Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Μυθολογίας, αφού - όπως πιστεύουμε- η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι ένας μύθος, όπως ακούγεται σήμερα, αλλά μια πανάρχαια ελληνική ιστορία της οποίας ο απόηχος έρχεται σ' εμάς μέσω των μακραίωνων παραδόσεων και της διδαχής της Ελληνικής Μυθολογίας!..

 • Εκτός από την κρίση του Πάρη είχαμε και την κρίση των όπλων;
  Διαβάστε τι αναφέρει η Ελληνική Μυθολογία για την αυτοκτονία του Αίαντα και πώς οι Έλληνες άφησαν να τους κρίνουν οι αντίπαλοι στον Τρωϊκό πόλεμο, όπου γίνονται αναφορές ακόμη και για κατασκοπία! Η αντίδραση του Αίαντα, όταν βλέπει τα όπλα του Αχιλλέα να προσφέρονται στον Οδυσσέα, είναι φοβερή, όπως έπρεπε να το περιμένει κανείς. Η φιλοτιμία του, που δεν είχε όρια, όπως δεν είχε όρια και η παλικαριά του, είχε ταπεινωθεί ανεπανόρθωτα. Και τότε και αργότερα, ο κόσμος όλος θα έλεγε πως ο άριστος Αχαιός από όσους πολέμησαν κάτω από την Τροία, ήταν ο Οδυσσέας, όχι αυτός. Και ξέρουμε πως για τον αρχαϊκό 'Ελληνα η αρετή, για να ολοκληρωθεί, ήταν απα­ραίτητο να αναγνωριστεί και να τιμηθεί από τους άλλους ανθρώπους!..
 • Η Μήδεια σκότωσε ή όχι τα παιδιά της;
  Κατά μία εκδοχή, η Μήδεια δε σκότωσε τα παιδιά της, αλλά φεύγοντας τα εγκατέλειψε στο ιερό της Ακραίας Ήρας. Όταν πέθανε η Γλαυκία από το πέπλο που της έστειλε η Μήδεια (μια παράδοση έλεγε ότι έστειλε το πέπλο με τα παιδιά της), οι Κορίνθιοι εισήλθαν στο ιερό και σκότωσαν τα παιδιά με λιθοβολισμό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι θεοί έστειλαν συμφορά στην Κόρινθο, η οποία είχε συνέπεια να πεθαίνουν όλα τα νεογέννητα. Το μαντείο των Δελφών, που ρωτήθηκε σχετικά, τους είπε ότι έπρεπε να αποδώσουν τιμή στα παιδιά της Μήδειας· γι’ αυτό καθιερώθηκαν ετήσιες θυσίες προς τιμή τους (Παυσανίας, «Κορινθιακά», 3,6).
 • Πώς έφτασε η Ιώ, η κόρη του Ίναχου, στην Αίγυπτο;
  «Έτσι διηγούνται οι Πέρσες πως η Ιώ έφτασε στην Αίγυπτο, όχι όπως οι Έλληνες, και πως αυτό έγινε η αρχή για τα αδικήματα που ακολούθησαν. Μετά από αυτά, λένε οι Πέρσες, κάποιοι από τους Έλληνες (γιατί δεν ξέρουν να πουν το όνομά τους) πάτησαν πόδι στην Τύρο της Φοινίκης και άρπαξαν τη θυγατέρα του βασιλιά την Ευρώπη.» Διαβάστε τι αναφέρει ο Ηρόδοτος!.
 • Ποιος ήταν πραγματικά ο Άδωνις;
  Ο βασιλιάς της Συρίας Θείαντας είχε μια κό­ρη, τη Μύρρα ή Σμύρνα, την οποία η οργή της Αφροδίτης παρακίνησε να ερωτευτεί τον πατέρα της. Με τη βοήθεια της τροφού της Ιππολύτης κατάφερε να εξαπατήσει τον Θείαντα και να ενωθεί μαζί του για δώδεκα νύχτες. Τη δωδέκα­τη όμως νύχτα ο Θείαντας κατάλαβε την πονη­ριά της κόρης του και την καταδίωξε οπλισμένος με το μαχαίρι του, για να τη σκοτώσει. Η Μύρρα μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο ζήτησε την προστασία των θεών και οι θεοί τη μετα­μόρφωσαν σε δέντρο, το δέντρο Μύρρα. Δέκα μήνες αργότερα ο φλοιός του δέντρου ανασηκώ­θηκε, έσκασε και από εκεί βγήκε ένα παιδί, που πήρε το όνομα Άδωνης!..
 • Με ποιον τρόπο σκοτώθηκε ο Αγαμέμνων;
  Λένε πώς τον Αγαμέμνονα, όταν έφτασε στην πατρίδα του, τον παραμόνευε ένας κατάσκοπος, τον οποίο είχε βάλει ο Αίγισθος, ο εραστής της γυ­ναίκας του. Ο Αίγισθος προσκαλεί τον Αγαμέ­μνονα σε μεγάλο συμπόσιο και τον σκοτώνει μαζί με τους συντρόφους του με τη βοήθεια εί­κοσι αντρών, που είχαν κρυφτεί στην αίθουσα της γιορτής. 'Αλλες παραλλαγές του μύθου δεί­χνουν την Κλυταιμνήστρα να συμμετέχει στη δολοφονία και να σκοτώνει επίσης την Κασ­σάνδρα, την αντίπαλο της.
 • Ποίος ο Άτλας και ποίοι οι γεωγραφικοί άτλαντες;
  Οι μεταγενέστερες θεωρίες θέλουν τον Άτλαντα αστρονόμο, ο οποίος δίδαξε στους ανθρώπους τους νόμους του ουρανού και γι' αυτό θεοποιήθηκε. Κάποτε ξεχωρίζουν τρεις Άτλαντες, της Αφρικής, έναν ιταλικό και έναν αρκαδικό, πατέρα της Μαίας και συνεπώς παππού του Ερμή. Ωστόσο, για να μιλήσουμε για τους άτλαντες, η αρχαιότερη συλλογή γεωγραφικών πινάκων που έχει φτάσει έως την εποχή μας είναι του Κλαύδιου Πτολεμαίου (2ος αι. μ.Χ.), γνωστή στον Μεσαίωνα και πολύ διαδεδομένη στις αρχές των νεότερων χρόνων. Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις αργότερα είχαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νέους χάρτες, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα!..
 • Εκτός από τον Οδυσσέα ποιος άλλος γλίτωσε από το τραγούδι των Σειρήνων;
  Στην Οδύσσεια αναφέρεται πως όταν ο Οδυσσέας πέρασε κοντά από τον τόπο όπου έμεναν οι Σειρήνες, πληροφορημένος από την Κίρκη για τον κίνδυνο που διέτρεχε, βούλωσε τα αφτιά των συντρόφων του με κερί και διέταξε να δέσουν τον ίδιο σε ένα κατάρτι, για να απολαύσει το τραγούδι τους, χωρίς να κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα και να γίνει θύμα τους. Ποιος ήταν, όμως, ο δεύτερος άνθρωπος, που γλίτωσε από αυτές; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι το περίεργο γράφεται για τον Αλφειό και την Αρέθουσα;
  Σύμφωνα με τη Ελληνική Μυθολογία, η Αρέθουσα ήταν μία από τις νύμφες των δασών. Ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας. Δεν ανταποκρίθηκε στην αγάπη του θεού Αλφειού και, όταν αυτός την καταδίωξε, κατέφυγε στη Σικελία, όπου η Άρτεμη τη μεταμόρφωσε σε πηγή. Ο Αλφειός απογοητευμένος έγινε ποτάμι και ενώθηκε με τα νερά της.. Η πηγή Αρέθουσα υπάρχει στο νησάκι Ορτυγία κοντά στις Συρακούσες και οι Συρακούσιοι πίστευαν ότι τα νερά της χύνονται υπογείως στον ποταμό Αλφειό της Πελοποννήσου.
 • Ποια πέτρα αντηχούσε και έβγαζε μουσικό ήχο;
  Όταν οι Κρήτες κατέστρεψαν την πόλη των Μεγάρων, ο Αλκάθοος με τη βοήθεια του Απόλλωνα ξανάχτισε τα καταστραμμένα τείχη. Στα ιστορικά χρόνια έδει­χναν ακόμη την πέτρα επάνω στην οποία ο Απόλλωνας είχε ακουμπήσει τη λύρα του, όταν εργαζόταν στα τείχη. Αυτή η πέτρα είχε διατη­ρήσει αξιοσημείωτες ιδιότητες. Όταν την χτυ­πούσαν με ένα χαλίκι, αντηχούσε και έβγαζε ένα μουσικό ήχο!..
 • Ώστε ο Απόλλων ήταν υπηρέτης του βασιλιά Αδμήτου;
  Νέος ο Άδμητος πήρε μέρος στο κυνήγι του Καλυδώ­νιου κάπρου και στην Αργοναυτική εκστρατεία. Ύστερα από το θάνατο του πατέρα του έγινε βασιλιάς και τότε είχε στην υπηρεσία του τον Απόλλωνα, για να φυλάει τα κοπάδια του. Ερω­τεύτηκε την Άλκηστη, την κόρη του Πελία, του βασιλιά της Ιωλκού, ο οποίος είχε πάρει απόφα­ση να παντρέψει την κόρη του με τον άντρα εκείνον που θα έζευε την ίδια μέρα το άρμα του με ένα λιοντάρι και ένα αγριογούρουνο.
 • Ποιος αρχαίος έδωσε διάσταση στην πραγματική φήμη;
  Είναι αλήθεια!.. Ενώ πολλοί άνθρωποι σήμερα ζουν με την ελπίδα ν' αποκτήσουν λίγα λεπτά διαφήμισης ή φήμης, που έλεγε ο Όργουελ, στην αρχαιότητα η φήμη είχε προσωποποιηθεί και είχε λάβει από τότε το όνομα αυτό (Φήμη)! Περισσότερα μπορούμε να διαβάσουμε στο κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι το περίεργο στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου;
  Στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου ο Πηλέας εντε­λώς τυχαία είχε σκοτώσει τον Ευρυτίωνα, έναν από τους κυνηγούς. Για να βρει κάθαρση γι' αυ­τόν το φόνο, πήγε κοντά στον Άκαστο. Εκεί, ενόσω ζούσε στην αυλή της Ιωλκού, τον ερωτεύ­τηκε η Αστυδάμεια, η γυναίκα του Άκαστου. Επειδή ο Πηλέας απώθησε τον ερωτά της, αυτή στέλνει μήνυμα στη γυναίκα του και της λέει πως ο άντρας της είναι έτοιμος να την εγκατα­λείψει, για να παντρευτεί τη Στερόπη, την κόρη του Άκαστου. Η γυναίκα του Πηλέα από από­γνωση κρεμάστηκε. Για τη συνέχεια της ιστορίας διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!...
 • Και ο Οδυσσέας διεκδικούσε την Ωραία Ελένη;
  Ο Οδυσσέας ήταν ένας από τους πολλούς υποψήφιους μνηστήρες, βασιλιάδες από διάφορες ελληνικές πόλεις, που συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη για να διεκδικήσουν ως γυναίκα τους την ωραία Ελένη. Ο Τυνδάρεως, πατέρας της Ελένης, ανησυχούσε μήπως οι άλλοι μνηστήρες κάνουν κακό σε αυτόν που τελικά θα επιλεγόταν. Τότε ο Οδυσσέας, που έβλεπε πως δεν είχε ελπίδες, του υπέδειξε να τους ορκίσει ότι θα βοηθούσαν όποιον έπαιρνε την Ελένη σε περίπτωση που κάποιος θα επιβουλευόταν το γάμο. Ο όρκος αυτός έδεσε τους μνηστήρες και όχι μόνο δεν έβλαψαν το Μενέλαο, που έγινε τελικά άντρας της Ελένης, αλλά και τους υποχρέωσε να πάρουν μέρος στον τρωικό πόλεμο, για να εκδικηθούν την προσβολή που έγινε στο γάμο του από τον Πάρη!..
 • Ώστε και ο θεός Ήφαιστος έκανε …. θαύματα;
  Ο Καίκουλος, όταν ήταν νέος, έζησε ανάμεσα στους βοσκούς τη συνηθισμένη τότε ζωή των ληστρικών επιδρομών. Όταν ανδρώθηκε, μαζί με κάποιους συντρόφους του ίδρυσε ένα χωριό, που θα γινόταν η Πραινέστη. Την ημέρα που θα γίνονταν τα εγκαίνια της νέας πόλης, κάλεσε τους γείτονες, που είχαν έρθει εκεί, να εγκατα­σταθούν στην πόλη του, και για να τους πείσει, ζήτησε από τον πατέρα του Ήφαιστο να κάμει ένα θαύμα. Εκείνος έστειλε φλόγες που περικύ­κλωσαν το πλήθος και που έσβησαν μόνο με την προσταγή του Καίκουλου. Αυτό το θαύμα στά­θηκε τυχερό για την πόλη, όπου πολυάριθμοι κάτοικοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν κάτω από τη προστασία του θεού και του γιου του!..