ήταν η Κωνσταντινούπολη, την οποίαν υπερασπίστηκαν με ιερόν πάθος και δέος οι τελευταίοι «Διγενείς του Ελληνισμού», με πρώτον και καλύτερο τον θρυλικό «Μαρμαρωμένο Βασιλιά», τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο!...
 • Ποιος ήταν – άραγε- ο Κωνσταντίνος Αρμενόπουλος;
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο του φερέλπιδα και πολλά υποσχόμενου ιστορικού ερευνητή κ. Ιωάννη Σαρσάκη, για τον μεγάλο Έλληνα νομομαθή, Κωνσταντίνο Αρμενόπουλο! «Το δυστύχημα –λέει- είναι ότι σε εμάς, τους από εσπερίας διαφωτιζόμενους νεοέλληνες απογόνους τους, οι άνθρωποι αυτοί είναι άγνωστοι. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους τους φιλίστορες έλληνες, να ασχοληθούμε και να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωμανίας, εξετάζοντας και ερευνώντας τις πηγές δίχως τα δυτικόφερτα κόμπλεξ και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις»!...
 • Ποιός ήταν ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο άγιος Αυτοκράτορας;
  Ο πρόλογος και η εισαγωγή από ένα ανέκδοτο έργο, που έστειλε στον Άγγελο Π. Σακκέτο, ο γνωστός συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Ιωάννης Α. Σαρσάκης.
 • Τι έλεγε ο Στήβεν Ράνσιμαν για την Ελλάδα και την Δ΄ Σταυροφορία;
  Διαβάστε μία περίληψη της διάλεξης που δόθηκε στη Μονεμβασία στις 31 Ιουλίου 1982, την οποία ο συγγραφέας είχε την πρόθεση να επεξεργαστεί για τη δημοσίευση. Το κείμενο της περίληψης μοιράσθηκε στο ακροατήριο της 31ης Ιουλίου 1982.
 • Το Βυζάντιο ασφαλώς και δεν ήταν μια μαύρη περίοδος!..
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο της έγκριτης και καταξιωμένης Ελληνίδας δημοσιογράφου και ερευνήτριας κας Μαρίας Θερμού, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» της 22ας Μαρτίου 2009, όπου τα στοιχεία για το Βυζαντιο είναι πολύ αποκαλυπτικά!...
 • Η Πολιτιστική Επιρροή της Ρωμανίας στους Άραβες!..
  Διαβάστε μια εμπεριστατωμένη και περισπούδαστη μελέτη του ιστορικού ερευνητή κ. Ιωάννου Α. Σαρσάκη, που μάς έστειλε προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα μας, μέσα στην οποία αναπτύσσει μια σημαντική επιχειρηματολογία, αλλά και τι έλεγε επί του θέματος ο μεγάλος βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν μέσα στο έργο του «Βυζαντινός Πολιτισμός»!..
 • Ήταν ελληνικό το Βυζάντιο; (2)
  Μέγας Κωνσταντίνος, Θεοδόσιος και Ιουστινιανός: Οι παρεξηγημένοι αυτοκράτορες οι οποίοι είχαν στο ενεργητικό τους πολλά και χρήσιμα στοιχεία για την επιβίωση του Ελληνισμού και την πολιτισμικής του ταυτότητας μέσα στο χρόνο και στο χώρο!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Ήταν ελληνικό το Βυζάντιο; (1)
  Μια σειρά εμπεριστατωμένων άρθρων τα οποία αποδεικνύουν την ελληνικότητα του Βυζαντίου, έτσι όπως ακριβώς αποτύπωσαν τις ιδέες τους διάφοροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ιστορικοί ερευνητές. Αν δεν ενδιαφέρονταν –για παράδειγμα- ο ιερός Φώτιος, ο Καισαρείας Αρέθας και άλλοι ακόμη Βυζαντινοί εκκλησιαστικοί και λαϊκοί παράγοντες, όπως έχουν παρατηρήσει έγκυροι γραμματολόγοι, μεγάλο τμήμα από την κλασική ελληνική λογοτεχνία θα είχε χαθεί!..
 • Τι αποκαλύπτει ο Νίκος Σβορώνος για τη συμβολή του Βυζαντίου στην πνευματική εξέλιξη της Δυτικής Ευρώπης;
  Διαβάστε τι αναφέρει ο μεγάλος πανεπιστημιακός δάσκαλος, Νίκος Σβορώνος, για το Ελληνικό Βυζάντιο, τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, όπως τον Ιωάννη Δαμασκηνό και -ασφαλώς- τι λέει για τον Ελληνο - ρωμαϊκό πολιτισμό!..
 • Τα λόγια του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά»!..
  Διαβάστε το λόγο του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, που απηύθυνε προς τους συμπολεμιστές του, την παραμονή της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, 7 Απριλίου 1453, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.
 • Γιατί ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος μίλησε για «απόπειρα εθνικής αυτοκτονίας»;
  Διαβάστε ένα από τα πιο εμπεριστατωμένα άρθρα του μεγάλου ιστορικού του Γένους μας, Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, για τη σχέση Νέου Ελληνισμού με το Βυζάντιο, σε μία εποχή που ο Έλληνας ιστορικός είναι τόσο επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε!..