Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Ποίημα, όπως λέμε ορφικό...
  Ένα ποίημα του Τέλλου Άγρα, έτσι όπως το έβλεπε με τα μάτια εκείνης της εποχής, σμιλεύοντας πάνω στο χαρτί την ίδια του τη σκέψη, που πλημμύρισε τα συναισθήματά του από αγάπη -και μόνο από αγάπη- προς τον άνθρωπο!...
 • Τι είδε ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε τον «Επιτάφιο»;
  Μερικά αποσπάσματα από το περίφημο έργο του Γιάννη Ρίτσου: «Επιτάφιος», όπου ο μεγάλος Έλληνας ποιητής πιάνει την πέννα του και γράφει για μια μάνα που θρηνεί το σκοτωμένο γιο της, πάνω στο άψυχο κορμί του, κι ενώ γύρω της -όπως γράφουν- περνούσαν αδιάφοροι διαδηλωτές και όργανα της τάξης!..
 • «... Με το πουκάμισο χακί, κατάρα οι ξένοι κι οι εδικοί»!..
  Ένα προφητικό ποίημα του Νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος περιγράφει με μοναδικό τρόπο μια Ελλάδα, που ενώ γνωρίζει να χτίζει ή να οικοδομεί πολιτισμούς, κάποιοι επιθυμούν να γκρεμίζει τα όποια παραδοσιακά ή πολιτισμικά της στοιχεία!.. "Κι από το στόμα την μπουκιά, πάνω στην ώρα τη γλυκιά, του τηνε παίρνουνε κι αυτή, Χαρά στους που 'ναι οι Δυνατοί!..". Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει ο Ήλιος ο Ηλιάτορας!..
 • Τι είχε γράψει ο Κώστας Καρυωτάκης για το άγαλμα της ελευθερίας;
  Το άγαλμα της ελευθερίας, που κοσμεί εδώ και δεκάδες χρόνια το νησί της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, για το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι απομίμηση αρχαίου ελληνικού συμβόλου, είχε γράψει ένα ποίημα ο Κώστας Καρυωτάκης. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί λέει πως πολλοί θα το παρομοιάσουν με το πορτρέτο του Dorian Gray!..