Κατηγορίες

Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Μυθολογίας, αφού - όπως πιστεύουμε- η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι ένας μύθος, όπως ακούγεται σήμερα, αλλά μια πανάρχαια ελληνική ιστορία της οποίας ο απόηχος έρχεται σ' εμάς μέσω των μακραίωνων παραδόσεων και της διδαχής της Ελληνικής Μυθολογίας!..

 • Ανακαλύφτηκε άραγε ο σκελετός του Ορέστη;
  Ανακαλύφτηκε άραγε ο σκελετός του Ορέστη;
  Λέγεται ότι ο Ορέστης πέθανε από δάγκωμα φιδιού στην Αρκαδία και τάφηκε στην Τεγέα. Σύμφωνα με όσα εξιστορεί ο Ηρόδοτος (Α 67-68), που επαναλαμβάνονται και από τον Παυσανία (Γ 3, 5-6), ο Λακεδαιμόνιος Λίχας είχε μεταφέρει στη Σπάρτη τα οστά του, που τα είχε βρει στην αυλή κάποιου σιδηρουργού, σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα, και τα έθαψαν στο ιερό των Μοιρών (Παυσανίας, Γ’ 10-11).
 • Ποιος ήταν άραγε ο λίθινος χιτώνας του Πάρη;
  Ποιος ήταν άραγε ο λίθινος χιτώνας του Πάρη;
  Είναι εκπληκτικό!.. Ο Έκτορας, στηλιτεύοντας τον αδελφό του Πάρη, που ενώ προκαλούσε τους αρίστους των Αχαιών σε πόλεμο, στο τέλος ετράπη σε φυγή, του μίλησε για τον λίθινο χιτώνα με τον οποίον έπρεπε να τον είχαν ντύσει οι Αχαιοί! Ποιος το λέει αυτό; Κι όχι μόνον!.. Ακόμη και ο Αγαμέμνων, λίγο πριν την μονομαχία του Πάρη με τον Μενέλαο, "ένιψε τας χείρας του", κάτι που μας θυμίζει μια πολύ γνωστη βιβλική σκηνή με τον Πιλάτο και τον Χριστό!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
 • Πόσο συγκλονιστική ήταν η ζωή του Αινεία;
  Πόσο συγκλονιστική ήταν η ζωή του Αινεία;
  Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. Πολλές φορές κινδύνευσε για χάρη των γονέων του και για την ευσέβειά του προς τους θεούς. Μετά από αυτό, οι Αχαιοί του είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να του εκχωρήσουν όποιο μέρος της Τροίας ήθελε για να ζήσει εκεί με απόλυτη ασφάλεια.
 •  Ποια ήταν τελικώς η αρχαία νύμφη Δάφνη;
  Ποια ήταν τελικώς η αρχαία νύμφη Δάφνη;
  Διαβάστε τι αναφέρει ο Αθανάσιος Σταγειρίτης, Καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας εις την Βιέννην, και δη της Καισαροβασιλικής Ακαδημίας των Ανατολικών Γλωσσών, φίλος του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδας, του Ιωάννου Καποδιστρίου, εις τον τέταρτον τόμον του πεντάτομου έργου: «ΩΓΥΓΙΑ ή ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ», το οποίο εξεδόθη το 1818, αναφερόμενος εις την Βίβλον «Περί των αρχαίων Οικητόρων και Ηρώων της Αττικής» και συγκεκριμένα «Περί του Ωγύγου και των απογόνων αυτού», όπου κάνει μιαν συγκλονιστικήν αποκάλυψιν».
 • Οι δαίμονες της αρχαιότητας!..
  Οι δαίμονες της αρχαιότητας!..
  Είναι αλήθεια ότι έχει τεθεί από πολλούς το ερώτημα εάν υπήρχαν στην αρχαιότητα δαίμονες και κατά πόσον αυτοί ταυτίζονται με τους διαβόλους, που υπάρχουν στην θρησκευτική μας παράδοση. Κατά την ταπεινή μας άποψη όχι απλώς υπήρχαν δαίμονες, αλλά και δαιμονισμένοι άνθρωποι, που δεν άλλαξαν σε τίποτε από τότε μέχρι σήμερα!..
 • Ο Ναύπλιος ήταν ο … Μαθουσάλας του Τρωϊκού Πολέμου;
  Ο Ναύπλιος ήταν ο … Μαθουσάλας του Τρωϊκού Πολέμου;
  Πολλά έχουν ακουστεί για τον Ναύπλιο, τον γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, της κόρης του Δαναού. Παλικάρι είχε πάρει μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Πρέ­πει να έζησε πάρα πολλά χρόνια, αν είναι αλήθεια ότι ακόμα και μετά τον Τρωικό Πόλεμο συνέχιζε τη δράση του!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί για διάφορες παραδόσεις που λέγονταν γι’ αυτόν!...
 • Ποιος κατάσκοπος παραμόνευε τον Αγαμέμνονα;
  Ποιος κατάσκοπος παραμόνευε τον Αγαμέμνονα;
  Τον Αγαμέμνονα, όταν έφτασε στην πατρίδα του, τον παραμόνευε ένας κατάσκοπος, τον οποίο είχε βάλει ο Αίγισθος, ο εραστής της γυ­ναίκας του. Ο Αίγισθος προσκαλεί τον Αγαμέ­μνονα σε μεγάλο συμπόσιο και τον σκοτώνει μαζί με τους συντρόφους του με τη βοήθεια εί­κοσι αντρών, που είχαν κρυφτεί στην αίθουσα της γιορτής. 'Αλλες παραλλαγές του μύθου δεί­χνουν την Κλυταιμνήστρα να συμμετέχει στη δολοφονία και να σκοτώνει επίσης την Κασ­σάνδρα, την αντίπαλο της.
 • Τι ήταν άραγε το παλλάδιον;
  Τι ήταν άραγε το παλλάδιον;
  Κατά την παράδοση, ο Οδυσσέας και ο Διομήδης (ή μόνο ο Διομήδης) άρπαξαν το παλλάδιο από κει και το μετέφεραν αλλού, γιατί είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση στο στρατόπεδο των Αχαιών ότι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν την Τροία όσο ο ιερός αυτός θησαυρός βρισκόταν στην κατοχή της. Όλη αυτή η ιστορία μπορεί να δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να δοθεί κάποια εξήγηση στο όνομα του δικαστηρίου που δίκαζε τους φόνους εξ αμελείας και που ονομαζόταν Παλλάδιο.
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών