Εθνικά Θέματα

Εθνικά Θέματα

Διάφορα άρθρα, ιστορικές μελέτες και άλλες εθνολογικές έρευνες ή εργασίες, χωρίς πολιτικές παρωπίδες ή τις λεγόμενες "εθνικιστικές" ή "σοβινιστικές κορώνες", που καταγγέλλουν ορισμένοι, αφού η  πολιτική και η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Άλλωστε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έλεγε το  περίφημο εκείνο: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές».

 • Τι είπε ακριβώς ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern;
  Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο γερμανικό περιοδικό Stern, μέσα στην οποία θίγει όχι μόνον πολιτικά, οικονομικά ή άλλα κοινωνικά θέματα, αλλά και εθνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα αναγκαστικά δάνεια των Ναζί και όχι μόνο!..
 • Περί εθνικής υπερηφάνειας!..
  Ένα αξιοσημείωτο άρθρο, που έγραψε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κκ Αμβρόσιος, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής: « Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων! Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει! Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους! Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις!»
 • Κατακαημένο Δίστομο!...
  Σαν σήμερα οι Γερμανοί ναζί σκότωσαν 218 κατοίκους του Διστόμου και 12 από άλλα χωριά. Μεταξύ των νεκρών ήταν 20 βρέφη, 45 παιδιά και 42 υπερήλικες! Μετά τον τερματισμό του πολέμου, ο διοικητής της γερμανικής φάλαγγας του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα για να δικαστεί. Αφού προφυλακίστηκε, η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας ζήτησε την παράδοσή του στις γερμανικές αρχές για να τον ανακρίνουν. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν από τη στιγμή της επιστροφής του στην Γερμανία!..
 • Αλησμόνητες Πατρίδες!...
  Με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ας θυμηθούμε κάποια ιστορικά γεγονότα για τον Πόντο. Οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, σεβάστηκαν την αυτονομία των ελληνικών πόλεων, και ο χριστια­νισμός, που απλώθηκε γρήγορα στον Πόντο, με τη βοήθεια των ελληνικών γραμ­μάτων, συνέβαλε στον πλήρη εξελληνισμό των διάφορων φύλων που κατοικού­σαν τότε στο εσωτερικό της χώρας!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • «Για μια μέρα, όλοι είμαστε Έλληνες»;
  Με αφορμή τα θερμά λόγια Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα προς Ελλάδα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου του 1821, ας διαβάσουμε όχι μονάχα το σημερινό ρεπορτάζ του «Βήματος», αλλά και έναν άλλο ιστορικό λόγο, που είχε εκφωνήσει ο πατέρας Τζορτζ Μπους μέσα στη Βουλή των Ελλήνων!...
 • Οι αποκαλύψεις του Νικολάου Μάρτη για το Σκοπιανό ζήτημα!..
  Ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο οποίος στο βιβλίο του «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» (σελ. 259), αναφέρει ότι, στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: «Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας». «Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: «Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!». Έμειναν ακόμη μου φάνηκε μισή ώρα στην αίθουσα και έφυγαν ανικανοποίητοι, όπως μου φάνηκε».
 • Οι σύγχρονες μειονότητες στην Τουρκία
  Διαβάστε ένα Κείμενο-Ομιλία του Νικολάου Ουζούνογλου Καθ. Ε.Μ.Π. Προέδρου του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών με τίτλο: «Η σκιά της αντίληψης του επικρατούντος έθνους και οι σύγχρονες μειονότητες στην Τουρκία: Η περίπτωση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας», όπου με νηφαλιότητα θέτει το θέμα των μειονοτήτων στην γειτονική Τουρκία.
 • Τι αποκαλύπτει ένας Γερμανός καθηγητής;
  Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρέος στο περιοδικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του. Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Ο Ιωάννης Μεταξάς απέναντι στην ιστορία…
  Ο Ιωάννης Μεταξάς διαφωνούσε γενικότερα με την έξοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, στο πλευρό των Δυνάμεων της Αντάντ, θεωρώντας απίθανο το ενδεχόμενο να ηττηθεί η Γερμανία. Ενδεικτική των πεποιθήσεών του είναι η παρακάτω δήλωση, η οποία περιλαμβάνεται στο Ημερολόγιό του (6 Μαΐου 1919): «Η ήττα της Γερμανίας, την οποία ουδέποτε ανέμενα, τα ανέτρεψεν όλα»!..
 • Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Ουράνιοι Φωτιστές της Ευρώπης!..
  Με την ευκαιρία των (επιεικώς) απαράδεκτων δηλώσεων, που έκανε ο κ. Γκρούεφσκι εναντίον της Χώρας μας, θα του θυμίσουμε τι γράφαμε προ ετών για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τους Έλληνες που φώτισαν τους Σλάβους!.. Είναι μια ευκαιρία να διαβάσουμε λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών, οι οποίοι ανέδειξαν διαχρονικά την παγκόσμια σημασία ενός πολιτισμού που συνδυάζει τα διδάγματα των ελληνικών επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων με τις χριστιανικές αρχές της ορθοδοξίας μας!..
 • Ποια ήταν η καταγωγή και το όνομα του Ρήγα Φεραίου;
  Με την ευκαιρία του γεγονότος, ότι σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό, ας διαβάσουμε ένα Αφιέρωμα στον μεγάλο πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης, έτσι όπως καταγράφεται από διάφορους ιστορικούς ερευνητές και ιδίως από τον κατ’ εξοχήν ερευνητή του Ρήγα Φεραίου, τον γνωστό πανεπιστημιακό δάσκαλο κ. Δημήτρη Καραμπερόπουλο!...
 • Φθάσαμε κιόλας στην 99η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα;
  Διαβάστε την Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα! ("... Και το σημαντικότερο όλων ήταν πως οι πρόγονοί μας επαναστατούσαν, παρά το γεγονός, πως τόσο οι Τούρκοι κατακτητές της νήσου όσο και οι ξένες δυνάμεις παρείχαν προνόμια. Επαναστατούσαν και αντιδρούσαν ακόμη και όταν τους προσέφεραν αυτονομία. Διότι ένα πράγμα επιθυμούσαν. Ένα και μοναδικό. Την Ένωση της Κρήτης μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε προνόμια, ούτε αυτονομίες. Μόνο την Ένωση. Εξ ου και το σύνθημα ήταν «Ένωση ή Θάνατος», κατά το «Ελευθερία ή Θάνατος», το σύνθημα της ηρωικής επανάστασης του 1821...")
 • Οι σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης!..
  Η πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι όπως έχει καταγραφεί στα ιστορικά και διπλωματικά έγγραφα από τον καιρό που άρχισαν οι διερευνητικές συνομιλίες οι οποίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1959 και τις επίσημες διαπραγματεύσεις του Μαρτίου του 1961 μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ τον Μάϊο του 1979!.. Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά στο πρώτο κείμενο που ακολουθεί!...
 • Η Συνθήκη της Λοζάνης!..
  Λίγα λόγια για μια Συνθήκη που καθόρισε για 89 ολόκληρα χρόνια (μέχρι σήμερα, που μιλάμε, δηλαδή) τη ζωή κυρίως δύο λαών: του ελληνικού και του τουρκικού. Βασικός πρωταγωνιστής ο Ελευθέριος Βενιζέλος!.. Διαβάστε ολόκληρο το πρωτότυπο κείμενο, έτσι όπως ακριβώς μας το παραχωρεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών!..