Βίοι Παράλληλοι

Βίοι Παράλληλοι

Η διαχρονική ενότητα Ελληνισμού Χριστιανισμού μέσα από κείμενα και εικόνες, που επισημαίνουμε μέσα στο βιβλίο μας: "Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός", αλλά και πολλών άλλων άρθρων, μελετών ή ερευνών μας, ως μία προλείανση του εδάφους των Αρχαίων Ελλήνων για την Έλευση του Θεανθρώπου πάνω στη γη, όπως ακριβώς βλέπουμε σε μια λεπτομέρεια τοιχογραφίας του Φώτη Κόντογλου το 1932 με βίους παράλληλους των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων (πάνω) και εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη (κάτω)!..

 • Ευριπίδης: Ο τραγικός προφήτης του Ελληνισμού;
  Και μόνον το γεγονός ότι ο Ευριπίδης, δια του έργου του «Φοίνισσαι», προέβλεψε τις συμφορές του Ελληνισμού, όπως ακριβώς ο Χριστός προέβλεψε τις συμφορές της Ιερουσαλήμ, αλλά και η αναφορά του στην θυσία της Ιφιγενείας, που μας θυμίζει την θυσία του Ισαάκ, παράλληλα με την πολεμική του εναντίον των θεών του Ολύμπου, που τους ήθελε να διάγουν ηθική και όχι ανήθικη ζωή, μας δίδει το δικαίωμα να τον κατατάξουμε στη χορεία όχι μόνον των μεγάλων προφητών της Ελλάδος, αλλά και των προδρόμων του Χριστιανισμού!…
 • Η θεία συνάντηση Σωκράτη και Ιησού!
  Ομοιότητες και διαφορές του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου με τον Ιησού Χριστό, που προβλημάτισαν ολόκληρη την Οικουμένη, αφού στη νοητή αυτή και θεία συνάντηση μεταξύ των μεγάλων αυτών μορφών σφυρηλατήθηκε η πιο υγιής ιδέα του Ελληνοχριστιανικού Ιδεώδους!..
 • Οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως και η Βίβλος, δέχονταν την ιερότητα του θαλασσίου ύδατος;
  Άλλη μία απόδειξη συνοδοιπορίας Ελληνισμού-Χριστιανισμού είναι το ίδιο το θαλάσσιο ύδωρ!... Οι αρχαίοι Έλληνες δέχονταν την ιερότητα της θάλασσας και τον καθαρτικό χαρακτήρα του θαλασσίου ύδατος όπως δείχνουν ορισμένα τελετουργικά της αρχαιότητας, ενώ η ίδια αντίληψη απαντά και στη Βίβλο, όπου η χάλκινη δεξαμενή ύδατος του Ναού του Σολομώντα, με το νερό της οποίας οι ιερείς ένιβαν τα χέρια τους και έπλεναν τα προσφερόμενα θύματα, λεγόταν «θάλασσα θυσιαστηρίου»!..
 • Βίοι παράλληλοι, λοιπόν, το Άγιο Μύρο με τους αρχαίους αμφορείς;
  «Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης έψαξε να βρει τις ρίζες των αργυρών αγγείων, που υποδέχονται κάθε δέκα χρόνια στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το ιερό αρωματικό λάδι για το Χρίσμα. Η έρευνά του τον πήγε πίσω στα πήλινα αττικά μελανόμορφα αγγεία, που γέμιζαν στην Αρχαία Αθήνα με αγνό ελληνικό «έλαιον». Ακόμα ένα παράδειγμα συνάντησης της νέας θρησκείας με την ειδωλολατρική παράδοση», γράφει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»!..
 • Ώστε και οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στην … «δεξιά του Κυρίου»;
  Κάποιοι στο παρελθόν εναντιώνονταν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, την ώρα που είναι αποδεδειγμένο ότι πολλές φράσεις, που χρησιμοποιούσε ο τότε Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, τις αλίευε όχι μόνον μέσα από την πατερική, αλλά και την αρχαία ελληνική γραμματεία!!..
 • Πως έβλεπαν οι Ρωμαίοι τον Jupiter, που ταύτιζαν με τον Δία;
  Κάποιοι λένε ότι δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα, που πιστεύουν οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά η πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων αρχιτεκτό­νων σε κάθε επαρχιακή πόλη ήταν να χτίσουν ένα Καπιτώλιο όμοιο με της Ρώμης, όπου εγκα­θιστούσαν την Τριάδα των θεών, στη μέση της οποίας βρισκόταν ο Δίας καθισμένος στο θρόνο του (!!!)... Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Αρχαίοι και Χριστιανικοί Χαιρετισμοί!..
  Τώρα που πέρασαν οι «Χαιρετισμοί» αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο και όλοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί έψαλαν το: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…», ας θυμηθούμε για λίγο τι ήσαν οι αρχαίοι επιτύμβιοι χαιρετισμοί σε μια εικαστική προέκταση αυτών!..
 • Οι μεγάλες Προρρήσεις του Ελληνισμού!...
  Συγκλονιστικές μαρτυρίες Αρχαίων Ελλήνων προφητών, που απεικονίσθηκαν με θριαμβικό τρόπο μέσα στις χριστιανικές εκκλησίες όλου του κόσμου!..