Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Μυθολογίας, αφού - όπως πιστεύουμε- η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι ένας μύθος, όπως ακούγεται σήμερα, αλλά μια πανάρχαια ελληνική ιστορία της οποίας ο απόηχος έρχεται σ' εμάς μέσω των μακραίωνων παραδόσεων και της διδαχής της Ελληνικής Μυθολογίας!..

 • Ποια ήταν –άραγε- η Πενθεσίλεια που ερωτεύθηκε ο Αχιλλέας;
  Ο Αχιλλέας ύστερα από αγώνα τη σκοτώνει, η γυναίκα όμως είχε δείξει τόσο κουράγιο, ώστε ο ήρωας, θαμπωμένος και από την ομορφιά και τα νιάτα της, αποφασίζει αντί να της πάρει τα όπλα και να την πετάξει έπειτα στα σκυλιά και στα όρνια, όπως ήταν η άγρια συνήθεια του πολέμου, να παραδώσει το σώμα της στους Τρώες για να το θάψουν!.. Χαρακτηριστικός, για την αντίληψη που είχαν οι 'Ελληνες για το ήθος της Πενθεσίλειας, είναι ο τρόπος που την είχε απεικονίσει ο Πολύγνωτος στη Λέσχη των Κνιδίων: Στον Κάτω Κόσμο η Αμαζόνα προβάλλει ανά­μεσα στους τρώες ήρωες και, γυναίκα αυτή, που της ταίριαζε πιο πολύ να είναι άντρας, κοιτάζει με βαθιά περιφρόνηση τον Πάρη, τον άντρα που του ταίριαζε πιο πολύ να είναι γυναίκα (Παυσανίας 10, 31, 8).
 • Γιατί η Αθηνά σκότωσε, έγδαρε και ύστερα φόρεσε το δέρμα ενός Γίγαντα;
  Διαβάστε πόσοι αρχαίοι ήρωες υπήρχαν με το όνομα Πάλλαντας και με ποιον τρό­πο οι μυθογράφοι δημιουργούν έναν πρώτο δεσμό ανάμεσα στη Ρώμη και την Τροία, πριν από τη μετανάστευση του Αινεία και την ίδρυση της πόλης, αφού ο επώνυμος ήρωας του Παλατινού λόφου ήταν ανε­ψιός της πρώτης βασίλισσας της Τροίας!..
 • Ποιος ήταν –άραγε- ο Κάδμος;
  Διαβάστε λεπτομερείς αναφορές για τον Κάδμο και ειδικό πίνακα για την ελληνική καταγωγή του, παρά το γεγονός ότι ο Ευριπίδης στις «Φοίνισσές» του, του καταλογίζει πολλές συμφορές στον τόπο!
 • Ποιος θεός των αρχαίων έπαιζε … ζάρια;
  Διαβάστε τι αναφέρει η Μυθολογία για έναν φύλακα του ναού του Ηρακλή στη Ρώμη, ο οποίος κάλεσε τον ίδιο το θεό να πάρει μέρος σ' ένα παιχνίδι με ζάρια με τη συμφωνία πως ο νικητής θα κέρδιζε ένα γεύμα και μια ωραία κοπέλα! Ο θεός δέχτηκε και κέρδισε την παρτίδα! Ο φύλακας του πρό­σφερε ένα γεύμα μέσα στο ναό και του εξασφά­λισε την αγάπη της πιο όμορφης κόρης της Ρώ­μης εκείνο τον καιρό, της Άκκας Λαρεντίας!..
 • Οι θεοί απέναντι στους Έλληνες!..
  "Αξίζει να δούμε πώς φαντάζονταν οι Έλληνες τους θεούς των. Τους χαρίζουν όχι μόνο αθανασία και παντοδυναμία, αλλά και επιβλητικό μεγαλείο. Ακόμα, οι θεοί της Ελλάδας είναι πανέμορφοι — όχι τερατόμορφοι ή ζωόμορφοι, όπως σε πιο παλιές εποχές και σε άλλους λαούς — και κατοικούν ψηλά στον Όλυμπο, που τον λούζει ασυννέφιαστη φεγγοβολή- αυτό όχι μόνο δεν μας παραξενεύει, αλλά και το περιμέναμε από έναν λαό που λάτρεψε το φως και την ομορφιά, και τους θεούς του τους ήθελε να ενσαρκώνουν τον τέλειο άνθρωπο — γι’ αυτό άλλωστε μιλούμε για τον ανθρωπομορφισμό των θεών". Διαβάστε τι υποστηρίζει σε ένα εισαγωγικό του σχόλιο ο πανεπιστημιακός μας δάσκαλος Ι. Θ. Κακριδής!..
 • Τι αποκαλύπτει ο Ι. Θ. Κακριδής για τον Ηρακλή και την Ελληνική Μυθολογία;
  «Ακόμα –λέει- και αν η μυθοπλασία έχει για πυρήνα ιστορικά πε­ριστατικά, μια φορά η σύνδεση τους με το μύθο του Οιδίποδα και των παιδιών του, τα περισσότερα από τα ονόματα των επτά βασιλιάδων και των γιων τους και όλες γενικά οι λεπτομέρειες της εκ­στρατείας είναι βέβαιο πως διαμορφώθηκαν ελεύ­θερα στη Μικρά Ασία από τους προ-ομηρικούς επικούς ποιητές»!.
 • Οι αρχαίοι λάτρευαν την θεά Αφροδίτη σε μορφή πέτρας;
  Διαβάστε τι αναφέρει ο μύθος της Άγδιστης! Στα σύνορα –λέει- της Φρυγίας υπήρχε ένας έρημος βράχος που λεγόταν Άγδος. Εκεί λά­τρευαν την Κυβέλη με τη μορφή μιας πέτρας. Ο Δίας, ερωτευμένος με τη θεά, προσπάθησε να ενωθεί μαζί της. Επειδή όμως δεν το κατάφερνε, άφησε το σπέρμα του σε ένα διπλανό βράχο. Από αυτό γεννήθηκε η Άγδιστη, ένα ερμαφρό­διτο πλάσμα, που ο Διόνυσος το μέθυσε και το ευνούχισε. Από το αίμα του γεννήθηκε μια ρο­διά' η Νάνα, η κόρη του θεού Σαγγάριου, έβαλε τον καρπό της ροδιάς στον κόρφο της και έτσι έμεινε έγκυος!..
 • Τόσο συγκλονιστικός πλέον και ο θάνατος αυτών των αρχαίων;
  Διαβάστε στην Ελληνική Μυθολογία πώς ο Ακάμας πέθανε με φοβερό τρόπο, πέφτοντας από το άλογο του πά­νω στο ίδιο του το σπαθί (!!), έστω και αν ο μύθος αυτός αποδίδεται στον αδελφό του Δημοφώντα!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο πραγματικός Αχιλλέας;
  Μια σειρά άρθρων για τον πολυθρύλητο Αχιλλέα για τον οποίον εγράφησαν έπη, βιβλία, έγιναν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, σύζυγος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, έκτισε προς τιμήν του το Αχίλλειο στην Κέρκυρα!... Ο Χείρωνας τον μεγάλωνε με τις αρ­χαίες αρετές, την περιφρόνηση των αγαθών αυ­τού του κόσμου, την απέχθεια για το ψέμα, την εγκράτεια, την αντίσταση στα κακά πάθη και την αντοχή στον πόνο. Τον έτρεφαν αποκλειστι­κά με εντόσθια λιονταριών και αγριογούρου­νων, για να του μεταδώσουν τη δύναμη αυτών των ζώων, με μέλι (που θα του έδινε τη γλυκύτη­τα και την πειθώ) και με μεδούλι αρκούδας. Από τον Χείρωνα, τέλος, πήρε το όνομα Αχιλλέας· πριν τον έλεγαν Λιγύρωνα!..
 • Ποια ήταν η αρχή του Τρωϊκού Πολέμου, αλλά και οι μνηστήρες της Ωραίας Ελένης;
  «Οπωσδήποτε, όλοι ζητού­σαν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο στην προ­σφορά δώρων στον Τυνδάρεο, γιατί στα χρόνια εκείνα ήταν ο γαμπρός που πρόσφερνε χρυσάφι, πολύτιμα αγγεία και σκεύη, σκλάβες, βόδια, πρό­βατα κ.ά. στον πατέρα της κόρης για να του τη δώσει. Κι όχι μόνο!.. Μερικοί δοκίμαζαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αδελφών της Ελένης, του Κάστο­ρα και του Πολυδεύκη!..»
 • Τι αναφέρει η Μυθολογία μας για τη νήσο Μήλο;
  Διαβάστε πώς με ένα αρχαίο ελληνικό μύθο βρήκαν την ερμηνεία τους τρεις ελληνικές λέξεις-ονόματα, όπως είναι η μηλιά, τα πρόβατα (μήλα καλούνταν στην αρχαιότητα) και η νήσος Μήλος!..
 • Ποια Ναϊάδα είχε σχέση με τον ιδρυτή της Τροίας;
  Διαβάστε σήμερα ένα αποκαλυπτικό άρθρο, που έχει να κάνει με την Ναϊάδα Αβαρβαρέα ή Αβαρβαρέη, αλλά και γενικότερα τι ήσαν οι Ναϊάδες οι οποίες ακόμη και σήμερα ακούγονται στους μύθους και τους θρύλους ή τις παραδόσεις του ελληνικού λαού!..
 • Πώς γεννήθηκε –λέει- η Άγδιστη της Ελληνικής Μυθολογίας;
  Διαβάστε το μύθο της Άγδιστης που προέρχεται από την Πεσσινούντα, τη χώρα της Μεγάλης Μητέρας των θεών (της Κυβέλης), τον οποίο μας τον αφηγείται ο Παυσανίας!.. Ο Δίας -λέει- συγκινή­θηκε από τις θερμές παρακλήσεις της Άγδιστης και συμφώνησε το σώμα του Άττη να μην απο­συντεθεί, τα μαλλιά του να συνεχίσουν να φυ­τρώνουν και το μικρό του δάχτυλο να κινείται. Η Άγδιστη μετέφερε τότε το σώμα στην Πεσσινούντα, όπου και το έθαψε. Εκεί ίδρυσε μια αδελφότητα ιερέων και καθιέρωσε γιορτή για να τον τιμήσει!..
 • Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..
  Θα ήταν πολύ χρήσιμα στις μέρες μας, κάποια παραδείγματα, που μας έρχονται από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, να τα έχουμε κατά νου, όπως αυτό της Αντιγόνης, που μας «λιχνίζουν» τη σκέψη και κάνουν πιο καθαρή, λαγαρή και ξάστερη την δική μας συνείδηση απέναντι στο όποιο χρέος επιτελούμε!.. Τα πρότυπα δεν πρέπει να χάνονται ή να διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά από τις σελίδες της λαμπρής ιστορίας μας!..