Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Οι σκηνίτες των ορέων!..
  Μπορεί η καθημερινότητα να έχει απογοητεύσει τον Έλληνα με όλα εκείνα που ακούει και του μελαγχολούν την ψυχή, ωστόσο υπάρχουν ακόμη Έλληνες που βιώνουν την κάθε ικμάδα της φυσικής τους ζωής μέσα στην ίδια τη φύση, τα βουνά και τα λαγκάδια, τις ρεματιές και τα πλατάνια!.. Είναι αυτοί «οι σκηνίτες των ορέων», όπως ο κ. Περικλής Τσιούτσιος, που κάθε πνοή τους στα βουνά είναι μια συνομιλία με τον ίδιο τον Θεό!..
 • Η Ελλάδα γεννάει νέους ποιητές;
  Αν ορισμένοι κύριοι νόμισαν ότι με την οικονομική κρίση θα υποδουλώσουν τη φρόνηση και το πνεύμα των νέων Ελλήνων είναι γελασμένοι!.. Η ποίηση, αυτή η κρυστάλλινη σκέψη, που γίνεται δημιουργική και εποικοδομητική στους νέους μας, είναι πανταχού παρούσα!.. Διαβάστε ορισμένους ποιητικούς στοχασμούς του νεαρού ποιητή Σωτήρη Μπεκάκου!.. Νομίζω, ότι αξίζει τον κόπο!.
 • «Η άκρα ταπείνωσις»!..
  Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα, που αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεό ή προς τον συνάνθρωπό τους; Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, αυτός ο ρομαντικός και τόσο ευαίσθητος ποιητής, έχει το λόγο!..
 • Βρήκα, παιδιά, την ερημιά…
  Βρήκα, παιδιά, την ερημιά, στον κόσμο για να ζήσω, εκεί που θα ‘θελα Θεό να βρω για να μιλήσω! Να πω τον πόνο μου κι εγώ μες τη ζωή ετούτη, που όλοι ζουν χωρίς ψωμί και άλλοι μες τα πλούτη!..
 • Τι μυστήριο έχει αλλάξει στην Κρητική Λογοτεχνία;
  Διαβάστε, για παράδειγμα, πώς η γνώμη ότι η «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι μεν ένα «μυστήριο», δηλαδή λειτουργικό δράμα από αυτά που ήταν πολύ διαδεδομένα κατά το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, αλλά σήμερα αυτή η αντίληψη δεν θεωρείται σωστή, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας απομάκρυνε το έργο του από τη βιβλική παράδοση και το προσάρμοσε με πολλή επιτυχία στη σκηνική οικονομία!
 • Είπες• «Θα πάγω σ' άλλη γη, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα…»!
  Διαβάστε ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, με τίτλο: «Η πόλις», το οποίο μελοποίησε η σπουδαία Ελληνίδα μουσουργός, Ελένη Καραΐνδρου, για να τιμήσει τον υπέροχο αλεξανδρινό δημιουργό και υπερνέφελο ποιητή μας, που διαβάστηκε από εκατομμύρια Έλληνες και ξένους σε όλο τον κόσμο!...
 • Τι έγραφε ο Νίκος Καρούζος για την Ορθοδοξία;
  Διαβάστε τι έγραφε σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καρούζος, μια από τις πιο αξιόλογες μορφές του σύγχρονου ποιητικού λόγου, για την Ορθοδοξία! ... "θυμίαμα ἡ γαλάζια ὀσμὴ κι ὁ καπνὸς ἀσημένιος / κερὶ νὰ στάζῃ ὁλοένα στὰ παιδόπουλα..."
 • Ο τσιγγάνος…
  Ένα έντεχνο ποίημα, αφιερωμένο στον Μανώλη Αγγελόπουλο, για τη φυλή του, που επί αιώνες ζει στην Ελλάδα και διάγει πλάνητα βίον. Μια φυλή που αγνοήσαμε για να υποδεχθούμε αλλοδαπούς, ενώ ο ίδιος ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής στον τελευταίο δίσκο του είχε τον υπερήφανο τίτλο: «Έλληνας είμαι»!..
 • Δέσποινα Μαγγίρα!..
  Για ένα κορίτσι όμορφο θέλω να γράψω ποίημα, είναι πανάξια ηθοποιός, η Δέσποινα η Μαγγίρα!Στα μάτια της κοιτάζεται ο ήλιος και ζηλεύει και η σελήνη από ψηλά θέλει να τη μαγεύει!..Τι ομορφιά μα και τι φως σκορπίζει η ματιά της, είναι πεντάμορφη, ψηλή κι έχει το χάρισμά της! Ποια μάνα να τη γέννησε, ποιος τόπος να τη θέλει, που όπου βρεθεί το στόμα της θα βγάζει πάντα μέλι!..
 • Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ!..
  Ένα επίκαιρο ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για τη νέα (ανασχηματισθείσα) Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου με πολλούς υπουργούς που άλλοι εξ αυτών είναι σοβαροί, άλλοι έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους και άλλοι… Πέραν αυτών μία επισήμανση, που ίσως είναι χρήσιμη για όλους μας!..
 • Ποίημα, όπως λέμε ορφικό...
  Ένα ποίημα του Τέλλου Άγρα, έτσι όπως το έβλεπε με τα μάτια εκείνης της εποχής, σμιλεύοντας πάνω στο χαρτί την ίδια του τη σκέψη, που πλημμύρισε τα συναισθήματά του από αγάπη -και μόνο από αγάπη- προς τον άνθρωπο!...
 • Τι είδε ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε τον «Επιτάφιο»;
  Μερικά αποσπάσματα από το περίφημο έργο του Γιάννη Ρίτσου: «Επιτάφιος», όπου ο μεγάλος Έλληνας ποιητής πιάνει την πέννα του και γράφει για μια μάνα που θρηνεί το σκοτωμένο γιο της, πάνω στο άψυχο κορμί του, κι ενώ γύρω της -όπως γράφουν- περνούσαν αδιάφοροι διαδηλωτές και όργανα της τάξης!..
 • «... Με το πουκάμισο χακί, κατάρα οι ξένοι κι οι εδικοί»!..
  Ένα προφητικό ποίημα του Νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος περιγράφει με μοναδικό τρόπο μια Ελλάδα, που ενώ γνωρίζει να χτίζει ή να οικοδομεί πολιτισμούς, κάποιοι επιθυμούν να γκρεμίζει τα όποια παραδοσιακά ή πολιτισμικά της στοιχεία!.. "Κι από το στόμα την μπουκιά, πάνω στην ώρα τη γλυκιά, του τηνε παίρνουνε κι αυτή, Χαρά στους που 'ναι οι Δυνατοί!..". Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει ο Ήλιος ο Ηλιάτορας!..
 • Τι είχε γράψει ο Κώστας Καρυωτάκης για το άγαλμα της ελευθερίας;
  Το άγαλμα της ελευθερίας, που κοσμεί εδώ και δεκάδες χρόνια το νησί της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, για το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι απομίμηση αρχαίου ελληνικού συμβόλου, είχε γράψει ένα ποίημα ο Κώστας Καρυωτάκης. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί λέει πως πολλοί θα το παρομοιάσουν με το πορτρέτο του Dorian Gray!..