Ελληνική Μυθολογία

Ελληνική Μυθολογία

Άρθρα, Μελέτες και Έρευνες πάνω σε θέματα Ελληνικής Μυθολογίας, αφού - όπως πιστεύουμε- η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι ένας μύθος, όπως ακούγεται σήμερα, αλλά μια πανάρχαια ελληνική ιστορία της οποίας ο απόηχος έρχεται σ' εμάς μέσω των μακραίωνων παραδόσεων και της διδαχής της Ελληνικής Μυθολογίας!..

 • Τι αποκαλύπτεται για τον μυθικό Ηρακλή;
  Διαβάστε το περισπούδαστο κείμενο του πανεπιστημιακού μας δασκάλου Ιωάννη Κακριδή για τον μυθικό μας ήρωα, Ηρακλή, του οποίου οι μύθοι και οι θρύλοι διδάσκονται ακόμη και σήμερα σε πολλά σχολεία του κόσμου!..
 • Τι λέει ο πανεπιστημιακός μας δάσκαλος Ι. Θ. Κακριδής για τον Τρωϊκό Πόλεμο;
  Γιατί ο Τρωικός Πόλεμος εμπνέει χωρίς διακοπή όχι μόνο τους επικούς, αλλά και τους λυρικούς και τους δραματικούς ποιητές, ακόμα και τους πλά­στες και τους ζωγράφους; Όσες αλλαγές και αν δοκίμασαν να κάνουν στον τρωικό μύθο οι μετα-ομηρικοί ποιητές, η σφραγίδα που έβαλε ο Όμηρος πάνω στην ιστορία της τρωικής εκστρατείας έμεινε ανεξίτηλη;
 • Ποιο είναι –άραγε- το … γενεαλογικό δένδρο της Γης;
  Είναι ωραίοι οι μύθοι και πάντοτε μάς χαϊδεύουν τ’ αυτιά, αλλά, επειδή διάφοροι πυρηνικοί αντιδραστήρες, απειλούν τη Γη, που κατοικούμε, ας δούμε τι λέει ο Ησίοδος και πώς η Γαία (Γη) γεννήθηκε δεύτερη, αμέσως μετά το Χάος και αμέσως πριν από τον Έρωτα!..
 • Τι γνώριζε ο Ηρακλής για τον Κένταυρο Φόλο και πώς αυτός σκοτώθηκε στην Φολόη της Αρκαδίας;
  Αναμφίβολα ο Ηρακλής δεν είχε μόνο σωματική, αλλά και πνευματική δύναμη, παρά τα όσα λέγουν ορισμένοι. Απόδειξη το γεγονός ότι ήταν μύστης και γνώστης πολλών μυστικών, που γνώριζαν μόνον οι άνθρωποι της υψηλής διανόησης, όπως ο Διόνυσος !..
 • Τι εννοούμε – άραγε- με την έννοια του Μύθου;
  Πώς μπορούμε να κάνουμε μια εισαγωγή στη μυθική σκέψη του ανθρώπου, έτσι όπως έκαναν στο παρελθόν, διαπρεπείς λόγιοι, όπως, για παράδειγμα, ο μεγάλος πανεπιστημιακός μας δάσκαλος Ι. Θ. Κακριδής, αλλά και τόσοι άλλοι;