Κατηγορίες

Εθνικά Θέματα

Εθνικά Θέματα

Διάφορα άρθρα, ιστορικές μελέτες και άλλες εθνολογικές έρευνες ή εργασίες, χωρίς πολιτικές παρωπίδες ή τις λεγόμενες "εθνικιστικές" ή "σοβινιστικές κορώνες", που καταγγέλλουν ορισμένοι, αφού η  πολιτική και η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Άλλωστε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έλεγε το  περίφημο εκείνο: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

 • Περί εθνικής υπερηφάνειας!..
  Περί εθνικής υπερηφάνειας!..
  Ένα αξιοσημείωτο άρθρο, που έγραψε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κκ Αμβρόσιος, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: « Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων! Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει! Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους! Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις!»
 • Κατακαημένο Δίστομο!...
  Κατακαημένο Δίστομο!...
  Σαν σήμερα οι Γερμανοί ναζί σκότωσαν 218 κατοίκους του Διστόμου και 12 από άλλα χωριά. Μεταξύ των νεκρών ήταν 20 βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες! Μετά τον τερματισμό του πολέμου, ο διοικητής της γερμανικής φάλαγγας του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα για να δικαστεί. Αφού προφυλακίστηκε, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε την παράδοσή του στις γερμανικές αρχές για να τον ανακρίνουν. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν από τη στιγμή της επιστροφής του στην Γερμανία!..
 • Αλησμόνητες Πατρίδες!...
  Αλησμόνητες Πατρίδες!...
  Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ας θυμηθούμε κάποια ιστορικά γεγονότα για τον Πόντο. Οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, σεβάστηκαν την αυτονομία των ελληνικών πόλεων, και ο χριστια­νισμός, που απλώθηκε γρήγορα στον Πόντο, με τη βοήθεια των ελληνικών γραμ­μάτων, συνέβαλε στον πλήρη εξελληνισμό των διάφορων φύλων που κατοικού­σαν τότε στο εσωτερικό της χώρας!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 •  «Για μια μέρα, όλοι είμαστε Έλληνες»;
  «Για μια μέρα, όλοι είμαστε Έλληνες»;
  Με αφορμή τα θερμά λόγια Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα προς Ελλάδα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου του 1821, ας διαβάσουμε όχι μονάχα το σημερινό ρεπορτάζ του «Βήματος», αλλά και έναν άλλο ιστορικό λόγο, που είχε εκφωνήσει ο πατέρας Τζορτζ Μπους μέσα στη Βουλή των Ελλήνων!...
 • Οι αποκαλύψεις του Νικολάου Μάρτη για το Σκοπιανό ζήτημα!..
  Οι αποκαλύψεις του Νικολάου Μάρτη για το Σκοπιανό ζήτημα!..
  Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο οποίος στο βιβλίο του «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» (σελ. 259), αναφέρει ότι, στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: «Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας». «Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: «Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!». Έμειναν ακόμη μου φάνηκε μισή ώρα στην αίθουσα και έφυγαν ανικανοποίητοι, όπως μου φάνηκε».
 •  Οι σύγχρονες μειονότητες στην Τουρκία
  Οι σύγχρονες μειονότητες στην Τουρκία
  Διαβάστε ένα Κείμενο-Ομιλία του Νικολάου Ουζούνογλου Καθ. Ε.Μ.Π. Προέδρου του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών με τίτλο: «Η σκιά της αντίληψης του επικρατούντος έθνους και οι σύγχρονες μειονότητες στην Τουρκία: Η περίπτωση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας», όπου με νηφαλιότητα θέτει το θέμα των μειονοτήτων στην γειτονική Τουρκία.
 •  Τι αποκαλύπτει ένας Γερμανός καθηγητής;
  Τι αποκαλύπτει ένας Γερμανός καθηγητής;
  Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρέος στο περιοδικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του. Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Ο Ιωάννης Μεταξάς απέναντι στην ιστορία…
  Ο Ιωάννης Μεταξάς απέναντι στην ιστορία…
  Ο Ιωάννης Μεταξάς διαφωνούσε γενικότερα με την έξοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, στο πλευρό των Δυνάμεων της Αντάντ, θεωρώντας απίθανο το ενδεχόμενο να ηττηθεί η Γερμανία. Ενδεικτική των πεποιθήσεών του είναι η παρακάτω δήλωση, η οποία περιλαμβάνεται στο Ημερολόγιό του (6 Μαΐου 1919): «Η ήττα της Γερμανίας, την οποία ουδέποτε ανέμενα, τα ανέτρεψεν όλα»!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών