Κατηγορίες

Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Πόσους σπουδαίους συγγραφείς αγνοούμε άραγε;
  Πόσους σπουδαίους συγγραφείς αγνοούμε άραγε;
  Εις βάρος του Σοφοκλή Καρύδη –για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα- είχαν εκδοθεί τόσες καταδικαστικές αποφάσεις, ώστε, όπως έγραφε ο ίδιος, για να εκτίσει τις ποινές του «θα έπρεπε να ζήσει τρεις φοράς από εξήντα χρόνια»! Ευτυχώς οι φυλακές Γκαρμπολά, που συχνά του «πρόσφεραν φιλοξενία», βρίσκονταν πολύ κοντά στα τυπογραφεία της εφημερίδας του κι έτσι συνέχιζε το έργο του. Την επομένη μιας από τις πολλές κατασχέσεις του «Φωτός» δημοσίευσε ένα ποίημα-κόλαφο κατά των διεφθαρμένων εκπροσώπων της εξουσίας, ικανό να τον καταδικάσει ξανά!..
 • «Της Κοκκώνας το σπίτι» !..
  «Της Κοκκώνας το σπίτι» !..
  Διαβάστε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα του κυρ-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Της Κοκκώνας το σπίτι», που είναι όχι μονάχα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό! […Τοιαύτη οικία επόμενον ήτο να γίνει κατοικητήριον των φαντασμάτων, άσυλον ίσως των βρυκολάκων, και ίσως ορμητήριον και τόπος συγκεντρώσεως των τυράννων της ώρας ταύτης, των σκαλικαντζάρων...}
 •  Χριστουγεννιάτικα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών!..
  Χριστουγεννιάτικα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών!..
  Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Χαίρεσαι, συγκινείσαι και απολαμβάνεις κάθε φορά που οι Έλληνες ποιητές και διηγηματογράφοι του παρελθόντος αιώνος γράφουν κάτι για τα Χριστούγεννα! Είναι εκείνη η μέθεξη, που μετουσιώνει την γραφή σε ποίηση και την ποίηση σε ύμνο! Παλαμάς και Παπαδιαμάντης, Δροσίνης και Καρκαβίτσας, άνθρωποι της στεριάς και της θάλασσας, του βουνού και του κάμπου, δίνουν μια νότα δροσιάς, ελπίδας και αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε!.. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, ορισμένα χριστουγεννιάτικα ποιήματα:
 • Στο Χριστό στο Κάστρο
  Στο Χριστό στο Κάστρο
  «Ούτως ωμίλησεν ο παπα-Φραγκούλης ο Σακελλάριος, αφού έκαμε την ευχαριστίαν του εξ οσπρίων και ελαιών οικογενειακού δείπνου, την εσπέραν της 23ης Δεκεμβρίου του έτους 186… Παρόντες ήσαν, πλην της παπαδιάς, των δυο αγάμων θυγατέρων και του δωδεκαετούς υιού, ο γείτονας ο Πανάγος ο μαραγκός, πεντηκοντούτης, οικογενειάρχης, αναβάς διά να είπη μίαν καλησπέραν και να πιή μίαν ρακιά, κατά το σύνηθες, εις το παπαδόσπιτο• κι η θειά το Μαλαμώ η Καναλάκαινα, μεμακρυσμένη συγγενής, ελθούσα διά να φέρη την προσφοράν της, χήρα εξηκοντούτις, ευλαβής, πρόθυμος να τρέχη εις όλας τάς λειτουργίας και να υπηρετή δωρεάν εις τους ναούς και τα εξωκκλήσια…»
 • Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
  Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
  «'Ηρχετο πολλάκις της ημέρας η γριά - Βασίλω, πτωχή, έρημη και ξένη στα ξένα, ήτις δεν είχε προλήψεις κι έπινε φανερά το ρούμι της. Ήρχετο και η κυρά-Κώσταινα η Κλησάρισσα, ήτις εβοηθούσε το κατά δύναμιν εις την εκκλησίανμ ισταμένη πλησίον του μανουαλίου, δια να κολλά τα κεριά, και όσας πεντάρας έπαιρνε την Κυριακήν, όλας τας έπινε, μετ' ευσυνειδήτου ακριβείας, την Δευτέραν, Τρίτην και Τετάρτην. Ήρχετο κι η Στρατίνα, νοικοκυρά με δύο σπίτια, οπού εφώναζεν εις την αυλόπορταν, εις τον δρόμον και εις το καπηλείον όλα τα μυστικά της, δηλ. τα μυστικά των άλλων, και μέρος μεν αυτών έμενον εις την αυλήν, μέρος δε έπιπτον εις το καπηλείον, και τα περισσότερα εχύνοντο εις τον δρόμον, κι εξενομάτιζε τον κόσμον, ποία νοικάρισσα της καθυστερεί δύο νοίκια, ποίος οφειλέτης της χρεωστεί τον τόκον, ποία γειτόνισσα της επήρεν ένα είδος, δανεικόν κι αγύριστον…»
 • Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη!..
  Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη!..
  Επειδή σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα και όλοι σχεδόν οι Έλληνες θα εορτάσουν το γεγονός με τον δικό τους τρόπο, καλό θα ήταν να θυμηθούμε κάποια διηγήματα που έχουν γράψει για τα Χριστούγεννα μεγάλοι Έλληνες συγγραφείς και διηγηματογράφοι, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και διάφοροι άλλοι. Σήμερα θα διαβάσουμε «Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη», δια χειρός Κώστα Βάρναλη!..
 • Μήπως λησμονήσαμε τον Έλληνα ποιητή Στέλιο Σπεράντσα;
  Μήπως λησμονήσαμε τον Έλληνα ποιητή Στέλιο Σπεράντσα;
  Ο Στέλιος Σπεράντζας (1888-1962) υπήρξε γιατρός, ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και πέθανε στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική και το 1933 έγινε καθηγητής της ορθοδοντικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έγραψε πολλά παιδικά διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα κ.ά., όπως τα έργα «Συμφωνίες», «Ψηφιδωτά», «Γαλάζιες ρίμες», «Παιδικές ψυχές», «Ακακίες», «Μικρές φωνές», «Όμορφος κόσμος» κ.ά. Τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Ας διαβάσουμε το βιογραφικό του σημείωμα και ένα χαρακτηριστικό του ποίημα το «Μικρό Χωριό»!..
 • Τι έχουμε μάθει για το θρυλικό Έπος Βασίλειος Διγενής Ακρίτας;
  Τι έχουμε μάθει για το θρυλικό Έπος Βασίλειος Διγενής Ακρίτας;
  Σε διάφορα βιβλία εξιστορούνται τα καταπληκτικά κατορθώματα του Διγενή, ο οποίος από τα πρώτα χρόνια της ζωής του δείχνει υπερφυσική δύναμη. Παντρεύεται την κόρη του Δούκα Ευδοκία και φεύγει μαζί της «εις τας άκρας» (τα σύνορα), όπου γίνεται «ακρίτης». Σκοτώνει τον δράκο που επιβουλεύεται την Ευδοκία, νικάει τριακόσιους απελάτες που προσπαθούν να την απαγάγουν, νικάει την ως τότε ανίκητη αμαζόνα Μαξιμώ και πεθαίνει στο πολυτελέστατο παλάτι που είχε χτίσει στον Ευφράτη σε ηλικία τριάντα τριών ετών, όσα τα χρόνια του Μεγαλέξαντρου και του Χριστού!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών