Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Οι Τάφοι των Προγόνων μας

Μία μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, προς αναζήτηση των τάφων των Αρχαίων Ελλήνων, πέραν του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα της Αρχαίας Αθήνας, το οποίο  εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. Μια εναγώνια αναζήτηση των τόπων όπου βρίσκονται για αιώνες οι μεγάλες μορφές του αρχαίου Ελληνισμού, έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται από μεγάλους ιστορικούς και περιηγητές της αρχαιότητος, όπως για παράδειγμα ο Παυσανίας, αλλά και από σύγχρονους ερευνητές, μελετητές, αρχαιολόγους ή ιστορικούς.

 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Σοφοκλή;
  Ένα παλιό δημοσίευμα αναφέρει ότι στο παρελθόν διάφοροι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν ένα χώρο στη Δεκέλεια για να βρουν τον τάφο του μεγάλου τραγικού μας ποιητή. Περί των αποτελεσμάτων των ενεργειών αυτών ομιλεί η ίδια η εφημερίδα. Το αναδημοσιεύουμε διότι οι πληροφορίες που μας παρέχει είναι πολύ σημαντικές!..
 • Πού βρίσκεται άραγε ο τάφος της ομηρικής μάγισσας Κίρκης;
  Ο Οδυσσέας έμεινε μαζί με τους συντρόφους του στο νησί ένα έτος και κατόπιν πήγε πρώτα στον Άδη, όπου μίλησε με τις ψυχές. Όταν γύρισε από εκεί, εξακολούθησε τον δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα του. Από την Κίρκη απέκτησε τον Τηλέγονο. Στην ποίηση του Ησίοδου, η Κίρκη συνδέεται με την Ιταλία, γιατί αναφέρεται πως κατοικούσε στην Τυρρηνική θάλασσα. Στη Ρώμη, τη λάτρευαν ως θεά, και στην Αινειάδα ο Βιργίλιος περιγράφει το ανάκτορό της, έχοντας πρότυπο τους ομηρικούς στίχους. Άλλη παράδοση τοποθετεί στην Ελλάδα τον τάφο της. Αλλά σε ποιο σημείο;
 • Πού βρίσκεται άραγε ο τάφος του Αιακού;
  Οι Αιγινήτες τιμούσαν ιδιαίτερα τη μνήμη του Αιακού, μάλιστα διοργάνωναν ετήσιες γιορτές, τα Αιάκεια. Στο κέντρο της πόλης υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Αιακό, το Αιάκειο, χτισμένο με άσπρο μάρμαρο όπου σύμφωνα με παράδοση βρίσκοντας ο τάφος του περιτριγυρισμένος από ελιές. Εκτός από την Αίγινα ο Αιακός ήταν γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα και τιμούσαν την μνήμη του στην Αθήνα και σε πολλά μέρη ακόμη. Στην Αθήνα μάλιστα μια σειρά από σημαντικές οικογένειες θεωρούσαν ότι κατάγονταν από τον Αιακό. Πολλοί ένδοξοι Αθηναίοι όπως ο Μιλτιάδης, ο Κίμωνας, ο Θουκυδίδης και ο Αλκιβιάδης ανήκαν στους Αιακίδες.
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Ευριπίδη;
  Ο Πλούταρχος, ο Βιτρούβιος, ο Πλίνιος,ο Αύλος Γέλλιος, ο Στέφανος και ο συγγραφέας του «Οδοιπορικού από το Μπορντώ στην Ιερουσαλήμ» δηλώνουν ότι η θέση του τάφου ήταν κοντά στον Βρομίσκο στην κοιλάδα της Αρέθουσας. Υπάρχει κάποια ιδιομορφία στον τρόπο προφοράς του ονόματος της πόλης. Κάποιοι όπως ο Θουκυδίδης το γράφουν ως Βρομίσκο, ενώ μεταγενέστεροι συγγραφείς, όπως ο Στέφανος μεταφέρουν το δεύτερο και το τρίτο γράμμα της λέξης και το αναγράφουν ως Βορμίσκο. Ο δε Στέφανος αναφέρει το Βορμίσκο ως πόλη της Μακεδονίας, όπου ο Ευριπίδης τραυματίστηκε από ένα είδος σκυλιών, που στην μακεδονική γλώσσα ονομάζονταν «Εστερίτσες».
 • Τι αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο του Φιλίππου;
  Απάντηση στα συμπεράσματα μελέτης, που επιχειρεί να ανατρέψει ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα για τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές (Βεργίνα), δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Μολονότι υπάρχει πληθώρα σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, επειδή, όπως φάνηκε και από πρόσφατα δημοσιεύματα, το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό, κρίνεται απαραίτητο, προς αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνειών, να δοθούν, συνοπτικά εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα παρακάτω ανασκαφικά-ιστορικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ορθή κατανόηση και συνακόλουθα την ερμηνεία των συγκεκριμένων ευρημάτων H ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
 • Να ελπίζουμε και πάλι στις ανασκαφές στην Αμφίπολη;
  Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου Καστά, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού!. Ας ελπίσουμε!... Έτσι κι αλλιώς «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Στησίχορου;
  Ο θάνατος του τοποθετεί­ται στο έτος 556· πρέπει να έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Tα πενιχρά αυτά στοιχεία για τη ζωή του πήραν μυθική λάμψη με τους θρύλους που τον περιέβαλαν. Ασαφές μένει, πρώτα πρώ­τα, το όνομα Στησίχορος, που πρέπει να το δού­με ως επαγγελματικό («δάσκαλος Χορού»): το πραγματικό του όνομα ήταν, λέει, Τεισίας!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Θουκυδίδη;
  Λίγα λόγια για την μεγάλη αυτή ιστορική μορφή, αλλά και οι πληροφορίες που έχουμε για το πού βρισκόταν ο τάφος του. Μη λησμονούμε, ότι για την πολιτική του δράση μας δίνει πληροφορίες ο ίδιος στο έργο του: το 430 π.Χ. αρρώ­στησε από τον λοιμό· το 424 εκλέχτηκε στρατη­γός και στάλθηκε στο βόρειο Αιγαίο, όπου όμως δεν μπόρεσε να σώσει την Αμφίπολη από τις επιθέσεις των Σπαρτιατών του Βρασίδα, με απο­τέλεσμα να εξορισθεί για τα 20 χρόνια που ακολούθησαν και που, κατά δικές του πληροφορίες, υποχρεώθηκε να τα ζήσει μακριά από την Αθή­να (V 26)!..
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Διογένη του Κυνικού;
  Λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου αρχαίου κυνικού φιλοσόφου, Διογένη του Κυνικού, ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, ζούσε συνεχώς μέσα στο πιθάρι του και όταν ο Αλέξανδρος προθυμοποιήθηκε να του δώσει ό,τι ήθελε, αυτός απάντησε: «μη μου κρύβεις τον ήλιο»! Πέθανε πολύ γέρος στην Κόρινθο. Οι Κορίνθιοι τον τίμησαν μετά το θάνατό του και έστησαν προς τιμήν του άγαλμα σκύλου, ενώ οι κάτοικοι της Σινώπης τον τίμησαν με χάλκινες εικόνες και με θαυμάσιο επίγραμμα, χαρακτηριστικό της γνώμης και της εκτίμησης που έτρεφαν γι' αυτόν!.. Διαβάστε το κείμενο!..
 • «Μίλησε» ο σκελετός που βρέθηκε στην Αμφίπολη;
  «Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα, με καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτή θα ήταν η περιγραφή του ανθρώπου που τάφηκε εκεί και προκύπτουν από τα δεδομένα για την εποχή όπου έζησε και τις συνθήκες που μας είναι γνωστές έως τώρα.»
 • Απίστευτης ομορφιάς και κάλλους η κεφαλή της Σφίγγας στην Αμφίπολη!..
  Βρέθηκε ακέραια με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών!..
 • Όλο και πιο κοντά στην μεγάλη ιστορική αλήθεια!..
  Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι στον τάφο της Αμφίπολης ανακαλύφθηκε ψηφιδωτό το οποίο είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε. Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο, ενώ η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
 • Μας είναι γνωστά όλα τα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας; (1)
  Με αφορμή το γεγονός ότι ο σκελετός ενός αρχαίου Έλληνα πολεμιστή του 4ου αι. π.Χ. βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λογκ Άϊλαντ για να γίνει ακτινογραφία στα λείψανα αυτού του ανδρός και να διερευνηθούν επιστημονικά κάποια στοιχεία, ας δούμε τι λέει το δημοσίευμα του «Βήματος» και στη συνέχεια να διαβάσουμε μια σειρά για τα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας τα οποία, μάλλον, μας είναι άγνωστα!...
 • Πού βρίσκεται ο τάφος του Κραναού;
  Λένε πως την εποχή της βασιλείας του έγινε ο κατα­κλυσμός του Δευκαλίωνα – κι όχι μόνο!.. Λένε επίσης πως ήταν κι αυτός μάρτυρας μαζί με τον Κέκροπα, στη φι­λονικία Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κυριαρχία στην Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεοί ήσαν κοινοί άνθρωποι, αλλά με ισχυρή εξουσία!..