Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Μυθολογίας, αφού - όπως πιστεύουμε- η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι ένας μύθος, όπως ακούγεται σήμερα, αλλά μια πανάρχαια ελληνική ιστορία της οποίας ο απόηχος έρχεται σ' εμάς μέσω των μακραίωνων παραδόσεων και της διδαχής της Ελληνικής Μυθολογίας!..

 • Τα παιδιά της Ήβης!...
  Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι από τα χρόνια του Περικλή και του Σωκράτη, της Φρύνης ή της Λαΐδας, δεν έχουν περάσει παρά μονάχα 85 γενεές (δηλαδή 85 άνθρωποι κατά γενεά), τότε οι σημερινές Ελληνίδες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πανέμορφες αρχαίες Ελληνίδες, αφού είναι τα γνήσια τέκνα τους!... «Σάρκα από τη σάρκα τους», όπως θα έλεγαν ορισμένοι σήμερα!...
 • Τι να ήταν –άραγε- ο Αίολος, ο θεός των ανέμων και του καιρού;
  Φαίνεται λίγο ρομαντικό, ωστόσο ο Αίολος ήταν ο πιο αγαπημένος ή -τουλάχιστον- ο πιο χρήσιμος από όλες τις θεότητες του ελληνικού πανθέου, διότι, ως θεός του ανέμου και του καιρού, καθόριζε τις τύχες πολλών ανθρώπων ανάλογα με το αν ήταν ούριος ή όχι ο άνεμος, που φυσούσε!...
 • Μόνο η Ωραία Ελένη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Τρωϊκό Πόλεμο;
  Όπως και να το κάνουμε το ζήτημα δεν ήταν μόνον η Ωραία Ελένη που έμεινε σύμβολο γυναικείας εμπλοκής σε έναν άνευ προηγουμένου εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Ελλήνων (Αχαιών) και Τρώων! Υπήρξαν και άλλες γυναίκες, όπως η Χρυσηίδα και η Βρισηίδα, που έπαιξαν κι αυτές έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του! Κι όλα αυτά παρά την σοφία και τη σύνεση ενός θρυλικού ανδρός, όπως του Νέστορα, για τον οποίον μιλάμε παρακάτω!..
 • Ο Κέκροπας θέσπισε την πατρική καταγωγή;
  Ο Κέκροπας ήταν ο πρώτος που έκανε τους νόμους στην Αθήνα. 'Εβαλε τάξη στις σχέσεις των ανθρώπων επισημαίνοντας τη διπλή τους κα­ταγωγή και επιβάλλοντας τη μονογαμία. Ενώ δηλ. πρώτα η ερωτική σχέση ήταν ελεύθερη όπως στα ζώα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη γνωρίζουν τον πατέρα τους, παρά μόνο τη μητέρα τους και την καταγωγή τους από αυτήν, από δω και πέρα, με τη μονογαμία που θέσπισε ο Κέκροπας, τα παι­διά άρχισαν να αναφέρονται στην πατρική τους καταγωγή!..
 • Από τις αρχαίες στις σύγχρονες Νηρηίδες!..
  Από τα βάθη της θάλασσας που ζουν μπόρεσαν -λέει- να σώσουν σε δύσκολες στιγμές ακόμα και θε­ούς! Έτσι όταν η 'Ηρα πέταξε από τον ουρανό τον 'Ηφαιστο, τον έπιασαν στην αγκαλιά τους η Θέτις και η Ωκεανίδα Ευρυνόμη και τον κράτη­σαν εννιά χρόνια κοντά τους! Και πάλι η Θέτις έπιασε στην αγκαλιά της τον Διόνυσο, που είχε βουτήξει από το φόβο του στη θάλασσα όταν ο βασιλιάς Λυκούργος τον έδιωξε από τη Νύσα μα­ζί με τις Νύμφες που τον ανέτρεψαν!..
 • Οι Νύμφες της ελληνικής αρχαιότητας!...
  Αναμφίβολα πλάι σε αυτές τις γυναικείες θεότητες βρίσκονται ιδιαίτερα ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Παν, που τους είναι αφοσιωμένοι και επιζητούν την αγάπη τους, ενώ οι παιχνιδιάρηδες Σάτυροι καιροφυλακτούν. Έχουν καλές διαθέσεις για τους θνητούς και είναι έτοιμες να τους βοηθήσουν: ακόμη και τους παντρεύονται. Ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της φύσης, διακρίνονταν και διάφορα είδη νυμφών. Οι νύμφες των ποταμών και των πηγών, οι Ναϊάδες, που με αυτές σχετίζονται στενά οι Ωκεανίδες και οι Νηρηίδες, οι νύμφες των βουνών, οι Ορειάδες ή Ορεστιάδες, οι νύμφες των δασών και των δέντρων, οι Δρυάδες και Αμαδρυάδες!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • Οι Κένταυροι ως ένα μυστήριο της Ελληνικής Μυθολογίας!
  Είναι απορίας άξιο τι ακριβώς θέλει να υπονοήσει η Ελληνική μας Μυθολογία με τους γνωστούς μας Κένταυρους οι οποίοι άφησαν στο πέρασμα του χρόνου την πιο συμπαθητική μορφή ηρώων!..Και κάτι βαθύτατα ανθρώπινο, που πρέπει να επισημανθεί: Οι Κένταυροι όταν δεν είχαν να κάνουν άλλη δουλειά … ερωτεύονταν! Διαβάστε τι αποκαλύπτει η παρακάτω έρευνά μας!..
 • Σάτυροι προς αποφυγήν και Σάτυροι προς … διαπαιδαγώγηση;
  Η όντως πλούσια αρχαία Ελληνική Μυθολογία μάς έχει μύρια όσα παραδείγματα ανδρών ή γυναικών των οποίων ο βίος είναι προς μίμηση ή προς αποφυγήν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Σάτυροι οι οποίοι ενώ δεν αναφέρονται στον Όμηρο, υπάρχουν όμως στην τέχνη και στην φιλολογία από τους αρχαϊκούς χρόνους! Ωστόσο, με το όνομα Σάτυρος συναντάμε διάφορες προσωπικότητες στην αρχαία ελληνική γραμματεία, οι οποίοι έχουν έναν αξιόλογο βίο και τους οποίους αξίζει να μιμηθεί κανείς!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!..
 • Ιδού πώς δημιουργούνται οι μύθοι!..
  Κατά μία εκπληκτική σύμπτωση τα σύννεφα του ουρανού σχημάτισαν έναν ουράνιο αμνό (πρόβατο), το οποίο, είναι λογικό να παραπέμπει σε πολλά μυθικά κείμενα , όπως για παράδειγμα του Φρίξου με την Έλλη! Μήπως αυτός είναι ο λόγος που οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας δημιούργησαν τόσους και τόσους θρύλους, μύθους ή παραδόσεις;
 • Θεός της φωτιάς ήταν ληστής και είχε … τρία κεφάλια;
  Κι όχι μόνο!.. Πώς και γιατί αυτή η θεότητα έκλεψε τα βόδια του Ηρακλή, που επέστρεψε από τον Γηρυόνη, και έσυ­ρε τα ζώα από την ουρά, αναγκάζοντας τα να βα­δίζουν προς τα πίσω, έτσι ώστε τα ίχνη φαίνονταν να απομακρύνονται από τη σπηλιά και όχι να κατευθύνονται προς αυτή; Πώς αντέδρασε ο Ηρακλής και γιατί στην αδελφή του θεού-ληστή εί­χαν αφιερώσει λατρεία, όπου, για να την τιμήσουν, συντηρούσαν μια αιώνια φωτιά, όπως για τη θεά Εστία;
 • Ποιο ήταν –άραγε- το μυστικό της μάγισσας Κίρκης;
  Πολλά παράδοξα, παράξενα και περίεργα γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα, είτε στην Ελληνική Μυθολογία είτε στην ίδια την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας!.. Ποιος αρχαίος συγγραφέας, για παράδειγμα, περιέγραφε μεταμορφώσεις ανθρώπων σε ζώα; Ποιο ήταν το μυστικό της μάγισσας Κίρκης και πώς ερμήνευσαν το γεγονός νεότεροι ιστορικοί ερευνητές; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Τι πιστεύουν οι σύγχρονες Ελληνίδες για τις νεράϊδες;
  Λένε πως πολλές φορές οι νεράϊδες παντρεύονται τον άντρα που θα κατορθώσει να κλέψει το πέπλο τους, κάνουν παιδιά, αλλά αν ξαναπάρουν το πέπλο τους εγκαταλείπουν το σπίτι, χωρίς όμως να πάψουν να φροντίζουν τα παιδιά τους!.. Τις νεράιδες δεν μπορούν να τις δουν παρά μόνο οι αλαφροΐσκιωτοι, για τις οποίες ο Άγγελος Σικελιανός έγραψε ολόκληρο ποίημα!
 • Ποιες αρχαίες Ελληνίδες φορούσαν … παντελόνια;
  Διαβάστε ένα ενδιαφέρον κείμενο που μιλάει για μια κατηγορία αρχαίων Ελληνίδων οι οποίες φορούσαν … παντελόνια, κάτι που ξενίζει τον σύγχρονο μελετητή, αλλά συμφωνεί μόλις βλέπει ένα αρχαίο αττικό αλάβαστρο του 470 π.Χ. το οποίο βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και το οποίο δείχνει μια αρχαία Ελληνίδα να φορά παντελόνια και ασπίδα!...
 • Ποιος αρχαίος συγγραφέας συνέχισε το Έπος της Ιλιάδος;
  Διαβάστε για το έργο «Αιθιοπίς», ένα έπος 5 βιβλίων το οποίο απέδιδαν στον Αρκτίνο τον Μιλήσιο, το οποίο, από πλευράς περιεχομένου, αποτελούσε τη συνέχεια της Ιλιάδος με τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Αμαζόνων, που έσπευσαν να βοηθήσουν τους Τρώες εις βάρος των Αχαιών!..