Ελληνική Μουσική

Ελληνική Μουσική

Διάφορα άρθρα και μελέτες πάνω σε θέματα ελληνική μουσικής. Όταν ο Πλάτων έλεγε το περίφημο εκείνο "μουσικήν ποίει και εργάζου", είχε κατά νου την Ελληνίδα Μούσα, η οποία επεκτείνεται και σε άλλους πνευματικούς ορίζοντες, όπως η ακτινοβόλος λύρα του Απόλλωνα!..

 • Οι μυστικές δυνάμεις της μουσικής!... (1)
  Ο Αμφίονας, για παράδειγμα, που είχε πάρει από τον Ερμή (ή τον Δία ή τον Απόλλωνα ή τις Μούσες) τη λύρα και την τέχνη της μουσικής και τη χρησιμοποιούσε με τέτοια δύναμη ώστε να σαγηνεύει ζώα και πράγματα, έπαιζε μουσική και με τον τρόπο αυτό μετακίνησε διπλάσιες πέτρες από τον Ζήθο, που ήρθαν και χτίστηκαν μόνες τους (!!). Αλλά και η μουσική του Ορφέα τι μυστικές δυνάμεις περιείχε ή γιατί έπεσαν τα τείχη της Ιεριχούς; Διαβάστε μια σειρά συγκλονιστικών άρθρων, που έχουν να κάνουν με τις μυστικές δυνάμεις της μουσικής!..
 • Ώστε ο Φραντς Λιστ, αυτή η παγκόσμια μορφή της Διεθνούς Μουσικής Σκηνής, έπαιζε πιάνο στο … «Ελληνικό Ωδείο»;
  Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο διάσημος Ούγγρος μουσικοσυνθέτης, ο εθνικός μουσουργός της Ουγγαρίας, Φραντς Λιστ, που ολόκληρη η Βουδαπέστη λικνίζεται πάνω στον Δούναβη ποταμό υπό τους ήχους της μουσικής του, έπαιζε πιάνο στο «Ελληνικό Ωδείο», στην οδό Φειδίου, στην Αθήνα; Διαβάστε τι αποκαλύψεις κάνουμε στο ανέκδοτο έργο μας: «Τα Άγνωστα Παρασκήνια»!..
 • Θεόδωρος Βασιλικός: Ο τερψίφωνος Έλληνας της Βυζαντινής Μουσικής!..
  Ακούγοντας τον καλλίφωνο και καλλικέλαδο υμνητή της θείας παρουσίας, μέσω της Βυζαντινής Μουσικής Τέχνης, Θεόδωρο Βασιλικό, αισθάνεσαι πως η βυζαντινή καλλιφωνία λαμβάνει κάποιες άλλες διαστάσεις, που δεν μπορεί να περιγράψει ένας κοινός άνθρωπος, όπως η ταπεινότητά μας!.. Θεόδωρε Βασιλικέ, Χριστός Ανέστη!...
 • «Εν χορδαίς και οργάνοις»!..
  Μια συγκινητική μουσική συναυλία, που έγινε την Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», και την οποία διοργάνωσε ο σύλλογος «Η Λάμψη – Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βόρειας Ελλάδας», με θέμα «Τα παιδιά ταξιδεύουν στην παράδοση»!..
 • Περί μπουζουκιού ο "σύντομος λόγος"!..
  Διαβάστε ένα περισπούδαστο άρθρο του γνωστού μουσικολόγου κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου για το γνωστό μας μπουζούκι! "Είναι γνωστό στους ερευνητές - και δυστυχώς όχι στο ευρύ κοινό, ή στους μουσικούς που κατέχουν μόνο την κλασική μουσική - , ότι το μπουζούκι προέρχεται από τα αρχαία και μεσαιωνικά νυκτά έγχορδα μουσικά όργανα με μπράτσο / μάνικο και ταστιέρα με δεσμούς ( μπερντέδες), που γενικώς ονομαζόντουσαν Pandur – Pantur Πανδουρίδες - Θαμπούρες - Φάνδουροι - Ταμπουράδες"!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο Κοσμάς ο Μελωδός;
  Διαβάστε τι αναφέρει για τον «Κοσμά τον ποιητή» ο μεγάλος λόγιος της Ορθοδοξίας μας, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης!... Αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο ο οποίος διακρίθηκε ως εκκλησιαστικός ασματογράφος! Συνέγραψε κανόνες για δεσποτικές γιορτές της εκκλησίας, για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ έχει συντάξει και πάρα πολλά τροπάρια!..
 • Τι σχέση έχει ο Παρθενώνας με τον … ζεϊμπέκικο χορό;
  Είναι απίστευτο, αλλά συγκλονιστικό!.. Όπως αποδεικνύει ο «Συνέσιος» σε μία μαθηματική ή μουσικολογική ανάλυση, ο Παρθενώνας, ως ναός, ενσωματώνει και εμφανίζει κρυφίως, την Θρησκευτική Ζεϊμπεκιά με τα 9/8 αυτής (!!!). Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Το Αλφαβητάρι των Εκκλησιαστικών Ύμνων!..
  Σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σ' αυτούς που πιστεύουν και σ' αυτούς που δεν πιστεύουν, εμείς τους αφιερώνουμε το Αλφαβητάρι των Εκκλησιαστικών Ύμνων για να δουν και το πραγματικό μεγαλείο της Ελληνικής Βυζαντινής Υμνογραφίας!...
 • Τι πίστευε ο Στρατής Μυριβήλης για τις παραδόσεις του γένους και τη δύναμη της Βυζαντινής Μουσικής;
  "... Γι' αυτό θα ασχοληθούμε εδώ μόνο με ένα από αυτά τα στοιχεία, μόνο με μια ψηφίδα από το θαυμάσιο ψηφιδωτό της εθνικής μας ψυχής. Η ψηφίδα αυτή είναι η μουσική του Ελληνικού λαού και ειδικά ένα μέρος απ' αυτή τη μουσική. Η θρησκευτική Ελληνική Μουσική. Η προσευχητική. Η λατρευτική Μουσική. Βυζαντινή, γιατί από το Βυζάντιο ξεκίνησε οργανωμένη η θρησκεία μας, στα χρόνια της Ελληνικής μας Αυτοκρατορίας. Από εκεί, όταν η Πόλη ήταν η πρωτεύουσα του κόσμου και το απόρθητο κάστρο του παγκοσμίου πολιτισμού, ξεκίνησε η θρησκεία μας, οπλισμένη και στολισμένη με τις περίλαμπρες τέχνες της. Mε την υμνογραφική της λογοτεχνία, με την θρησκευτική μουσική της, με την αρχιτεκτονική της, με τη ζωγραφική της, με την ψηφιδογραφία και όλη τη διακοσμητική της μεγαλοπρέπεια..."
 • Υπήρχαν ιέρειες της μουσικής στην αρχαιότητα;
  Ποιος έγραψε για «μουσικής ιέρειες, με φιδίσια κορμιά, εξοικειωμένες με την ιδέα πως η μουσική έχει την δυνατότητα να μεταβάλει την διάθεση εκείνων που την ακούν!.. Που ομολογούσαν την δύναμή της να καταπραΰνει, να παρηγορεί, να αποσπά τον νου, να χαροποιεί, να συναρπάζει, να οιστρηλατεί και να τρελαίνει»;
 • Οι Ξένοι Μουσουργοί και ο Ελληνισμός!..
  Ονόματα Διασήμων Ξένων Μουσουργών, παγκοσμίου εμβελείας, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με τον Ελληνισμό συνθέτοντας υπερνέφελα μουσικά έργα προς δόξαν του αθρωπίνου πνεύματος και του Ελληνισμού!.. Διαβάστε τι αποκαλύπτουμε μέσα στο έργο μας: "Ο Παγκόσμιος Έλλην"!..
 • Πώς βλέπουν οι μουσικοί τους πολιτικούς μας;
  Μια συνοπτική έρευνα γύρω από το πώς βλέπουν οι μουσικοσυνθέτες και ιδίως οι στιχουργοί τους πολιτικούς μας, οι οποίοι, πολλές φορές, μας θυμίζουν τον Μαυρογιαλούρο, στη γνωστή κινηματογραφική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου με πρωταγωνιστή τον μεγάλο και δημοφιλή Έλληνα ηθοποιό, Λάμπρο Κωνσταντάρα!...
 • Η Βυζαντινή Μουσική και ο Θεόδωρος Βασιλικός!
  Ας δούμε πώς ορισμένοι άνθρωποι διαπλάθουν τις ψυχές των Ελλήνων με την δική τους Βυζαντινή Μελωδία, όπως ακριβώς ο Θεόδωρος Βασιλικός, το ελληνικό αυτό φαινόμενο της ελληνικής μουσικής τέχνης, που έδωσε μία άλλη διάσταση στη Βυζαντινή Μουσική, ενώ ο ίδιος χαίρει και απολαμβάνει της εκτίμησης όλων των Ελλήνων απανταχού του κόσμου! Διαβάστε πώς τον προλόγισε ο Άγγελος Π. Σακκέτος σε μια πνευματική εκδήλωση!..
 • Μια ουράνια «πενιά» από τον Γιάννη Παλαιολόγου!..
  Μήπως κάπου-κάπου θα πρέπει να θυμόμαστε και ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι οικοδόμησαν την δική τους μουσική πυραμίδα στον γαλαξία του πολιτισμικού μας γίγνεσθαι; Ένας εξ αυτών ο μεγάλος δεξιοτέχνης και δάσκαλος του μπουζουκιού, Γιάννης Παλαιολόγου!..