Κατηγορίες

Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Τι έγραφε ο Νίκος Καρούζος για την Ορθοδοξία;
  Τι έγραφε ο Νίκος Καρούζος για την Ορθοδοξία;
  Διαβάστε τι έγραφε σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καρούζος, μια από τις πιο αξιόλογες μορφές του σύγχρονου ποιητικού λόγου, για την Ορθοδοξία! ... "θυμίαμα ἡ γαλάζια ὀσμὴ κι ὁ καπνὸς ἀσημένιος / κερὶ νὰ στάζῃ ὁλοένα στὰ παιδόπουλα..."
 • Ο τσιγγάνος…
  Ο τσιγγάνος…
  Ένα έντεχνο ποίημα, αφιερωμένο στον Μανώλη Αγγελόπουλο, για τη φυλή του, που επί αιώνες ζει στην Ελλάδα και διάγει πλάνητα βίον. Μια φυλή που αγνοήσαμε για να υποδεχθούμε αλλοδαπούς, ενώ ο ίδιος ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής στον τελευταίο δίσκο του είχε τον υπερήφανο τίτλο: «Έλληνας είμαι»!..
 • Δέσποινα Μαγγίρα!..
  Δέσποινα Μαγγίρα!..
  Για ένα κορίτσι όμορφο θέλω να γράψω ποίημα, είναι πανάξια ηθοποιός, η Δέσποινα η Μαγγίρα!Στα μάτια της κοιτάζεται ο ήλιος και ζηλεύει και η σελήνη από ψηλά θέλει να τη μαγεύει!..Τι ομορφιά μα και τι φως σκορπίζει η ματιά της, είναι πεντάμορφη, ψηλή κι έχει το χάρισμά της! Ποια μάνα να τη γέννησε, ποιος τόπος να τη θέλει, που όπου βρεθεί το στόμα της θα βγάζει πάντα μέλι!..
 • Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ!..
  Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ!..
  Ένα επίκαιρο ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για τη νέα (ανασχηματισθείσα) Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου με πολλούς υπουργούς που άλλοι εξ αυτών είναι σοβαροί, άλλοι έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους και άλλοι… Πέραν αυτών μία επισήμανση, που ίσως είναι χρήσιμη για όλους μας!..
 • Ποίημα, όπως λέμε ορφικό...
  Ποίημα, όπως λέμε ορφικό...
  Ένα ποίημα του Τέλλου Άγρα, έτσι όπως το έβλεπε με τα μάτια εκείνης της εποχής, σμιλεύοντας πάνω στο χαρτί την ίδια του τη σκέψη, που πλημμύρισε τα συναισθήματά του από αγάπη -και μόνο από αγάπη- προς τον άνθρωπο!...
 • Τι είδε ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε τον «Επιτάφιο»;
  Τι είδε ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε τον «Επιτάφιο»;
  Μερικά αποσπάσματα από το περίφημο έργο του Γιάννη Ρίτσου: «Επιτάφιος», όπου ο μεγάλος Έλληνας ποιητής πιάνει την πέννα του και γράφει για μια μάνα που θρηνεί το σκοτωμένο γιο της, πάνω στο άψυχο κορμί του, κι ενώ γύρω της -όπως γράφουν- περνούσαν αδιάφοροι διαδηλωτές και όργανα της τάξης!..
 • «... Με το πουκάμισο χακί, κατάρα οι ξένοι κι οι εδικοί»!..
  «... Με το πουκάμισο χακί, κατάρα οι ξένοι κι οι εδικοί»!..
  Ένα προφητικό ποίημα του Νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος περιγράφει με μοναδικό τρόπο μια Ελλάδα, που ενώ γνωρίζει να χτίζει ή να οικοδομεί πολιτισμούς, κάποιοι επιθυμούν να γκρεμίζει τα όποια παραδοσιακά ή πολιτισμικά της στοιχεία!.. "Κι από το στόμα την μπουκιά, πάνω στην ώρα τη γλυκιά, του τηνε παίρνουνε κι αυτή, Χαρά στους που 'ναι οι Δυνατοί!..". Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει ο Ήλιος ο Ηλιάτορας!..
 • Τι είχε γράψει ο Κώστας Καρυωτάκης για το άγαλμα της ελευθερίας;
  Τι είχε γράψει ο Κώστας Καρυωτάκης για το άγαλμα της ελευθερίας;
  Το άγαλμα της ελευθερίας, που κοσμεί εδώ και δεκάδες χρόνια το νησί της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, για το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι απομίμηση αρχαίου ελληνικού συμβόλου, είχε γράψει ένα ποίημα ο Κώστας Καρυωτάκης. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί λέει πως πολλοί θα το παρομοιάσουν με το πορτρέτο του Dorian Gray!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών