Εθνικά Θέματα

Εθνικά Θέματα

Διάφορα άρθρα, ιστορικές μελέτες και άλλες εθνολογικές έρευνες ή εργασίες, χωρίς πολιτικές παρωπίδες ή τις λεγόμενες "εθνικιστικές" ή "σοβινιστικές κορώνες", που καταγγέλλουν ορισμένοι, αφού η  πολιτική και η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Άλλωστε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έλεγε το  περίφημο εκείνο: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

 • Τι είπε η βουλευτής του Σύριζα κα Νίνα Κασιμάτη για τη λεγόμενη " Τουρκική Ένωση Ξάνθης"
  Λόγω του συνεχώς ηυξημένου ενδιαφέροντος των φίλων αναγνωστών της σελίδας μας για το θέμα της τροπολογίας που συζητήθηκε στη Βουλή για την λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», κι επειδή ορισμένοι ενδεχομένως νομίσουν ότι όσα λέμε τα γράφουμε για λόγους … ιμπεριαλιστικούς, σοβινιστικούς ή οτιδήποτε άλλο, θα καταχωρίσουμε αυτούσια την ομιλία της βουλευτού του Σύριζα κας Νίνας Κασιμάτη, έτσι όπως ακριβώς αναφέρθηκε μέσα στη Βουλή την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017::
 • Το Ζήτημα του Ονόματος της ΠΓΔΜ
  Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι απλώς μια διαφορά περί ιστορικών γεγονότων ή συμβόλων. Πρόκειται για τη συμπεριφορά ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης, και πιο συγκεκριμένα τον σεβασμό της καλής γειτονίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Περισσότερα διαβάστε την Ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών!..
 • Από το 1992 ηυξημένο το ενδιαφέρον ορισμένων συμμάχων μας υπέρ των Σκοπίων!..
  Διαβάστε τι απάντησε τον Σεπτέμβριο του 1992 μέσα στη Βουλή των Ελλήνων η τότε Υφυπουργός κ. Βιργινία Τσουδερού η οποία έλεγε ότι «η Κυβέρνηση έχει διαπιστώσει τελευταία ένα ηυξημένο ενδιαφέρον της Αμερικανικής πλευράς για την περιοχή των Σκοπίων.»
 • Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 25η Μαρτίου 1821;
  Παραταύτα, την 25η Μαρτίου 1821 το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε την εξέγερση κατά του τουρκικού ζυγού και αγωνίσθηκε, με απαράμιλλον ηρωϊσμό και μέχρις εσχάτων, για την κατάκτηση της ελευθερίας του και, συνακόλουθα, την κατοχύρωση της κυριαρχίας του. Στον αγώνα τους αυτόν οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν συμπαραστάτες, συχνά και συμμαχητές, ορισμένα από τα πιο φωτισμένα τέκνα Λαών της Ευρώπης, που συμμερίσθηκαν τα ιδανικά της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του Λαού μας ως ιδανικά σύμφυτα με μιαν Ευρώπη, η οποία «ανάβλυσε» από την αστείρευτη ανά τους αιώνες πηγή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και των επιμέρους κοσμοϊστορικών επιτευγμάτων του. Κατά τούτο, λοιπόν, οι Έλληνες αποδείχθηκαν, τότε, «και παρά δύναμιν τολμηταί, και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά την φράση του Θουκυδίδη. Ο αγώνας τους στέφθηκε από επιτυχία, διότι αγωνίσθηκαν για «του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». (Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας)
 • Η Ανοιχτή Επιστολή του Γεωργίου Βλάχου προς τον Αδόλφο Χίτλερ!...
  Επειδή σαν σήμερα, το 1941, ο Γεώργιος Βλάχος δημοσίευσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» την «Ανοικτή επιστολή» προς τον Αδόλφο Χίτλερ, ένα άρθρο που έφτασε μέσα σε λίγες ώρες στις πιο απομακρυσμένες γραμμές του μετώπου του πολέμου και ενέπνευσε στρατιώτες και πολίτες, ενώ μέσα σε λίγες μέρες το άρθρο τυπώθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και αναδημοσιεύτηκε στον ξένο τύπο μεταφρασμένο και τα πρακτορεία ειδήσεων σημείωναν με θαυμασμό «τη γενναία φωνή ενός γενναίου λαού», ας αναδημοσιεύσουμε το άρθρο αυτό, αφού η «Καθημερινή» έγραψε μια σπουδαία σελίδα στην Ιστορία της Ελληνικής Δημοσιογραφίας!..
 • Τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας;
  "... Σε ότι αφορά στο θέμα της Θράκης, θα πρέπει να σας πω ότι η Θράκη είναι ένα δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και πολιτισμικών παραδόσεων. Ως εκ τούτου πρέπει να σας πω ότι στη Θράκη υπάρχουν δεκάδες τεμένη όπου οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες έχουν να εξασκούν τις θρησκευτικές τους επιθυμίες. Αυτό για το οποίο, αν θεωρείται είδηση θετική να σας πω, αλλά δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τη συζήτησή μας εδώ, είναι μία απόφαση την οποία η κυβέρνηση έχει λάβει και αφορά τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και επισκέπτες, αλλά και νόμιμα διαμένοντες μετανάστες που μένουν στην Ελλάδα και είναι δεκάδες χιλιάδες, είναι η δημιουργία και ενός τεμένους στην Αθήνα. Αλλά νομίζω ότι αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με τη Θράκη και τους Έλληνες μουσουλμάνους που ζουν εκεί και έχουν κάθε δικαίωμα στη θρησκευτική επιλογή και θρησκευτική ελευθερία...." (Αλέξης Τσίπρας)
 • Ποιος ήταν ο Πρωθυπουργός της Απελευθέρωσης;
  Ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1944 συγκάλεσε το συνέδριο του Λιβάνου, όπου και αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Στις 18 Οκτωβρίου 1944 η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρθηκε στην ελεύθερη πια Αθήνα, όπου ο Παπανδρέου ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη!.. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός και ποιος ο λόγος που εκφώνησε σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1944, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης;
 • Τι έγραφε το 2009 ο Πρόεδρος της Βουλής σε επιστολή του στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τον Μέγα Αλέξανδρο;
  Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας απέστειλε επιστολές προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις οποίες τους ενημερώνει για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κι όχι μόνο!... Διαβάστε την επιστολή, που είχε στείλει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα για το ίδιο εθνικό μας θέμα με πολλά και αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία,που συνυπογράφουν περίπου 200 πανεπιστημιακοί και άλλες προσωπικότητες!...
 • Τι είπε ακριβώς ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern;
  Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο γερμανικό περιοδικό Stern, μέσα στην οποία θίγει όχι μόνον πολιτικά, οικονομικά ή άλλα κοινωνικά θέματα, αλλά και εθνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα αναγκαστικά δάνεια των Ναζί και όχι μόνο!..
 • Περί εθνικής υπερηφάνειας!..
  Ένα αξιοσημείωτο άρθρο, που έγραψε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κκ Αμβρόσιος, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: « Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων! Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει! Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους! Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις!»
 • Κατακαημένο Δίστομο!...
  Σαν σήμερα οι Γερμανοί ναζί σκότωσαν 218 κατοίκους του Διστόμου και 12 από άλλα χωριά. Μεταξύ των νεκρών ήταν 20 βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες! Μετά τον τερματισμό του πολέμου, ο διοικητής της γερμανικής φάλαγγας του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα για να δικαστεί. Αφού προφυλακίστηκε, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε την παράδοσή του στις γερμανικές αρχές για να τον ανακρίνουν. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν από τη στιγμή της επιστροφής του στην Γερμανία!..
 • Αλησμόνητες Πατρίδες!...
  Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ας θυμηθούμε κάποια ιστορικά γεγονότα για τον Πόντο. Οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, σεβάστηκαν την αυτονομία των ελληνικών πόλεων, και ο χριστια­νισμός, που απλώθηκε γρήγορα στον Πόντο, με τη βοήθεια των ελληνικών γραμ­μάτων, συνέβαλε στον πλήρη εξελληνισμό των διάφορων φύλων που κατοικού­σαν τότε στο εσωτερικό της χώρας!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • «Για μια μέρα, όλοι είμαστε Έλληνες»;
  Με αφορμή τα θερμά λόγια Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα προς Ελλάδα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου του 1821, ας διαβάσουμε όχι μονάχα το σημερινό ρεπορτάζ του «Βήματος», αλλά και έναν άλλο ιστορικό λόγο, που είχε εκφωνήσει ο πατέρας Τζορτζ Μπους μέσα στη Βουλή των Ελλήνων!...
 • Οι αποκαλύψεις του Νικολάου Μάρτη για το Σκοπιανό ζήτημα!..
  Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο οποίος στο βιβλίο του «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» (σελ. 259), αναφέρει ότι, στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: «Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας». «Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: «Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!». Έμειναν ακόμη μου φάνηκε μισή ώρα στην αίθουσα και έφυγαν ανικανοποίητοι, όπως μου φάνηκε».