Βίοι Παράλληλοι

Βίοι Παράλληλοι

Η διαχρονική ενότητα Ελληνισμού Χριστιανισμού μέσα από κείμενα και εικόνες, που επισημαίνουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός", αλλά και πολλών άλλων άρθρων, μελετών ή ερευνών μας, ως μία προλείανση του εδάφους των Αρχαίων Ελλήνων για την Έλευση του Θεανθρώπου πάνω στη γη, όπως ακριβώς βλέπουμε σε μια λεπτομέρεια τοιχογραφίας του Φώτη Κόντογλου το 1932 με βίους παράλληλους των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων (πάνω) και εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη (κάτω)!..

 • Τι αποδεικνύουν οι έρευνες για τον πλατωνικό Μύθο του Σπηλαίου;
  Τι συμβαίνει –άραγε- και όχι μόνον μέσα στα πλατωνικά εδάφια, αλλά και στην Αγία Γραφή, όπως το Σπήλαιον της Βηθλεέμ, θεωρούνται τόποι όπου πηγάζουν οι μεγαλύτερες φιλοσοφικές και θρησκευτικές δοξασίες; Γιατί ο Πλάτων εκφράζει αλληγορικά την άποψή του για την ανθρώπινη κατάσταση, και ιδιαίτερα για την ανθρώπινη γνώση, σε σχέση με την όλη πραγματικότητα;
 • Ποιο να ήταν – άραγε- το … «προπατορικό αμάρτημα» των αρχαίων Ελλήνων;
  Ο μύθος λέει πως ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης ήταν αδέλφια. Είχαν και δυο αδελφές, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Και τα τέσσερα ήταν παιδιά του Οιδίποδα, του βασιλιά της Θήβας. Γι' αυτά τα παιδιά έλεγαν πως είχαν γεννηθεί από την αιμομικτική ένωση του πατέρα τους με την ίδια τη μητέρα του, την Ιοκάστη ή Επικάστη, και πως έτσι ο Οιδίπους ήταν και πατέρας τους και αδελφός τους, αφού και εκείνος και αυτά είχαν βγει από την ίδια μάνα. Να ήταν –άραγε- αυτό το … «προπατορικό αμάρτημα» των προγόνων μας;
 • Τι γράφουν για την εποχή που ο Παρθενώνας ήταν … Παναγία η Αθηνιώτισσα;
  Διαβάστε τι γράφει η «Ελευθεροτυπία» για το πανελλήνιο προσκύνημα, που ήταν η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η εκκλησία που στεγαζόταν μέσα στον Παρθενώνα κατά τον Μεσαίωνα. Στον Ιερό Βράχο ανέβαιναν με τα αφιερώματά τους στη Θεοτόκο προσκυνητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέχρι και ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β′ ο Βουλγαροκτόνος είχε προσφέρει στην Παναγία ένα χρυσό αγριοπερίστερο!..
 • Ο Σωκράτης έναντι του Ιησού!..
  Διαβάστε πολλά σχόλια και παρατηρήσεις για την θεία συνάντηση του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου, Σωκράτη, με τον Θεάνθρωπο, Ιησού Χριστό, σφυρηλατώντας ίσως μία από τις πιο λαμπρές σελίδες του Ελληνοχριστιανικού Ιδεώδους, έτσι όπως ακριβώς επιθυμούσαν ένας άνθρωπος και ένας Θεός!..
 • Η θεά Αθηνά είχε πολλά ονόματα όπως η Παναγία σήμερα;
  Η διαχρονική πορεία του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες απ’ τα πανάρχαια χρόνια έδιναν διάφορες ονομασίες στα θεία και ιερά τους πρόσωπα. Όπως ακριβώς κάνουν σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί με την Παναγία, έτσι και τότε οι αρχαίοι μας πρόγονοι έδιναν διάφορες ονομασίες στη θεά Αθηνά! Διαβάστε ορισμένα εξ αυτών στο κείμενο που ακολουθεί!..
 • Πώς γινόταν η ονοματοδοσία στους αρχαίους Έλληνες;
  Κάποιοι κατηγορούν τον Χριστιανισμό και δη την Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι βαπτίζει τα παιδιά σε μικρή ηλικία και δεν επιτρέπει στα άτομα αυτά να επιλέξουν τα ίδια το όνομα που επιθυμούν όταν μεγαλώσουν. Κι όμως!… Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν το όνομα στο παιδί την δεκάτη κιόλας ημέρα που γεννιόταν!.. Ούτε να σαραντίσουν δεν προλάβαιναν, που λέει ο πιστός κοσμάκης στα χωριά μας!..
 • Η Ίρις -λέει- ήταν η χρυσόπτερη θεά του Λόγου και της Δικαιοσύνης;
  Διαβάστε ένα άρθρο που μας έστειλε για δημοσίευση ο κ Σωτήρης Μπεκάκος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την Ίριδα, η οποία έχει φτερά αγγέλου και σίγουρα η μορφή των αγγέλων που υπάρχει στις χριστιανικές εκκλησίες προέρχεται από την μορφή της Ίριδας των αρχαίων Ελλήνων!..
 • Το μάτιασμα ήταν κάτι που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες και όχι μόνον οι χριστιανοί;
  Διαβάστε ένα ενδιαφέρον κείμενο για το λεγόμενο «μάτιασμα», «το μάτι», όπως λένε πολλοί, που κάποιοι τρέχουν και σε «ειδικούς», για να κάνουν… ξεμάτιασμα, όπως ακριβώς μιλούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για την βασκανία (αυτός είναι ο επιστημονικός όρος) ή ψυχοβολία, όπως έλεγε ο φιλόσοφος, Ανδρέας Ηλία Μιχαλόπουλος!..
 • Ο μυθικός Τάλως, ο Ναβουχοδονόσωρ και ο προφήτης Δανιήλ!..
  Δεν είναι μόνο η τάση τόσο των αρχαίων Ελλήνων όσο και της Παλαιάς Διαθήκης να μιλάνε για περίεργα αγάλματα, αλλά και κάποιες ομοιότητες, που παρατηρούμε σε αυτά. Ας δούμε σήμερα τι ήταν ο φοβερός και τρομερός μυθικός Τάλως της Μινωϊκής Κρήτης, παράλληλα με ένα όνειρο του Ναβουχοδονόσορα, για ένα άγαλμα φοβερό και τρομερό που είδε στο όνειρό του και τι ερμήνευσε ο προφήτης Δανιήλ!..
 • Τι συνέβη ακριβώς στο όρος Θαβώρ κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος;
  Πώς και γιατί η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, που εορτάζουμε κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, συγκλόνισε την παγκόσμια διανόηση και καθηλώνει ακόμη την ανθρώπινη λογική, που δυσκολεύεται πολύ να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την εποχή επάνω στο όρος Θαβώρ!..
 • Τι έλεγε ο Πρόκλος ο Διάδοχος για τον Δία;
  Απορίας άξιος είναι το γεγονός πώς ο Πρόκλος ο Διάδοχος, ο γνωστός αρχαιολάτρης νεοπλατωνικός φιλόσοφος, είπε τη φράση: «δεύτε Δία τον υμέτερον πατέρα, ίνα προσείπητε και υμνήσητε»; Προσέξτε: «τον υμέτερον» και όχι «τον ημέτερον πατέρα»!.. Τον δικό σας και όχι τον δικό μας πατέρα!.. Τι αντίστοιχο είχε πει ο Ιησούς Χριστός; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ποία η σχέση του Προφήτη Ηλία με τον Ελληνισμό;
  Διαβάστε τις συγκλονιστικές ομοιότητες (και όχι ταυτοσημίες) με τον Φαέθονα, που κι αυτός αναλήφθηκε στους ουρανούς, με το ολοφώτεινο άρμα του, όπως ακριβώς ο Προφήτης Ηλίας, που ορισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όπως ο Λεωνίδας Ι. Φιλιππίδης, πιστεύουν ότι οι χριστιανοί έβαλαν την θεία αυτή προσωπικότητα στην θέση του Ηλίου!..
 • Προφήτης του Χριστού και ο Πλάτων;
  Διερωτώμαι πολλές φορές πώς είναι δυνατόν να αγνοούμε την προφητική ή διορατική δύναμη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ενός Αισχύλου, ενός Σωκράτους ή ενός Πλάτωνος, που προέβλεψε επακριβώς την Σταύρωση του Κυρίου, και την ίδια στιγμή να τρέχουμε στις … καφετζούδες και τα μέντιουμ!.. Μη λησμονούμε ότι τον Πλάτωνα ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον είχε χαρακτηρίσει «Ησαΐα του Ελληνισμού»!..
 • Κι ο Σοφοκλής ήταν ένας προφήτης του Ελληνισμού;
  Πώς είναι δυνατόν να ομιλούμε για άλλους (και πραγματικά πολύ μεγάλους) προφήτες και να αγνοούμε τους Έλληνες κλασικούς, οι οποίοι προείπαν πολύ σημαντικά πράγματα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία; Διαβάστε τι γράφουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Λάλον Ύδωρ"!..