Κατηγορίες

Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Πανούλη μου, στον τίμιο που άρχισες αγώνα...
  Πανούλη μου, στον τίμιο που άρχισες αγώνα...
  Ένα μικρό ποίημα, αφιερωμένο σ’ ένα πολύ αγαπητό και οικείο πρόσωπο, τον ανιψιό μου, Παναγιώτη Ανδρέου Σακκέτο, ο οποίος, θέλοντας να προσφέρει κι αυτός κάτι από την δική του δημιουργική ικμάδα, θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Πνοή - Ηράκλειο», στο οποίο ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Κυριάκος Κουτρούλης!.. Από καρδιάς: Καλή επιτυχία!...
 • Η διαχρονική πένα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!..
  Η διαχρονική πένα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!..
  Ακόμη και σήμερα, εν σωτηρίω έτει 2014, πολλά διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, θυμίζουν κάτι από τις δικές μας γειτονιές, τις δικές μας ρούγες, όπου τα αθώα κουτσομπολιά και τα πειράγματα μεταξύ των φτωχών ανθρώπων, ήταν «το αλάτι και το πιπέρι» της εποχής εκείνης!... Διαβάστε τον «Κακόμη»!.. Ίσως συγκινηθείτε και σεις!...
 • «Ήθελα νάμουν τσέλιγκας»!..
  «Ήθελα νάμουν τσέλιγκας»!..
  Με την ευκαιρία της πολυπόθητης ημέρας της Ανάστασης του Χριστού, μια μέρα που πολλοί Έλληνες θέλουν να εορτάσουν με τον δικό τους τρόπο την Πασχαλιά, ας θυμηθούμε για λίγο τον ποιητή του βουνού και της στάνης, Κώστα Κρυστάλλη, ποιος ήταν και τι έγραφε σε τρία χαρακτηριστικά ποιήματά του!... Αξίζει τον κόπο να τον διαβάσουμε!...
 • Μπορεί η Λογοτεχνία να συμβάλει σήμερα στην ανόρθωση του Κράτους;
  Μπορεί η Λογοτεχνία να συμβάλει σήμερα στην ανόρθωση του Κράτους;
  Η απάντησή μας είναι ασφαλώς ναι. Με μία όμως προϋπόθεση: Η λογοτεχνία να μην παρουσιάζεται ως προπαγανδιστικός μηχανισμός ορισμένων κυρίων που την χρησιμοποίησαν εδώ και ολόκληρες δεκαετίες για να περάσουν μονάχα τα πολιτικά τους μηνύματα, προβάλλοντας μονάχα ανθρώπους της αρεσκείας τους και ενταφιάζοντας όσους δεν υποστήριζαν την ιδεολογία τους. Έτσι χάθηκαν οι μεγάλες μορφές της Ελληνικής Λογοτεχνίας και μαζί μ' αυτούς η μεγάλη προσφορά της λογοτεχνίας στον τόπο μας!..
 • Τι έγραφε ο Μιστράλ για την Ελλάδα;
  Τι έγραφε ο Μιστράλ για την Ελλάδα;
  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και σαν απάντηση σε όλους αυτούς τους ξένους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έκαναν μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας, της τροφού των δικών τους γραμμάτων και τεχνών, δηλαδή του δικού τους πολιτισμού, θα τους αφιερώσουμε ένα ποίημα του Γάλλου ποιητή, Φρεντερίκ Μιστράλ (1830-1914), σε μετάφραση Κωστή Παλαμά, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ίσως συνειδητοποιήσουν το λάθος τους!..
 • Πόσο άγνωστες είναι σήμερα κολοσσιαίες λογοτεχνικές μορφές στον τόπο μας;
  Πόσο άγνωστες είναι σήμερα κολοσσιαίες λογοτεχνικές μορφές στον τόπο μας;
  Διαβάστε, για παράδειγμα, τι έγραφε ο πατριάρχης της ελληνικής δημοσιογραφίας, Βλάσσης Γαβριηλίδης, για τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, εξάδελφο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Κείμενα τα οποία σπανίζουν, για να μην πούμε δεν υπάρχουν πλέον ή αδυνατούν να τα συντάξουν σήμερα οι νέοι δημοσιογράφοι και λογοτέχνες!...
 • Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη!..
  Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη!..
  Οι απόψεις του μεγάλου Έλληνα μυθιστοριογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του δικού μας «Κυρ-Αλέξανδρου», για τα Χριστούγεννα, την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης με θέματα γύρω από την Γέννηση του Κυρίου, τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και όχι μόνον!...
 • «Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου»!..
  «Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου»!..
  Το εκπληκτικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου 1906 στο τεύχος 141-142 του δεκαπενθήμερου φιλολογικού περιοδικού Παναθήναια! Ο «Άγιος των Γραμμάτων» εστιάζει το θέμα του στο εκκλησάκι της Παναγίας της Πρέκλας στη Σκιάθο. Στο προαύλιο του ναϊσκου υπάρχει μια μικρή προχειροκτισμένη καλύβα, όπου ζει σαν καλόγηρος ένας πρώην άρχοντας του τόπου, ο Φραγκούλης Κ. Φραγκούλας, που αναπολεί τις καλές και κακές στιγμές της ζωής του!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών