Χριστιανισμός και Θρησκείες

Χριστιανισμός και Θρησκείες

Η οικουμενική διάσταση του Χριστιανισμού στο διάβα της χιλιόχρονης πορείας του, η σχέση της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού με τις Θρησκείες, που υπάρχουν στον πλανήτη, καθώς και οι θετικές ή αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης με τις λεγόμενες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, που έφεραν μεν τους ανθρώπους πιο κοντά, αλλά η καρδιά τους, όπως αποδεικνύεται καθημερινά,  είναι στον τόπο που γεννήθηκαν!..

 • Πώς μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Βέροια;
  Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με την παράδοση, είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και αποτελούσε την εφέστια εικόνας της ομώνυμης μονής στο όρος Μελά του Πόντου, που ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο. Στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και του ξεριζωμού η εικόνα μαζί με άλλα κειμήλια θάφτηκαν σε παρεκκλήσι του μοναστηριού. Δέκα χρόνια αργότερα ο μητροπολίτης Ξάνθης Πολύκαρπος Ψωμιάδης και ο υπουργός της Κυβέρνησης Βενιζέλου Λεωνίδας Ιασωνίδης ζήτησαν τη μεσολάβηση του Πρωθυπουργού για την επιστροφή της εικόνας στην Ελλάδα. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποία η διαφορά όταν ακούμε για άβατο ή για άδυτο;
  Ας δούμε τι σημαίνουν οι λέξεις άβατο και άδυτο όπου ορισμένοι ταυτίζουν τις δύο έννοιες! Στην αρχαιότητα η διαφορά των εννοιών ήταν ουσιώδης και πολύ σημαντική, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, αν σκεφτούμε, για παράδειγμα, ότι το άβατο του Αγίου Όρους κατοχυρώνεται και με νόμο του κράτους, που προβλέπει και ποινική δίωξη σε περίπτωση παραβίασής του, ενώ το πιο ονομαστό άδυτο στην αρχαία Ελλάδα ήταν του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, όπου χρησμοδοτούσε η Πυθία!..
 • Οι Άγνωστοι Παπουλάκηδες!...
  Ποιος μπορεί να λησμονήσει ποτέ τον παπα-Νικόλαο Πλανά, τον Όσιο αυτό της Εκκλησίας μας, στο εκκλησάκι του οποίου έψελναν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης; Και μια άγνωστη λεπτομέρεια: Όποιος έδινε έστω και μία δεκάρα στον παπα-Πλανά μαζί με ένα χαρτί με τα ονόματα των αποθανόντων συγγενών, ώστε ο άγιος «να διαβάζει τις ψυχές» στην Εκκλησία, αυτό το χαρτί ο παπα-Πλανάς το κουβαλούσε συνεχώς μαζί του σε ένα δισάκι μέχρι του θανάτου του! Αυτός και ο λόγος, που αργούσε πολύ να βγει από την εκκλησία, λόγω των πολλών ονομάτων, που είχε να διαβάσει στη λειτουργία -και ιδίως τα Ψυχοσάββατα- για τις ψυχές!..
 • Μια ορθόδοξη άποψη για την εορτή των ερωτευμένων!..
  Τόσα χρόνια κανένας κληρικός δεν είχε ασχοληθεί με τον ψεύτικο άγιο του έρωτα. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την Ορθόδοξη Πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους και τα αντρόγυνα να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του ξενόφερτου και ανύπαρκτου Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου με τους Άγιους Απόστολους Ακύλα και Πρίσκιλλα, γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί προστάτες τους!
 • Η Εκκλησία απέναντι στον Διάβολο!..
  Επειδή τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε ή ακούσαμε πως χιλιάδες δολάρια ξόδεψε μία ομάδα σατανιστών που φέρει τον τίτλο «ο Ναός του Σατανά» με σκοπό να στήσει ένα άγαλμα του Σατανά, ύψους περίπου 3 μέτρων μπροστά από το νομοθετικό κτίριο στην Οκλαχόμα, ας διαβάσουμε ένα περισπούδαστο σύγγραμμα του πατρός Αγαθαγγέλου Κ. Χαραμαντίδη με τίτλο: «Η διδασκαλία της Εκκλησίας περί του Διαβόλου»!.. Αξίζει τον κόπο!..
 • Ποια ήταν η θέση του Λούθηρου απέναντι της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας;
  Διαβάστε ένα εκπληκτικό άρθρο του πανεπιστημιακού μας δασκάλου και ακαδημαϊκού, Ιωάννη Καρμίρη, για θέματα τα οποία παραμένουν άγνωστα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό!.. Πάντα ταύτα αν σκεφθούμε ότι «μικρόν ήδη μετά την έκρηξιν της Διαμαρτυρήσεως ο Λούθηρος προσέφυγεν επισήμως και δημοσία εις την αυθεντικήν μαρτυρίαν της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας εν τη πολλή τη φήμη θεολογική συζητήσει του μετά του επιφανούς ρωμαιοκαθολικού θεολόγου Ιωάννου Εκκίου εν Λειψία από 4 μέχρι 14 Ιουλίου 15 19»!.. Διαβάστε το κείμενο!...
 • Εικονολάτρες και αρχαιολάτρες, φυσιολάτρες και ειδωλολάτρες ή ιδεολάτρες!..
  Για ορισμένους ενδεχομένως να είνα δυσδιάκριτοι οι όροι, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω μίας Εγκυκλίου Της, θέτει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», επεξηγώντας ορισμένα πράγματα που έχουν ν α κάνουν με την εικόνα. Πάντα ταύτα διότι, με την ιδεολογική και θρησκευτική σύγχυση της εποχής μας, όλοι σχεδόν θα είχαμε μια αμηχανία σε ποιο σημείο να τοποθετήσουμε εικονολάτρες ή ειδωλολάτρες, ιδεολάτρες ή φυσιολάτρες!
 • Οι διακόνισσες των Εκκλησιών!..
  Πώς και γιατί ο θεσμός αυτός, που αποτελεί, κατά κάποιον τρόπον, και ένα είδος ιεροσύνης των γυναικών, αναβιώνει από την Εκκλησία της Ελλάδος μετά από 17 αιώνες και τι λέγουν για το θέμα αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας μας!..
 • Τι ήσαν άραγε οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ;
  Επειδή πολλά ακούγονται τελευταία για το αν υπάρχουν ή όχι αγγελικές δυνάμεις, που υπάρχουν στον ουρανό και που πολλοί τις ταυτίζουν ή τις εξομοιώνουν με περίεργες οντότητες οι οποίες «ζουν ανάμεσά μας», ας δούμε ποια θέση λαμβάνει η Εκκλησία μας και πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα από την ορθόδοξη παράδοσή μας.
 • Θρησκειολογία, Θρησκεία και Εκκλησία!... (1)
  Ο Χριστιανισμός ή ορθότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία ξεχωρίζει από όλες τις άλλες Θρησκείες, γιατί είναι Εκκλησία, η μόνη, γνήσια, ολοκληρωμένη και σώζουσα πίστη, καθώς τεκμηριώνει την όλη διδασκαλία της για τον κόσμο και τον άνθρωπο με θεολογία δοσμένη με αποκάλυψη. Αυτή η Αποκάλυψη επικεντρώνεται γύρω από την πίστη στον Ένα και Τριαδικό Θεό και στην εκ νεκρών Ανάσταση του Ιησού Χριστού!..
 • Ποίος ο ρόλος των ιεραποστόλων στην εξερεύνηση της Ασίας;
  Με τις σταυροφορίες ολόκληροι πληθυσμοί της κε­ντρικής και βόρειας Ευρώπης μετακινήθηκαν προς την Κωνσταντινούπολη, Αντιόχεια, Δαμασκό ή Ιερουσαλήμ. Ήταν θα λέγαμε η πρώτη μαζική επαφή της Ανατολής με τη Δύση. Οι άξεστοι χωρικοί της Φλάνδρας, της Αλσατίας, της Σαξονίας κλπ., γνώρισαν τον πολιτισμό αλλά και τον πλούτο του Βυζαντίου και του Αραβικού κόσμου. Οι πιο τολμηροί από τα στίφη αυτά των σταυροφόρων, δεν επέ­στρεψαν στις εστίες τους, αλλά περιπλανήθηκαν στα βά­θη της Ασίας αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ποίος, όμως, ο ρόλος των ιεραποστόλων;
 • Η Θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης!..
  Ποίοι είναι οι 12 λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι, ώστε η Παλαιά Διαθήκη όχι απλώς να διαβάζεται, αλλά και να διδάσκεται στα σχολεία της Ελλάδος!..
 • Ποια αρχαία θρησκεία είχε ως επίκεντρο τη φωτιά;
  Η διδασκαλία του Ζωροάστρη ή Ζαρατούστρα έδω­σε έμφαση και επέβαλε τη χρήση της φω­τιάς ως κεντρικού στοιχείου των ιεροτελεστιών του ζωροαστρισμού!.. Ο ίδιος ο Πλήθων Γεμιστός γνώρισε τον ζωροαστρισμό, καθώς και άλλες μυστικιστικές ανατολικές δοξασίες, που επηρέασαν, ως ένα σημείο, το κατοπινό του έργο, στο οποίο όμως κυριαρχεί η πλατωνική φιλοσοφία!..
 • Τι περίεργο είχε κάνει ο Ροβεσπιέρος με την θρησκεία;
  Ο Ροβεσπιέρος κατάργησε τη χριστιανική θρησκεία ως … αντεπαναστατική και καθιέρωσε τη λατρεία του «Υπέρτατου Όντος» (!!!). Επίσης καθιέρωσε νέο ημερολόγιο με νέα ονόματα μηνών, που άρχιζε από το έτος 1792. Κι όχι μόνο!... Έδινε εντολές για αποκεφαλισμούς και στο τέλος αποκεφάλισαν και τον ίδιο!..