Ελληνική Λογοτεχνία

Ελληνική Λογοτεχνία

Η Ελληνική Ποίηση και Πεζογραφία μέσα από κείμενα και άρθρα, που έχει γράψει και ερευνήσει ο Άγγελος Π. Σακκέτος , καταθέτοντας το απόσταγμα της δικής του ψυχής, έχοντας ως οδηγό τον  "Κυρ-Αλέξανδρο", την μεγάλη αυτή μορφή της Νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας, τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πίστευε πολύ στην Ελλάδα και τον Χριστό, λέγοντας με παράπονο στο προοίμιο του διηγήματός του «Λαμπριάτικος ψάλτης» τούτα τα λόγια: «Αλλά Γραικύλος της σήμερον, όστις θέλει να κάμη δημοσία τον άθεον ή τον κοσμοπολίτην, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάση εις ύψος και φανή και αυτός γίγας. Το ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη διά παντός ανάγκην της θρησκείας του»!..
 

 • Ο αρκουδιάρης!..
  Βάρα μου το ντέφι, γύφτο, βάρα το και μη μιλάς, κάθε ντέρτι στη καρδιά μου, σαν μαχαίρι με τρυπάει και κανείς δε μου μιλάει στην απέραντη ερημιά… Βάρα μου, το ντέφι, γύφτο, βάρα το και μη γελάς, κάπου φώλιασε ο πόνος και το καραβάνι πάλι για τον ξένο τόπο πάει κει που χαίρεται η ανθρωπιά!..
 • Έρχονται τα Χριστούγεννα…
  Έρχονται τα Χριστούγεννα!.. Χριστέ μου πού θα είσαι; Θα είσαι εκεί στη Βηθλεέμ στους λιγοστούς ανθρώπους, που προσκυνούν τη Φάτνη Σου εκεί στους Άγιους Τόπους, ή μήπως δεν θα γεννηθείς άρα θα προσποιείσαι;
 • Στο χωριό μας που δεν είναι κι ομορφότερο στην πλάση…
  «Κάτω στὰ Βουρλίδικα, καθὼς κατηφορίζεις ἀπὸ τίς Βίγλες, ἀνάμεσα Πλατάνου καὶ Πετράλωνα, σιμὰ στῆς Γανωτίνας τὸν Μύλον, ἐκεῖ κατεβαίνει τὸ ῥεῦμα, χείμαῤῥος, νᾶμα, δρόσος καὶ ἴαμα, ἀπὸ τὰ ὄρη τοῦ Θεοῦ. Ἐκεῖ εὐφροσύνη ὀρνέων, ἐπαύλεις Σειρήνων, καὶ καλάμη καὶ χλόη· ἐκεῖ τὸ ὄμμα ἀπολαύει γωνίαν παραδείσου, καὶ ἡ ψυχὴ δροσίζεται ὡς σώφρων Ἄννα, κινοῦσα τὰ χείλη εἰς προσευχήν, χωρὶς ν᾿ ἀκούεται ἡ φωνή της, φωνὴ μυστηριωδῶς ψιθυρίζουσα εἰς τὴν καρδίαν: «Σὺ ἐποίησας πάντα τὰ ὡραῖα τῆς γῆς, θέρος καὶ ἔαρ, σὺ ἔπλασας αὐτά» (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τ’ αερικό στο δένδρο).
 • Θέλω να χτίσω ένα σπιτάκι...
  Η συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν διαβάζει το ποίημα του Κωστή Παλαμά: «Θέλω να χτίσω ένα σπιτάκι», αφού ο κάθε στίχος ή η κάθε ρίμα του δονεί συνθέμελα την ψυχή του ανθρώπου, όπως της ταπεινότητάς μας, όταν αντικρίζει το ταπεινό σπιτάκι που γεννήθηκε (πάνω φωτογραφία) και τώρα, όπως λέει ο ποιητής: «στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει»!..
 • Οι σκηνίτες των ορέων!..
  Μπορεί η καθημερινότητα να έχει απογοητεύσει τον Έλληνα με όλα εκείνα που ακούει και του μελαγχολούν την ψυχή, ωστόσο υπάρχουν ακόμη Έλληνες που βιώνουν την κάθε ικμάδα της φυσικής τους ζωής μέσα στην ίδια τη φύση, τα βουνά και τα λαγκάδια, τις ρεματιές και τα πλατάνια!.. Είναι αυτοί «οι σκηνίτες των ορέων», όπως ο κ. Περικλής Τσιούτσιος, που κάθε πνοή τους στα βουνά είναι μια συνομιλία με τον ίδιο τον Θεό!..
 • Η Ελλάδα γεννάει νέους ποιητές;
  Αν ορισμένοι κύριοι νόμισαν ότι με την οικονομική κρίση θα υποδουλώσουν τη φρόνηση και το πνεύμα των νέων Ελλήνων είναι γελασμένοι!.. Η ποίηση, αυτή η κρυστάλλινη σκέψη, που γίνεται δημιουργική και εποικοδομητική στους νέους μας, είναι πανταχού παρούσα!.. Διαβάστε ορισμένους ποιητικούς στοχασμούς του νεαρού ποιητή Σωτήρη Μπεκάκου!.. Νομίζω, ότι αξίζει τον κόπο!.
 • «Η άκρα ταπείνωσις»!..
  Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα, που αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεό ή προς τον συνάνθρωπό τους; Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, αυτός ο ρομαντικός και τόσο ευαίσθητος ποιητής, έχει το λόγο!..
 • Βρήκα, παιδιά, την ερημιά…
  Βρήκα, παιδιά, την ερημιά, στον κόσμο για να ζήσω, εκεί που θα ‘θελα Θεό να βρω για να μιλήσω! Να πω τον πόνο μου κι εγώ μες τη ζωή ετούτη, που όλοι ζουν χωρίς ψωμί και άλλοι μες τα πλούτη!..
 • Τι μυστήριο έχει αλλάξει στην Κρητική Λογοτεχνία;
  Διαβάστε, για παράδειγμα, πώς η γνώμη ότι η «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι μεν ένα «μυστήριο», δηλαδή λειτουργικό δράμα από αυτά που ήταν πολύ διαδεδομένα κατά το Μεσαίωνα στην Ευρώπη, αλλά σήμερα αυτή η αντίληψη δεν θεωρείται σωστή, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας απομάκρυνε το έργο του από τη βιβλική παράδοση και το προσάρμοσε με πολλή επιτυχία στη σκηνική οικονομία!
 • Είπες• «Θα πάγω σ' άλλη γη, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα…»!
  Διαβάστε ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, με τίτλο: «Η πόλις», το οποίο μελοποίησε η σπουδαία Ελληνίδα μουσουργός, Ελένη Καραΐνδρου, για να τιμήσει τον υπέροχο αλεξανδρινό δημιουργό και υπερνέφελο ποιητή μας, που διαβάστηκε από εκατομμύρια Έλληνες και ξένους σε όλο τον κόσμο!...
 • Τι έγραφε ο Νίκος Καρούζος για την Ορθοδοξία;
  Διαβάστε τι έγραφε σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καρούζος, μια από τις πιο αξιόλογες μορφές του σύγχρονου ποιητικού λόγου, για την Ορθοδοξία! ... "θυμίαμα ἡ γαλάζια ὀσμὴ κι ὁ καπνὸς ἀσημένιος / κερὶ νὰ στάζῃ ὁλοένα στὰ παιδόπουλα..."
 • Ο τσιγγάνος…
  Ένα έντεχνο ποίημα, αφιερωμένο στον Μανώλη Αγγελόπουλο, για τη φυλή του, που επί αιώνες ζει στην Ελλάδα και διάγει πλάνητα βίον. Μια φυλή που αγνοήσαμε για να υποδεχθούμε αλλοδαπούς, ενώ ο ίδιος ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής στον τελευταίο δίσκο του είχε τον υπερήφανο τίτλο: «Έλληνας είμαι»!..
 • Δέσποινα Μαγγίρα!..
  Για ένα κορίτσι όμορφο θέλω να γράψω ποίημα, είναι πανάξια ηθοποιός, η Δέσποινα η Μαγγίρα!Στα μάτια της κοιτάζεται ο ήλιος και ζηλεύει και η σελήνη από ψηλά θέλει να τη μαγεύει!..Τι ομορφιά μα και τι φως σκορπίζει η ματιά της, είναι πεντάμορφη, ψηλή κι έχει το χάρισμά της! Ποια μάνα να τη γέννησε, ποιος τόπος να τη θέλει, που όπου βρεθεί το στόμα της θα βγάζει πάντα μέλι!..
 • Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ!..
  Ένα επίκαιρο ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για τη νέα (ανασχηματισθείσα) Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου με πολλούς υπουργούς που άλλοι εξ αυτών είναι σοβαροί, άλλοι έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους και άλλοι… Πέραν αυτών μία επισήμανση, που ίσως είναι χρήσιμη για όλους μας!..