Κατηγορίες

Εκκλησία της Ελλάδος

Εκκλησία της Ελλάδος

Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην σύγχρονη πραγματικότητα και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο να πληροφορείται ο Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός σε μία εποχή όπου ο υλιστικός κόσμος επιχειρεί  να επιβληθεί σε κάθε τι πνευματικό, όπως είναι το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος!.. Κι όπως έλεγε ο Χριστός: "επί ταύτη τή πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησίαν, και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής." (Ματθ. 16, 18).


 • Τι είχε αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση;
  Τι είχε αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση;
  Διαβάστε μια συναρπαστική συνέντευξη του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, της 30ής Σεπτεμβρίου 1991 σε μια σειρά ενός μεγάλου αφιερώματος με τίτλο: «Ναζιστική Κατοχή -Ἡ Ἐκκλησία στὰ χαρακώματα- μαρτυρίες πίστης καὶ θάρρους.»
 • Κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον πολιτικό γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης!
  Κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον πολιτικό γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης!
  "...Είναι αν μη τι άλλο υποκρισία, να θες τον Δήμαρχο τελετουργό στο γάμο και τον Παπά ιερουργό στην κηδεία. Ακόμα είναι απλά ψέμα, ότι κοστίζει ακριβά ο γάμος στην Εκκλησία, όταν γνωρίζεις ότι με δωρεάν δημοσίευση της αγγελίας γάμου και μόνο €22,00 ευρώ για παράβολο δημοσίου και έξοδα αδείας, μπορείς να λάβεις την ενωτική χάρη του Αγίου Πνεύματος. Επιπλέον στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για περαιτέρω διευκόλυνση των ενδιαφερομένων πιστών μελών της τοπικής Εκκλησίας, με τους κωδικούς του taxisnet στην ιστοσελίδα της, iaath.gr , μπορούν να υποβληθούν αιτήματα ηλεκτρονικής έκδοσης εγγράφων για γάμο και βάπτιση..."
 • Πώς τίμησε η Ιερά Σύνοδος την μνήμη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα;
  Πώς τίμησε η Ιερά Σύνοδος την μνήμη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα;
  Κατά την Θεία Λειτουργία μίλησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και την πολεμική που του ασκούσαν. Ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφέρθηκε, επίσης, στην έννοια του θάρρους και κατά πόσο είναι απαραίτητο γαι την ζωή μας και τον εαυτό μας, ενώ έκανε λόγο για τον θυμό και τον φόβο.
 • Ποιο είναι το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό;
  Ποιο είναι το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό;
  Ὡς πρός τό θέμα τῶν σχέσεων τῆς χριστιανικῆς πίστεως καί τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποφεύγει τήν κηδεμονία τῆς ἐπιστημονικῆς ἀναζητήσεως καί δέν λαμβάνει θέση πάνω σέ κάθε ἐπιστημονικό ἐρώτημα. Εὐχαριστεῖ τόν Θεό πού δωρίζει στούς ἐπιστήμονες τό χάρισμα νά ἀποκαλύπτουν ἄγνωστες πτυχές τῆς θείας Δημιουργίας. Ἡ σύγχρονη ἀνάπτυξη τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν καί τῆς τεχνολογίας ἐπιφέρει ριζικές ἀλλαγές στή ζωή μας. Προσφέρει σημαντικές εὐεργεσίες ὅπως εἶναι ἡ διευκόλυνση τοῦ καθημερινοῦ βίου, ἡ ἀντιμετώπιση σοβαρῶν ἀσθενειῶν, ἡ εὐχερέστερη ἐπικοινωνία τῶν ἀνθρώπων, ἡ ἔρευνα τοῦ διαστήματος κ.λπ. Παρ΄ὅλα αὐτά, ἔχει καί ποικίλες ἀρνητικές ἐπιπτώσεις, ὅπως εἶναι ἡ χειραγώγηση τῆς ἐλευθερίας, ἡ σταδιακή ἀπώλεια πολυτίμων παραδόσεων, ἡ καταστροφή τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, ἡ ἀμφισβήτηση τῶν ἠθικῶν ἀξιῶν. Ἡ ἐπιστημονική γνώση, ὅσο κι ἄν ἐξελίσσεται μέ ταχύτατους ρυθμούς, δέν κινητοποιεῖ τήν βούληση τοῦ ἀνθρώπου, οὔτε δίνει απάντηση στά σοβαρά ἠθικά καί ὑπαρξιακά προβλήματα, στήν ἀναζήτηση γιά τό νόημα τῆς ζωῆς καί τοῦ κόσμου. Αὐτά ἀπαιτοῦν πνευματική προσέγγιση, τήν ὁποία ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐπιχειρεῖ μέ τήν Βιοηθική πού βασίζεται στήν χριστιανική ἠθική καί στήν πατερική διδασκαλία. Ταυτόχρονα μέ τόν σεβασμό τῆς ἐλευθερίας τῆς ἐπιστημονικῆς ἔρευνας ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐπισημαίνει τούς κινδύνους, οἱ ὁποῖοι ὑποκρύπτονται σέ ὁρισμένα ἐπιστημονικά ἐπιτεύγματα καί τονίζει τήν ἀξιοπρέπεια τοῦ ἀνθρώπου καί τόν θεῖο του προορισμό.
 • Οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ολοκληρώνονται αύριο με επιτυχία!..
  Οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ολοκληρώνονται αύριο με επιτυχία!..
  Στην σημερινή πρωινή Συνεδρία οι Προκαθήμενοι ασχολήθηκαν με την εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με το μικρό μήνυμα το οποίο θα διανεμηθεί κατά το τέλος των εργασιών της. Αύριο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία από τους Προκαθημένους στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Χανίων.
 • Τι ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
  Τι ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
  «Η παρούσα Σύνοδος αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκην της ενότητος όλων εν Χριστώ σε ένα κόσμο διασπασμένο και κατακερματισμένο. Αγωνιά και προβληματίζεται με τα του κόσμου πράγματα και ανταποκρίνεται φιλάνθρωπα στα αιτήματα των κατοίκων του πλανήτου, ώστε να δώση σ᾽ αυτούς ελπίδα για ένα καλύτερο, ουσιαστικότερο και δυναμικότερο μέλλον και να τους θυμίση ότι τίποτε δεν έχει χαθεί, αλλά χρειάζεται περισσότερος αγώνας, άσκηση και θυσίες. Χωρίς να επιδιώκει το καλύτερο, το ιδανικό και το απόλυτο, προσβλέπει προς το καλό και το χρηστικό για την ίδια την ανθρώπινη ζωή και κοινωνία, επειδή γνωρίζει ότι το καλύτερο και το απόλυτο είναι η καταστροφή του καλού. Κινείται με βάση την ομοφωνία, ως μία έκφραση δημιουργικής προτάσεως και συμφωνίας και όχι ως μία μέθοδο δικανικής αρνησικυρίας και ασκήσεως veto.…»
 • Τι έγραψαν γα την Πρώτη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;
  Τι έγραψαν γα την Πρώτη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;
  Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως «σήμερα τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ήταν πολύ συγκινητικό ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές των προκατόχων μας Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Επισκόπων και Λαϊκών που προετοίμασαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εδώ και εξήντα χρόνια. Αναφέρθηκαν ονόματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι πρόσφατα τα κείμενα ή η προσπάθεια. Διαρκεί δεκαετίες. Οι Προκάτοχοί μας κατέβαλλαν τεράστιο κόπο. Είχαν τη γνώση και την σοφία να θεμελιώσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Εμείς οι νεότεροι επεξεργαστήκαμε κείμενα του 1983 και του 1986, τα οποία απλώς έπρεπε να επικαιροποιήσουμε και όχι να αλλάξουμε. Αυτό έχει μία μεγάλη δυσκολία. Με τη χάρη του Θεού, όμως, φαίνεται ότι θα κλείσει αυτός ο κύκλος και για μένα αυτό είναι το πιο σπουδαίο, ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος θεμάτων που ουσιαστικά τέθηκαν πριν από δεκαετίες».
 •  Τι είναι ακριβώς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων στην Κρήτη;
  Τι είναι ακριβώς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων στην Κρήτη;
  Επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, από 17 έως 26 Ιουνίου, θα συνέλθει στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων κατά τόπους Εκκλησιών, ύστερα από προετοιμασία πολλών ετών, «για να συσκεφθεί εν Αγίω Πνεύματι και να φανερώσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε εποχή που η τοπική και παγκόσμια κοινωνία είναι γεμάτη αντιφάσεις και ανταγωνισμούς», ας διαβάσουμε μια εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία εκδόθηκε την 2αν Ιουνίου 2016 για το θέμα αυτό, ώστε ο κάθε πιστός να γνωρίζει τι είναι ακριβώς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων, που θα γίνει στην Κρήτη!
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών