Κατηγορίες

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Μία μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, προς αναζήτηση των τάφων των Αρχαίων Ελλήνων, πέραν του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα της Αρχαίας Αθήνας, το οποίο  εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. Μια εναγώνια αναζήτηση των τόπων όπου βρίσκονται για αιώνες οι μεγάλες μορφές του αρχαίου Ελληνισμού, έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται από μεγάλους ιστορικούς και περιηγητές της αρχαιότητος, όπως για παράδειγμα ο Παυσανίας, αλλά και από σύγχρονους ερευνητές, μελετητές, αρχαιολόγους ή ιστορικούς.

 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Σοφοκλή;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Σοφοκλή;
  Ένα παλιό δημοσίευμα αναφέρει ότι στο παρελθόν διάφοροι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν ένα χώρο στη Δεκέλεια για να βρουν τον τάφο του μεγάλου τραγικού μας ποιητή. Περί των αποτελεσμάτων των ενεργειών αυτών ομιλεί η ίδια η εφημερίδα. Το αναδημοσιεύουμε διότι οι πληροφορίες που μας παρέχει είναι πολύ σημαντικές!..
 • Πού βρίσκεται άραγε ο τάφος της ομηρικής μάγισσας Κίρκης;
  Πού βρίσκεται άραγε ο τάφος της ομηρικής μάγισσας Κίρκης;
  Ο Οδυσσέας έμεινε μαζί με τους συντρόφους του στο νησί ένα έτος και κατόπιν πήγε πρώτα στον Άδη, όπου μίλησε με τις ψυχές. Όταν γύρισε από εκεί, εξακολούθησε τον δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα του. Από την Κίρκη απέκτησε τον Τηλέγονο. Στην ποίηση του Ησίοδου, η Κίρκη συνδέεται με την Ιταλία, γιατί αναφέρεται πως κατοικούσε στην Τυρρηνική θάλασσα. Στη Ρώμη, τη λάτρευαν ως θεά, και στην Αινειάδα ο Βιργίλιος περιγράφει το ανάκτορό της, έχοντας πρότυπο τους ομηρικούς στίχους. Άλλη παράδοση τοποθετεί στην Ελλάδα τον τάφο της. Αλλά σε ποιο σημείο;
 •  Πού βρίσκεται άραγε ο τάφος του Αιακού;
  Πού βρίσκεται άραγε ο τάφος του Αιακού;
  Οι Αιγινήτες τιμούσαν ιδιαίτερα τη μνήμη του Αιακού, μάλιστα διοργάνωναν ετήσιες γιορτές, τα Αιάκεια. Στο κέντρο της πόλης υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Αιακό, το Αιάκειο, χτισμένο με άσπρο μάρμαρο όπου σύμφωνα με παράδοση βρίσκοντας ο τάφος του περιτριγυρισμένος από ελιές. Εκτός από την Αίγινα ο Αιακός ήταν γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα και τιμούσαν την μνήμη του στην Αθήνα και σε πολλά μέρη ακόμη. Στην Αθήνα μάλιστα μια σειρά από σημαντικές οικογένειες θεωρούσαν ότι κατάγονταν από τον Αιακό. Πολλοί ένδοξοι Αθηναίοι όπως ο Μιλτιάδης, ο Κίμωνας, ο Θουκυδίδης και ο Αλκιβιάδης ανήκαν στους Αιακίδες.
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;
  Ο Πλούταρχος, ο Βιτρούβιος, ο Πλίνιος,ο Αύλος Γέλλιος, ο Στέφανος και ο συγγραφέας του «Οδοιπορικού από το Μπορντώ στην Ιερουσαλήμ» δηλώνουν ότι η θέση του τάφου ήταν κοντά στον Βρομίσκο στην κοιλάδα της Αρέθουσας. Υπάρχει κάποια ιδιομορφία στον τρόπο προφοράς του ονόματος της πόλης. Κάποιοι όπως ο Θουκυδίδης το γράφουν ως Βρομίσκο, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς, όπως ο Στέφανος μεταφέρουν το δεύτερο και το τρίτο γράμμα της λέξης και το αναγράφουν ως Βορμίσκο. Ο δε Στέφανος αναφέρει το Βορμίσκο ως πόλη της Μακεδονίας, όπου ο Ευριπίδης τραυματίστηκε από ένα είδος σκυλιών, που στην μακεδονική γλώσσα ονομάζονταν «Εστερίτσες».
 • Τι αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο του Φιλίππου;
  Τι αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο του Φιλίππου;
  Απάντηση στα συμπεράσματα μελέτης, που επιχειρεί να ανατρέψει ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα για τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές (Βεργίνα), δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Μολονότι υπάρχει πληθώρα σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, επειδή, όπως φάνηκε και από πρόσφατα δημοσιεύματα, το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό, κρίνεται απαραίτητο, προς αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνειών, να δοθούν, συνοπτικά εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα παρακάτω ανασκαφικά-ιστορικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ορθή κατανόηση και συνακόλουθα την ερμηνεία των συγκεκριμένων ευρημάτων H ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
 • Να ελπίζουμε και πάλι στις ανασκαφές στην Αμφίπολη;
  Να ελπίζουμε και πάλι στις ανασκαφές στην Αμφίπολη;
  Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου Καστά, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού!. Ας ελπίσουμε!... Έτσι κι αλλιώς «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;
  Ο θάνατος του τοποθετεί­ται στο έτος 556· πρέπει να έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Tα πενιχρά αυτά στοιχεία για τη ζωή του πήραν μυθική λάμψη με τους θρύλους που τον περιέβαλαν. Ασαφές μένει, πρώτα πρώ­τα, το όνομα Στησίχορος, που πρέπει να το δού­με ως επαγγελματικό («δάσκαλος Χορού»): το πραγματικό του όνομα ήταν, λέει, Τεισίας!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Θουκυδίδη;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Θουκυδίδη;
  Λίγα λόγια για την μεγάλη αυτή ιστορική μορφή, αλλά και οι πληροφορίες που έχουμε για το πού βρισκόταν ο τάφος του. Μη λησμονούμε, ότι για την πολιτική του δράση μας δίνει πληροφορίες ο ίδιος στο έργο του: το 430 π.Χ. αρρώ­στησε από τον λοιμό· το 424 εκλέχτηκε στρατη­γός και στάλθηκε στο βόρειο Αιγαίο, όπου όμως δεν μπόρεσε να σώσει την Αμφίπολη από τις επιθέσεις των Σπαρτιατών του Βρασίδα, με απο­τέλεσμα να εξορισθεί για τα 20 χρόνια που ακολούθησαν και που, κατά δικές του πληροφορίες, υποχρεώθηκε να τα ζήσει μακριά από την Αθή­να (V 26)!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών