Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Το Χιούμορ του Ελληνισμού, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα στους αιώνες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη ή του Μέναδρου, τα ανέκδοτα του Διογένη, τα σατιρικά κείμενα του Γεωργίου Σουρή ή του Ανδρέα Λασκαράτου, την καυστική πένα του Εμμανουήλ Ροΐδη ή του Παναγιώτη Σούτσου, αλλά και τα ευθυμογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά ή του Αλέκου Σακελλάριου, για να φθάσουμε στον Ευγένιο Σπαθάρη, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Λάκη Λαζόπουλο ή τον Θέμο Αναστασιάδη!.. Πολλές μορφές, που εκπροσώπησαν το Ελληνικό Χιούμορ μαζί με άρθρα, μελέτες, έρευνες και συνεντεύξεις, αλλά και πολλά άλλα ευθυμογραφικά ή καλοπροαίρετα σατιρικά κείμενα του Άγγελου Π. Σακκέτου, που έχει δώσει το δικό του "παρών" και στο χώρο αυτό, ως θεατρικός συγγραφέας και ευθυμογράφος!...

 • Αρχαίο χιούμορ!..
  Τι θα έλεγε –άραγε- στους Αθηναίους πολίτες ο υπερνέφελος Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης αν έφθανε σήμερα στην πόλη της Παλλάδος Αθηνάς και έβλεπε αυτά που αντικρίζουμε καθημερινά όλοι εμείς οι απόγονοί του!. Μια χιουμοριστική –αν θέλετε- προσέγγιση του θέματος, που λέει όμως σκληρές αλήθειες!..
 • «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε; ...»
  Χιούμορ το ελληνικόν!.. Καθημερινές και εύθυμες διηγήσεις γραφικών ανθρώπων της υπαίθρου, που πολλές φορές η ζωή ή τα καμώματά τους, τους κάνουν ακόμη πιο εύθυμους και γραφικούς απ’ ό,τι φαντάζονται οι ίδιοι!... Το χιούμορ, όπως και να το κάνουμε, είναι το οξυγόνο της ζωής!... Ωστόσο, πολλές φορές, μέσα σ' αυτούς τους ανθρώπους πολλοί Έλληνες βλέπουν τον άλλο εαυτό τους!.. Το ίδιο τον καθρέπτη τους!..
 • «Ο παπαγάλος» του Ζαχαρία Παπαντωνίου!..
  Ένα από τα αριστουργηματικά χιουμοριστικά ποιήματα του πιο γλαφυρού Έλληνα ποιητή, Ζαχαρία Παπαντωνίου (1877-1940), του Καρπενησιώτη λογοτέχνη, δημοσιογράφου και ακαδημαϊκού, του οποίου όλα τα ποιήματα έχουν συγκινήσει τον Ελληνισμό, όπως ακριβώς μας το θυμίζει σήμερα η πανέμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Γωγώ Γαρυφάλλου!
 • Στην εποχή των μαϊμούδων!..
  «Εσχάτως –λέει ένας ευθυμογράφος σχολιαστής- - ανακαλύψαμε και μαϊμού γιατρούς. ΄Ενας από αυτούς χειρουργούσε για χρόνια σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς να έχει δίπλωμα χειρουργού! Μήπως είχε δίπλωμα γιατρού; Πολύ αμφιβάλουμε…»
 • Πόσο χρήσιμο ήταν το γέλιο στην αρχαιότητα;
  Μια ευχάριστη συζήτηση με έναν εξαίρετο Έλληνα, μύστη της πληροφορικής επιστήμης και με αρκετή διάθεση χιούμορ, τον κ. Αλέξη Σαρωνίτη, ο οποίος, αντικρίζοντας την εκπληκτική Ελληνίδα καλλονή, Σάσα Μπάστα, αλλά και την αστραφτερή Όλγα Φαρμάκη, μας θυμίζει τρία ωραία στιγμιότυπα από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Αξίζει τον κόπο να τα διαβάσουμε:
 • Ο Μιχαήλ Άγγελος και η … Φαίη Σκορδά!
  Μία χιουμοριστική και παράλληλα εγκυκλοπαιδική προσέγγιση ενός θέματος, που έχει σχέση με την πανέμορφη και γοητευτική τηλεπαρουσιάστρια, Φαίη Σκορδά, με βάση όσα η ίδια αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Nitro!..
 • «Με εκλογές εν όψει…»!
  Διαβάστε με ποιον τρόπο σατιρίζει το προεκλογικό κλίμα της εποχής του ο Γεώργιος Σουρής, που θεωρήθηκε ο Νέος Αριστοφάνης του Ελληνισμού, αφού ανέκαθεν η προεκλογική περίοδος διακρινόταν με παροχολογίες και υποσχεσιολογίες!...
 • Υπήρχαν και στην αρχαιότητα άτομα που δήθεν έπασχαν από … ψυχικές ασθένειες;
  Χιουμοριστικό το θέμα, αλλά διαβάστε τι γινόταν στην αρχαία πόλη της Φωκίδας, Αντικύρα ή Αντίκυρρα, όπου φύτρωνε το χόρτο ελλέβορος το οποίο είχε καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιόταν για τη θεραπεία της ψυχοπάθειας. Για το λόγο αυτό πήγαιναν πολλοί στην Αντικύρα και η φράση «Αντίκυρά σε δει» ισοδυναμούσε με το «ελλεβόρου σε δει». Αυτό λεγόταν από τους αρχαίους περιπαιχτικά, για άτομα που δήθεν έπασχαν από ψυχικές αρρώστιες!..
 • Τι είχε γράψει ο Γεώργιος Σουρής για τα Μνημεία του Παρθενώνος;
  Διαβάστε το σατιρικό ποίημα: «Ο σκαρτάδος» του νέου Αριστοφάνη το Ελληνισμού, Γεωργίου Σουρή, για να δούμε, πέραν των άλλων, και το πνεύμα που επικρατούσε σε μία εποχή όπου οι Έλληνες δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, όπως ακριβώς σήμερα, που η Τρόϊκα μας έκανε να προβληματιζόμαστε για πάρα πολλά θέματα και όχι μόνο εκείνα που ίσως θα έπρεπε να ήταν η πρώτη προτεραιότητά μας!
 • Τι είχε αποκαλύψει ο Φρέντυ Γερμανός για τον Αλέκο Σακελλάριο;
  Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό κείμενο του μεγάλου Έλληνα δημοσιογράφου, χρονογράφου και ευθυμογράφου Φρέντυ Γερμανού για τον Αλέκο Σακελλάριο, που -όπως λέει- ίσως, ήταν ο εξυπνότερος Έλληνας!..
 • Πού είναι το χιούμορ των πολιτικών;
  Το αστείο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση , έλεγε ο «πρωθυπουργός της νίκης», Winston Churchill. Είναι το οξυγόνο της ζωής, έλεγαν οι θυμόσοφοι. Κι όμως, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που κάποτε έσφυζε από πνευματώδεις ανθρώπους, σήμερα το χιούμορ «βγαίνει με το σταγονόμετρο», όπως λέει ο λαός μας. Αλήθεια, γιατί το γέλιο χαρίζει δύναμη και ευεξία στους πολιτικούς μας;
 • Έχουν χιούμορ οι Ελληνίδες;
  Σε μια εποχή όπου το πραγματικό χιούμορ έχει εξαφανιστεί από τα χείλη των ανθρώπων, η ιστορική έρευνα αποκαλύπτει το πηγαίο χιούμορ πουν διέθεταν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ελληνίδες, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διαβάστε τι λέμε παρακάτω και θα αντιληφθείτε αμέσως ότι στη ζωή των Ελλήνων, απ’ τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, το οξυγόνο ήταν το χιούμορ του!..
 • Τι σχέση έχει η Αφροδίτη με τον … Αυγερινό;
  Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά Φωσφόρος είναι το όνομα που κάποτε έδιναν στον Αυγερινό, το πρωινό αστέρι, το οποίο ονόμαζαν και Εωσφόρο. Το όνομά του μεταφρασμένο στα λατινικά είναι Lucifer• στην ποίηση είναι συχνά η προσωποποίηση του άστρου που αναγγέλλει την Αυγή και φέρνει το φως της ημέρας! Όσο για την Αφροδίτη … διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
 • Ξυπνάτε Ρωμηοί!..
  Άλλο ένα σατιρικό ποίημα του κ. Νικόλα Γιαννακόπουλου – Σουρή, του δισέγγονου του Γεωργίου Σουρή, με το οποίο επιχειρεί να «ξυπνήσει το λαό» με όλα όσα τεκταίνονται εις βάρος του. Τίτλος του ποιήματος: «Ξυπνάτε Ρωμηοί»!.. Απολαύστε το, όπως ακριβώς το αφιερώνει στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της ιστοσελίδας μας!..