Κατηγορίες

Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Ποιος ήταν άραγε ο Τιμολέων Αμπελάς;
  Ποιος ήταν άραγε ο Τιμολέων Αμπελάς;
  Ο Τιμολέων Αμπελάς ήταν πεζογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Πάτρα αλλά έζησε πιο πολύ στην Αθήνα και στην Σύρο. Eίχε σπουδάσει και Νομικά. Ξεκίνησε γράφοντας θεατρικά έργα, αλλά η ζωή του χάνεται μέσα στους λαβυρίνθους της. Κι όμως!.. Ο Τιμολέων Αμπελάς ανήκε στο ρεύμα των καθαρολόγων της αθηναϊκής σχολής που πίστευαν πως με την ανάσταση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας θα αναβίωνε στη κοιτίδα του και το αρχαίο δράμα!..
 • Ποιος ήταν άραγε ο Στρατής Μυριβήλης;
  Ποιος ήταν άραγε ο Στρατής Μυριβήλης;
  Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δήλωσε ανοιχτά την αντίθεσή του προς την κομμουνιστική ιδεολογία. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ακαδημίας Αθηνών (εκλέχτηκε το 1958 μετά από πέντε υποψηφιότητες που απορρίφθηκαν) και τιμητικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας (1940 για το Γαλάζιο βιβλίο) και το Σταυρό του Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄ (1959)…
 • Πάσχα Ρωμέϊκο!..
  Πάσχα Ρωμέϊκο!..
  «Ο μπάρμπα-Πύπης, Ιταλοκερκυραίος, απλοϊκός, Ελληνίδος μητρός. Έλλην την καρδίαν, και υφίστατο άκων ίσως, ως και τόσοι άλλοι, το άπειρον μεγαλείον και την άφατον γλυκύτητα της εκκλησίας της Ελληνικής. Εκαυχάτο ότι ο πατήρ του, όστις ήτο στρατιώτης του Ναπολέοντος Α' «είχε μεταλάβει ρωμέϊκα» όταν εκινδύνευσε ν' αποθάνη, εκβιάσας μάλιστα προς τούτο, διά τινων συστρατιωτών του, τον ιερέα τον αγαθόν. Και όμως όταν, κατόπιν τούτων, φυσικώς, του έλεγε τις: «Διατί δεν βαπτίζεσαι μπάρμπα-Πύπη;» η απάντησίς του ήτο ότι άπαξ εβαπτίσθη και ότι ευρέθη εκεί…». Διαβάστε ένα από τα ωραιότερα πασχαλινά διηγήματα του Κυρ-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο: «Πάσχα Ρωμέϊκο». Αξίζει τον κόπο!...
 • Τι γράφουν μεγάλοι Έλληνες ποιητές για την Ανάσταση!..
  Τι γράφουν μεγάλοι Έλληνες ποιητές για την Ανάσταση!..
  Με αφορμή τη σημερινή Πασχαλιά, ας θυμηθούμε ορισμένα ποιήματα που έγραψαν μεγάλοι Έλληνες Ποιητές, οι οποίοι, με τον τρόπο τους, τιμούν τη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης!..Θυμηθείτε, για παράδειγμα, το «Πάσχα των Ελλήνων» του Άγγελου Σικελιανού. Μια ποίηση γραμμένη στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Η εκτενής αυτή ποιητική σύνθεση εκφράζει μιαν υψηλή ανάταση του λυρικού πνεύματος, που εξυμνεί τα παιδικά χρόνια του Ιησού (όταν εκείνος δεν αντιμετωπίζει ακόμη το μαρτύριο που θα του επιφυλάξει ο ενήλικος βίος του), βάζοντας εκ παραλλήλου στο προσκήνιο το σεπτό και ασκίαστο πρόσωπο της μητέρας του. Οι μορφές του Χριστού και της Μαρίας αποτελούν στο «Πάσχα των Ελλήνων» πηγή χαράς και εκ βάθρων ανανέωσης αφού συνδέονται ευθέως με τη λαμπρότητα του ελληνικού τοπίου και της ελληνικής φύσης, που βρίσκουν την έκφρασή τους στην αμεσότητα του λαϊκού, προφορικού λόγου και τις ειδυλλιακές εικόνες της δημοτικής παράδοσης!..
 • Ο Ύμνος των Προγόνων μας!..
  Ο Ύμνος των Προγόνων μας!..
  Διαβάστε ένα ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη για τους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι διέσπειραν παντού το ελληνικό φως! Είχε δημοσιευθεί στην «Πύρινη Ρομφαία» και το διδασκόμασταν κι εμείς παλιότερα στα δημοτικά σχολεία της Πατρίδας μας!..
 • Πόσους σπουδαίους συγγραφείς αγνοούμε άραγε;
  Πόσους σπουδαίους συγγραφείς αγνοούμε άραγε;
  Εις βάρος του Σοφοκλή Καρύδη –για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα- είχαν εκδοθεί τόσες καταδικαστικές αποφάσεις, ώστε, όπως έγραφε ο ίδιος, για να εκτίσει τις ποινές του «θα έπρεπε να ζήσει τρεις φοράς από εξήντα χρόνια»! Ευτυχώς οι φυλακές Γκαρμπολά, που συχνά του «πρόσφεραν φιλοξενία», βρίσκονταν πολύ κοντά στα τυπογραφεία της εφημερίδας του κι έτσι συνέχιζε το έργο του. Την επομένη μιας από τις πολλές κατασχέσεις του «Φωτός» δημοσίευσε ένα ποίημα-κόλαφο κατά των διεφθαρμένων εκπροσώπων της εξουσίας, ικανό να τον καταδικάσει ξανά!..
 • «Της Κοκκώνας το σπίτι» !..
  «Της Κοκκώνας το σπίτι» !..
  Διαβάστε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα του κυρ-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Της Κοκκώνας το σπίτι», που είναι όχι μονάχα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό! […Τοιαύτη οικία επόμενον ήτο να γίνει κατοικητήριον των φαντασμάτων, άσυλον ίσως των βρυκολάκων, και ίσως ορμητήριον και τόπος συγκεντρώσεως των τυράννων της ώρας ταύτης, των σκαλικαντζάρων...}
 •  Χριστουγεννιάτικα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών!..
  Χριστουγεννιάτικα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών!..
  Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Χαίρεσαι, συγκινείσαι και απολαμβάνεις κάθε φορά που οι Έλληνες ποιητές και διηγηματογράφοι του παρελθόντος αιώνος γράφουν κάτι για τα Χριστούγεννα! Είναι εκείνη η μέθεξη, που μετουσιώνει την γραφή σε ποίηση και την ποίηση σε ύμνο! Παλαμάς και Παπαδιαμάντης, Δροσίνης και Καρκαβίτσας, άνθρωποι της στεριάς και της θάλασσας, του βουνού και του κάμπου, δίνουν μια νότα δροσιάς, ελπίδας και αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε!.. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, ορισμένα χριστουγεννιάτικα ποιήματα:
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών