Κατηγορίες

Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Τι έλεγαν για τον Ωκεανό οι αρχαίοι Έλληνες;
  Τι έλεγαν για τον Ωκεανό οι αρχαίοι Έλληνες;
  Ο Ωκεανός ως θεός είναι ο πατέρας όλων των ποταμών. Ο Ησίοδος στη Θεογονία ονομάζει παιδιά του τον Νείλο, τον Αλφειό, τον Ηριδανό, τον Στρυμόνα, τον Μαίανδρο, τον Ίστρο, τον Φάση, τον Ρήσο, τον Αχελώο, τον Νέστο (ή Νέσσο), τον Ροδίο, τον Αλιάκμονα, τον Επτάπορο, τον Γρανικό, τον Αίσηπο, τον Σιμόεντα, τον Πηνειό, τον Έρμο, τον Κάικο, τον Σαγγάριο, τον Λάδωνα, τον Παρθένιο, τον Εύηνο, τον Άρδησκο, τον Σκάμανδρο. Ο ίδιος ο Ησίοδος όμως μας πληροφορεί ότι ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης, θα έπρεπε να προσθέσουμε και άλλες τρεις χιλιάδες τουλάχιστο ονόματα, αν θέλαμε να ονομάσουμε όλους τους ποταμούς που γέννησε με την Τηθύ.
 • Ποιος ήταν ο Μικέλης Άβλιχος και ποια τα παραθέματα του;
  Ποιος ήταν ο Μικέλης Άβλιχος και ποια τα παραθέματα του;
  Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, ωστόσο ο Μικέλης Άβλιχος δημοσίευσε ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά με μεγάλη επιτυχία!.. Από τα καλύτερα έργα του είναι το πολύστιχο σατιρικό του ποίημα «Η πινακοθήκη της κολάσεως», όπου καυτηριάζει τα πρόσωπα που αντιπαθούσε. Παρά ταύτα, αυτοτελής έκδοση των έργων του δεν έγινε παρά σαράντα δύο χρόνια μετά το θάνατό του!.. Μόλις το 1976 δημοσιεύτηκαν τα «Άπαντά» του!.. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!..
 • Τι έγραφε στο «Θείον Όραμα» ο μεγάλος διηγηματογράφος μας Ανδρέας Καρκαβίτσας;
  Τι έγραφε στο «Θείον Όραμα» ο μεγάλος διηγηματογράφος μας Ανδρέας Καρκαβίτσας;
  «Όταν μας έβλεπε έτσι συναγμένους, του άρεσε να διηγέται παραμύθια και ιστορίες της ζωής του. Της θάλασσας οι κίνδυνοι, της στεριάς οι χαρές, ο τρόμος των κουρσάρων, τα ναυτικά κατορθώματα της Επανάστασης διάβαιναν ζωντανά και ολοφώτιστα μπροστά μας. Μα κείνη τη νύχτα δε θέλησε να μιλήση ούτε για παραμύθια, ούτε για ταξίδια του. Μόλις βάλαμε το λύχνο στο λυχνοστάτη και φάγαμε τη λειψόπητα, μας άρχισε θρησκευτικές κουβέντες. Ήταν θρήσκος ο αγιοχώματος και τα ιερά βιβλία δεν τ' άφηνε από κοντά του. Αλήθεια, στα ταξίδια του είχε πρόχειρα τα τροπάρια και τις βλαστήμιες. Μα τώρα που έπαψε τον αγώνα της ζωής, φρόντιζε για τη σωτηρία της ψυχής του. -Δε μου λες, είπε στον αδερφό μου το μικρότερο, τι όραμα είδε η Παναγία τη νύχτα πού γέννησε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό;»
 • Πανούλη μου, στον τίμιο που άρχισες αγώνα...
  Πανούλη μου, στον τίμιο που άρχισες αγώνα...
  Ένα μικρό ποίημα, αφιερωμένο σ’ ένα πολύ αγαπητό και οικείο πρόσωπο, τον ανιψιό μου, Παναγιώτη Ανδρέου Σακκέτο, ο οποίος, θέλοντας να προσφέρει κι αυτός κάτι από την δική του δημιουργική ικμάδα, θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Πνοή - Ηράκλειο», στο οποίο ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Κυριάκος Κουτρούλης!.. Από καρδιάς: Καλή επιτυχία!...
 • Η διαχρονική πένα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!..
  Η διαχρονική πένα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!..
  Ακόμη και σήμερα, εν σωτηρίω έτει 2014, πολλά διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, θυμίζουν κάτι από τις δικές μας γειτονιές, τις δικές μας ρούγες, όπου τα αθώα κουτσομπολιά και τα πειράγματα μεταξύ των φτωχών ανθρώπων, ήταν «το αλάτι και το πιπέρι» της εποχής εκείνης!... Διαβάστε τον «Κακόμη»!.. Ίσως συγκινηθείτε και σεις!...
 • «Ήθελα νάμουν τσέλιγκας»!..
  «Ήθελα νάμουν τσέλιγκας»!..
  Με την ευκαιρία της πολυπόθητης ημέρας της Ανάστασης του Χριστού, μια μέρα που πολλοί Έλληνες θέλουν να εορτάσουν με τον δικό τους τρόπο την Πασχαλιά, ας θυμηθούμε για λίγο τον ποιητή του βουνού και της στάνης, Κώστα Κρυστάλλη, ποιος ήταν και τι έγραφε σε τρία χαρακτηριστικά ποιήματά του!... Αξίζει τον κόπο να τον διαβάσουμε!...
 • Μπορεί η Λογοτεχνία να συμβάλει σήμερα στην ανόρθωση του Κράτους;
  Μπορεί η Λογοτεχνία να συμβάλει σήμερα στην ανόρθωση του Κράτους;
  Η απάντησή μας είναι ασφαλώς ναι. Με μία όμως προϋπόθεση: Η λογοτεχνία να μην παρουσιάζεται ως προπαγανδιστικός μηχανισμός ορισμένων κυρίων που την χρησιμοποίησαν εδώ και ολόκληρες δεκαετίες για να περάσουν μονάχα τα πολιτικά τους μηνύματα, προβάλλοντας μονάχα ανθρώπους της αρεσκείας τους και ενταφιάζοντας όσους δεν υποστήριζαν την ιδεολογία τους. Έτσι χάθηκαν οι μεγάλες μορφές της Ελληνικής Λογοτεχνίας και μαζί μ' αυτούς η μεγάλη προσφορά της λογοτεχνίας στον τόπο μας!..
 • Τι έγραφε ο Μιστράλ για την Ελλάδα;
  Τι έγραφε ο Μιστράλ για την Ελλάδα;
  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και σαν απάντηση σε όλους αυτούς τους ξένους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έκαναν μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας, της τροφού των δικών τους γραμμάτων και τεχνών, δηλαδή του δικού τους πολιτισμού, θα τους αφιερώσουμε ένα ποίημα του Γάλλου ποιητή, Φρεντερίκ Μιστράλ (1830-1914), σε μετάφραση Κωστή Παλαμά, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ίσως συνειδητοποιήσουν το λάθος τους!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών