Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Στη Σία Κοσιώνη
  Γύρω στο εφτάστερο τ᾿ αμάξι αμέτρητοι γιγάντων κόσμοι και θηρίων,ο Γαλαξίας, ήλιων ωκεανός, ο Ωρίων,τα Ζώδια, του Απείρου τέρατα και τρόμοι...
 • Άναυλα Eφύγαν…
  Άναυλα εφύγαν τα πουλιά...κ' εγώ τα χέρια βάνω στα Περασμένα –σα φωλιά κούφια, που εφύγαν τα πουλιά–να ζεσταθούν απάνω...
 • Τι έγραφε για την αγάπη ο Κωστής Παλαμάς;
  Πολλές φορές οι κριτικοί, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το μεγάλο έργο των εθνικών μας ποιητών, επιχειρούν να βρουν στοιχεία που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους. Κι επειδή κάποιος «άσπονδος φίλος» ρώτησε τον γράφοντα γιατί ο Παλαμάς μέσα στα έργα του δεν αναφέρεται ποτέ στην αγάπη, του απαντούμε με τα παρακάτω αποσπάσματα των επικών έργων του εθνικού μας ποιητή, όπου η αναφορά στη λέξη αγάπη γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο!
 • Ακροστιχίδες για γνωστές Ελληνίδες!
  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Μ’ αυτόν τον χιουμοριστικό συλλογισμό, που είναι φράση του σημερινού πρωθυπουργού, θα καταχωρίσουμε ορισμένες ποιητικές Ακροστιχίδες , που εγράφησαν από την ταπεινότητά μας σε ανύποπτο χρόνο, για να τιμήσουμε κι εμείς την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης!.. Αβροφροσύνη γαρ!...
 • Υμνώντας τις Μούσες μου
  Το 1970, όταν ζούσα στο μαγευτικό Συράκοβο, σε μια αγροικία, που διατηρούσαν οι γονείς μου εκεί (σήμερα ο χώρος αξιοποιήθηκε από τον αδελφό μου Δημήτριο), έγραψα ένα ποιητικό έργο αφιερωμένο σε 50 περίπου Μούσες της ζωής μου. Τίτλο του έργου: "ΥΜΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΜΟΥ". Όσες γυναίκες δηλαδή με συγκίνησαν για τον ενάρετο τρόπο ζωής και σκέψης (όπως, διάφορα συγγενικά μου πρόσωπα) αλλά και για την υπέροχη ομορφιά τους (όπως ήσαν διάφορες φίλες, μεταξύ των οποίων και η δημοφιλής Ελληνίδα «Σταρ Ελλάς», Γωγώ Ατζολετάκη.
 • Το Παρίσι...
  Αντικρίζοντας την πασίγνωστη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Όλγα Φαρμάκη, να είναιι στο Παρίσι και να παρακολουθεί τον Πύργο του Άϊφελ, θυμήθηκα το πολύ ωραίο –και διδακτικό- ποίημα του Ορέστη Λάσκου με τίτλο «Το Παρίσι», που αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε:..
 • Νίκος Παπακωνσταντόπουλος: Ο άξιος εργάτης του πνεύματος!
  Ήταν ένα κατάλευκο εκκλησάκι, που με εντυπωσίασε πολύ (είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη μου σε κάθε ξωκλήσι και αλαργινό μοναστήρι), που κάθισα και έγραψα ένα μικρό ποίημα, για να το αφιερώσω στον γνωστό λογοτέχνη. Τίτλος του ποιήματος: «Χωριό μου, χωριουδάκι μου» με υπότιτλο: «Μια μικρή κατάθεση ψυχής για ένα μικρό χωριό, που δεν το βλέπεις εύκολα στο χάρτη, αλλά που υπάρχει διάπλατο μέσα στην καρδιά και την ψυχή μας!.. Είναι το χωριό που γέννησε εργάτες της γης, αλλά και του πνεύματος και όλοι μαζί, σαν ένα μελίσσι, στήσανε την Ελλάδα στα πόδια της αμέσως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο!..»
 • Μυστική Παράκληση...
  Επειδή κάποιοι άνθρωποι, ενδεχομένως δεν αισθάνθηκαν την πραγματική αγάπη από εμάς τους λεγόμενους ανθρώπους, και κάνουν αυτά που διαβάζουμε, ίσως για να βρουν μια διέξοδο στον εσωτερικό τους κόσμο, θα ήθελα να τους αφιερώσω ταπεινά ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά με τίτλο: «Μυστική Παράκληση» με την ελπίδα να γίνει ένα πραγματικό βάλσαμο στην ψυχή τους, που τόσο πολύ δοκιμάζεται από την αγριότητα των καιρών!..
 • Είναι βέβαιο ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται;
  Διαβάστε το παράπονο του μεγάλου Έλληνα σατιρικού μας ποιητή, Ανδρέα Λασκαράτου, όπου, όταν γκρεμίστηκε το σπίτι του από τους σεισμούς της 17ης και ιδίως της 23ης Ιανουαρίου του 1867, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, οι μέχρις εκείνη την στιγμή πολυπληθείς φίλοι και αναγνώστες του ποιητή … εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από προσώπου γης!!
 • Μήπως και ο άλλος Αλέξανδρος ήταν εξίσου σημαντικός λογοτέχνης;
  Δεν ήταν μόνον ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μεγάλος Σκιαθίτης λογοτέχνης. Ήταν και ο εξάδελφός του, Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο οποίος, πολύ απλά, επισκιάστηκε από τη μεγάλη φήμη του συγγραφέα της «Φόνισσας»! Ας δούμε, λοιπόν, τι έγραφε για τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, ο Βλάσσης Γαβριηλίδης, ο εκδότης της εφημερίδας «Αρόπολις», ο οποίος δικαίως χαρακτηρίστηκε από τον κόσμο της δημοσιογραφίας ως ο «πατήρ της ελληνικής δημοσιογραφίας»!...
 • Ο θάνατος του Γεωργίου Σουρή και το έμμετρο αφιέρωμα του δισέγγονού του!
  Τι έγραψε τότε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εμπρός» για τον θάνατο του Γεωργίου Σουρή, ο οποίος επήλθε την 26ην Αυγούστου 1919, κατόπιν συντόμου ασθενείας. Κι όχι μόνον!.. Ας δούμε πώς σατιρίζει την σημερινή πολιτική πραγματικότητα ο δισέγγονός του Νικόλας Γιαννακόπουλος- Σουρής ο οποίος αφιερώνει το ποίημά του στον προπάππο του!..
 • Ποιος είναι ο άγνωστος Ύμνος του Ρήγα Φεραίου;
  Διαβάστε τον άγνωστο (ή τουλάχιστον τον εν πολλοίς άγνωστο) Ύμνο τον οποίον είχε συνθέσει ο μεγάλος εθνεγέρτης της φυλής μας, ο Ρήγας Φεραίος. Ο δημοσιευόμενος ΄Υμνος είναι «η πυροδεστέρα ποίησις και η χαρακτηριστικωτέρα ἐνδειξις της αχανούς φιλοπατρίας του Ρἠγα», όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής. «Αναγινώσκοντας τους στίχους τούτους, νομίζετε ότι ακούετε διαδοχικώς αντηχούντα τα βροντερά καρυοφύλλια ατάκτων στιφών, υπεράνω των οποίων κατά κανονικά διαλείμματα ως βροντή πυροβόλου η επωδή: «Στη φωτιά, μωρέ παιδιά!»
 • Πού βρίσκονται τα χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού;
  Τα αποσπάσματα, και όχι ολόκληρα ποιήματα, που έδινε ο Σολωμός, είχαν δημιουργήσει από νωρίς το πρόβλημα των κατάλοιπων του. Ήδη πριν πεθάνει, ένας από τους στενούς φίλους του έλεγε πως «μόλις δημοσιευθούν τα ανέκδοτα ποιήματα του, θα γνωρίση ο κόσμος ότι έχει και η Ελλάδα το Δάντη της». Το πρόβλημα το έθεσε σαφέστατα ο επιστήθιος φίλος και κυριότερος κριτικός του Σολωμού Ιάκωβος Πολυλάς στα Προλεγόμενα του (κεφ. XVIII), στην πρώτη έκδοση του σολωμικού έργου, δυο χρόνια μετά το θάνατο του ποιητή. Δημιουργήθηκε έτσι η πίστη, πως υπήρχαν ακεραιωμένα ποιήματα, από τα οποία ο Σολωμός έδινε μόνο αποσπάσματα, ή πως είχε αφήσει «πολύ περισσότερα και πολύ τελειότερα παρά τα ευρισκόμενα»
 • Για ποιο λόγο έγινε η ιστορική διαμάχη Άγγελου Βλάχου και Εμμανουήλ Ροΐδη;
  Με αφορμή το γεγονός ότι σαν σήμερα πέθανε ένας μεγάλος πολιτικός, λόγιος και διπλωμάτης, ο Άγγελος Βλάχος, καλό θα ήταν να θυμηθούμε για ποιο λόγο έχει μείνει ιστορική μια διαμάχη, που είχε με έναν άλλο μεγάλο λόγιο και συγγραφέα σατιρικών έργων, όπως ο Εμμανουήλ Ροΐδης!