Κατηγορίες

Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Η Ελλάδα γεννάει νέους ποιητές;
  Η Ελλάδα γεννάει νέους ποιητές;
  Αν ορισμένοι κύριοι νόμισαν ότι με την οικονομική κρίση θα υποδουλώσουν τη φρόνηση και το πνεύμα των νέων Ελλήνων είναι γελασμένοι!.. Η ποίηση, αυτή η κρυστάλλινη σκέψη, που γίνεται δημιουργική και εποικοδομητική στους νέους μας, είναι πανταχού παρούσα!.. Διαβάστε ορισμένους ποιητικούς στοχασμούς του νεαρού ποιητή Σωτήρη Μπεκάκου!.. Νομίζω, ότι αξίζει τον κόπο!.
 • «Η άκρα ταπείνωσις»!..
  «Η άκρα ταπείνωσις»!..
  Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα, που αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεό ή προς τον συνάνθρωπό τους; Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, αυτός ο ρομαντικός και τόσο ευαίσθητος ποιητής, έχει το λόγο!..
 • Βρήκα, παιδιά, την ερημιά…
  Βρήκα, παιδιά, την ερημιά…
  Βρήκα, παιδιά, την ερημιά, στον κόσμο για να ζήσω, εκεί που θα ‘θελα Θεό να βρω για να μιλήσω! Να πω τον πόνο μου κι εγώ μες τη ζωή ετούτη, που όλοι ζουν χωρίς ψωμί και άλλοι μες τα πλούτη!..
 • Τι μυστήριο έχει αλλάξει στην Κρητική Λογοτεχνία;
  Τι μυστήριο έχει αλλάξει στην Κρητική Λογοτεχνία;
  Διαβάστε, για παράδειγμα, πώς η γνώμη ότι η «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι μεν ένα «μυστήριο», δηλαδή λειτουργικό δράμα από αυτά που ήταν πολύ διαδεδομένα κατά το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, αλλά σήμερα αυτή η αντίληψη δεν θεωρείται σωστή, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας απομάκρυνε το έργο του από τη βιβλική παράδοση και το προσάρμοσε με πολλή επιτυχία στη σκηνική οικονομία!
 • Είπες• «Θα πάγω σ' άλλη γη, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα…»!
  Είπες• «Θα πάγω σ' άλλη γη, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα…»!
  Διαβάστε ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, με τίτλο: «Η πόλις», το οποίο μελοποίησε η σπουδαία Ελληνίδα μουσουργός, Ελένη Καραΐνδρου, για να τιμήσει τον υπέροχο αλεξανδρινό δημιουργό και υπερνέφελο ποιητή μας, που διαβάστηκε από εκατομμύρια Έλληνες και ξένους σε όλο τον κόσμο!...
 • Τι έγραφε ο Νίκος Καρούζος για την Ορθοδοξία;
  Τι έγραφε ο Νίκος Καρούζος για την Ορθοδοξία;
  Διαβάστε τι έγραφε σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καρούζος, μια από τις πιο αξιόλογες μορφές του σύγχρονου ποιητικού λόγου, για την Ορθοδοξία! ... "θυμίαμα ἡ γαλάζια ὀσμὴ κι ὁ καπνὸς ἀσημένιος / κερὶ νὰ στάζῃ ὁλοένα στὰ παιδόπουλα..."
 • Ο τσιγγάνος…
  Ο τσιγγάνος…
  Ένα έντεχνο ποίημα, αφιερωμένο στον Μανώλη Αγγελόπουλο, για τη φυλή του, που επί αιώνες ζει στην Ελλάδα και διάγει πλάνητα βίον. Μια φυλή που αγνοήσαμε για να υποδεχθούμε αλλοδαπούς, ενώ ο ίδιος ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής στον τελευταίο δίσκο του είχε τον υπερήφανο τίτλο: «Έλληνας είμαι»!..
 • Δέσποινα Μαγγίρα!..
  Δέσποινα Μαγγίρα!..
  Για ένα κορίτσι όμορφο θέλω να γράψω ποίημα, είναι πανάξια ηθοποιός, η Δέσποινα η Μαγγίρα!Στα μάτια της κοιτάζεται ο ήλιος και ζηλεύει και η σελήνη από ψηλά θέλει να τη μαγεύει!..Τι ομορφιά μα και τι φως σκορπίζει η ματιά της, είναι πεντάμορφη, ψηλή κι έχει το χάρισμά της! Ποια μάνα να τη γέννησε, ποιος τόπος να τη θέλει, που όπου βρεθεί το στόμα της θα βγάζει πάντα μέλι!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών