Ελληνική Μουσική

Ελληνική Μουσική

Διάφορα άρθρα και μελέτες πάνω σε θέματα ελληνική μουσικής. Όταν ο Πλάτων έλεγε το περίφημο εκείνο "μουσικήν ποίει και εργάζου", είχε κατά νου την Ελληνίδα Μούσα, η οποία επεκτείνεται και σε άλλους πνευματικούς ορίζοντες, όπως η ακτινοβόλος λύρα του Απόλλωνα!..

 • Γιατί η μουσική ευαισθητοποιεί τόσο πολύ τους σημερινούς νέους;
  Θα πρέπει να χρωστάμε «πολλάς χάριτας» στους ανθρώπους που επινόησαν την Μουσική τέχνη, όπως και όλες τις άλλες Τέχνες, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι είναι κάτι που ευαισθητοποιεί τόσο πολύ τους νέους και τους κάνει πιο ανθρώπινους και πιο ρομαντικούς, όπως για παράδειγμα την ταλαντούχο Ελληνίδα, Γιούλη Φασούλα!
 • «Ονείρου Ελλάς» η Θέσια Παναγιώτου!..
  Ένα τιμητικό αφιέρωμα σε μία πολύ γνωστή και εκλεκτή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, που μας ήρθε από τη Κύπρο για να μας φωτίσει με το σπινθηροβόλο πνεύμα της και όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές της δημιουργίες, πάνω στην μουσική, όπως το πολύ γνωστό έργο «Ονείρου Ελλάς», που είναι μια συνοπτική ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού – και όχι μόνο!..
 • Πού βρίσκονται αυτά τα λαμπερά αστέρια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας;
  Διαβάστε σήμερα για μια πολυτάλαντη Ελληνίδα μουσουργό, την Γεωργία Ψαραδέλλη, μια αθόρυβη μέλισσα, που χτίζει με τον δικό της τρόπο μία άγνωστη πολιτισμική πυραμίδα μέσα στο μουσικό χώρο της Ελλάδος!... Μήπως ήρθε η ώρα η Μητέρα Ελλάδα να προσέξει κάποτε τα παιδιά της; Λέμε: Μήπως;
 • Στρατιώτες του Ιησού που περπάτησαν υμνώντας το Θεό πάνω στη γη!..
  Δεν τον γνώρισα!.. Δεν τον άκουσα προσωπικά!.. Και μόνο το γεγονός, όμως, ότι έμεινε στην ψυχή και την καρδιά κάποιων συγγενών ή φίλων του ως καλλικέλαδος ιερεύς και έφυγε σαν διαβατάρικο πουλί, τραγουδώντας και χορεύοντας «τα πάθια και τους καημούς της Ρωμηοσύνης», ο παπα-Νίκος Τσάφος από το Λεχούρι Καλαβρύτων, αξίζει πάντα, όπως όλοι αυτοί οι άγνωστοι ιερωμένοι μελωδοί, τον αιώνιο σεβασμό μας!
 • Ποια είναι η Λυγία Κωνσταντινίδου;
  Κι όμως!.. Πρόκειται για την πρώτη Ιεροψάλτιδα της Κύπρου και έχουν γράψει γι’ αυτήν πολλά και εγκωμιαστικά σχόλια για την ψαλτική της τέχνη!.. «Μία εξέχουσα πνευματική και καλλιτεχνική προσωπικότητα. Η λιγερόφωνη μελίρρυτος ψαλμωδός της Κύπρου», γράφουν οι ειδικοί!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Οι Ύμνοι του Μίκη Θεοδωράκη στην Παναγία!..
  Διαβάστε ένα δημοσίευμα, που έγινε σε ανύποπτο χρόνο, και μιλάει για τον εθνικό μας μουσουργό, Μίκη Θεοδωράκη, σε σχέση με την Παναγία, που ολόκληρος ο Ελληνισμός κατέθεσε σήμερα ένα κομμάτι της καρδιάς του γι’ Αυτήν!...
 • "Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω"!..
  Όταν υπάρχουν Ιεροψάλτες, οι οποίοι κουβαλούν στο δικό τους δισάκι τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, τότε κάποια στιγμή στο σταυροδρόμι της ζωής, θα συναντήσεις ανθρώπους που θα σου πουν ένα μεγάλο –μα πολύ μεγάλο- ευχαριστώ!.. Διαβάστε τι έγραψε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαο Ταλιαδώρο, ο οποίος ψάλλει στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης!..
 • Τι σχέση έχει η Ιεροψαλτική Τέχνη με τους Αρχαίους Ρυθμούς;
  Όποιος άκουσε τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, με μουσική του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ψάχου, θα νιώσει αυτό που πρέπει να αισθάνεται ο κάθε Έλληνας!.. Διαβάστε μια εκπληκτική ανάλυση για τα «Ψαλτοτράγουδα», που κάνει ο αθόρυβος εργάτης της Ιεροψαλτικής Τέχνης, Βασίλειος Κατσιφής!...
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε διδάξει τους Αιγυπτίους ... Βυζαντινή Μουσική;
  Αιφνιδιάζει ο τίτλος του θέματός μας, αφού το Αρχαίο Ελληνικό Βυζάντιο, ως Αυτοκρατορία πλέον, επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο της ιστορίας 6 αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά διαβάστε μια εκπληκτική αποκάλυψη, που έκανε ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης και Μουσικοδιδάσκαλος, Ματθαίος Τσαμκιράνης, σε συνέντευξή του σε περιοδικό!
 • Για ποια δύναμη και χάρη της μουσικής έγραψε ο Ευγένιος Βούλγαρις;
  Διαβάστε ένα μικρό, αλλά περιεκτικό άρθρο του Δασκάλου του Γένους μας, Ευγένιου Βούλγαρι, ο οποίος, πέραν των άλλων, μίλησε και για τον Μουσηγέτη Απόλλωνα!.. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία σε μία νέα πνευματική συνάντηση!... Η πίστη και η γνώση δεν συγκρούονται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, έλεγε ο μεγάλος αυτός Έλληνας σοφός κληρικός!..
 • Μίμης Πλέσσας: Ο θεϊκός μουσουργός!..
  Ένα μικρό αφιέρωμα στη θρυλική μορφή του ανεπανάληπτου δημιουργού, του μουσικοσυνθέτη, Μίμη Πλέσσα, ο οποίος διάνθισε τα μουσικά ακούσματα του ελληνικού λαού με ήχους μαγικούς και ουράνιους!..
 • Η ορφική μουσική είχε μυστικιστικό χαρακτήρα;
  Για τον θάνατο του Ορφέα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με τις περισσότερες, τον σκότωσαν και τον τεμάχισαν γυναίκες που είχαν καταληφθεί από βακχική μανία, πέταξαν το κεφάλι του και αυτό έφτασε, ταξιδεύοντας στη θάλασσα, στη Λέσβο. Στη διήγηση αυτοί οι εθνολόγοι βρίσκουν απήχηση μαγικών τελετουργιών με ευκτηριακή σκοπιμότητα (συμβολική θανάτωση της παλιάς χρονιάς, για να προκληθεί ο αίσιος ερχομός της νέας)!..
 • Τα λεγόμενα περί «Συμπαντικής Μουσικής»!..
  Λένε πως ορισμένες ώρες το πρωί φθάνουν στ’ αυτιά μας περίεργοι μουσικοί ήχοι από το διάστημα, που άλλοι τους αποδίδουν στους κραδασμούς των άστρων και άλλοι σε κατασκευασμένα ανθρώπινα φαινόμενα –προάγγελους μιας παγκόσμιας αναταραχής! Να είναι –άραγε- αλήθεια; Τι συμβαίνει ; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Η μουσική θεοποίηση του ερωτισμού!..
  Η ταπεινή μας άποψη για το νέο φαινόμενο να προβάλλεται όχι η μουσική, που ψυχαγωγεί και ενισχύει ηθικά όλους τους ανθρώπους, αλλά ο σεξισμός, από πράγματι πανέμορφες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες οι οποίες είναι πολύ ειλικρινείς απέναντι στο κοινό και πολλές εξ αυτών λένε πως κάνουν αυτό που επιβάλλει το επάγγελμά τους.