Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Το Χιούμορ του Ελληνισμού, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα στους αιώνες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη ή του Μέναδρου, τα ανέκδοτα του Διογένη, τα σατιρικά κείμενα του Γεωργίου Σουρή ή του Ανδρέα Λασκαράτου, την καυστική πένα του Εμμανουήλ Ροΐδη ή του Παναγιώτη Σούτσου, αλλά και τα ευθυμογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά ή του Αλέκου Σακελλάριου, για να φθάσουμε στον Ευγένιο Σπαθάρη, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Λάκη Λαζόπουλο ή τον Θέμο Αναστασιάδη!.. Πολλές μορφές, που εκπροσώπησαν το Ελληνικό Χιούμορ μαζί με άρθρα, μελέτες, έρευνες και συνεντεύξεις, αλλά και πολλά άλλα ευθυμογραφικά ή καλοπροαίρετα σατιρικά κείμενα του Άγγελου Π. Σακκέτου, που έχει δώσει το δικό του "παρών" και στο χώρο αυτό, ως θεατρικός συγγραφέας και ευθυμογράφος!...

 • Ένα άγνωστο χιουμοριστικό επεισόδιο μεταξύ του ολυμπιονίκη Τόφαλου και του Γιώργου Σουρή!
  Διαβάστε με ποιο τρόπο, ο θρυλικός σατιρικός μας ποιητής, Γιώργος Σουρής, ως μέλος της … «παρέας των αρουραίων» (Μωραϊτίνης, Σουρής και άλλοι λογοτέχνες) ανέλαβε να … «εκλογικεύσει» τον Δημήτρη Τόφαλο που είχε ερωτευτεί παράφορα μία πρωταγωνίστρια του Ελληνικού Θεάτρου!
 • Τι σχέση έχει ο … ευϋπόληπτος λεχρίτης με τον αρχαίο συνάδελφό του;
  Κι όμως! Λεχρίτης είναι ο γλεντζές! Γιορτάζουν του... Ασώτου, χωρίς συζύγους, φιλενάδες και «χωροφύλακες», λέει ένα δημοσίευμα των «Νέων» της 1ης Φεβρουαρίου 2010. «Το άτυπο καταστατικό μας αναφέρει ότι πίνουμε και τραγουδάμε μέχρις εσχάτων, χωρίς συζύγους, φιλενάδες και “χωροφύλακες”, για να μπορούμε ελεύθερα να εκφραστούμε». Ο κ. Χρίστος Χατζηαντωνίου, 71 ετών, που εξελέγη διά βοής πρόεδρος του Κύματος Ριζοσπαστών Λεχριτών, εδώ και περίπου πενήντα χρόνια δίνει το «παρών» στην αποκριάτικη «γιορτή των λεχριτών». Μήπως ήρθε η ώρα να το διαβάσουμε;
 • Η Φιλοσοφία του Χιούμορ!.. (1)
  Λένε πως το γέλιο είναι το οξυγόνο της ζωής!.. Και πως άνθρωπος που δεν χαμογέλασε έχασε ήδη μια μέρα από τη ζωή του!.. Τι θα λέγατε όμως να παρακολουθήσουμε μια πρωτότυπη στιχομυθία μεταξύ του πολυθρύλητου Καραγκιόζη και ενός απλού επαίτη της γνώσης, οι οποίοι ασχολούνται με τη φιλοσοφία του χιούμορ; Ας τους παρακολουθήσουμε!..
 • Πώς διακωμωδούσε ο Γεώργιος Σουρής τον έρωτα;
  Διαβάστε με ποιον τρόπο σατιρίζει τον έρωτα ο Γεώργιος Σουρής, ο αποκληθείς και Νέος Αριστοφάνης, ο οποίος με τον δικό του τρόπο διακωμωδεί το αίσθημα εκείνο για το οποίο κάθε άνθρωπος δοκιμάζεται σε κάποια στιγμή της ζωής του!...
 • Ο Γεώργιος Σουρής και οι φόροι!..
  Διαβάστε ένα σατιρικό ποίημα του Γεωργίου Σουρή, του Νέου Αριστοφάνη του Ελληνισμού, για τους φόρους που επιβάλλει το Κράτος σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτε από το 1883 που έγραψε το εν λόγω ποίημα! Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς!.. Έτσι κι αλλιώς κανένας άνθρωπος δεν έχασε χαμογελώντας στη ζωή του!..
 • Το Κόκκινο Καράβι!..
  Η εκδήλωση, παρά την αμηχανία μας, πήγε πολύ όμορφα, μοιράσαμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ψάλαμε και το «Πάει ο παλιός ο χρόνος», τιμήσαμε και τον δημοφιλή ανθρωπολόγο, Νίκο Πουλιανό (γιο του Άρη Πουλιανού) και όλα πήγαν κατ’ ευχήν, όπως θάλεγαν οι γεροντότεροι της παρέας. Εν ευθυμία τελούσαν και οι καλοί μου φίλοι Μιχάλης Τζάνογλου και Βασίλειος Κατσιαδράμης, οι οποίοι ήθελαν να περιποιηθούν με ιδιαίτερη αβρότητα τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
 • Τα ανέκδοτα του Διογένη!..
  Σαν παράδειγμα: Κάποτε που υπήρχε κίνδυνος να εισβάλουν εχθροί στην Κόρινθο, κι όλοι προετοίμαζαν με ζήλο την άμυνα της πόλης, ο Διογένης, που δεν είχε όπλα γιατί ήταν δούλος, κυλούσε με μεγάλη δραστηριότητα και θόρυβο το πιθάρι του από τη μια άκρη της πλατείας στην άλλη. Όταν τον ρώτησαν τι κάνει, απάντησε: «Ντρέπομαι ν' αδρανώ ενώ όλοι εργάζονται τόσο πολύ»!.. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί!..
 • Και άγνωστη … ροζ αποκάλυψη;
  Μια λογοτεχνική και συνάμα μία χιουμοριστική ανάλυση με θέμα την Εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που σήμερα όλοι οι ερωτευμένοι έχουν σαν δική τους γιορτή!.. Τα γλυκά και τα λουλούδια για μία ακόμη φορά θα κάνουν την παρέλασή τους από κάθε σπίτι!.. Έτσι κι αλλιώς σήμερα κάνουμε και μια ... ροζ αποκάλυψη για την ελαχιστότητά μας αφού από το σπίτι του έχουν παρελάσει όχι μία, αλλά τρεις «ερωμένες», οποίες του έχουν κλέψει την καρδιά (!!)... Αλήθεια, ποιες είναι αυτές και πώς ονομάζονται;
 • Ο νέος Αριστοφάνης του Ελληνισμού!..
  Επειδή σαν σήμερα, το 1853, γεννήθηκε ο Νέος Αριστοφάνης του Ελληνισμού, Γεώργιος Σουρής, για τον οποίον τόσοι και τόσοι διθύραμβοι έχουν γραφτεί, τι θα λέγατε να θυμηθούμε κάποια πράγματα από το βιογραφικό του σημείωμα, αλλά και ορισμένα διαχρονικά κι επίκαιρα ποιήματά του; Διαβάζουμε:
 • Μια βραδιά με τη Μαντόνα!..
  Ένα ξεκαρδιστικό χιουμοριστικό επεισόδιο, που συνέβη πριν μερικά χρόνια σε ένα ξενοδοχείο στον Πλαταμώνα, όπου η αθωότητα, αλλά και η αδολία, πολλές φορές, πέφτουν θύμα διαφόρων περίεργων και ιδιόρρυθμων ανθρώπων, οι οποίοι, εσκεμμένα ή όχι, με την συμπεριφορά τους γίνονται πρωταγωνιστές ακόμη και των πιο ευφάνταστων σεναρίων, που αναζητούν να γράψουν οι χρονογράφοι και οι ευθυμογράφοι σαν κι αυτό που θα σας διηγηθώ!.. Είπαμε: Το γέλιο είναι το οξυγόνο της ζωής του ανθρώπου!...
 • Τα ... κάλαντα του Γεωργίου Σουρή!..
  Συνήθως, παραμονές Χριστουγέννων, συνηθίζουμε –και δικαιολογημένα- να θυμόμαστε όλοι έναν Παπαδιαμάντη, έναν Κόντογλου ή έναν άλλο θρησκευόμενο λόγιο, ώστε το θέμα να συνάδει πράγματι με την σοβαρότητα της χριστιανικής αυτής ημέρας. Δεν δώσαμε όμως την απαιτούμενη προσοχή και σε ορισμένους χιουμοριστικούς Έλληνες ποιητές, όπως για παράδειγμα, ο Γεώργιος Σουρής, που έγραψαν με τον δικό τους εύθυμο τρόπο τα δικά τους ... κάλαντα. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, ένα από αυτά τα ποιήματά του!..
 • Η Ελληνική Γελοιογραφία ως πνεύμονας οξυγόνου των Ελλήνων!.. (1)
  Σήμερα ο φίλος μου, ο Σπύρος Ορνεράκης, έχει την ονομαστική του εορτή. Κι ο Άγγελος Παν. Σακκέτος, ήταν το μόνο δώρο που θα μπορούσε να του κάνει. Ένα αφιέρωμα με ένα κείμενο όπου τα Αρχιγράμματα των παραγράφων σχηματίζουν το ονοματεπώνυμό του!.. Το ίδιο και με τον άλλο μεγάλο Έλληνα σκιτσογράφο ή γελοιογράφο, τον Γιάννη ΚΥΡ (Κυριακόπουλο) τους οποίους και ευχαριστώ για την διαδικτυακή τους φιλία!... Και ως Έλληνας ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γεγονός ότι επί τόσες δεκαετίες χαρίζουν το χαμόγελο στον ελληνικό λαό. Το γέλιο, που όπως οι ίδιοι λένε, είναι το οξυγόνο της ζωής του λαού!..
 • Μες τα Νικολοβάρβαρα!..
  Μια κατάθεση ψυχής και καρδιάς!.. Μια πραγματική εξομολόγηση για τον τρόπο παρακολούθησης κάποιων σχολικών μαθημάτων τα οποία –και τότε- τραυμάτιζαν την ψυχή μας και δεν την γιάτρευαν, όπως νομίζαμε πως ήταν η Παιδεία, έστω και αν οι ρίζες της ήσαν πάντα πικρές!... Διαβάστε ένα χιουμοριστικό επεισόδιο, με μια απρόσμενη εξέλιξη, στην Ε΄ Γυμνασίου, του τότε Εξαταξίου Γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων και πώς «ψιχάλιζε» η καρδιά μας και για άλλα θέματα!..
 • Και επιστημονικές διερευνήσεις του γέλιου ή του χιούμορ;
  Διαβάστε για ένα Συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από τη Φοιτητική Πρωτοβουλία Διεπιστημονικών Δράσεων. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του ΑΠΘ και αποσκοπεί στη διοργάνωση συνεδρίων σε ζητήματα που βρίσκονται στο κέντρο του προβληματισμού και του ενδιαφέροντος των νέων. Ένα μονάχα: «Χαμογελώντας με την Βίβλο» είναι ο τίτλος μίας εισήγησης του Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει και να αναδείξει τα σημεία όπου διαφαίνεται το ανθρώπινο στοιχείο του χιούμορ μέσα στα ιερά κείμενα!.. Διαβάστε το κείμενο!...