Απαντήσεις σε Ερωτήσεις

Απαντήσεις σε Ερωτήσεις

Διάφορες απαντήσεις που δόθηκαν από τον Άγγελο Π. Σακκέτο σε καλοπροαίρετα ερωτήματα τηλεθεατών, ακροατών ή αναγνωστών, γύρω από θέματα Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού ή Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, και οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ή σε βιβλία μας. Η κατηγορία αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα αποκαλυπτικά στοιχεία!..

 • Περί του Δελφικού Ε
  Απάντηση στο ερώτημα ποία η γνώμη μας περί του Δελφικού Έψιλον. Ήδη στην εικόνα μας βλέπουμε την Σίβυλλα και τον Πλάτωνα. Ως γνωστόν, η Σίβυλλα η Ερυθραία είχε προφητεύει τον Ερχομό του Ιησού Χριστού στη γη με την ποιητική ακροστιχίδα: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡ(Ε)ΙΣΤΟΣ ΘΕΟΥ ΥΙΟΣ ΣΩΤΗΡ ΣΤΑΥΡΟΣ. Στο όνομα Χριστός, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρεμβάλλεται το δελφικόν Έψιλον!.
 • Η ηθική από την αρχαιότητα μέχρι τον χριστιανισμό!..
  Μερικές απαντήσεις σε μία αναγνώστρια της σελίδας μας η οποία ρωτάει για διάφορα θέματα που άπτονται της Βίβλου και κατά πόσο η ηθική, που μας διδάσκουν σήμερα ορισμένοι έχει κάποια σχέση με ορισμένα βιβλικά πρόσωπα και τα επιχειρήματα που προβάλλουν ορισμένοι με την δική τους κριτική σκέψη!..
 • Από Θεού άρξασθαι!..
  Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016. Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των οσίων και αγίων ως ακολούθως: Λέοντος πάπα Ρώμης (†461), Θωμά Α και Ιωάννου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Αγαπητού επισκόπου Σινάου του ομολογητού και θαυματουργού (†δ΄αι.). Μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου. Λέοντος και Παρηγορίου των εν Πατάροις και Πιουλίου. Διαβάστε σήμερα το Ευαγγέλιον της Ημέρας, έτσι όπως ακριβώς υπάρχει μέσα στην Αγία Γραφή (εν προκειμένω στην Καινή Διαθήκη), αλλά και τη νεοελληνική ερμηνευτική του απόδοση από τον μεγάλο Έλληνα πανεπιστημιακό δάσκαλο και θεολόγο Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα!..
 • Τι σημαίνει άραγε Ιερά Παράδοση;
  Απάντηση σε αναγνώστες της ιστοσελίδας μας σχετικά με το ποια είναι επιγραμματικά τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν ή απαρτίζουν την Ιερή Παράδοση. Με τον όρο Ιερή Παράδοση εννοούμε το σύνολο των αληθειών σχετικά με την πίστη, όπως παραδόθηκαν προφορικά από τον Ιησού Χριστό και τους αγίους Αποστόλους στην Εκκλησία. Όλες αυτές οι διδασκαλίες διδάσκονταν από την Εκκλησία με μια ιστορική ροή, που διήρκεσε αιώνες, ώσπου διατυπώθηκαν αυθεντικά από τις Οικουμενικές Συνόδους και φτάνουν αναλλοίωτες με τη χάρη του Θεού μέχρι τις ημέρες μας.
 • Πόσο αυστηρός ήταν ο Περικλής απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα;
  «Οι γυναίκες στην Αθήνα δεν πήγαιναν σχολείο, τελούσαν υπό καθεστώς κηδεμονίας και εκπροσωπούνταν από έναν «κύριον», πατέρα, αδελφό ή σύζυγο. Παντρεύονταν γύρω στα 14 και η προίκα τους ήταν αναπαλλοτρίωτη. Αυστηρά γυναικείες γιορτές ήταν τα Θεσμοφόρια, τα Αρρηφόρια, τα Σκιροφόρια, τα Στήνια και τα Αλώα. Αντίθετα, οι εταίρες παρακολουθούσαν τις θεατρικές παραστάσεις, τα μαθήματα των φιλοσόφων και παρευρίσκονταν στα συμπόσια….»
 • Η διαλεύκανση μιας απορίας σχετικά με τους Τρεις Μάγους και την περιτομή του Ιησού!..
  Απάντηση στην ερώτηση: «Πώς έγινε η περιτομή του Κυρίου την 8η μέρα μετά τη γέννησή Του στην Ιερουσαλήμ αφού λογικά όταν οι μάγοι που Τον προσκύνησαν αναχώρησαν για την πατρίδα τους παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου στον ύπνο τού Ιωσήφ και τον πρόσταξε να φύγει με την Παναγία και το Χριστό για την Αίγυπτο, οπότε πώς μπορούμε χρονολογικά να το εξηγήσουμε;»
 • Διασώθηκαν τα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας;
  Απάντηση σε φίλο της σελίδας μας ο οποίος διερωτάται πώς είναι δυνατόν να κάηκαν τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αφού, σύμφωνα με διαταγή του Πτολεμαίου, είχαν αντιγραφεί όλα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης, κάτι που σημαίνει ότι αυτά κάπου υπάρχουν;
 • Τι είναι –άραγε- η Βίβλος;
  Απάντηση σε φίλη της ιστοσελίδας μας για το τι είναι η Βίβλος, το Ιερό Βιβλίο των Χριστιανών και τι πρεσβεύει η Αγία Γραφή για όλους τους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς. Τα ιστορικά βιβλία της Αγίας Γραφής, για παράδειγμα, είναι μεν ιστορικά, περιέχουν όμως και ένα είδος θεολογίας της ιστορίας. Ο άνθρωπος δηλαδή, στοχαζόμενος πάνω στα δεδομένα που του προσφέρει η πραγματικότητα, μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα…
 • Η Επιστήμη σε σχέση με την Π. Διαθήκη και την Ελληνική Μυθολογία!..
  Απάντηση σε ορισμένα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την απομυθοποίηση ορισμένων στοιχείων όχι μόνο της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά και της Ελληνικής Μυθολογίας, όπως για παράδειγμα των θέμα των Γιγάντων – και όχι μόνο!..Τον Θεό που είναι Δημιουργός του Κόσμου, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει η Επιστήμη. Η Επιστήμη ερευνά επιστημονικά τα έργα του Κυρίου και πολλές φορές ερμηνεύει τα Δημιουργήματά Του. Το ότι έρχεται ένας βοτανολόγος, για παράδειγμα, και μας αναλύει από τι συντίθεται ένα απλό λουλούδι του αγρού, αυτό δεν σημαίνει ότι ο βοτανολόγος μπορεί να δημιουργήσει κι αυτός ένα λουλούδι!..
 • Τα αρχαία Ελληνικά ονόματα στην Ορθοδοξία και οι ελληνίζοντες χριστιανοί!
  Απάντηση σε ένα ερώτημα σχετικά με τα αρχαία ελληνικά ονόματα που «καθαιρέθηκαν» από κάποιους ιερωμένους, ενώ παλιότερα αυτά υπήρχαν στους καταλόγους της «πατρώας ιστορίας» μας! Μεγάλος κατάλογος αρχαίων ελληνικών ονομάτων, που έχουν σήμερα πολλοί Έλληνες ή ξένοι χριστιανοί, αλλά χωρίς αντίστοιχη εορτή!...
 • Υπάρχουν Έλληνες που επιθυμούν την απομυθοποίηση της Ελληνικής Μυθολογίας;
  Απάντηση σε φίλο της ιστοσελίδας μας ο οποίος ρωτάει αν υπάρχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι δίνουν σημασία ή βαρύτητα στην Ελληνική Μυθολογία και αν συμφωνούν με όλα όσα γράφει ο Ησίοδος στη «Θεογονία» του για τη «γέννηση» των «πρώτων θεών»!..
 • Η περιτομή του Ιησού ήταν φυλετική ή θρησκευτική συνήθεια;
  Απάντηση σε φίλο της ιστοσελίδας μας ο οποίος ρωτάει αν η περιτομή την οποίαν έκανε ο Ιησούς Χριστός ήταν ένα δείγμα της φυλετικής καταγωγής Του ή όχι!.. "Μωϋσής δέδωκεν υμίν την περιτομήν, ουχ ότι εκ τού Μωϋσέως εστίν, αλλ' εκ των πατέρων", είχε πει ο ίδιος ο Χριστός!..
 • Μύθος ή πραγματικότητα τα θαύματα του Ιησού;
  Απάντηση σε ερώτημα φοιτήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το αν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις για την πραγματικότητα των θαυμάτων του Χριστού, που ορισμένοι (καλοπροαίρετα, αν θέλετε) αμφισβητούν και δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιους μύθους ή φαντασίες διαφόρων ευαγγελιστών!..
 • «Μήπως πρέπει να αλλάξω το όνομά μου το οποίο θεωρώ πολύ ταπεινό;»
  Μια απάντηση σε φοιτήτρια, μία φίλη της ιστοσελίδας μας,που ονομάζεται Σταματίνα και η οποία αισθάνεται ότι το όνομά της δεν είναι και τόσο εύηχο, όπως είναι πολλά άλλα αρχαία ελληνικά ή χριστιανικά ονόματα!..