Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Χιούμορ το Ελληνικόν!..

Το Χιούμορ του Ελληνισμού, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα στους αιώνες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη ή του Μέναδρου, τα ανέκδοτα του Διογένη, τα σατιρικά κείμενα του Γεωργίου Σουρή ή του Ανδρέα Λασκαράτου, την καυστική πένα του Εμμανουήλ Ροΐδη ή του Παναγιώτη Σούτσου, αλλά και τα ευθυμογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά ή του Αλέκου Σακελλάριου, για να φθάσουμε στον Ευγένιο Σπαθάρη, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Λάκη Λαζόπουλο ή τον Θέμο Αναστασιάδη!.. Πολλές μορφές, που εκπροσώπησαν το Ελληνικό Χιούμορ μαζί με άρθρα, μελέτες, έρευνες και συνεντεύξεις, αλλά και πολλά άλλα ευθυμογραφικά ή καλοπροαίρετα σατιρικά κείμενα του Άγγελου Π. Σακκέτου, που έχει δώσει το δικό του "παρών" και στο χώρο αυτό, ως θεατρικός συγγραφέας και ευθυμογράφος!...

 • Από τον Κανέλλο στον … Λουκάνικο!!
  Δύο διάσημοι φίλοι των ανθρώπων, που διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους, είναι … οι σκύλοι Κανέλλος (Θεός συγχωρέστον!) και ο .. Λουκάνικος, που έχουν αναστατώσει όλες τις διαδηλώσεις και δεν έχουν αφήσει αστυνομικό για αστυνομικό ήσυχο!..
 • «Ο ζητιάνος της αγάπης»!..
  Μια χιουμοριστική εικονική προσέγγιση του πολιτικού φλερτ μεταξύ των κκ Γ. Παπανδρέου και Άνγκελας Μέρκελ, για τη βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που δήθεν κάνει ότι δυσκολεύεται, ενώ κατά βάθος κάνει ό,τι μπορεί να μας δοθεί η 5η δόση, γιατί ξέρει τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν «χρεοκοπήσει» η Ελλάδα!... Στην «συναισθηματική» περιήγησή μας το τραγούδι: «Ο ζητιάνος της αγάπης»!..
 • Όλοι τρανοί πολιτικοί, κανένας ιδιώτης, όλοι ποζάτοι στρατηγοί, κανένας στρατιώτης!..
  Επίκαιροι στίχου του Γιώργου Σουρή για τη σημερινή πολιτική κατάντια που όλοι θέλουν να γίνουν πολιτικοί αρχηγοί, αλλά κανένας δεν θέλει να γίνει στρατιώτης του Έθνους!.. Για την καρέκλα και μόνο για την καρέκλα!...
 • Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!
  Διαβάζοντας κανείς τους Πολιορκημένους Σκλάβους, του Κώστα Βάρναλη, πάντα θυμάται τον τελευταίο στίχο του προλόγου, που όλοι μας τον αναμασάμε όταν θέλουμε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και δεν μπορούμε!.. «Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος»!...
 • Ποιοι ήσαν οι «πρωτεργάτες» της … ονοφαγίας και ιπποφαγίας στην σύγχρονη Ελλάδα;
  Διαβάστε ένα σπαρταριστό χιουμοριστικό επεισόδιο, το οποίο συνέβη στην κωμόπολη Κάτω Κλειτορίας Καλαβρύτων με πρωτεργάτες δύο αγροτικούς γιατρούς της εποχής εκείνης, όπως οι κκ Γεώργιος Καρατζάς και Βασίλειος Βλαγκόπουλος!..
 • Σε ποιον μοιάζει ο Λιάγκας junior; (Στη Φαίη ή στο Γιώργο;)
  Με αφορμή ένα ρεπορτάζ της τηλεφημερίδας «Πρώτο Θέμα», για τον γιο του ζεύγους Γιώργου Λιάγκα και Φαίης Σκορδά, κι αφού ευχηθούμε από καρδιάς να τους ζήσει το παιδί και να είναι χιλιόχρονο κι ευτυχισμένο, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε λίγο χιούμορ με ένα γνωστό σατιρικό ποίημα του Γιώργου Σουρρή για ένα άλλο παιδί, που ανάγκασε τον γνωστό αριστοφανικό ποιητή να γράψει το ποίημα «Τίνος μοιάζει»!..
 • Ποια σχέση είχαν οι Αβορίγινες με τους … Τρώες;
  Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα «χιουμοριστικό», αλλά, σύμφωνα με τα λατινικά εγκυκλοπαιδικά λεξικά, οι Αβορίγινες, που εμείς γνωρίζουμε μόνο ως φυλή στην Αυστραλία, το όνομά τους σημαίνει «αυτόχθονες», ενώθηκαν με τους Τρώες και σχημάτισαν το λατινικό λαό που ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο βασιλιάς Λατίνος!..
 • Τι λέει η Τίσσα; Τέρμα το κάπνισμα και οι γόβες-στιλέτο στα αρχαία θέατρα;
  Το ότι έκοψαν το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους κα ιδίως στα αρχαία θέατρα, ήταν κάτι που άλλους χαροποίησε και άλλους μελαγχόλησε, όπως λέει η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός, Τίσσα Βασιλάκη!.. Αλλά να … ντουμανιάζουν ορισμένοι και να έχουμε καρδιοπάθειες ακόμη και στην ... Αυλή του Φαραώ, αυτό πάει πολύ!..
 • Αρχηγοί…
  Επειδή σ’ αυτόν τον τόπο οι μισοί Έλληνες είναι Πρόεδροι Σωματείων ή Συλλόγων και οι υπόλοιποι … Αρχηγοί κομμάτων, όπως αυτοί που έχουμε στο Κοινοβούλιο, ας δούμε πώς σατίριζε το θέμα ο «νέος Αριστοφάνης», Γεώργιος Σουρής, σε ένα ποίημά του με τίτλο: «Αρχηγοί»!..