Εθνικά Θέματα

Εθνικά Θέματα

Διάφορα άρθρα, ιστορικές μελέτες και άλλες εθνολογικές έρευνες ή εργασίες, χωρίς πολιτικές παρωπίδες ή τις λεγόμενες "εθνικιστικές" ή "σοβινιστικές κορώνες", που καταγγέλλουν ορισμένοι, αφού η  πολιτική και η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Άλλωστε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έλεγε το  περίφημο εκείνο: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

 • Τι μας δίδαξαν οι αδελφοί μας Πόντιοι επί τόσους αιώνες; (1)
  Στον Πόντο –λέει- ζούσε ο συμπαγέστερος και πυκνότερος ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Υπολογίζεται ότι από τα 2.000.000 κατοίκους που αριθμούσε ο Πόντος το 1914, οι 450.000 περίπου ήταν Έλληνες! Κυριότερα αστικά κέντρα των περιφερειών του Παραλιακού Πόντου, από τα Δ προς τα Α, με έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου!..Ας δούμε λοιπόν σε μια σειρά άρθρων τι μας δίδαξαν οι αδελφοί μας Πόντιοι επί τόσους αιώνες!..
 • Εθνική επιταγή η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου!..
  Γιάννης Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών - Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης: «Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον.» Απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη σε Επίκαιρη Κοινοβουλευτική ερώτηση υπ’ αριθμ. 1614/7.5.2018 του Βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Καρρά με θέμα: «Επείγουσα ανάγκη ενεργειών προώθησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
 • Ποιες ήσαν οι επίσημες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου;
  Διαβάστε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Β.Υ. του Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και ορισμένα σημεία προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το δείπνο προς τιμήν των Α.Β.Υ. Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Προεδρικό Μέγαρο!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο Ιωάννης Πετρώφ;
  Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην περιοχή και παίζεται ένα ύποπτο παιχνίδι στη Χερσόνησο του Αίμου, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δοθεί στο ελληνικό και διεθνές κοινό το υπέροχο αυτό έργο του Ρώσου φιλέλληνα Πετρώφ. Σιγά - σιγά μέσα μου είχε ωριμάσει η ιδέα ότι έπρεπε να ανατυπωθεί σε χιλιάδες αντίτυπα, να βρεθεί στα χέρια των συμπατριωτών μου για να παραδειγματισθούν και να δουν πως ένας ξένος, αλλά στην πραγματικότητα τόσο Έλληνας στο πνεύμα, αγωνίσθηκε χρόνια για να δείξει την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την τεράστια προσφορά της στον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας μέσω των πνευματικών της τέκνων.
 • Τι λέει ο Μίκης Θεοδωράκης για Ελλάδα και Αιγαίο;
  Εδώ και τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι με το καθεστώς της εξάρτησης που ακολούθησε το τέλος του εμφυλίου πολέμου και υπάρχει έως σήμερα, έχουμε μεταβάλει την πατρίδα μας σε καρυδότσουφλο, έρμαιο των ανέμων της Ιστορίας, που τώρα δεν θα είναι πια απλοί άνεμοι αλλά μια θύελλα, που αν κρίνω από όσα βλέπω, δεν απασχολεί σοβαρά την πολιτική ηγεσία της χώρας συνολικά.
 • Τι μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Αρχηγείο του Στόλου;
  Η αναφορά στα κατά τ’ ανωτέρω δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου έγινε για να καταδειχθεί, μ’ έμφαση, ότι η εκ μέρους των Ενόπλων μας Δυνάμεων -συνεπώς και εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού- υπεράσπιση των Συνόρων και της Κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά και υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας εν γένει. Και διαμηνύουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι απλώς δικαίωμά μας. Είναι και χρέος μας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας.
 • Τι είπε η βουλευτής του Σύριζα κα Νίνα Κασιμάτη για τη λεγόμενη " Τουρκική Ένωση Ξάνθης"
  Λόγω του συνεχώς ηυξημένου ενδιαφέροντος των φίλων αναγνωστών της σελίδας μας για το θέμα της τροπολογίας που συζητήθηκε στη Βουλή για την λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», κι επειδή ορισμένοι ενδεχομένως νομίσουν ότι όσα λέμε τα γράφουμε για λόγους … ιμπεριαλιστικούς, σοβινιστικούς ή οτιδήποτε άλλο, θα καταχωρίσουμε αυτούσια την ομιλία της βουλευτού του Σύριζα κας Νίνας Κασιμάτη, έτσι όπως ακριβώς αναφέρθηκε μέσα στη Βουλή την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017::
 • Το Ζήτημα του Ονόματος της ΠΓΔΜ
  Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι απλώς μια διαφορά περί ιστορικών γεγονότων ή συμβόλων. Πρόκειται για τη συμπεριφορά ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης, και πιο συγκεκριμένα τον σεβασμό της καλής γειτονίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Περισσότερα διαβάστε την Ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών!..
 • Από το 1992 ηυξημένο το ενδιαφέρον ορισμένων συμμάχων μας υπέρ των Σκοπίων!..
  Διαβάστε τι απάντησε τον Σεπτέμβριο του 1992 μέσα στη Βουλή των Ελλήνων η τότε Υφυπουργός κ. Βιργινία Τσουδερού η οποία έλεγε ότι «η Κυβέρνηση έχει διαπιστώσει τελευταία ένα ηυξημένο ενδιαφέρον της Αμερικανικής πλευράς για την περιοχή των Σκοπίων.»
 • Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 25η Μαρτίου 1821;
  Παραταύτα, την 25η Μαρτίου 1821 το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε την εξέγερση κατά του τουρκικού ζυγού και αγωνίσθηκε, με απαράμιλλον ηρωϊσμό και μέχρις εσχάτων, για την κατάκτηση της ελευθερίας του και, συνακόλουθα, την κατοχύρωση της κυριαρχίας του. Στον αγώνα τους αυτόν οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν συμπαραστάτες, συχνά και συμμαχητές, ορισμένα από τα πιο φωτισμένα τέκνα Λαών της Ευρώπης, που συμμερίσθηκαν τα ιδανικά της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του Λαού μας ως ιδανικά σύμφυτα με μιαν Ευρώπη, η οποία «ανάβλυσε» από την αστείρευτη ανά τους αιώνες πηγή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και των επιμέρους κοσμοϊστορικών επιτευγμάτων του. Κατά τούτο, λοιπόν, οι Έλληνες αποδείχθηκαν, τότε, «και παρά δύναμιν τολμηταί, και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά την φράση του Θουκυδίδη. Ο αγώνας τους στέφθηκε από επιτυχία, διότι αγωνίσθηκαν για «του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». (Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας)
 • Η Ανοιχτή Επιστολή του Γεωργίου Βλάχου προς τον Αδόλφο Χίτλερ!...
  Επειδή σαν σήμερα, το 1941, ο Γεώργιος Βλάχος δημοσίευσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» την «Ανοικτή επιστολή» προς τον Αδόλφο Χίτλερ, ένα άρθρο που έφτασε μέσα σε λίγες ώρες στις πιο απομακρυσμένες γραμμές του μετώπου του πολέμου και ενέπνευσε στρατιώτες και πολίτες, ενώ μέσα σε λίγες μέρες το άρθρο τυπώθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και αναδημοσιεύτηκε στον ξένο τύπο μεταφρασμένο και τα πρακτορεία ειδήσεων σημείωναν με θαυμασμό «τη γενναία φωνή ενός γενναίου λαού», ας αναδημοσιεύσουμε το άρθρο αυτό, αφού η «Καθημερινή» έγραψε μια σπουδαία σελίδα στην Ιστορία της Ελληνικής Δημοσιογραφίας!..
 • Τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας;
  "... Σε ότι αφορά στο θέμα της Θράκης, θα πρέπει να σας πω ότι η Θράκη είναι ένα δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και πολιτισμικών παραδόσεων. Ως εκ τούτου πρέπει να σας πω ότι στη Θράκη υπάρχουν δεκάδες τεμένη όπου οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες έχουν να εξασκούν τις θρησκευτικές τους επιθυμίες. Αυτό για το οποίο, αν θεωρείται είδηση θετική να σας πω, αλλά δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τη συζήτησή μας εδώ, είναι μία απόφαση την οποία η κυβέρνηση έχει λάβει και αφορά τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και επισκέπτες, αλλά και νόμιμα διαμένοντες μετανάστες που μένουν στην Ελλάδα και είναι δεκάδες χιλιάδες, είναι η δημιουργία και ενός τεμένους στην Αθήνα. Αλλά νομίζω ότι αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με τη Θράκη και τους Έλληνες μουσουλμάνους που ζουν εκεί και έχουν κάθε δικαίωμα στη θρησκευτική επιλογή και θρησκευτική ελευθερία...." (Αλέξης Τσίπρας)
 • Ποιος ήταν ο Πρωθυπουργός της Απελευθέρωσης;
  Ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1944 συγκάλεσε το συνέδριο του Λιβάνου, όπου και αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Στις 18 Οκτωβρίου 1944 η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρθηκε στην ελεύθερη πια Αθήνα, όπου ο Παπανδρέου ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη!.. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός και ποιος ο λόγος που εκφώνησε σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1944, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης;
 • Τι έγραφε το 2009 ο Πρόεδρος της Βουλής σε επιστολή του στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τον Μέγα Αλέξανδρο;
  Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας απέστειλε επιστολές προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις οποίες τους ενημερώνει για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κι όχι μόνο!... Διαβάστε την επιστολή, που είχε στείλει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα για το ίδιο εθνικό μας θέμα με πολλά και αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία,που συνυπογράφουν περίπου 200 πανεπιστημιακοί και άλλες προσωπικότητες!...