Πολιτικά Θέματα

Πολιτικά Θέματα

Άρθρα, μελέτες και έρευνες επί διαφόρων πολιτικών θεμάτων, κυρίως όμως αυτών, που συζητούνται μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και ιδίως θέματα, τα οποία άπτονται του Ελληνικού Πολιτισμού και των εν γένει Παραδόσεων του Έθνους μας. Αλιεύουμε στοιχεία, τα οποία θεωρούμε άξια προσοχής μέσα από τις συζητήσεις ή τις συμπεριφορές των πολιτικών, ως μία συνέχεια της Φυλής των Ελλήνων, που έχουν κάνει την πολιτική ένα με την ζωή τους. Θέματα τα οποία είναι πέραν πάσης πολιτικής ή ιδεολογικής διαφοράς, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που επισκέπτονται την  Ιστοσελίδα μας, να αισθάνονται οικείοι και φιλικοί με το χώρο αυτό.

 • Μηνύματα για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας!..
  Μετά από περίπου πέντε χρόνια επανέρχεται ο θεσμός του εορτασμού της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος είχε διακοπεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τους πολιτικούς αρχηγούς και περίπου χίλιους καλεσμένους, κάνοντας σημαντική αναφορά στα σημαντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και την γειτονική μας Τουρκία!..
 • Τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος;
  «Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας. Και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη. Αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών και τελικά αλλαγές πολιτικών…»
 • Τι είπαν στις κοινές δηλώσεις τους οι κκ Αλέξης Τσίπρας και Μπαν Κι-μουν;
  «Η Ελλάδα βρέθηκε – όπως όλοι γνωρίζετε – στο επίκεντρο και αυτής της κρίσης, της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και συνολικά, θα έλεγα, η χώρα μας, οι ελληνικές υπηρεσίες, οι τοπικές κοινωνίες, οι εθελοντές, παρά τα προβλήματα κατάφεραν, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες καθημερινά για την υποδοχή και τη φιλοξενία συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Σήμερα δε σηκώνει η χώρα μας το βάρος της φιλοξενίας πάνω από 55.000 προσφύγων, που εγκλωβίστηκαν στην χώρα μας μετά τη μονομερή ενέργεια στα βόρεια σύνορά μας και το κλείσιμο των συνόρων…» (Αλέξης Τσίπρας)
 • Ελλάς - Γαλλία – Συμμαχία;
  Διαβάστε τις Κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίρα και του Πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Μ. Βαλς! «Οι δύο λαοί μας μοιράζονται κοινές αξίες και Ιστορία. Και η σχέση αυτή αντιστοιχίζεται πλήρως και σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο, ιδιαίτερα δε τον τελευταίο χρόνο. Στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον, ακόμα και όταν οι απόψεις μας δεν ταυτίζονται. Δεν ξεχνάμε, δεν μπορούμε άλλωστε να ξεχάσουμε, ότι πέρσι το καλοκαίρι, η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή ολόκληρης της Ευρωζώνης..», είπε –εν μέσω άλλων- ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 • Η Δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου για τις εξωχώριες εταιρείες!..
  Επιτέλους, κάποιοι κατάλαβαν το λάθος τους και επιχειρούν τουλάχιστον να το διορθώσουν!.. «Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική…», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Όλγα Γεροβασίλη, Κυβερνητική Εκπρόσωπος!..
 • Τι συζητήθηκε μεταξύ Προκόπη Παυλόπουλου και Βλαντιμίρ Πούτιν;
  Διαβάστε τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.Vladimir Putin στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα –είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας- πραγματοποιείται σε μιαν εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη Περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη»!...
 • Τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε Διεθνές Συνέδριο;
  «Η Ευρώπη των πεντακοσίων εκατομμυρίων πολιτών – τόσος είναι ο πληθυσμός της Ευρώπης- δεν έχει τη δυνατότητα να εντάξει και μάλιστα σε χώρες που έχουν δομικά τη δυνατότητα να εντάξουν στον κοινωνικό και παραγωγικό τους ιστό, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από χώρες που έχουν πληγεί. Σκεφτείτε πόσο παράλογο είναι αυτό. Και σκεφτείτε πόσο παράλογο είναι να λέει κάποιος ότι υπερασπίζεται όλα αυτά τα χρόνια την Ευρώπη που είναι ανοιχτή στην κίνηση των κεφαλαίων και στην απρόσκοπτη λειτουργία των κανόνων της αγοράς και όμως σήμερα κλείνει τα σύνορα σε ανθρώπους που ψάχνουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή…»
 • Τι επισήμανε ακριβώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής;
  «Υπάρχει λοιπόν σαφής αναφορά στην απόφαση, στα κοινά συμπεράσματα των 28, ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι απολύτως στα πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα – όπως ακριβώς προβλέπει η διεθνής νομιμότητα και η Συνθήκη της Γενεύης. Ενώ απαιτήσαμε και υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο, ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επίσης διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια απόφαση για ουσιαστική και πλήρη στήριξη και άμεση ενίσχυση στις υποδομές μας και κυρίως ενίσχυση σε προσωπικό της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, τόσο μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, της EASO, όσο όμως και μέσα από την άμεση αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από κράτη-μέλη για να συνδράμουν τις προσπάθειες της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου. Έτσι, λοιπόν, άμεσα τις επόμενες μέρες θα έρθουν στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα, 400 εμπειρογνώμονες στα ζητήματα ασύλου, 400 μεταφραστές και 1.500 άτομα, που αφορά προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας…»
 • Τι επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ιταλική εφημερίδα;
  Οφείλουμε να εντοπίσουμε και να πατάξουμε το κύκλωμα της διακίνησης που δρα στα τουρκικά παράλια. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Άγκυρα. Υποστηρίζουμε σταθερά το σχέδιο δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας και συμφωνήσαμε στη συνδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη διαχείριση της κατάστασης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα καθώς και η εκεχειρία στη Συρία θα συμβάλουν στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
 • Τι συζητήθηκε ακριβώς στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
  Διαβάστε ολόκληρη την Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που έγινε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, ενώ στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που συζητήθηκαν!..
 • Τι δήλωσαν από κοινού οι κκ Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ;
  «Εμείς έτσι έχουμε μάθει. Και αυτός είναι ο πολιτισμός μας όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους αδύναμους, κυνηγημένους, ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Ο δικός μας πολιτισμός επιβάλλει αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε και όχι να ασκούμε βία εις βάρος τους. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός κάποιων άλλων στην Ένωση είναι διαφορετικός. Συνεπώς, η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη μένει ούτε ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη αβοήθητος.» (Αλέξης Τσίπρας)
 • Τι θα γίνει τελικά με το προσφυγικό;
  Λίγο πριν το τέλος της Συνόδου, πήραμε μια σαφή διαβεβαίωση, μετά από επαφές που είχαμε, με πρωτοβουλία του προεδρεύοντος Ολλανδού Πρωθυπουργού, της Καγκελαρίου Merkel, του Καγκελαρίου Faymann και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής προσφυγικής κρίσης.
 • Μήπως περνάνε απαρατήρητες κάποιες άλλες πολιτικές συναντήσεις;
  Ίσως να το διαβάσαμε στα «ψιλά των εφημερίδων», ωστόσο, αυτές τις ημέρες στη Βουλή έγινε μια σημαντική συνάντηση, που ως θέμα συζήτησης ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων των λαών Ρωσίας και Ελλάδας, αλλά και η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και μιλάμε, ασφαλώς, για τα θέματα που συζήτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Δούμα κ. Alexey Pushkov!..
 • Ποιες ήσαν οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ;
  «Είμαστε δύο Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες θέλουν να προοδεύσουν, να έχουν ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες τους, αλλά ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι αρκετά ασταθής και μεταβλητή. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ δυνατότεροι όταν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές μαζί. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναβαθμίσει τη συνεργασία τους και αυτή η συνάντηση που είχαμε σήμερα θα ενθαρρύνει και θα ενδυναμώσει τη συνεργασία μας στα οικονομικά, στο εμπόριο, στην ενέργεια, στην καινοτομία. Επίσης, όταν μιλάμε για ενέργεια μιλάμε και για το φυσικό αέριο, αλλά και τη διασύνδεση της Ελλάδας και της Κύπρου με ένα καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσα από ηλεκτρική ενέργεια. Θα συζητήσουμε θέματα υδάτινων πόρων, γεωργίας, δημόσιας ασφάλειας, θαλάσσια ζητήματα, μεταφορές, τουρισμού και πολλούς άλλους κλάδους. Νομίζω ότι η συνεργασία αυτή κάνει τις δύο χώρες να ευημερήσουν ακόμα πιο πολύ, λαμβάνει χώρα -ίσως να άργησε κάποια στιγμή- αλλά τώρα γίνεται με γοργά βήματα...» (Μπ. Νετανιάχου)