Πολιτικά Θέματα

Πολιτικά Θέματα

Άρθρα, μελέτες και έρευνες επί διαφόρων πολιτικών θεμάτων, κυρίως όμως αυτών, που συζητούνται μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και ιδίως θέματα, τα οποία άπτονται του Ελληνικού Πολιτισμού και των εν γένει Παραδόσεων του Έθνους μας. Αλιεύουμε στοιχεία, τα οποία θεωρούμε άξια προσοχής μέσα από τις συζητήσεις ή τις συμπεριφορές των πολιτικών, ως μία συνέχεια της Φυλής των Ελλήνων, που έχουν κάνει την πολιτική ένα με την ζωή τους. Θέματα τα οποία είναι πέραν πάσης πολιτικής ή ιδεολογικής διαφοράς, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που επισκέπτονται την  Ιστοσελίδα μας, να αισθάνονται οικείοι και φιλικοί με το χώρο αυτό.

 • Τι είπε ακριβώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ για το χρέος;
  Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, ακόμη και για τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι οι αγορές είναι ο μοναδικός κατανεμητής πόρων στην οικονομία.Και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα στη βάση ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που ενθαρρύνει τους φορολογικούς παραδείσους και την δημιουργία off shore εταιρειών. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, παρά μόνον εάν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτό.
 • Τι είπε ακριβώς ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου;
  «Να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία των εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών, και ειδικά της τελευταίας πενταετίας, Της τελευταίας πενταετίας, όπου όπως όλοι γνωρίζουμε, το νεοφιλελεύθερο σχέδιο επιταχύνθηκε, βάθυνε και οδήγησε σε μεγάλες οικονομικές αναταράξεις. Αλλά, κυρίως, σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, διευρύνοντας ανισότητες και βυθίζοντας στην απελπισία μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας…»
 • Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην δημόσια τηλεόραση;
  «Έχουμε 82 δις ευρώ, κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία και σαφή δέσμευση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει και αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά. Δηλαδή, ντεφάκτο αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου χρέους μέχρι το 2022 και δέσμευση ότι μέσα στο 2015 θα έχουμε τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση και του ΄22 και μετά. Ταυτόχρονα, 35 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις. Νομίζω ότι αυτά τα τρία είναι ένας συνδυασμός, δηλαδή εξασφάλιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ώστε να καταστούν απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις των πολιτών, 25 δις, εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων αναγκών, επενδυτικό πρόγραμμα 35 δις, εμπροσθοβαρές το περισσότερο από αυτό, συν την αναδιάρθρωση του χρέους από το ΄22 και μετά, είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να καταστήσουν, εάν επιτευχθεί επιτυχώς και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα, που μπορεί να καταστήσει ως γεγονός χωρίς επιστροφή την πιθανότητα το ότι ξεφεύγουμε από το Grexit. …»
 • Τι έγραψε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
  Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή, που έστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Η ελληνική τραγωδία δεν είναι παιχνίδι και δεν πρέπει να διαχωριστεί από τα διαδοχικά λάθη, τους λανθασμένους υπολογισμούς και τα κραυγαλέα σφάλματα που διέπραξαν οι πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι τα έχουν δημοσίως αναγνωρίσει. Το να θυματοποιεί κανείς έναν πληθυσμό, ώστε να επανορθώσει για τέτοια λάθη είναι μία μη ανεκτή λύση, που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές.»
 • Τι είπε ακριβώς ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου;
  «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος: Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό.»
 • Το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα!..
  Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών το οποίο εκφώνησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ, ξημερώνοντας το πρωί!..
 • Τι έλεγε ακριβώς ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde;
  «Μια πρώτη αβίαστη σκέψη θα ήταν ότι η επιμονή οφείλεται στην επιθυμία ορισμένων να μη παραδεχθούν τα λάθη τους και να επιβεβαιώσουν εαυτούς παραγνωρίζοντας την αποτυχία τους. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δημόσια παραδοχή, πριν από λίγα χρόνια, του ΔΝΤ ότι έσφαλε στον υπολογισμό της ύφεσης που θα προκαλούσε το μνημονιακό πρόγραμμα. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτή είναι μια ρηχή προσέγγιση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το πείσμα ή την εμμονή κάποιων παραγόντων. Καταλήγω, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης…» (Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδος)
 • Ψήφος σημαίνει όραμα, ελπίδα και προσδοκία!..
  «Πιστεύοντας ανυποχώρητα ότι κάθε υποψήφιος που θέλει να εκλεγεί Βουλευτής, θα πρέπει πρώτα και κύρια να γνωρίζει το νομό του και να τον γνωρίζει η κοινωνία του νομού του, ζητώ από τους πολίτες της Αχαΐας να κρίνουν την παρουσία μου στην πολιτική, τους δύσκολους και διαρκείς αγώνες μου (και με τις όποιες ατυχίες ή εις βάρος μου καταστάσεις),γνωρίζοντας πως αποδεδειγμένα είμαι δίπλα τους...πριν αλλά και μετά τις εκλογές!» (Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αχαΐας).
 • Ποιοι ήσαν άραγε οι πολιτικοί προσανατολισμοί του Νέου Ελληνισμού;
  Λένε πως η άνοδος νέων οικονομικών σχημάτων –του πρώιμου καπιταλισμού–, της νέας αστικής τάξης, αλλά και των ιδεών του ανθρωπισμού (στις οποίες καθοριστικό ρόλο έπαιζε η επανεύρεση της αρχαίας ελληνικής πνευματικής κληρονομιάς μέσω και των βυζαντινών παρακαταθηκών) αποτέλεσαν το έναυσμα για την ουσιαστική μεταλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.
 • Τελικά ποιες ήσαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο;
  Επειδή ορισμένες εφημερίδες, αλλά και διάφορα δημοσιογραφικά ιστολόγια, αναλόγως των πολιτικών πεποιθήσεων που έχουν οι συντάκτες τους μεταδίδουν τα γεγονότα με ένα υποκειμενικό και όχι αντικειμενικό τρόπο, παραθέτουμε τις ακριβείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της Καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Angela Merkel μετά την συνάντηση τους στο Βερολίνο και ο καθένας ας βγάλει εκ του ασφαλούς τα συμπεράσματά του!..
 • Όταν οι βουλευτές σκέπτονται και συλλογίζονται την ανθρωπιά!…
  Ένα μικρό, αλλά περιεκτικό άρθρο του βουλευτή κ. Κώστα Μαρκόπουλου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όπου ο εν λόγω πολιτικός με απλά, καλοσυνάτα και ανθρώπινα λόγια, αγγίζει την ευαίσθητη και τόσο ταλαιπωρημένη ψυχή του Έλληνα πολίτη, που ακόμη και σήμερα δεν βλέπει μία αχτίδα ελπίδας από κάποιους άλλους πολιτικούς! Διαβάστε το άρθρο!.. Ειλικρινά, αξίζει τον κόπο!..
 • Τι λένε σήμερα οι Ινδοί για τον Μέγα Αλέξανδρο;
  Διαβάστε τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνάντηση του τότε Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου με την κοινοβουλευτική Aντιπροσωπεία της Ινδίας, στις 19 Ιανουαρίου 2010, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και το θέμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Όπως είπατε και εσείς είναι πραγματικότητα πως οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη ανάγονται στην αρχαιότητα και είναι γεγονός πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας ήρωας που είναι πολύ γνωστός και στην Ινδία», είπε ο Υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων και Υδάτινων Πόρων της Ινδίας!..
 • Όχι, δεν μιλάμε για τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι!..
  … Μιλάμε για τη λέξη «ηλίθιος», που χρησιμοποίησαν κατά κόρον πολλοί πολιτικοί μέσα στη Βουλή των Ελλήνων! Μια λέξη όχι και τόσο κόσμια, αλλά ικανή να προσδώσει το πραγματικό νόημά της σε πολλά επιχειρήματα που ανέπτυξαν κατά καιρούς οι πολιτικοί μας. Διαβάστε ένα μικρό δείγμα των δηλώσεών τους μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!..
 • Τα Πρακτικά συσκέψεως πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (14/05/2012)
  Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα 13.05.2012, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξης Τσίπρας. Τα πρακτικά της συσκέψεως έχουν ως ακολούθως: