Κατηγορίες

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Μία μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, προς αναζήτηση των τάφων των Αρχαίων Ελλήνων, πέραν του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα της Αρχαίας Αθήνας, το οποίο  εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. Μια εναγώνια αναζήτηση των τόπων όπου βρίσκονται για αιώνες οι μεγάλες μορφές του αρχαίου Ελληνισμού, έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται από μεγάλους ιστορικούς και περιηγητές της αρχαιότητος, όπως για παράδειγμα ο Παυσανίας, αλλά και από σύγχρονους ερευνητές, μελετητές, αρχαιολόγους ή ιστορικούς.

 • «Μίλησε» ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη;
  «Μίλησε» ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη;
  «Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα, με καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτή θα ήταν η περιγραφή του ανθρώπου που τάφηκε εκεί και προκύπτουν από τα δεδομένα για την εποχή όπου έζησε και τις συνθήκες που μας είναι γνωστές έως τώρα.»
 • Απίστευτης ομορφιάς και κάλλους η κεφαλή της Σφίγγας στην Αμφίπολη!..
  Απίστευτης ομορφιάς και κάλλους η κεφαλή της Σφίγγας στην Αμφίπολη!..
  Βρέθηκε ακέραια με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών!..
 • Όλο και πιο κοντά στην μεγάλη ιστορική αλήθεια!..
  Όλο και πιο κοντά στην μεγάλη ιστορική αλήθεια!..
  Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι στον τάφο της Αμφίπολης ανακαλύφθηκε ψηφιδωτό το οποίο είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε. Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο, ενώ η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Μας είναι γνωστά όλα τα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας; (1)
  Μας είναι γνωστά όλα τα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας; (1)
  Με αφορμή το γεγονός ότι ο σκελετός ενός αρχαίου Έλληνα πολεμιστή του 4ου αι. π.Χ. βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λογκ Άϊλαντ για να γίνει ακτινογραφία στα λείψανα αυτού του ανδρός και να διερευνηθούν επιστημονικά κάποια στοιχεία, ας δούμε τι λέει το δημοσίευμα του «Βήματος» και στη συνέχεια να διαβάσουμε μια σειρά για τα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας τα οποία, μάλλον, μας είναι άγνωστα!...
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Κραναού;
  Πού βρίσκεται ο τάφος του Κραναού;
  Λένε πως την εποχή της βασιλείας του έγινε ο κατα­κλυσμός του Δευκαλίωνα – κι όχι μόνο!.. Λένε επίσης πως ήταν κι αυτός μάρτυρας μαζί με τον Κέκροπα, στη φι­λονικία Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κυριαρχία στην Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεοί ήσαν κοινοί άνθρωποι, αλλά με ισχυρή εξουσία!..
 • Τι είπαν ότι ανακαλύφθηκε στην ελληνιστική νεκρόπολη του σημερινού Αχινού;
  Τι είπαν ότι ανακαλύφθηκε στην ελληνιστική νεκρόπολη του σημερινού Αχινού;
  Διαβάστε τι αποκάλυψαν οι σωστικές ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας νεκρόποληςτ ου σημερινού Αχινού , όπου έφεραν στο φως κιβωτιόσχημους και λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους, ενώ οι τελευταίοι περιείχαν ομαδικές ή διαδοχικές ταφές – και όχι μόνο!..
 • 1.200 αρχαίοι τάφοι στο περίφημο αθηναϊκό νεκροταφείο;
  1.200 αρχαίοι τάφοι στο περίφημο αθηναϊκό νεκροταφείο;
  Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνημείων, όπου ολοι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ελεύθεροι για τους επισκέπτες, ας διαβάσουμε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που κάνει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Αθηνών – Κεραμεικός!..
 • Πόσοι αρχαίοι τάφοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό;
  Πόσοι αρχαίοι τάφοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό;
  Πάλι καλά που υπάρχουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και ανακαλύπτουν συνεχώς αρχαία νεκροταφεία, τμήματα των οποίων έρχονται σταδιακά στο φως με αφορμή δημόσια έργα και εκσκαπτικές εργασίες για την ανέγερση νέων οικοδομών!..
 
Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!..
 
Συνεντεύξεις του Άγγελου Σακκέτου, ως καταστάλαγμα μιας δημοσιογραφικής πορείας 35 περίπου ετών!... Ένας αγώνας δρόμου για την αναζήτηση της αλήθειας και μόνον της αλήθειας.. Την "αληθινής αλήθειας", όπως μάθαμε να λέμε στην δική μας Ελληνική Δημοσιογραφία!..
 
Διαλέξεις και Ομιλίες, έτσι όπως ακριβώς εδόθησαν στο παρελθόν σε διάφορα Πνευματικά Κέντρα, Συλλόγους, Σωματεία και διάφορα Ιδρύματα των Αθηνών ή της Περιφέρειας, ιδίως για θέματα σχέσεων Ελληνισμού και Ορθοδοξίας!..
 
Θύμησες και αναμνήσεις!... Νοσταλγικές ιστορίες, που φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθι!.. Εκπληκτικές εμπειρίες και διηγήματα ή αφηγήσεις από διάφορους ανθρώπους, που έζησα ή γνώρισα στο διάβα της ζωής μου!.. Όλα εκείνα τα γεγονότα, που πέρασαν από τη φτωχική μου ζωή, ιδίως στο χωριό μου!
Αναζήτηση
Search
Newsletter
Για να λαμβάνετε newsletter παρακαλώ στείλτε μας το email σας!

Είσοδος χρηστών