Πολιτικά Θέματα

Πολιτικά Θέματα

Άρθρα, μελέτες και έρευνες επί διαφόρων πολιτικών θεμάτων, κυρίως όμως αυτών, που συζητούνται μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και ιδίως θέματα, τα οποία άπτονται του Ελληνικού Πολιτισμού και των εν γένει Παραδόσεων του Έθνους μας. Αλιεύουμε στοιχεία, τα οποία θεωρούμε άξια προσοχής μέσα από τις συζητήσεις ή τις συμπεριφορές των πολιτικών, ως μία συνέχεια της Φυλής των Ελλήνων, που έχουν κάνει την πολιτική ένα με την ζωή τους. Θέματα τα οποία είναι πέραν πάσης πολιτικής ή ιδεολογικής διαφοράς, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που επισκέπτονται την  Ιστοσελίδα μας, να αισθάνονται οικείοι και φιλικοί με το χώρο αυτό.

 • Τι είπε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015
  «Στόχος της κυβέρνησής μας είναι, η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, κρατώντας, όμως, παράλληλα, σταθερές τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων, για να μην πληγούν περαιτέρω οι κοινωνικές κατηγορίες που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης, όπως για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι. Η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 16, όπου περνάμε πια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα. Ένα τοπίο όπου θα οδηγήσει με σταθερά, πια, βήματα, σε αυτό που εμείς ονομάζουμε «έξοδο από την κρίση», στην πραγματικότητα, στη δυνατότητα της χώρας να αποκαταστήσει πρόσβαση στις αγορές και, άρα, στη δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει απ αυτή την πενταετή και πλέον, σκληρή επιτροπεία από τους δανειστές…»
 • Μήπως δεν προσέξαμε αρκετά την πρόσφατη Διακήρυξη των Αθηνών;
  Κάτι η σοβαρή επικαιρότητα, κάτι οι ατέλειωτες προσφυγικές ροές, κάτι οι αψιμαχίες Τουρκίας-Μόσχας, κάτι οι σοβαρές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα προαπαιτούμενα, φαίνεται ότι έγιναν το δέντρο που δεν μας άφησε να δούμε το δάσος! Και ποιο είναι το δάσος; Η Διακήρυξη των Αθηνών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου! Ας την διαβάσουμε, λοιπόν, προσεκτικά για να δούμε τι προοπτικές διανοίγονται στο μέλλον!..
 • Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό πρόβλημα;
  «Εδώ πρέπει να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις οι χώρες καταγωγής, και η Τουρκία και το Πακιστάν. Προχθές πήγαμε και κάναμε διαδικασία return, επιστροφής, σε πενήντα Πακιστανούς. Είχε πάει και ο επίτροπος στο Πακιστάν να κλείσει τη συμφωνία και οι πακιστανικές αρχές από τους πενήντα που τούς πήγαμε στο Ισλαμαμπάντ, μάς γύρισαν τους τριάντα εννιά πίσω. Πρέπει να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και όχι μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Πρέπει να τις τηρήσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.» (Αλέξης Τσίπρας)
 • Ποιες ήσαν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου μετά την τριμερή συνάντηση;
  Ασφαλώς, πέρα από όλα αυτά συμφωνήσαμε ότι η περιοχή μας, μια περιοχή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, δεν βρίσκεται μόνο αντιμέτωπη με απειλές και προκλήσεις αλλά και με τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες εάν εκμεταλλευτούμε και αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ σημαντικά βήματα σε μια κατεύθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας.Στο πλαίσιο αυτό είχαμε σήμερα την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα δίκτυα που μας ενώνουν και μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω συνεργασία μας. Μιλήσαμε για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Για την ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOHR και την περαιτέρω αξιοποίησή του στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση των αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του TAP, του IGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι δυνατόν και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
 • Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό;
  «Την τελευταία περίοδο είναι φανερό ότι σχεδόν τίποτα από όλα όσα είπα πιο πριν δεν αναπαράγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχεδόν τίποτα από όλα όσα είπα πιο πριν δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης καθημερινά. Τι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης; Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους δύο μήνες ότι υπάρχει φορολαίλαπα, φοροκαταιγίδα, ένα σκληρό και επαίσχυντο - όπως το λέγανε κάποιοι - επαχθές και επονείδιστο μνημόνιο, ενώ όλα τα προηγούμενα μνημόνια ήταν καλύτερα που είχε συναντήσει ποτέ ο τόπος. Και βέβαια όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Δεν είναι τυχαία, διότι στις μέρες μας στήνεται ένα σκηνικό Αποκάλυψης θα έλεγε κανείς και για το Φορολογικό και για το Ασφαλιστικό…»
 • Οι κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και ΗΠΑ
  "Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίχτης της περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας με τη Λιβύη, τη Συρία στη βάση και την Ουκρανία στη κορυφή και η Ελλάδα είναι μία χώρα σταθερή, που εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή. Είναι μία χώρα που την ξέρει και την κατανοεί την περιοχή και μπορεί να συμβάλει σε κάθε είδους διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις και αν χρειαστεί και διαιτησία ανάμεσα σε αντιμαχόμενα μέρη.Ξέρουμε ότι η κρίση της Συρίας, ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική υποστηρίζει τη διαδικασία της Βιέννης. Υποστηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού ζητήματος, με ένα δημοκρατικό σύνταγμα και με δημοκρατικές εκλογές και το υποστηρίζει αυτό όχι μόνο για γενικούς λόγους, αλλά και γιατί μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης, οφείλεται σε αυτό που γίνεται σήμερα στη Συρία..."
 • Τι επισήμανε ο Πρωθυπουργός στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο;
  «Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι όρος για την επιβίωση του τόπου. Συγκροτεί το υπόβαθρο της κρίσης. Άρα, είναι η προϋπόθεση για την οριστική ρήξη με το παρελθόν και τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Και η Ελλάδα δε μπορεί να έχει δομές παραεξουσίας και παραοικονομίας λες και είναι τριτοκοσμική χώρα Στον τομέα αυτό, το έργο μας, αν και στα πρώτα του βήματα, είναι ήδη ευδιάκριτο. Έχει επιταχυνθεί η επεξεργασία νομοθετημάτων για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την ενοποίηση και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διαφθορά. Έχει επιταχυνθεί ο έλεγχος στις ποικιλώνυμες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, που επί χρόνια παρέμεναν ανέλεγκτες…»
 • Τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου;
  Με αφορμή το γεγονός ότι σαν σήμερα το 1973 ένα τεθωρακισμένο άρμα παραβίασε την κεντρική πύλη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είχε καταληφθεί από σπουδαστές και πολίτες που διαμαρτύρονταν κατά της δικτατορίας, ας διαβάσουμε τι είπε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.
 • Τι θα γίνει τελικά με την προσφυγική κρίση;
  Δεν έχουμε μόνο την οικονομική, αλλά και την προσφυγική κρίση. Μια κρίση η οποία αφορούσε τις χώρες της ΕΕ, καθώς και χώρες-μη μέλη της ΕΕ, όπου περνούν προσφυγικές ροές και κλήθηκαν όλες οι χώρες αυτές να τοποθετηθούν πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Ας δούμε, λοιπόν, τι ειπώθηκε επίσημα από ελληνικής πλευράς, όπως τουλάχιστον ακούσαμε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα την προσφυγική κρίση!..
 • Τι είπαν σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες Αλ. Τσίπρας και Φρ. Ολλάντ;
  Ευελπιστούμε και στοχεύουμε η Ελλάδα να αναδειχτεί ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στην διαχείριση και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων. Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές. Οι δύσκολες στιγμές όμως ενώνουν τους ανθρώπους, σε αυτές τις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που μ έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Αποφασίσαμε τελικά ένα δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης.
 • Για ποια … πινέζα μίλησε ο Πρωθυπουργός στους ακρίτες των συνόρων μας;
  «Λένε κάποιοι, ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα , χαριτολογώντας πολλές φορές- και θα το έχετε ακούσει σίγουρα εσείς που έχετε πάρει μετάθεση εδώ – ότι βρισκόμαστε στη «πινέζα» του χάρτη, έτσι έλεγαν, στο τέρμα πάνω δεξιά. Είναι όμως ξέρετε η αυτή η πινέζα που κρατάει στη θέση του. Εάν δεν υπήρχε δεν θα ήταν ο χάρτης ποτέ στη θέση του. Οι σύγχρονες, λοιπόν Θερμοπύλες που φυλάτε, μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη ανάγκη τη στήριξη μας ολόπλευρα και εσείς εδώ με την παρουσία σας διασφαλίζεται ότι ο χάρτης θα μείνει πάντα σταθερός , η Πατρίδα μας ακέραια και προφυλαγμένη από κάθε κίνδυνο…»
 • Τι τόνισε χθες στη δευτερολογία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός;
  «Να μιλάμε εδώ με επιχειρήματα. Είμαι στη διάθεσή σας να αντικρούσω οποιοδήποτε επιχείρημα, αλλά να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και με αριθμούς και με επιχειρήματα. Σας παρακαλώ λοιπόν αυτό το προεκλογικό πυροτέχνημα ότι δήθεν αυξήσαμε το χρέος κατά 90 δισεκατομμύρια ευρώ να μην το ξαναχρησιμοποιήσετε, διότι και ένα παιδί του δημοτικού πλέον μπορεί να καταλάβει ότι αυτά είναι πράγματα που δεν ισχύουν…»
 • Τι επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης;
  «Με βάση αυτά τα δεδομένα το ασφαλιστικό μας σύστημα, αδυνατεί σήμερα να ισορροπήσει και να εξυγιανθεί, όσες περικοπές και αν γίνουν. Στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων περικόπηκαν 14 δισεκατομμύρια ευρώ συντάξεων σε ετήσια βάση. Λύσαμε κανένα πρόβλημα; Μήπως τελικά τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διακηρύσσονταν ως επιδιωκόμενα, επιτείνοντας την ύφεση, αυξάνοντας την ανεργία και μειώνοντας σε τελική ανάλυση τις εισφορές; Μειώνοντας δηλαδή τα έσοδα και τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος…»
 • Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ!..
  «…Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται να επανερχόμαστε όχι μόνο στα ίδια προβλήματα, αλλά και στις ίδιες παλιές αποτυχημένες συνταγές που γέννησαν αυτά τα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι υπαρξιακή. Είναι το ερώτημα αν θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές του κοινωνικού αποκλεισμού, του πολιτικού κατακερματισμού και της οικονομικής επιθετικότητας, ή αν θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι το μέλλον μας βήμα-βήμα. Με αυτοπεποίθηση, αλλά επίσης με την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας…»