Εκκλησία της Ελλάδος

Εκκλησία της Ελλάδος

Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην σύγχρονη πραγματικότητα και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο να πληροφορείται ο Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός σε μία εποχή όπου ο υλιστικός κόσμος επιχειρεί  να επιβληθεί σε κάθε τι πνευματικό, όπως είναι το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος!.. Κι όπως έλεγε ο Χριστός: "επί ταύτη τή πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησίαν, και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής." (Ματθ. 16, 18).


 • Τι είχε αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση;
  Διαβάστε μια συναρπαστική συνέντευξη του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, της 30ής Σεπτεμβρίου 1991 σε μια σειρά ενός μεγάλου αφιερώματος με τίτλο: «Ναζιστική Κατοχή -Ἡ Ἐκκλησία στὰ χαρακώματα- μαρτυρίες πίστης καὶ θάρρους.»
 • Κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον πολιτικό γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης!
  "...Είναι αν μη τι άλλο υποκρισία, να θες τον Δήμαρχο τελετουργό στο γάμο και τον Παπά ιερουργό στην κηδεία. Ακόμα είναι απλά ψέμα, ότι κοστίζει ακριβά ο γάμος στην Εκκλησία, όταν γνωρίζεις ότι με δωρεάν δημοσίευση της αγγελίας γάμου και μόνο €22,00 ευρώ για παράβολο δημοσίου και έξοδα αδείας, μπορείς να λάβεις την ενωτική χάρη του Αγίου Πνεύματος. Επιπλέον στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για περαιτέρω διευκόλυνση των ενδιαφερομένων πιστών μελών της τοπικής Εκκλησίας, με τους κωδικούς του taxisnet στην ιστοσελίδα της, iaath.gr , μπορούν να υποβληθούν αιτήματα ηλεκτρονικής έκδοσης εγγράφων για γάμο και βάπτιση..."
 • Πώς τίμησε η Ιερά Σύνοδος την μνήμη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα;
  Κατά την Θεία Λειτουργία μίλησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και την πολεμική που του ασκούσαν. Ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφέρθηκε, επίσης, στην έννοια του θάρρους και κατά πόσο είναι απαραίτητο γαι την ζωή μας και τον εαυτό μας, ενώ έκανε λόγο για τον θυμό και τον φόβο.
 • Ποιο είναι το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό;
  Ὡς πρός τό θέμα τῶν σχέσεων τῆς χριστιανικῆς πίστεως καί τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποφεύγει τήν κηδεμονία τῆς ἐπιστημονικῆς ἀναζητήσεως καί δέν λαμβάνει θέση πάνω σέ κάθε ἐπιστημονικό ἐρώτημα. Εὐχαριστεῖ τόν Θεό πού δωρίζει στούς ἐπιστήμονες τό χάρισμα νά ἀποκαλύπτουν ἄγνωστες πτυχές τῆς θείας Δημιουργίας. Ἡ σύγχρονη ἀνάπτυξη τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν καί τῆς τεχνολογίας ἐπιφέρει ριζικές ἀλλαγές στή ζωή μας. Προσφέρει σημαντικές εὐεργεσίες ὅπως εἶναι ἡ διευκόλυνση τοῦ καθημερινοῦ βίου, ἡ ἀντιμετώπιση σοβαρῶν ἀσθενειῶν, ἡ εὐχερέστερη ἐπικοινωνία τῶν ἀνθρώπων, ἡ ἔρευνα τοῦ διαστήματος κ.λπ. Παρ΄ὅλα αὐτά, ἔχει καί ποικίλες ἀρνητικές ἐπιπτώσεις, ὅπως εἶναι ἡ χειραγώγηση τῆς ἐλευθερίας, ἡ σταδιακή ἀπώλεια πολυτίμων παραδόσεων, ἡ καταστροφή τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, ἡ ἀμφισβήτηση τῶν ἠθικῶν ἀξιῶν. Ἡ ἐπιστημονική γνώση, ὅσο κι ἄν ἐξελίσσεται μέ ταχύτατους ρυθμούς, δέν κινητοποιεῖ τήν βούληση τοῦ ἀνθρώπου, οὔτε δίνει απάντηση στά σοβαρά ἠθικά καί ὑπαρξιακά προβλήματα, στήν ἀναζήτηση γιά τό νόημα τῆς ζωῆς καί τοῦ κόσμου. Αὐτά ἀπαιτοῦν πνευματική προσέγγιση, τήν ὁποία ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐπιχειρεῖ μέ τήν Βιοηθική πού βασίζεται στήν χριστιανική ἠθική καί στήν πατερική διδασκαλία. Ταυτόχρονα μέ τόν σεβασμό τῆς ἐλευθερίας τῆς ἐπιστημονικῆς ἔρευνας ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐπισημαίνει τούς κινδύνους, οἱ ὁποῖοι ὑποκρύπτονται σέ ὁρισμένα ἐπιστημονικά ἐπιτεύγματα καί τονίζει τήν ἀξιοπρέπεια τοῦ ἀνθρώπου καί τόν θεῖο του προορισμό.
 • Οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ολοκληρώνονται αύριο με επιτυχία!..
  Στην σημερινή πρωινή Συνεδρία οι Προκαθήμενοι ασχολήθηκαν με την εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με το μικρό μήνυμα το οποίο θα διανεμηθεί κατά το τέλος των εργασιών της. Αύριο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία από τους Προκαθημένους στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Χανίων.
 • Τι ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
  «Η παρούσα Σύνοδος αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκην της ενότητος όλων εν Χριστώ σε ένα κόσμο διασπασμένο και κατακερματισμένο. Αγωνιά και προβληματίζεται με τα του κόσμου πράγματα και ανταποκρίνεται φιλάνθρωπα στα αιτήματα των κατοίκων του πλανήτου, ώστε να δώση σ᾽ αυτούς ελπίδα για ένα καλύτερο, ουσιαστικότερο και δυναμικότερο μέλλον και να τους θυμίση ότι τίποτε δεν έχει χαθεί, αλλά χρειάζεται περισσότερος αγώνας, άσκηση και θυσίες. Χωρίς να επιδιώκει το καλύτερο, το ιδανικό και το απόλυτο, προσβλέπει προς το καλό και το χρηστικό για την ίδια την ανθρώπινη ζωή και κοινωνία, επειδή γνωρίζει ότι το καλύτερο και το απόλυτο είναι η καταστροφή του καλού. Κινείται με βάση την ομοφωνία, ως μία έκφραση δημιουργικής προτάσεως και συμφωνίας και όχι ως μία μέθοδο δικανικής αρνησικυρίας και ασκήσεως veto.…»
 • Τι έγραψαν γα την Πρώτη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;
  Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως «σήμερα τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ήταν πολύ συγκινητικό ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές των προκατόχων μας Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Επισκόπων και Λαϊκών που προετοίμασαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εδώ και εξήντα χρόνια. Αναφέρθηκαν ονόματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι πρόσφατα τα κείμενα ή η προσπάθεια. Διαρκεί δεκαετίες. Οι Προκάτοχοί μας κατέβαλλαν τεράστιο κόπο. Είχαν τη γνώση και την σοφία να θεμελιώσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Εμείς οι νεότεροι επεξεργαστήκαμε κείμενα του 1983 και του 1986, τα οποία απλώς έπρεπε να επικαιροποιήσουμε και όχι να αλλάξουμε. Αυτό έχει μία μεγάλη δυσκολία. Με τη χάρη του Θεού, όμως, φαίνεται ότι θα κλείσει αυτός ο κύκλος και για μένα αυτό είναι το πιο σπουδαίο, ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος θεμάτων που ουσιαστικά τέθηκαν πριν από δεκαετίες».
 • Τι είναι ακριβώς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων στην Κρήτη;
  Επειδή, όπως όλοι γνωρίζουμε, από 17 έως 26 Ιουνίου, θα συνέλθει στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων κατά τόπους Εκκλησιών, ύστερα από προετοιμασία πολλών ετών, «για να συσκεφθεί εν Αγίω Πνεύματι και να φανερώσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε εποχή που η τοπική και παγκόσμια κοινωνία είναι γεμάτη αντιφάσεις και ανταγωνισμούς», ας διαβάσουμε μια εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία εκδόθηκε την 2αν Ιουνίου 2016 για το θέμα αυτό, ώστε ο κάθε πιστός να γνωρίζει τι είναι ακριβώς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων, που θα γίνει στην Κρήτη!
 • Ο Ορθόδοξος Κληρικός ποιμένας και λειτουργός στο σύγχρονο κόσμο;
  «Η παρουσία όλων αυτό μαρτυρεί και όλοι μας ακολουθούμε το δικό σας παράδειγμα. Διότι εσείς στη Σύνοδο μας διδάσκετε την αξία του να ακούμε ο ένας την γνώμη του άλλου και να προσθέτουμε ο ένας το δικό του λιθαράκι στο χτίσιμο της Συνοδικής διαγνώμης, η οποία αποτελεί την μαρτυρία της εν Ελλάδι Εκκλησίας, μαρτυρία νηφαλιότητος, ακρίβειας, ελευθερίας και την ίδια στιγμή παραμυθίας του λαού μας στην δύσκολη πραγματικότητα, την οποία βιώνει. Είναι πολύ σημαντική η ημέρα αυτή για την Θεσσαλία, για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι μαζί μας κληρικοί, εκπρόσωποι από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της περιφερείας μας».
 • Για ποιο λόγο ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ υπέβαλε την παραίτησή του από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο;
  Διαβάστε πώς και γιατί υπέβαλε την έγγραφη παραίτησή του από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ο εν λόγω Μητροπολίτης τόνισε: « Ὡς ὁ ἁμαρτωλότερος λοιπόν πάντων, συντάσσομαι μέ τόν Θεό πού διετήρησε ἀδιάφθορο, ἀδιαλώβητο καί εὐωδιάζον τό σκήνωμα τοῦ Ἁγίου Του μέσα στό βόθρο καί ὄχι μέ ἐκείνους πού τό ἔρριψαν μέσα.Ἑπομένως δέν θά συμμετάσχω στό «ἀνόσιο παίγνιο» τῆς λεγομένης Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου»!...
 • Το Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου!..
  «Όμως, σήμερα, η καρδιά μας πάλλεται από ενθουσιασμό, διότι ο Σταυρός μεταμορφώθηκε σε Ανάσταση. Διότι ζούμε την βεβαιότητα, ότι ο Αναστημένος Χριστός είναι μαζί μας, και μας κρατά από το χέρι για να μας οδηγήσει στο «Πάσχα». Για να μας χειραγωγήσει προς την έξοδο και την λύτρωση από την δύναμη της φθοράς, στην αποδοχή του πόνου χωρίς απόγνωση, στην ειρηνική αλλά δυναμική αντιπαράθεση με την απελπισία. Διότι η ελπίδα που ανέτειλε εκ του τάφου του Χριστού στηρίζει τους αγώνες μας.»
 • Η Εκκλησία δείχνει τον δρόμο στον ανθρωπισμό!..
  Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι οι Έλληνες θα αντέξουμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και ευχήθηκε τη Μεγάλη τεσσαρακοστή να σκεφτόμαστε και τους άλλους, «για να έχουμε», όπως είπε, «ένα Πάσχα ζωντανό που μας ενισχύει και μας κάνει πραγματικά ανθρώπους».
 • Τι είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη;
  «… Είναι μεγάλη η χαρά μας και η συγκίνησή μας που βρισκόμαστε σε αυτό τον χώρο, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελεί έναν αναντικατάστατο, θα έλεγα, θεματοφύλακα της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας. Θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, την υποστήριξή μου στις προσπάθειές σας, τις ακάματες προσπάθειές σας όλα αυτά τα χρόνια, να αναδείξετε τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, σε μια εποχή που δυστυχώς τα σύννεφα πυκνώνουν, που δυστυχώς αναδεικνύεται μισαλλοδοξία, μίσος , βία, ενώ θα έπρεπε να αναδεικνύεται η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η ανάγκη του διαλόγου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Οι θρησκείες πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους, να αναδεικνύουν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, όχι το μίσος και τη βία…»
 • Επιτέλους!.. Ανακηρύχθηκε Άγιος ο γέροντας Παΐσιος!..
  Στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Παϊσίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Φανάρι. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποδέχθηκε την εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής και ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Όσιον μοναχόν Παϊσιον Αγιορείτην. Διαβάστε το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Βίο του Αγίου!...