Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Μυθολογίας, αφού - όπως πιστεύουμε- η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι ένας μύθος, όπως ακούγεται σήμερα, αλλά μια πανάρχαια ελληνική ιστορία της οποίας ο απόηχος έρχεται σ' εμάς μέσω των μακραίωνων παραδόσεων και της διδαχής της Ελληνικής Μυθολογίας!..

 • Ανακαλύφτηκε άραγε ο σκελετός του Ορέστη;
  Λέγεται ότι ο Ορέστης πέθανε από δάγκωμα φιδιού στην Αρκαδία και τάφηκε στην Τεγέα. Σύμφωνα με όσα εξιστορεί ο Ηρόδοτος (Α 67-68), που επαναλαμβάνονται και από τον Παυσανία (Γ 3, 5-6), ο Λακεδαιμόνιος Λίχας είχε μεταφέρει στη Σπάρτη τα οστά του, που τα είχε βρει στην αυλή κάποιου σιδηρουργού, σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα, και τα έθαψαν στο ιερό των Μοιρών (Παυσανίας, Γ’ 10-11).
 • Ποιος ήταν άραγε ο λίθινος χιτώνας του Πάρη;
  Είναι εκπληκτικό!.. Ο Έκτορας, στηλιτεύοντας τον αδελφό του Πάρη, που ενώ προκαλούσε τους αρίστους των Αχαιών σε πόλεμο, στο τέλος ετράπη σε φυγή, του μίλησε για τον λίθινο χιτώνα με τον οποίον έπρεπε να τον είχαν ντύσει οι Αχαιοί! Ποιος το λέει αυτό; Κι όχι μόνον!.. Ακόμη και ο Αγαμέμνων, λίγο πριν την μονομαχία του Πάρη με τον Μενέλαο, "ένιψε τας χείρας του", κάτι που μας θυμίζει μια πολύ γνωστη βιβλική σκηνή με τον Πιλάτο και τον Χριστό!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
 • Πόσο συγκλονιστική ήταν η ζωή του Αινεία;
  Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. Πολλές φορές κινδύνευσε για χάρη των γονέων του και για την ευσέβειά του προς τους θεούς. Μετά από αυτό, οι Αχαιοί του είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να του εκχωρήσουν όποιο μέρος της Τροίας ήθελε για να ζήσει εκεί με απόλυτη ασφάλεια.
 • Ποια ήταν τελικώς η αρχαία νύμφη Δάφνη;
  Διαβάστε τι αναφέρει ο Αθανάσιος Σταγειρίτης, Καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας εις την Βιέννην, και δη της Καισαροβασιλικής Ακαδημίας των Ανατολικών Γλωσσών, φίλος του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδας, του Ιωάννου Καποδιστρίου, εις τον τέταρτον τόμον του πεντάτομου έργου: «ΩΓΥΓΙΑ ή ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ», το οποίο εξεδόθη το 1818, αναφερόμενος εις την Βίβλον «Περί των αρχαίων Οικητόρων και Ηρώων της Αττικής» και συγκεκριμένα «Περί του Ωγύγου και των απογόνων αυτού», όπου κάνει μιαν συγκλονιστικήν αποκάλυψιν».
 • Οι δαίμονες της αρχαιότητας!..
  Είναι αλήθεια ότι έχει τεθεί από πολλούς το ερώτημα εάν υπήρχαν στην αρχαιότητα δαίμονες και κατά πόσον αυτοί ταυτίζονται με τους διαβόλους, που υπάρχουν στην θρησκευτική μας παράδοση. Κατά την ταπεινή μας άποψη όχι απλώς υπήρχαν δαίμονες, αλλά και δαιμονισμένοι άνθρωποι, που δεν άλλαξαν σε τίποτε από τότε μέχρι σήμερα!..
 • Ο Ναύπλιος ήταν ο … Μαθουσάλας του Τρωϊκού Πολέμου;
  Πολλά έχουν ακουστεί για τον Ναύπλιο, τον γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, της κόρης του Δαναού. Παλικάρι είχε πάρει μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Πρέ­πει να έζησε πάρα πολλά χρόνια, αν είναι αλήθεια ότι ακόμα και μετά τον Τρωικό Πόλεμο συνέχιζε τη δράση του!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί για διάφορες παραδόσεις που λέγονταν γι’ αυτόν!...
 • Ποιος κατάσκοπος παραμόνευε τον Αγαμέμνονα;
  Τον Αγαμέμνονα, όταν έφτασε στην πατρίδα του, τον παραμόνευε ένας κατάσκοπος, τον οποίο είχε βάλει ο Αίγισθος, ο εραστής της γυ­ναίκας του. Ο Αίγισθος προσκαλεί τον Αγαμέ­μνονα σε μεγάλο συμπόσιο και τον σκοτώνει μαζί με τους συντρόφους του με τη βοήθεια εί­κοσι αντρών, που είχαν κρυφτεί στην αίθουσα της γιορτής. 'Αλλες παραλλαγές του μύθου δεί­χνουν την Κλυταιμνήστρα να συμμετέχει στη δολοφονία και να σκοτώνει επίσης την Κασ­σάνδρα, την αντίπαλο της.
 • Τι ήταν άραγε το παλλάδιον;
  Κατά την παράδοση, ο Οδυσσέας και ο Διομήδης (ή μόνο ο Διομήδης) άρπαξαν το παλλάδιο από κει και το μετέφεραν αλλού, γιατί είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση στο στρατόπεδο των Αχαιών ότι δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν την Τροία όσο ο ιερός αυτός θησαυρός βρισκόταν στην κατοχή της. Όλη αυτή η ιστορία μπορεί να δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να δοθεί κάποια εξήγηση στο όνομα του δικαστηρίου που δίκαζε τους φόνους εξ αμελείας και που ονομαζόταν Παλλάδιο.
 • Πού ήσαν αλήθεια οι Λαιστρυγόνες;
  Όταν έφτα­σε εκεί ο Οδυσσέας, μπήκε με τα πλοία του σε ένα λιμάνι ευρύχωρο και ασφαλές, όπου και αγκυροβόλησε. Αποβιβάστηκε στη στεριά και έστειλε δύο συντρόφους του να εξερευνήσουν τη χώρα. Αυτοί σε λίγο συνάντησαν στην πύλη μιας πόλης κάποια νέα που αντλούσε νερό και τη ρώτησαν ποιος ήταν ο βασιλιάς της χώρας. Η κόρη τους οδήγησε στο σπίτι της και κάλεσε τον πατέρα της (και βασιλιά της χώρας) Αντιφάτη, ο οποίος έτρεξε από τον τόπο, όπου βρισκόταν, και σκότωσε αμέσως τον ένα από τους δύο ναύ­τες. Έπειτα κάλεσε όλους τους συμπατριώτες του να έρθουν. Αυτοί όρμησαν προς το λιμάνι και άρχισαν να εκσφενδονίζουν τεράστιους βρά­χους, που κατέστρεψαν όλα τα πλοία εκτός από το πλοίο του Οδυσσέα, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει!..
 • Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την Κρήνη του ίππου;
  Μετά το θάνα­το του Βελλεροφόντη, ο Πήγασος ανέβηκε πάλι επάνω στους θεούς. Όταν οι κόρες του Πίερου (Πιερίδες) ανταγωνίζονταν στο τραγούδι τις Μούσες, ο Ελικώνας από ευχαρίστηση φούσκω­νε και απειλούσε να φτάσει στον ουρανό. Ύστε­ρα από εντολή του Ποσειδώνα, ο Πήγασος χτύ­πησε με την οπλή του το βουνό, για να του δώ­σει την εντολή να ξαναπάρει τις φυσιολογικές του διαστάσεις. Ο Ελικώνας υπάκουσε, αλλά στο μέρος, όπου τον είχε χτυπήσει ο Πήγασος, ανέβλυσε μια πηγή, η Ιπποκρήνη ή η «Κρήνη του ίππου»!..
 • Γιατί ο μυθικός Πάνας προκαλούσε πανικό;
  Ο Παν, πέραν των άλλων, φημιζόταν επίσης για τον ξαφνικό και αδικαιολόγητο φόβο που προκαλούσε, και που τον ένιωθαν ιδιαίτερα όσοι ταξίδευαν σε μακρινά και έρημα μέρη, ιδιαίτερα τη νύχτα. Έτσι, λέγεται Φόβος Πανικός κάθε αδικαιολόγητος φόβος, και αποδίδεται στον Πάνα, που τους τρομοκρατούσε όλους με κρότους και άγριες φωνές. Λέγεται (Ηρόδοτος ΣΤ΄ 105, 106) πως, όταν ο Φειδιππίδης, πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, είχε σταλεί για να ζητήσει βοήθεια από τη Σπάρτη, συνάντησε μπροστά του, στην περιοχή του Παρθενίου (ανάμεσα στην Αργολίδα και την Αρκαδία), τον Πάνα, που τον φώναξε με το όνομά του και τον πρόσταξε να ρωτήσει από μέρους του τους Αθηναίους γιατί δεν φροντίζουν καθόλου γι’ αυτόν, ενώ εκείνος τους ήταν ευνοϊκός και τους είχε φανεί χρήσιμος σε πολλές περιστάσεις. Υποσχέθηκε μάλιστα να βοηθήσει τους Αθηναίους και σε αυτή τη μάχη. Αυτό έγινε αιτία να εισαχθεί η λατρεία του στην Αθήνα μετά τη μάχη του Μαραθώνα!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Πώς έγινε ακριβώς ο ενταφιασμός του Έκτορα;
  Ο θάνατος του Πάτροκλου έκανε τον Αχιλλέα να ξαναμπεί στη μάχη ζητώντας να εκδικηθεί το χαμό του επιστήθιου φίλου του. Αφού σκότωσε τον Έκτορα, έδεσε το πτώμα του πίσω από το άρμα του και το έσυρε τρεις φορές γύρω από τον τάφο του Πάτροκλου. Η Αφροδίτη όμως προφύλαξε το σώμα του από τη σήψη ραντίζοντάς το με αμβροσία και ο Απόλλωνας το προφύλαξε από τον ακρωτηριασμό. Μετά δώδεκα μέρες ο Αχιλλέας το παρέδωσε στο γερο-Πρίαμο για ταφή. Πώς έγινε όμως η ταφή; Διαβάστε πώς περιγράφει το σκηνικό ο ίδιος ο Όμηρος και αποδίδει στη νεοελληνική ο Ιάκωβος Πολυλάς!..
 • Ποιοι ήσαν οι ήρωες που έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία;
  Η Ιωλκός δεν θα ευημερούσε ποτέ, σύμφωνα με το Μαντείο των Δελφών, αν δεν έφερναν από την Κολχίδα της μυθικής χώρας Αίας, το δέρμα του χρυσού κριού με τον οποίο είχε φύγει ο Φρίξος, πριν από μία γενεά, από τον Ορχομενό, για να μην τον θυσιάσουν. Το δέρμα κρεμόταν από ένα δέντρο, μια ιερή βελανιδιά, στο άλσος του Κολχίου Άρεως, και το φρουρούσε νύχτα μέρα ένας άγρυπνος δράκος. Ο Πελίας δήλωσε στον Ιάσονα πως αν πραγματοποιούσε αυτό το κατόρθωμα, θα του 'δινε τη βασιλεία, που είχε γίνει μεγάλος βάρος για έναν άνθρωπο της ηλικίας του. Ο Ιάσονας δέχτηκε την πρόκληση, και έστειλε κήρυκες σ' όλες τις αυλές της Ελλάδας ζητώντας εθελοντές που θα ταξίδευαν μαζί του. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποια παιδιά της μυθολογίας μεγάλωσαν αμέσως από θαύμα;
  Σε μια από τις πε­ριπέτειες του ο Αλκμέωνας πρόσβαλε τον Φηγέα, το βασιλιά της Ψωφίδας στην Αρκαδία, γι' αυτό και τα παιδιά του στο τέλος τον σκότω­σαν. Η Καλλιρρόη, όταν έμαθε το θάνατο του άντρα της, ζήτησε από τον Δία, που την είχε αγαπήσει, να κάμει θαύμα και να μεγαλώσει αμέσως τα δύο παιδιά της, που ήταν ακόμη ανή­λικα, για να μπορέσουν να πάρουν εκδίκηση για τον πατέρα τους. Ο Δίας συγκατατέθηκε και έτσι κατάφεραν και σκότωσαν τους δύο γιους του Φηγέα, τον Πρόνοο και τον Αγήνορα, που τους συνάντησαν στο παλάτι του Αγαπήνορα. Έπειτα πήγαν στην Ψωφίδα και σκότωσαν τον Φηγέα, τον πραγματικό ένοχο του φόνου του πατέρα τους.