Κατηγορίες

Ελληνική Μουσική

Ελληνική Μουσική

Διάφορα άρθρα και μελέτες πάνω σε θέματα ελληνική μουσικής. Όταν ο Πλάτων έλεγε το περίφημο εκείνο "μουσικήν ποίει και εργάζου", είχε κατά νου την Ελληνίδα Μούσα, η οποία επεκτείνεται και σε άλλους πνευματικούς ορίζοντες, όπως η ακτινοβόλος λύρα του Απόλλωνα!..

 • Ποιος ήταν ο ρόλος των αυλητρίδων στην αρχαιότητα;
  Ποιος ήταν ο ρόλος των αυλητρίδων στην αρχαιότητα;
  «Ήσαν (αι αυλητρίδες) από διάφορα μέρη. Διότι και η Φρυγία και η Ιωνία εξαπέστελλον εις όλην την Ελλάδα αυλητρίδας. Υπερείχον όμως όλων αι εκ των Θηβών. Αύται εγνώριζον όλους τούς «μουσικούς τρόπους» οι οποίοι κατά τον ιδρυτήν των Τέρπανδρον εκαλούντο «αρμονίαι». Και ήσαν εν πρώτοις η Δωρική σεμνή και εμπνέουσα θάρρος και ανδρείαν εις τας ψυχάς…» (Γρ. Στεφάνου: «Αι Εταίραι κατά την ελληνικήν αρχαιότητα», Αθήναι 1924)
 • Πώς βλέπουν οι Έλληνες μουσικοί τον σταυρό;
  Πώς βλέπουν οι Έλληνες μουσικοί τον σταυρό;
  Ένα αφιέρωμα στον καλλιτεχνικό χώρο των τραγουδοποιών, που έγραψαν τραγούδια με θέμα το Σταυρό, έτσι όπως τον νιώθουν και τον βιώνουν πολύ γνωστές μορφές στιχουργών, συνθετών ή ερμηνευτών!... Επειδή, όμως, τα τραγούδια είναι πάρα πολλά, επιλέξαμε ορισμένα που ήδη είναι γνωστά, ενώ υπάρχουν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες που έγραψαν τραγούδια τους με θέμα το σταυρό ή τα παράγωγά του!..
 • Ο Θεόδωρος Βασιλικός μέσα στο χώρο και το χρόνο!..
  Ο Θεόδωρος Βασιλικός μέσα στο χώρο και το χρόνο!..
  Ακούγοντας, λοιπόν, το διαχρονικό και θεϊκό «Τεριρέμ» δια στόματος Θεόδωρου Βασιλικού, εκ των πραγμάτων ο νους μας ανέτρεξε στο χρόνο, που είναι μια από τις θεμελιώδεις έννοιες η οποία απασχόλησε τη φιλοσοφική και την επιστημονική σκέψη από την αρχαία εποχή και αποτελεί ένα από τα πλέον στοιχειώδη συστατικά της ανθρώπινης εμπειρίας! Η μουσική, όπως πολύ βαθυστόχαστα διατύπωσε η Susanne Langer, «κάνει το χρόνο ακουστό, τη μορφή και τη συνέχειά του αισθητή. ... Δημιουργεί ένα είδωλο του χρόνου που ενσαρκώνεται από την κίνηση της μουσικής φόρμας, η οποία φαίνεται ότι του δίνει υπόσταση, μια υπόσταση, όμως, που μορφώνεται αποκλειστικά μέσα από τον ήχο και, κατά συνέπεια, είναι από τη φύση της παροδική»!
 • Ποιος ήταν άραγε ο εφευρέτης του δίαυλου;
  Ποιος ήταν άραγε ο εφευρέτης του δίαυλου;
  Διηγούνταν στην Αθή­να ότι τον αυλό στην πραγματικότητα τον είχε βρει η θεά Αθηνά' όταν όμως είδε μέσα σ' ένα ρυάκι πόσο παραμορφωνόταν το πρόσωπο της, καθώς έπαιζε, τον έριξε μακριά της. Μια παραλ­λαγή του μύθου έλεγε πως η θεά Αθηνά ήταν η πρώτη που κατασκεύασε αυλό με κόκαλα ελα­φιού σ' ένα συμπόσιο των θεών. Η Ήρα όμως και η Αφροδίτη, βλέποντας την να φυσάει τον αυλό, κορόιδεψαν τόσο πολύ την όψη που έπαιρνε το πρόσωπο της, ώστε η Αθηνά πήγε αμέσως στη Φρυγία, για να κοιτάξει το πρόσω­πο της μέσα σε ένα ποτάμι. Εκεί είδε ότι οι δύο θεές είχαν δίκιο και έριξε τον αυλό μακριά, απειλώντας με τις πιο τρομερές τιμωρίες όποιον θα τον μάζευε. Ο Μαρσύας όμως τον περισυνέ­λεξε και η τιμωρία τού επιβλήθηκε από τον Απόλλωνα!..
 • Οι άγγελοι της μουσικής!...
  Οι άγγελοι της μουσικής!...
  Κατά την ελληνική μυθολογία η λύρα είναι δημιούργημα του Ερμή, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη λύρα από καύκαλο χελώνας, δυο κέρατα κριαριού και έντερα βοδιών που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα. Όταν ο αδερφός του Απόλλωνα ήρθε στη σπηλιά του για να ζητήσει τα κλεμμένα βόδια, εκείνος του χάρισε τη λύρα και ο Απόλλωνας τόσο πολύ ευχαριστήθηκε ώστε του χάρισε τα βόδια, αλλά και το κηρύκειό του!..
 • Η βυζαντινή μουσική θεραπεύει την κατάθλιψη;
  Η βυζαντινή μουσική θεραπεύει την κατάθλιψη;
  Διαβάστε γιατί ο Όσιος Γέροντας Πορφύριος έλεγε ότι «η βυζαντινή μουσική θεραπεύει την κατάθλιψη», ενώ ο ίδιος ο Γέροντας υποστήριζε ότι: «Η βυζαντινή μουσική είναι πάρα πολύ ωφέλιμη. Κανένας χριστιανός δεν πρέπει να υπάρχει χωρίς να ξέρει βυζαντινή μουσική. Πρέπει όλοι να μάθομε. Έχει άμεση σχέση με την ψυχή. Η μουσική αγιάζει τον άνθρωπο αναίμακτα. Χωρίς κόπο, αγαλλόμενος, γίνεσαι άγιος». Ειδικά για την θεραπεία της κατάθλιψης η βυζαντινή μουσική είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο. «Η Βυζαντινή μουσική, δίδασκε, θεραπεύει την κατάθλιψη»!..
 • Ποια είναι η κοινωνική σημασία της μουσικής;
  Ποια είναι η κοινωνική σημασία της μουσικής;
  Στη σημερινή πραγματικότητα η μουσική έχει ανοίξει τα φτερά της σε πολλούς τομείς. Κάθε σπίτι και κάθε κοινωνικός χώρος έχει μια μουσική κυψέλη μέσα στην οποία ακούει κανείς κάθε λογής μουσικά τιτιβίσματα. Ακόμη περισσότερο στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, που έχουν κάνει τη μουσική ένα «σύμφυτο» στοιχείο με την ίδια την ύπαρξή τους. Άλλωστε για το θέμα της μουσικής έχουν γίνει πολλές εκπομπές, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν γίνει η προέκταση της ίδιας της μουσικής, όπως είναι για παράδειγμα οι μουσικές εκπομπές που παρουσιάζουν διάφοροι παρουσιαστές και παρουσιάστριες.
 • Οι νέοι των μουσικών οραμάτων!..
  Οι νέοι των μουσικών οραμάτων!..
  Η Ελλάδα απ’ τα πανάρχαια χρόνια γεννούσε μύστες και μυσταγωγούς της μουσικής. Και οι μουσικοί άρχιζαν «εξ απαλών ονύχων» την εκμάθηση της μουσικής έχοντας δίπλα τους μεγάλους διδασκάλους. Αλλά και σήμερα, που η Χώρα μας δοκιμάζεται από μια ανελέητη οικονομική κρίση, υπάρχουν νέοι που ασχολούνται με τη μουσική αναπτερώνοντας το ηθικό των συνανθρώπων μας. Ένας εξ αυτών ο ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος νεαρός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Μητσάνης. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών