Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Οι Επιτάφιοι των Ποιητών!..
  Διαβάστε μια ένα μικρό απάνθισμα Ελλήνων ποιητών, που έγραψαν για τον «Επιτάφιο» είτε γιατί άντλησαν το θέμα τους μέσα από τη βιοπάλη των ανθρώπων της καθημερινότητας, είτε γιατί τους συγκίνησε το θρησκευτικό στοιχείο του Επιταφίου κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, όπως είναι η Μεγάλη Παρασκευή!...
 • Τα Χριστούγεννα, η ελληνική γλώσσα και ο Παπαδιαμάντης!..
  «…Καὶ κατὰ τὴν ἔννοιαν καὶ κατὰ τὴν γλώσσαν τὰ ἀνωτέρω παρατεθέντα ἀποσπάσματα, ἀδιστάκτως φρονῶ, ὅτι εἶναι ἐκ τῶν ὡραιοτέρων λεκτικῶν καλλιτεχνημάτων πάσης ἐποχῆς, καὶ τὸ λέγω χάριν ἐκείνων ἐκ τῶν ἡμετέρων, ὅσοι ἐκ προκαταλήψεως νομίζουσιν ὅτι δὲν ἐγράφοντο Ἑλληνικά, κατὰ τὸν Ζ' καὶ Η' αἰώνα, ὑποθέτοντες καλοκαγάθως, ὅτι τὰ παρ’ ἠμῶν τῶν σημερινῶν γραφόμενα εἶναι Ἑλληνικά, καὶ ὅτι θ’ ἀναγνωσθώσι ποτὲ ὡς Ἑλληνικὰ ὑπὸ τῶν ἐπιγιγνομένων.»
 • Ο Φώτης Κόντογλου και η Παραμονή Χριστουγέννων!...
  «Κρύο τάντανο ἔκανε, παραμονὴ Χριστούγεννα. Ὁ ἀγέρας σὰ νά ῾τανε κρύα φωτιὰ κι ἔκαιγε. Μὰ ὁ κόσμος ἤτανε χαρούμενος, γεμάτος κέφι. Εἶχε βραδιάσει κι ἀνάψανε τὰ φανάρια μὲ τὸ πετρόλαδο. Τὰ μαγαζιὰ στὸ τσαρσὶ φεγγοβολούσανε, γεμάτα ἀπ᾿ ὅλα τὰ καλά. Ὁ κόσμος μπαινόβγαινε καὶ ψώνιζε· ἀπὸ τό ῾να τὸ μαγαζὶ ἔβγαινε, στ᾿ ἄλλο ἔμπαινε. Κι ὅλοι χαιρετιόντανε καὶ κουβεντιάζανε μὲ γέλια, μὲ χαρές…»
 • Τι είχε γράψει για τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» ο Ίων Δραγούμης;
  «… Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρη… Δείχνει όλη την εξάντληση της Πόλης. Δεν είχε πια τη δύναμη να θέλει τίποτα. Ο «Δουλευτής» είναι πολύ δυνατό. Η «Αγάπη» δεν εξαντλεί όλο το βάθος κι όλο το πάθος της αγάπης, ίσως επειδή την έχει από καιρό ξεπεράσει ο Γύφτος. Αλλά είναι γιομάτο ιδέες χτυπητές. Και τους «Θεούς» τους έχει ξεπεράσει ο Γύφτος, όχι όμως και τους «Αρχαίους». Ο «Θάνατος των αρχαίων», το πέρασμα κείνο των ειδώλων, είναι θαυμάσιο... »
 • Ο σημαντικός λόγος του Οδυσσέα Ελύτη κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας!...
  Διαβάστε ποιος ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης και τον ιστορικό λόγο τον οποίον εκφώνησε στη Σουηδική Ακαδημία κατά την παραλαβή του Νόμπελ Λογοτεχνίας!...
 • Το Βραβείο Νόμπελ και ο Γεώργιος Σεφέρης!
  Επειδή σαν σήμερα το 1963 παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Έλληνας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης, ας διαβάσουμε τι είναι τα Βραβεία Νόμπελ και τι είπε στη Σουηδική Ακαδημία ο Γιώργος Σεφέρης κατά την παραλαβή του Βραβείου Νόμπελ!
 • Σπουργίτια στο χιόνι!..
  Σήμερα, που οι άνθρωποι χάσαμε τον προσανατολισμό μας και περπατάμε πάνω στον κουρασμένο φλοιό της γης σαν κινούμενα αγάλματα (χωρίς καρδιά, χωρίς ψυχή και χωρίς αισθήματα), χωρίς να ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον, ας διδαχτούμε τουλάχιστον από τις επισκέψεις των σπουργιτιών στα σπίτια μας, όπως τότε που διαβάζαμε ένα συγκινητικό διήγημα του Ιωάννου Κονδυλάκη στο «Αναγνωστικό» της Τετάρτης Τάξεως του Δημοτικού Σχολείου του 1959!...
 • Τι θα έγραφε αν ζούσε σήμερα ο Βοκκάκιος;
  Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τον 19ο αιώνα υπήρχε μια μυστική εταιρεία νέων Άγγλων ζωγράφων, ποιητών και κριτικών που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1848, γοητευμένοι από τις ρομαντικές φαντασιώσεις, ανακαλύπτουν στον ύστερο Μεσαίωνα και στις Γραφές εικονογραφικά θέματα και εμπνέονται από τα έργα των τριών μεγάλων Φλωρεντινών, του Πετράρχη, του Δάντη και του Βοκκάκιου. Αλήθεια, αν ζούσε σήμερα ο Βοκκάκιος τι θα έγραφε στο «Δεκαήμερό» του;
 • Ο κρίνος του Ολύμπου!..
  Ένα μικρό συμβολικό ποιητικό αφιέρωμα, μια ταπεινή ακροστιχίδα στους ανθρώπους, που εορτάζουν σήμερα, της Αγίας Αικατερίνης, οι οποίοι πολλές φορές με ένα πέρασμά τους σου γεμίζουν με παρηγοριά, ελπίδα και αισιοδοξία την ψυχή, αφού η ζωή μας έχει κάνει τις σκεπές των σπιτιών τόσο κοντά, αλλά τις καρδιές των ανθρώπων τόσο μακριά!..
 • Στον άγνωστο παπά των Ελλήνων!..
  Επειδή τελευταία η Εκκλησία μας βάλλεται πανταχόθεν και κυρίως οι ιερωμένοι μας, όπως οι παπαδιαμάντειοι παπάδες των χωριών μας, ας θυμηθούμε ένα κείμενο που είχε γράψει ο Π. Πετιμεζάς, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύεται στο περιοδικό «Η Ζωή του Παιδιού», το 1990:
 • Το παράπονο του Κωστή Παλαμά για τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα!..
  Διαβάστε με ποιο τρόπο ο εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμά, περιγράφει την φυγάδευση στο εξωτερικό όλων σχεδόν των αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών χειρογράφων, γεμίζοντας πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, αλλά και ιδιωτικές συλλογές ή μουσεία, ενώ πολλά εξ αυτών αναζητούνται ακόμη και σήμερα, όπως αποκαλύπτουμε μέσα στο έργο μας: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα»!..
 • Ποιος ήταν – άραγε- ο Τέλλος Άγρας;
  Ένα μικρό αφιέρωμα στον ποιητή και κριτικό Ευάγγελο Ι. Ιωάννου, που υπέγραφε με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Τέλλος Άγρας», ο οποίος πέρασε δύσκολα τα κατοχικά χρόνια, με πείνα και κακουχίες, και την τελευταία μέρα της Κατοχής τον χτύπησε μια αδέσποτη σφαίρα που στάθηκε μοιραία για τη ζωή του. Πέθανε από γάγγραινα στο νοσοκομείο στις 12 Νοεμβρίου 1944. Σαν σήμερα…
 • Τιμή στον Οδυσσέα Ελύτη!..
  Σήμερα η Google, το παγκόσμιο αυτό διαδικτυακό σύστημα, έχει αφιερωμένο το λογότυπό της στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη! Ας θυμηθούμε κάτι από το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», που είναι και επίκαιρο λόγω των ημερών και με δεδομένο το γεγονός ότι ό ίδιος ο ποιητής μας ήταν πολεμιστής του Έπους του ’40 στα αλβανικά βουνά!..
 • Η ρόκα της γιαγιάς!..
  Ένα ποίημα αφιερωμένο στη ρόκα της γιαγιάς, που έγνεθε τότε το μαλλί στριφογυρίζοντας το σφοντύλι και αφήνοντάς μας να πλάθουμε τα δικά μας όνειρα!.. Είναι η ρόκα της γιαγιάς, της όποιας γιαγιάς, δικής μας ή ξένης, που την τρώνε τα παράπονα και τα βάσανα της ζωής αλλά δεν έχει πού να τα ξομολογηθεί και το μόνο πράγμα που κάνει είναι να γνέθει... να γνέθει... να γνέθει ... χωρίς μιλιά, χωρίς φωνή!...