Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Το Χιούμορ του Ελληνισμού, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα στους αιώνες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη ή του Μέναδρου, τα ανέκδοτα του Διογένη, τα σατιρικά κείμενα του Γεωργίου Σουρή ή του Ανδρέα Λασκαράτου, την καυστική πένα του Εμμανουήλ Ροΐδη ή του Παναγιώτη Σούτσου, αλλά και τα ευθυμογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά ή του Αλέκου Σακελλάριου, για να φθάσουμε στον Ευγένιο Σπαθάρη, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Λάκη Λαζόπουλο ή τον Θέμο Αναστασιάδη!.. Πολλές μορφές, που εκπροσώπησαν το Ελληνικό Χιούμορ μαζί με άρθρα, μελέτες, έρευνες και συνεντεύξεις, αλλά και πολλά άλλα ευθυμογραφικά ή καλοπροαίρετα σατιρικά κείμενα του Άγγελου Π. Σακκέτου, που έχει δώσει το δικό του "παρών" και στο χώρο αυτό, ως θεατρικός συγγραφέας και ευθυμογράφος!...

 • Ο Ρωμηός στην Κόλαση!..
  Απολαύστε σήμερα ένα άλλο σατιρικό ποίημα του κ. Νικόλα Γιαννακόπουλου-Σουρή, του δισέγγονου του Γεωργίου Σουρή, που θα μας αιφνιδιάζει τακτικά με τα τελευταία σατιρικά ποιήματα, που αφιερώνει στην ιστοσελίδα μας και, φυσικά, στους χιλιάδες αναγνώστες και αναγνώστριές μας!.. Τίτλος του σημερινού σατιρικού ποιήματος: «Ο Ρωμηός στην Κόλαση»!...
 • Δηλαδή υπάρχουν και αστρολόγοι για … γέλια;
  Διαβάστε τι είχε αποκαλυφτεί προ ενός έτους από γνωστή τηλεφημερίδα, για έναν δημοφιλή αστρολόγο στη Σρι Λάνκα, που όλα τα είχε προβλέψει, εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος θα οδηγείτο στη … φυλακή!
 • Όταν θυμώνει ο Ρωμηός!..
  Διαβάστε ένα σατιρικό ποίημα του Γεωργίου Σουρή για τον ευερέθιστο χαρακτήρα του Έλληνα, ο οποίος με το παραμικρό ερεθίζεται, εξάπτεται και οργίζεται, αφού είναι γνωστό ότι ο Έλληνας ακόμη και όταν κάθεται στο καφενείο είναι ευέξαπτος και σε μεγάλο βαθμό … θυμώδης !!
 • Ο Φασουλής φιλόσοφος!..
  Διαβάστε με ποιον τρόπο ο Γεώργιος Σουρής, ο νέος Αριστοφάνης, όπως τον χαρακτηρίζουν οι λόγιοι , σατιρίζει τα σαρκικά πάθη και μάλιστα γι’ αυτούς που υποκρίνονται τους συντηρητικούς μέσα στην ελληνική κοινωνία!..
 • Το χιούμορ είναι το οξυγόνο της ζωής!..
  Διαβάστε με ποιον τρόπο υποδέχθηκαν οι χιουμορίστες το νέο χαράτσι που επέβαλε στα ακίνητα ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω ΔΕΗ: "Δεν πληρώνω ΔΕΗ, επειδή η... καταστασιόν είναι tres απελπιστίκ" (!!)... Και όχι μόνο!..
 • Πώς διακωμωδούσε ο Αλέξανδρος Σούτσος τα ήθη της εποχής του;
  Διαβάστε μερικά χιουμοριστικά παραδείγματα δια χειρός του ιδίου του μεγάλου Έλληνα σατιρικού ποιητή Αλέξανδρου Σούτσου! Θυμηθείτε, για παράδειγμα, το περίφημο εκείνο: ". Είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μην βλάψης / της Αρχής τους Υπαλλήλους, / τους Κριτάς, τους Υπουργούς μας και των Υπουργών τους φίλους• / είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μη γράψης"!..
 • Τι γνώριζαν –λέει- οι αρχαίοι για το φυτό κρίταμο;
  Μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο της πανέμορφης ηθοποιού, Πέπης Τσεσμελή, για τη μαγειρική, διαβάστε πώς ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ό,τι πρέπει για μια ωραία σαλάτα!.. Ακόμη και σήμερα, όπως και στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το κρίταμο σερβίρεται στις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως με το όνομα «αρμύρα», λόγω της μεγάλης νοστιμιάς της!..
 • Τι θέλει να πει ο … ποιητής;
  Όταν ο άνθρωπος έχει φαντασία και η φύση συνεργεί για το αποτέλεσμα που θέλει ο κάθε ποιητής, τότε ακόμη και το χιούμορ έχει τη σημασία του!... Κάνοντας, λοιπόν, χιούμορ θα θέλαμε να γνωρίζαμε αν αυτή τη φωτογραφία την έβλεπαν οι Ελληνίδες τηλεπαρουσιάστριες τι θα έλεγαν με μια παροιμία; Διαβάστε τις "απαντήσεις"!...
 • Τι έγραφε ο Γ. Σουρής για το … Ψυχιατρείο;
  Επειδή σήμερα όλοι μιλάνε για «παγκόσμιο φρενοκομείο», με όλη αυτή την παγκόσμια οικονομική αναταραχή, ας διαβάσουμε ένα επίκαιρο σατιρικό ποίημα του Γ. Σουρή, που έχει να κάνει με το … Ψυχιατρείο Αθηνών!
 • Ήθελαν κι η μούρη τους να φορέσει … σέλα;
  Μόνο ως χιούμορ μπορεί να το εκλάβει κανείς!.. Οι Φιλανδοί –λέει- φέρονται να ζήτησαν ως εγγύηση τον Παρθενώνα και ελληνικά νησιά, για να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε η ιταλική «Corriere della Sera», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές! Τι να πούμε; Το λέει κι ο στίχος ενός τραγουδιού: «Ήθελε κι η μούρη του να φορέσει σέλα»!..
 • Γνωμικά και παροιμίες για την βλακεία!..
  Χρειάζεται και το γέλιο!... Επειδή τελευταία ζούμε στον κόσμο και του χιουμοριστικού παραλόγου (τηλεπαρουσιαστές, για παράδειγμα, προκειμένου ν’ αποκτήσουν πιο … επαγγελματική σχέση με τις ευπαρουσίαστες προσκεκλημένες τους μάς τις παρουσιάζουν ως … φωτοδότριες τής σκέψης κλπ) ας διαβάσουμε τουλάχιστον ορισμένες παροιμίες και γνωμικά για την βλακεία! Είναι πολύ επίκαιρα!...
 • Τα παπαγαλάκια και … ο σοφός παπαγάλος!
  Ακούγοντας ή διαβάζοντας τόσα πολλά για πολιτικούς- παπαγάλους ή δημοσιογράφους – παπαγαλάκια (η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει ολόκληρη προεκλογική καμπάνια γι’ αυτούς), ας θυμηθούμε ένα επίκαιρο χιουμοριστικό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο: «Ο παπαγάλος»!.. Αξίζει να το διαβάσουμε!..
 • Ο Ρωμηός στον Παράδεισο!..
  Ένα χιουμοριστικό ποίημα του Γιώργου Σουρή όπου σατιρίζει τον Έλληνα, ο οποίος έχει στο αίμα του την πολιτική και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν ούτε στον … Παράδεισο!. Διαβάστε το!..
 • Υπήρξε αρχαίος Έλληνας με το όνομα … Έφορος;
  Χαμογελάστε, αλλά είναι αλήθεια!.. Στην αρχαιότητα υπήρξε ένας Έλληνας που έφερε το όνομα … Έφορος! Πρόκειται για τον ιστοριογράφο Έφορο, γιο του Δημοφίλου, από την Κύμη της Αιολίδας και έζησε τον 4ο αιώνα προ Χριστού!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..